Drożdże Piwowarskie a Whisky

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

Autor tematu
pan_deptacz
5
Posty: 6
Rejestracja: czwartek, 22 mar 2018, 21:04

Post autor: pan_deptacz »

Czolem Panowie i Panie!
Na tapetę trudny temat.
2 lata temu stworzylem whisky ktore teraz smakuje dobrze, ale nie tak jak bym chcial.
Moje smaki to ostry torf ( typowa Szkocka ) a tego nie uzyskałem.

Za miesiac zabieram sie za stworzenie kolejnego whisky i tutaj mam pytanie odnośnie drożdży.
Dokladnie 2 lata temu do zacieru wsypałem drożdże gorzelnicze.

Teraz chce zmienic taktykę i dodac do zacieru drożdże piwowarskie. A raczej mix drożdży piwowarskich górnej fermentacji z gorzelniczymi.

Moje pytanie brzmi:
1. Czy moge wymieszać drożdże piwowarskie z gorzelniczymi?
2. Czy lepiej dodac pierw drożdże piwowarskie a np 4 dnia dodac gorzelnicze?

Fakty:
- Drożdże piwowarskie maja slabsza odpornosc na alkohol.
- Drożdże piwowarskie nadaja lepszy smak.
- Producenci whisky stosują mix drożdży piwowarskich i gorzelniczych więc jest to możliwe lecz moi znajomi piwowarzy mówią: gorzelnicze drożdże zabija piwne - to nie ma sensu.

Co myślicie?
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3942
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 287 razy
Otrzymał podziękowanie: 481 razy
Re: Drożdże Piwowarskie a Whisky

Post autor: Doody »

A dlaczego by nie użyć drożdży dedykowanych do zacierów zbożowych? Takich jak np. Safspirit Malt.
Pozdrawiam
Darek

gadaka
350
Posty: 351
Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 23:21
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 22 razy
Re: Drożdże Piwowarskie a Whisky

Post autor: gadaka »

Zerknij na Safspirit Malt, aczkolwiek piwowarskie i tak będą lepsze od typowo gorzelniczych
A torf to jak pewnie wiesz głównie słód...
Awatar użytkownika

radius
7500
Posty: 7507
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 399 razy
Otrzymał podziękowanie: 1741 razy
Re: Drożdże Piwowarskie a Whisky

Post autor: radius »

@pan_deptacz, o ile w smaku piwa, główną role spełniają drożdże i rodzaj użytego słodu, o tyle w smaku whisky główną rolę spełnia dojrzewanie w beczkach (pomijamy wędzonkę torfową). Brzeczki piwnej po fermentacji się nie destyluje, w przeciwieństwie do zacieru na whisky. Dobre drożdże dedykowane do zacierów typu Safspirit Malt (obecnie M-1) czy też Fermiol lub Ethanol Red, są najlepszym rozwiązaniem. Oczywiście nikt nie zabroni ci eksperymentować, ale stawiam flachę mojego łyskacza przeciwko butelce wody mineralnej, że nie odróżnisz smaku destylatu (nawet white dog'a) wyprodukowanego na drożdżach dedykowanych, od tego z dodatkiem drożdży piwowarskich :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

klepa
350
Posty: 397
Rejestracja: wtorek, 22 paź 2013, 10:03
Podziękował: 86 razy
Otrzymał podziękowanie: 177 razy
Re: Drożdże Piwowarskie a Whisky

Post autor: klepa »

Gdzieś kiedyś (homedistiller?), że najpierw piwowarskie, a po paru dniach fermiole, żeby dofermentowało. Profilem pasować miały Brewgo 01 lub 02, nie pamiętam. Nie pamiętam też, żeby bukiet piwnych estrów jakoś nachalnie rzucił mi się do nosa.
Nowe szlaki wytyczają jednak ci, którzy nie chcą chodzić z wycieczką. ;)

szymonrc
30
Posty: 42
Rejestracja: czwartek, 16 paź 2014, 21:08
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Drożdże Piwowarskie a Whisky

Post autor: szymonrc »

Leć od razu na fermiolach i nie kombinuj. Piwowarskie zostaw do piwa.

Wysłane z mojego Lenovo PB2-690M przy użyciu Tapatalka

Autor tematu
pan_deptacz
5
Posty: 6
Rejestracja: czwartek, 22 mar 2018, 21:04
Re: Drożdże Piwowarskie a Whisky

Post autor: pan_deptacz »

Panowie dzięki za rady.
Skorzystam.
Feemiole pojda na pewniaka.
Ale zrobie tez eksperyment z piwowarskimi na mniejszym zbiorniczku. Podziele sie wrazeniami.
Awatar użytkownika

piere11
2
Posty: 3
Rejestracja: sobota, 30 sty 2021, 13:57
Ulubiony Alkohol: najbardziej ulubiony trunek, to ten własny ;)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: lubuskie
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Drożdże Piwowarskie a Whisky

Post autor: piere11 »

pan_deptacz pisze: Podziele sie wrazeniami.
No i gdzie te wrażenia?
Sam się przymierzam do zastosowania drożdży piwowarskich i dedykowanych do whisky, stąd moja ciekawość tych wrażeń...
Awatar użytkownika

FRUTTI
100
Posty: 104
Rejestracja: niedziela, 11 lis 2018, 10:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem;)
Ulubiony Alkohol: koniak/calvados
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Drożdże Piwowarskie a Whisky

Post autor: FRUTTI »

Ja sam nieraz szczuje zaciery drożdżami do wina i jestem zadowolony, np teraz zacier kukurydziany zaszczepiłem bayanusyami g-995. I destylat wyszedł smaczny, nie zauważyłem różnic między feemiolami , jest słodycz czuć wyraźnie kukurydzę jak i kiszonke.

Zbyszek T
250
Posty: 253
Rejestracja: sobota, 2 lut 2013, 08:38
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 32 razy
Re: Drożdże Piwowarskie a Whisky

Post autor: Zbyszek T »

No właśnie - kiszonke...

Ona mija z czasem? Jak się jej pozbyć?

U mnie w tym roku duże postępy w temacie kiszonki pokazało zakwaszanie nastawu do pH koło 3,5 oraz drożdże bayanus/ lub T-48... Ale ciągle szukam...
Awatar użytkownika

FRUTTI
100
Posty: 104
Rejestracja: niedziela, 11 lis 2018, 10:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem;)
Ulubiony Alkohol: koniak/calvados
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Drożdże Piwowarskie a Whisky

Post autor: FRUTTI »

Czas i tylko czas. U mnie wygląda to tak że do połowy daję kawałki dębu a druga połowa jest czysta, po miesiącu kieszonka raczej łagodnieje.

Fiflak
450
Posty: 474
Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 11:37
Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Drożdże Piwowarskie a Whisky

Post autor: Fiflak »

Odnośnie fermentowania zacieru nietypowymi drożdżami, czyt. dedykowanymi do innych zastosowań, to póki co, sprawdziłem grzybki rumowe. Wpłynęły na aromat destylatu, tzn. nuta rumowa była faktycznie wyczuwalna. Planuję, w tym roku, doświadczenie z zastosowaniem piwowarskich drożdży do specjałów w stylu belgijskim.

Zbyszek T
250
Posty: 253
Rejestracja: sobota, 2 lut 2013, 08:38
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 32 razy
Re: Drożdże Piwowarskie a Whisky

Post autor: Zbyszek T »

Tylko pytanie, czy drożdże "aromatyczne" np. do piw belgijskich - czy one produkując dużo różnych estrów, aromatów itd - czy nie wpłyną na wzrost liczby przedgonu i ogólnie bardziej zanieczyszczony destylat?
Ja coraz bardziej jestem zwolennikiem drożdży neutralnych aromatycznie, które mają jak najmniej przedgonu i pozwalają wydobyć surowiec...

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Drożdże Piwowarskie a Whisky

Post autor: michal278 »

Wtrącę trzy słowa. Drożdże piwne są wręcz mega do zacierów i nastawów. Wszyscy się zachwycają safi czy też dedykowanymi do whisky. A niemal wszystkie dają aromaty i profil owocowy. Ja szukając smaków i aromatów bananów i goździków znalazlem właśnie drożdże piwne. Polecam.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”