JABŁKO GRUSZKA

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

Autor tematu
greg89
5
Posty: 9
Rejestracja: czwartek, 12 lis 2015, 11:01
Podziękował: 1 raz

Post autor: greg89 »

Witam Panów,


Otóż mam pytanie odnośnie przepisu z jabłek ,
Ostatnio robiłem to w ten sposób beczka 110l 30 kilo jabłek 10 kilo cukru 3x turbo fruit
Lecz nie było to po puszczeniu przez miedzianą kolumnę wystarczająco dobrej jakości , zapach typowy dla koniaku lecz w smaku klienci narzekali.

Wczoraj załatwiłem 60 kilo jabłek dobrych żółtych i jedną skrzynkę gruszek ok 25 kg

Czy jesteście mi w stanie podać proporcje w jakich mam dodać syrop glukozowy oraz ilość jabłek na beczkę ?

Dopiero zaczynam przygodę , dlatego z góry dziękuję za podpowiedź.

Pozdrawiam

Greg

ziemba12345
500
Posty: 514
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: JABŁKO GRUSZKA

Post autor: ziemba12345 »

Greg, wszystko masz opisane w trzech tematach poniżej Twojego. Poczytaj trochę :czytaj: to dowiesz się dlaczego wyszedł Ci bimber zamiast calvadosu ;)
W skrócie:
Miksujesz jabłka i gruszki, dodajesz drożdże winne NIE TURBO, dolewasz 5l wody z 3kg cukru, możesz doać pektoenzym, odstawiasz w chłodne miejsce 10-15C, odziennie przez 2 tygodnie zatapiasz pulpę, po 2-3 miesiącach gotujesz z owocami, rozcieńczasz do pasującego Ci procentu, odstawiasz na rok w jakimś szkle bądź przygotowanej beczce dębowej i po roku masz pyszną owocówkę :)

Autor tematu
greg89
5
Posty: 9
Rejestracja: czwartek, 12 lis 2015, 11:01
Podziękował: 1 raz
Re: JABŁKO GRUSZKA

Post autor: greg89 »

ziemba - dziękuję za odpowiedź, może źle napisałem. Robię to na trochę większą skalę a czekać 1,5 roku na efekt to zdecydowanie za długo, dlatego stosuję turbo fruity. Chodziło mi o proporcje aby zrobić jak najszybciej oraz w miarę dobrej jakości nastaw, żeby otrzymać w następnym tygodniu jabłkowo gruszkowy bimberek
Awatar użytkownika

k.kolumb
150
Posty: 194
Rejestracja: sobota, 21 cze 2014, 00:39
Krótko o sobie: Jak się do czegoś dorwę to muszę to dokładnie poznać. Np. Ameryka
Ulubiony Alkohol: Talisker
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 82 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: JABŁKO GRUSZKA

Post autor: k.kolumb »

A jak chcesz calvados - to bez cukru, ale niskoprocentowy nastaw będzie.Może się spaskudzić. Do octu blisko :?
Piszę starannie po Polsku. O ile daję radę.

Autor tematu
greg89
5
Posty: 9
Rejestracja: czwartek, 12 lis 2015, 11:01
Podziękował: 1 raz
Re: JABŁKO GRUSZKA

Post autor: greg89 »

Chcę bimber jabłkowy ....
Chcę zdążyć przed świętami z tym ....
Mam tylko turbo fruit'y. Muszę je wykorzystać.
Awatar użytkownika

manowar
950
Posty: 972
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 213 razy
Kontakt:
Re: JABŁKO GRUSZKA

Post autor: manowar »

Błądzisz. Żeby mieć jakościowy trunek to musi się on ułożyć. Do świąt masz miesiąc to tak naprawdę jakaś szybka nalewka - są o tym tematy - a nie smakowa wódka.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2373
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: JABŁKO GRUSZKA

Post autor: Kamal »

Ja chcesz bimber to wal 2kg cukru na 10kg owoców i 20l wody. Drożdże turbo fruit.
A tak na serio to daj 1kg cukru na 10kg owoców i 10L wody. I towar nie powinien już tak dawać bimbrem. :-)
K.
Obrazek

Autor tematu
greg89
5
Posty: 9
Rejestracja: czwartek, 12 lis 2015, 11:01
Podziękował: 1 raz
Re: JABŁKO GRUSZKA

Post autor: greg89 »

I taka sama proporcja jeśli to puszcze przez sokowirówkę na 10 litrów 1 kg.
Czyli dobrze robiłem wcześniej - 100 litrów, to będzie sam sok, plus woda, 10 kg cukru i 3 turbo fuity, kurcze za późno się obudziłem z tym ... trzeba jakiś patent na ten nastaw zrobić. Beczki są za małe :(
Ostatnio zmieniony piątek, 27 lis 2015, 08:52 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Konieczne poprawki.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2373
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: JABŁKO GRUSZKA

Post autor: Kamal »

Wcześniej dawałeś na 3kg owoców 1kg cukru. A ja proponuję na 10kg owoców 1kg cukru. Wtedy nie powinno być czuć bimbrem. :-)
Ale jak dajesz san sok, to nie dolewaj wody. Takto nie rozcieńczysz aromatów.
K.
Obrazek

Autor tematu
greg89
5
Posty: 9
Rejestracja: czwartek, 12 lis 2015, 11:01
Podziękował: 1 raz
Re: JABŁKO GRUSZKA

Post autor: greg89 »

a mi się wydawało, że sok razem z pulpą wrzuce do beczek i zaleje wodą z cukrem.

ziemba12345
500
Posty: 514
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: JABŁKO GRUSZKA

Post autor: ziemba12345 »

Greg i tak zapewne zrobi po swojemu i otrzyma bardzo przeciętny bimber jabłkowy. Ale na święta będzie :D

Autor tematu
greg89
5
Posty: 9
Rejestracja: czwartek, 12 lis 2015, 11:01
Podziękował: 1 raz
Re: JABŁKO GRUSZKA

Post autor: greg89 »

ziemba , tak zapewne będzie , po robocie jadę do dziupli puszczam jabłka przez sokowirówkę a gruszki w kosteczkę kroję , skorzystam z podpowiedzi Kamala na 10 litrów soku dam 1 kg cukru ale dodam też kilka litrów wody ok 3 litrów na każde 10 litrów soku .
Na beczkę dam 3 x turbo fruit i zobaczymy pod koniec nastepnego tygodnia co to wyjdzie.
Jestem dobrej myśli :)
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2373
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: JABŁKO GRUSZKA

Post autor: Kamal »

Nie! Za dużo, daj już 1,5l wody na 10l soku. Nie rozwodnisz tak smaku. ;)
Sok z pulpą :ok:
K.
Obrazek

Autor tematu
greg89
5
Posty: 9
Rejestracja: czwartek, 12 lis 2015, 11:01
Podziękował: 1 raz
Re: JABŁKO GRUSZKA

Post autor: greg89 »

ruszyło z kopyta :) pod koniec tygodnia zobacze co to wyszło :)

Mod.
Pisz staranniej.

Autor tematu
greg89
5
Posty: 9
Rejestracja: czwartek, 12 lis 2015, 11:01
Podziękował: 1 raz
Re: JABŁKO GRUSZKA

Post autor: greg89 »

powiem tak - nastaw jest bardzo gęsty , podjeżdzał troszkę jakimś jajem ale rozmieszałem to troszkę i już jest ok - winny zapach , stezenie cukru ok 5 - jak myślicie Panowie przecedzić to i niech to stoi jeszcze czy narazie nie ruszać niech samo się zatrzyma?
Pozdrawiam

clockens
20
Posty: 24
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2012, 22:42
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: JABŁKO GRUSZKA

Post autor: clockens »

greg89 pisze:.
Na beczkę dam 3 x turbo fruit i zobaczymy pod koniec nastepnego tygodnia co to wyjdzie.
Jestem dobrej myśli :)
na 110l dałeś 3 paczki drożdzy? Za dużo troche jak dla mnie, ja bym jedna dał, ewentualnie dwie, ale nie trzy!
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2373
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: JABŁKO GRUSZKA

Post autor: Kamal »

Cedź jak boisz się o przypalenie. :-)
K.
Obrazek

Autor tematu
greg89
5
Posty: 9
Rejestracja: czwartek, 12 lis 2015, 11:01
Podziękował: 1 raz
Re: JABŁKO GRUSZKA

Post autor: greg89 »

Witam Panów,


Jak to możliwe że z 25 litrów takiego nastawy tylko 3 litry otrzymałem (nie licząc przegonu) 96% trunku?
Trochę mało :/
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: JABŁKO GRUSZKA

Post autor: lesgo58 »

Co znaczy "z takiego nastawu"? Jakiego nastawu?
Ja zrozumiałem po przeczytaniu tematu, że miałeś ok. 80 kg owoców. Co moim zdaniem dało Ci ok. 50 litrów soku. Dodałeś 5 kg cukru. A więc pi razy drzwi powinieneś otrzymać z całego nastawu jak wyciśniesz wszystko ( a nastaw dobrze przefermentował) 5 litrów spirytusu 96%. Ale to takie moje wróżenie z fusów, bo jak dotychczas nie podałeś żadnych konkretnych danych na temat nastawu typu ilość cukru, blg początkowe, końcowe itp. Jednocześnie zadałeś pytanie jak to możliwe, że z 25 litrowego nastawu otrzymałeś "tylko 3 litry " spirytusu. To ja się pytam - jak to możliwe, że otrzymałeś tak dużo.
Albo dałeś dużo więcej cukru niz to opisujesz, albo coś Ci się pokręciło.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”