Jak chlodzicie nastawy
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Jeżeli dochodzi do 38c to później jest problem żeby zeszły na minus. Ja staram się utrzymywać max 35C. Przy obecnych temperaturach startował bym z 20C jeżeli otoczenie ma powyżej 26C. Nic nie piszesz jaka objętość. Ja stawiam w beczkach 250l i 75kg cukru (już parę miesięcy nie wstawiałem, bo nie ma kiedy).
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
SztukaDestylacji
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Jak chlodzicie nastawy
Poprzednie doszły właśnie do 37°C, utrzymały się tak przez około dobę i zaczęły powoli spadać z temperaturą. Obecnie są na zero, ale pracują jeszcze dość żwawo.
Nastaw 200l - beczka 220l. Lato idzie wraz z owocami na nalewki i potrzeba zmusiła żeby wygospodarować czas
W zasadzie to prawie z premedytacją nie chłodzę tego nastawu - jakąś wężownicę bym znalazł, ale w związku z apelami o oszczędzanie wody, traktuję to doświadczalnie.
Jeśli okaże się że ugotuję grzybki i zostanie mi na wysokim BLG, to zrobię kolejny nastaw (połowę) i jak dojedzie mi do poziomu gdzie zatrzyma się obecny nastaw, to wymieszam je rzem i tak dofermentuję do końca.
Nastaw 200l - beczka 220l. Lato idzie wraz z owocami na nalewki i potrzeba zmusiła żeby wygospodarować czas
W zasadzie to prawie z premedytacją nie chłodzę tego nastawu - jakąś wężownicę bym znalazł, ale w związku z apelami o oszczędzanie wody, traktuję to doświadczalnie.
Jeśli okaże się że ugotuję grzybki i zostanie mi na wysokim BLG, to zrobię kolejny nastaw (połowę) i jak dojedzie mi do poziomu gdzie zatrzyma się obecny nastaw, to wymieszam je rzem i tak dofermentuję do końca.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW