Zacier z mąki słodowanej

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

Autor tematu
arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:

Post autor: arTii »

Znalazłem w sieci sprzedawce mąki z jęczmienia słodowanego - cena chyba dość ciekawa - 3,80zł/kg + dostawa
Powyżej 300kg 3,50 z dostawą :)
I teraz zastanawiam się jak to dobrze spożytkować - bo nie ukrywam, że korci mnie te 300kg - trochę dla mnie samego dużo, ale może w okolicy (podkarpackie) znajdzie się ktoś kto będzie chętny na jakąś część.
Ktoś już robił z tego? Jak tego nie zepsuć?
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
alembiki

kwik44
1250
Posty: 1261
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Zacier z mąki słodowanej

Post autor: kwik44 »

A nie taniej i łatwiej kupić zwykły pilzneński słód i kazać sobie zmielić? Wtedy jest przynajmniej pewność, że masz słód. No i możesz kupować po 25kg. Nie potrafię powiedzieć czy to się samo zatrze. W teorii powinno, ale zależy co z tą mąką robiono. Jak nie masz płaszcza, to moim zdaniem słód łatwiej zatrzeć.
online
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Zacier z mąki słodowanej

Post autor: Doody »

Kwik ma rację. W malteurop wyjdzie taniej i
pewniej
Pozdrawiam
Darek

Autor tematu
arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Zacier z mąki słodowanej

Post autor: arTii »

Dzięki - chyba wyleczyłem się z mąki ze słodu :) Tylko w malteurop nie zmielą mi słodu, będę musiał sobie kupić jakiś młynek/śrutownik - i tak o tym myślałem, ale jakoś nie było sposobności. A że zima idzie, to będzie czas na różne eksperymenty, to zapewne się skuszę.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
online
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Zacier z mąki słodowanej

Post autor: Doody »

Ja jadę na wiochę, do gościa który ma kury i śrutuję za flaszkę 50kg w dosłownie 5 minut.
Pozdrawiam
Darek

Autor tematu
arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Zacier z mąki słodowanej

Post autor: arTii »

Ja tez mogę - mam znajomego który ma śrutownik. Ale to trzeba jechać itp... a swoje to jest swoje.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1185
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Zacier z mąki słodowanej

Post autor: psotamt »

arTii pisze:Ale to trzeba jechać itp...
Spójrz na to z innej strony, jedziesz, podziwiasz okolicę, podtrzymujesz przyjazne stosunki, nie masz bałaganu u siebie, nie zagracasz miejsca, o kasie na zakupy nie wspomnę. A przy okazji będąc u znajomego pokusisz się na jakąś śrutę z pszenicy, czy mieszankę i zrobisz coś wyjątkowego. Jak dla mnie same plusy, żadnego minusa :D
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.

Autor tematu
arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Zacier z mąki słodowanej

Post autor: arTii »

A spójrz na to tak:
- pojadę do znajomego - nie napiję się nic, bo pojadę samochodem (5km nie będę worka dźwigał)
- mam swoje - może ktoś ze znajomych wdepnie żeby mu ześrutować jakieś zboże i coś łyknę przy okazji
:-P
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”