Figi zamiast drożdży

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

Autor tematu
gorzalka84
30
Posty: 37
Rejestracja: środa, 2 sty 2019, 22:54
Krótko o sobie: Jak łatwo jest rozbudzić w człowieku pragnienie i jak trudno je potem zaspokoić.

A. Sołżenicyn
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Jarosław
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: gorzalka84 »

Cześć wszystkim

Słyszałem ostatnio o zastąpieniu drożdży do nastawów suszonymi figami. Jest ktoś kto wie coś na ten temat? Kupiłem figi ale trochę nie do końca wierzę w taką metodę.
Za każdą opinię z góry dziękuję.
alembiki
Awatar użytkownika

jatylkonachwile
550
Posty: 595
Rejestracja: poniedziałek, 13 wrz 2010, 18:24
Krótko o sobie: Główny projektant i konstruktor elektrohydrogumonapawarki z podczepem pod termobululator.
Status Alkoholowy: Wynalazca
Lokalizacja: Ziemia
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Kontakt:
Re: Figi zamiast drożdży

Post autor: jatylkonachwile »

Na figach jak na większości owoców znajdują się drożdże, więc zastepujesz znane drożdże tzw dzikusami. Można tak, ale czy warto?

johnex
550
Posty: 567
Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 22:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: Figi zamiast drożdży

Post autor: johnex »

gorzalka84 pisze:Kupiłem figi ale trochę nie do końca wierzę w taką metodę.
Większość (jak nie wszystkie) suszonych owoców konserwowana jest dwutlenkiem siarki aby właśnie drożdży się pozbyć.
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!

PETER29
850
Posty: 897
Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: ŚLĄSKIE
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: Figi zamiast drożdży

Post autor: PETER29 »

O ile nawet drożdże tam będą to są to dzikusy. Takie drożdże są nieprzewidywalne w swoim działaniu. Szybciej tez padają od nadmiaru alkoholu. Nie warto bo stracisz tylko czas, cukier i cierpliwość.
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF

Autor tematu
gorzalka84
30
Posty: 37
Rejestracja: środa, 2 sty 2019, 22:54
Krótko o sobie: Jak łatwo jest rozbudzić w człowieku pragnienie i jak trudno je potem zaspokoić.

A. Sołżenicyn
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Jarosław
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Figi zamiast drożdży

Post autor: gorzalka84 »

Ok, dzięki. Właśnie podobnych sytuacji chciałem uniknąć.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Figi zamiast drożdży

Post autor: Kamal »

Zachowując czyste warunki pracy, to i dzikusy wyrobią kilka %. Sam często nastawy ortodoksy robię bez wody, drożdży, czy cukru. Tylko na dzikusach. Ale to trzeba uważać, bo są nieprzewidywalne.
K.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”