JABŁKO GRUSZKA
Witam Panów,
Otóż mam pytanie odnośnie przepisu z jabłek ,
Ostatnio robiłem to w ten sposób beczka 110l 30 kilo jabłek 10 kilo cukru 3x turbo fruit
Lecz nie było to po puszczeniu przez miedzianą kolumnę wystarczająco dobrej jakości , zapach typowy dla koniaku lecz w smaku klienci narzekali.
Wczoraj załatwiłem 60 kilo jabłek dobrych żółtych i jedną skrzynkę gruszek ok 25 kg
Czy jesteście mi w stanie podać proporcje w jakich mam dodać syrop glukozowy oraz ilość jabłek na beczkę ?
Dopiero zaczynam przygodę , dlatego z góry dziękuję za podpowiedź.
Pozdrawiam
Greg
Otóż mam pytanie odnośnie przepisu z jabłek ,
Ostatnio robiłem to w ten sposób beczka 110l 30 kilo jabłek 10 kilo cukru 3x turbo fruit
Lecz nie było to po puszczeniu przez miedzianą kolumnę wystarczająco dobrej jakości , zapach typowy dla koniaku lecz w smaku klienci narzekali.
Wczoraj załatwiłem 60 kilo jabłek dobrych żółtych i jedną skrzynkę gruszek ok 25 kg
Czy jesteście mi w stanie podać proporcje w jakich mam dodać syrop glukozowy oraz ilość jabłek na beczkę ?
Dopiero zaczynam przygodę , dlatego z góry dziękuję za podpowiedź.
Pozdrawiam
Greg
-
- Posty: 514
- Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: JABŁKO GRUSZKA
Greg, wszystko masz opisane w trzech tematach poniżej Twojego. Poczytaj trochę to dowiesz się dlaczego wyszedł Ci bimber zamiast calvadosu
W skrócie:
Miksujesz jabłka i gruszki, dodajesz drożdże winne NIE TURBO, dolewasz 5l wody z 3kg cukru, możesz doać pektoenzym, odstawiasz w chłodne miejsce 10-15C, odziennie przez 2 tygodnie zatapiasz pulpę, po 2-3 miesiącach gotujesz z owocami, rozcieńczasz do pasującego Ci procentu, odstawiasz na rok w jakimś szkle bądź przygotowanej beczce dębowej i po roku masz pyszną owocówkę
W skrócie:
Miksujesz jabłka i gruszki, dodajesz drożdże winne NIE TURBO, dolewasz 5l wody z 3kg cukru, możesz doać pektoenzym, odstawiasz w chłodne miejsce 10-15C, odziennie przez 2 tygodnie zatapiasz pulpę, po 2-3 miesiącach gotujesz z owocami, rozcieńczasz do pasującego Ci procentu, odstawiasz na rok w jakimś szkle bądź przygotowanej beczce dębowej i po roku masz pyszną owocówkę
Re: JABŁKO GRUSZKA
ziemba - dziękuję za odpowiedź, może źle napisałem. Robię to na trochę większą skalę a czekać 1,5 roku na efekt to zdecydowanie za długo, dlatego stosuję turbo fruity. Chodziło mi o proporcje aby zrobić jak najszybciej oraz w miarę dobrej jakości nastaw, żeby otrzymać w następnym tygodniu jabłkowo gruszkowy bimberek
-
- Posty: 972
- Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
- Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 213 razy
- Kontakt:
Re: JABŁKO GRUSZKA
Błądzisz. Żeby mieć jakościowy trunek to musi się on ułożyć. Do świąt masz miesiąc to tak naprawdę jakaś szybka nalewka - są o tym tematy - a nie smakowa wódka.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Re: JABŁKO GRUSZKA
I taka sama proporcja jeśli to puszcze przez sokowirówkę na 10 litrów 1 kg.
Czyli dobrze robiłem wcześniej - 100 litrów, to będzie sam sok, plus woda, 10 kg cukru i 3 turbo fuity, kurcze za późno się obudziłem z tym ... trzeba jakiś patent na ten nastaw zrobić. Beczki są za małe
Czyli dobrze robiłem wcześniej - 100 litrów, to będzie sam sok, plus woda, 10 kg cukru i 3 turbo fuity, kurcze za późno się obudziłem z tym ... trzeba jakiś patent na ten nastaw zrobić. Beczki są za małe
Ostatnio zmieniony piątek, 27 lis 2015, 08:52 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Konieczne poprawki.
Powód: Konieczne poprawki.
-
- Posty: 514
- Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: JABŁKO GRUSZKA
ziemba , tak zapewne będzie , po robocie jadę do dziupli puszczam jabłka przez sokowirówkę a gruszki w kosteczkę kroję , skorzystam z podpowiedzi Kamala na 10 litrów soku dam 1 kg cukru ale dodam też kilka litrów wody ok 3 litrów na każde 10 litrów soku .
Na beczkę dam 3 x turbo fruit i zobaczymy pod koniec nastepnego tygodnia co to wyjdzie.
Jestem dobrej myśli
Na beczkę dam 3 x turbo fruit i zobaczymy pod koniec nastepnego tygodnia co to wyjdzie.
Jestem dobrej myśli
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: JABŁKO GRUSZKA
Co znaczy "z takiego nastawu"? Jakiego nastawu?
Ja zrozumiałem po przeczytaniu tematu, że miałeś ok. 80 kg owoców. Co moim zdaniem dało Ci ok. 50 litrów soku. Dodałeś 5 kg cukru. A więc pi razy drzwi powinieneś otrzymać z całego nastawu jak wyciśniesz wszystko ( a nastaw dobrze przefermentował) 5 litrów spirytusu 96%. Ale to takie moje wróżenie z fusów, bo jak dotychczas nie podałeś żadnych konkretnych danych na temat nastawu typu ilość cukru, blg początkowe, końcowe itp. Jednocześnie zadałeś pytanie jak to możliwe, że z 25 litrowego nastawu otrzymałeś "tylko 3 litry " spirytusu. To ja się pytam - jak to możliwe, że otrzymałeś tak dużo.
Albo dałeś dużo więcej cukru niz to opisujesz, albo coś Ci się pokręciło.
Ja zrozumiałem po przeczytaniu tematu, że miałeś ok. 80 kg owoców. Co moim zdaniem dało Ci ok. 50 litrów soku. Dodałeś 5 kg cukru. A więc pi razy drzwi powinieneś otrzymać z całego nastawu jak wyciśniesz wszystko ( a nastaw dobrze przefermentował) 5 litrów spirytusu 96%. Ale to takie moje wróżenie z fusów, bo jak dotychczas nie podałeś żadnych konkretnych danych na temat nastawu typu ilość cukru, blg początkowe, końcowe itp. Jednocześnie zadałeś pytanie jak to możliwe, że z 25 litrowego nastawu otrzymałeś "tylko 3 litry " spirytusu. To ja się pytam - jak to możliwe, że otrzymałeś tak dużo.
Albo dałeś dużo więcej cukru niz to opisujesz, albo coś Ci się pokręciło.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego