Drożdże Piwowarskie a Whisky
-
Autor tematu - Posty: 6
- Rejestracja: czwartek, 22 mar 2018, 21:04
Czolem Panowie i Panie!
Na tapetę trudny temat.
2 lata temu stworzylem whisky ktore teraz smakuje dobrze, ale nie tak jak bym chcial.
Moje smaki to ostry torf ( typowa Szkocka ) a tego nie uzyskałem.
Za miesiac zabieram sie za stworzenie kolejnego whisky i tutaj mam pytanie odnośnie drożdży.
Dokladnie 2 lata temu do zacieru wsypałem drożdże gorzelnicze.
Teraz chce zmienic taktykę i dodac do zacieru drożdże piwowarskie. A raczej mix drożdży piwowarskich górnej fermentacji z gorzelniczymi.
Moje pytanie brzmi:
1. Czy moge wymieszać drożdże piwowarskie z gorzelniczymi?
2. Czy lepiej dodac pierw drożdże piwowarskie a np 4 dnia dodac gorzelnicze?
Fakty:
- Drożdże piwowarskie maja slabsza odpornosc na alkohol.
- Drożdże piwowarskie nadaja lepszy smak.
- Producenci whisky stosują mix drożdży piwowarskich i gorzelniczych więc jest to możliwe lecz moi znajomi piwowarzy mówią: gorzelnicze drożdże zabija piwne - to nie ma sensu.
Co myślicie?
Na tapetę trudny temat.
2 lata temu stworzylem whisky ktore teraz smakuje dobrze, ale nie tak jak bym chcial.
Moje smaki to ostry torf ( typowa Szkocka ) a tego nie uzyskałem.
Za miesiac zabieram sie za stworzenie kolejnego whisky i tutaj mam pytanie odnośnie drożdży.
Dokladnie 2 lata temu do zacieru wsypałem drożdże gorzelnicze.
Teraz chce zmienic taktykę i dodac do zacieru drożdże piwowarskie. A raczej mix drożdży piwowarskich górnej fermentacji z gorzelniczymi.
Moje pytanie brzmi:
1. Czy moge wymieszać drożdże piwowarskie z gorzelniczymi?
2. Czy lepiej dodac pierw drożdże piwowarskie a np 4 dnia dodac gorzelnicze?
Fakty:
- Drożdże piwowarskie maja slabsza odpornosc na alkohol.
- Drożdże piwowarskie nadaja lepszy smak.
- Producenci whisky stosują mix drożdży piwowarskich i gorzelniczych więc jest to możliwe lecz moi znajomi piwowarzy mówią: gorzelnicze drożdże zabija piwne - to nie ma sensu.
Co myślicie?
-
- Posty: 7507
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 399 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1741 razy
Re: Drożdże Piwowarskie a Whisky
@pan_deptacz, o ile w smaku piwa, główną role spełniają drożdże i rodzaj użytego słodu, o tyle w smaku whisky główną rolę spełnia dojrzewanie w beczkach (pomijamy wędzonkę torfową). Brzeczki piwnej po fermentacji się nie destyluje, w przeciwieństwie do zacieru na whisky. Dobre drożdże dedykowane do zacierów typu Safspirit Malt (obecnie M-1) czy też Fermiol lub Ethanol Red, są najlepszym rozwiązaniem. Oczywiście nikt nie zabroni ci eksperymentować, ale stawiam flachę mojego łyskacza przeciwko butelce wody mineralnej, że nie odróżnisz smaku destylatu (nawet white dog'a) wyprodukowanego na drożdżach dedykowanych, od tego z dodatkiem drożdży piwowarskich
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 397
- Rejestracja: wtorek, 22 paź 2013, 10:03
- Podziękował: 86 razy
- Otrzymał podziękowanie: 177 razy
Re: Drożdże Piwowarskie a Whisky
Gdzieś kiedyś (homedistiller?), że najpierw piwowarskie, a po paru dniach fermiole, żeby dofermentowało. Profilem pasować miały Brewgo 01 lub 02, nie pamiętam. Nie pamiętam też, żeby bukiet piwnych estrów jakoś nachalnie rzucił mi się do nosa.
Nowe szlaki wytyczają jednak ci, którzy nie chcą chodzić z wycieczką.
Nowe szlaki wytyczają jednak ci, którzy nie chcą chodzić z wycieczką.
-
Autor tematu - Posty: 6
- Rejestracja: czwartek, 22 mar 2018, 21:04
-
- Posty: 474
- Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 11:37
- Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
- Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Drożdże Piwowarskie a Whisky
Odnośnie fermentowania zacieru nietypowymi drożdżami, czyt. dedykowanymi do innych zastosowań, to póki co, sprawdziłem grzybki rumowe. Wpłynęły na aromat destylatu, tzn. nuta rumowa była faktycznie wyczuwalna. Planuję, w tym roku, doświadczenie z zastosowaniem piwowarskich drożdży do specjałów w stylu belgijskim.
-
- Posty: 253
- Rejestracja: sobota, 2 lut 2013, 08:38
- Podziękował: 25 razy
- Otrzymał podziękowanie: 32 razy
Re: Drożdże Piwowarskie a Whisky
Tylko pytanie, czy drożdże "aromatyczne" np. do piw belgijskich - czy one produkując dużo różnych estrów, aromatów itd - czy nie wpłyną na wzrost liczby przedgonu i ogólnie bardziej zanieczyszczony destylat?
Ja coraz bardziej jestem zwolennikiem drożdży neutralnych aromatycznie, które mają jak najmniej przedgonu i pozwalają wydobyć surowiec...
Ja coraz bardziej jestem zwolennikiem drożdży neutralnych aromatycznie, które mają jak najmniej przedgonu i pozwalają wydobyć surowiec...
-
- Posty: 1869
- Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 106 razy
- Kontakt:
Re: Drożdże Piwowarskie a Whisky
Wtrącę trzy słowa. Drożdże piwne są wręcz mega do zacierów i nastawów. Wszyscy się zachwycają safi czy też dedykowanymi do whisky. A niemal wszystkie dają aromaty i profil owocowy. Ja szukając smaków i aromatów bananów i goździków znalazlem właśnie drożdże piwne. Polecam.
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com