Śliwowica 2009 - 2024
-
- Posty: 2937
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 553 razy
-
- Posty: 2937
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 553 razy
-
- Posty: 2937
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 553 razy
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022
Góral jak robisz jabłka? Mam w tym roku ogromny urodzaj na moich jabłonkach, więc starczy mi i na jabcoka i na jakiś destylat. Planowałem wycisnąć jabłka na wyciskarce wolnoobrotowej najpierw wycinając gniazda nasienne, a później już normalnie jak wino. Dajesz wodę i cukier, czy lepszy ortodoks z samego soku? Ile powinien mieć BLG sam sok, żeby nie dodawać cukru?Góral bagienny pisze:Pózniej jabca
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
-
- Posty: 2937
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 553 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022
Tak samo jak śliwki.
Wiertarka mieszadło i beczka.
45kg owoców 2 kg cukru z 2l wody żeby cukier rozpuścić.
Nic nie wycinam a nawet zdarzają się i ogonki w nastawie nie siłuję się z nimi.
Jak przestanie fermentować idzie wszystko do kociołka z płaszczem.
Ważne trzeba pulpę zatapiać
Blg nie sprawdzam bo mi się nie chce filtrować
Wiertarka mieszadło i beczka.
45kg owoców 2 kg cukru z 2l wody żeby cukier rozpuścić.
Nic nie wycinam a nawet zdarzają się i ogonki w nastawie nie siłuję się z nimi.
Jak przestanie fermentować idzie wszystko do kociołka z płaszczem.
Ważne trzeba pulpę zatapiać
Blg nie sprawdzam bo mi się nie chce filtrować
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
-
- Posty: 2937
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 553 razy
-
- Posty: 99
- Rejestracja: czwartek, 21 paź 2021, 08:32
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Whisky. Ale domowej jeszcze nie piłem
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Opolskie
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022
Na śliwkach niestety poległem . Wczoraj pierwszy raz próbowałem je przefiltrować. Przecież to jakaś tragedia, czytałem że ciężko i wyczerpujące. Ale tego się nie spodziewałem po godzinie się poddałem . Zlalem tylko znad osadu a resztę pulpy wywaliłem. I dzisiaj zrobiłem odpęd. Więc z 72kg śliwki i 6 kilo cukru wyszło mi około 9L surówki .
Ja dodałem Pektoenzym i spisał się pięknie na jabłkach z gruszkąkiwitom23 pisze:Nie lepiej wycisnąć sok? Jakoś nie wyobrażam sobie jabłek i wiertarki. Te moje jabca są strasznie twarde.
Na śliwkach niestety poległem . Wczoraj pierwszy raz próbowałem je przefiltrować. Przecież to jakaś tragedia, czytałem że ciężko i wyczerpujące. Ale tego się nie spodziewałem po godzinie się poddałem . Zlalem tylko znad osadu a resztę pulpy wywaliłem. I dzisiaj zrobiłem odpęd. Więc z 72kg śliwki i 6 kilo cukru wyszło mi około 9L surówki .
Ostatnio zmieniony środa, 14 wrz 2022, 23:11 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeśli wygrywasz zasługujesz na drinka, jesli przegrywasz, zwyczajnie go potrzebujesz.
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022
Jak zrobię sok z całych jabłek ze skórkami to coś stracę? Chyba nie? Te wolnoobrotowe bardzo dobrze wyciskają, jako odpad wychodzą kompletnie suche wióry.
Ja tam ze śliwek robiłem wino dwa razy i gładko poszło, a do gotowania szło wszystko jak leci z pestkami i resztą. Siedzi na razie w kamionce od 11 miesięcy i za miesiąc będzie degustacjaPsotnik84 pisze:Na śliwkach niestety poległem
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
-
- Posty: 99
- Rejestracja: czwartek, 21 paź 2021, 08:32
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Whisky. Ale domowej jeszcze nie piłem
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Opolskie
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022
No ale ty pewnie masz płaszcz? Ja będę próbował z łączeniem grzałek szeregowo. Zobaczymy co z tego wyjdzie . No po tak długim czasie to będzie zacna randka ze śliwką . Pozazdrościć. Ja na swoją jeszcze muszę długo czekać
Jeśli wygrywasz zasługujesz na drinka, jesli przegrywasz, zwyczajnie go potrzebujesz.
Re: Śliwowica 2009 - 2022
Witam Szanownych Siostry i Braci.
W zeszłą niedzielę popełniłem nastaw z 60kg śliwek, 4kg cukru, drożdże Bayanus, pożywka. Oczywiście zapodałem też pektoenzym. Jako, że jestem w delegacji żonka codziennie zatapia czapę i nastaw pięknie pracuje. Posiadam kega bez płaszcza. Dwa pytania do Was.
1) po jakim czasie odseparować moszcz z pestkami od nastawu płynnego?
2) nie posiadam prasy do owoców, a z tego co czytam worki filtracyjne niespecjalnie działaja. Mam wyciskarkę wolnoobrotową. Jest szansa, że sprawdzi się przy wyciskaniu tego moszczu? Oczywiście pestki wcześniej wyciągnąłbym.
Pozdrawiam
Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka
W zeszłą niedzielę popełniłem nastaw z 60kg śliwek, 4kg cukru, drożdże Bayanus, pożywka. Oczywiście zapodałem też pektoenzym. Jako, że jestem w delegacji żonka codziennie zatapia czapę i nastaw pięknie pracuje. Posiadam kega bez płaszcza. Dwa pytania do Was.
1) po jakim czasie odseparować moszcz z pestkami od nastawu płynnego?
2) nie posiadam prasy do owoców, a z tego co czytam worki filtracyjne niespecjalnie działaja. Mam wyciskarkę wolnoobrotową. Jest szansa, że sprawdzi się przy wyciskaniu tego moszczu? Oczywiście pestki wcześniej wyciągnąłbym.
Pozdrawiam
Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka
-
- Posty: 99
- Rejestracja: czwartek, 21 paź 2021, 08:32
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Whisky. Ale domowej jeszcze nie piłem
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Opolskie
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022
Ja miałem plan taki żeby na kolejną beczkę nałożyć firankę i związać drutem. Potem rondlem wybierałem z beczki nastaw i przez cedzak lałem na firankę. Potem z cedzaka do wiadra i z firanki po ścieknięciu gęste wybierałem też do wiadra. Po przefiltrowaniu całości miałem te gęste z wiadra powiesić w firance nad beczką, żeby ściskało całą noc. Ale brakło mi cierpliwości . Plaga muszek i komarów towarzyszyła mi cały czas .
Życzę ci powodzenia i obyś miał więcej cierpliwości niż ja
Życzę ci powodzenia i obyś miał więcej cierpliwości niż ja
Jeśli wygrywasz zasługujesz na drinka, jesli przegrywasz, zwyczajnie go potrzebujesz.
-
- Posty: 17
- Rejestracja: sobota, 13 paź 2018, 19:23
- Podziękował: 166 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022
Witam , potrzebuję porady bardziej doświadczonych smakoszy śliwowicy. Tego roku do przerobienia mam ok 250kg śliwek . Do tej pory przerabiałem połowę mniej i filtrowaniem przez worki jutowe szło w miarę sprawnie .Zbiornika z płaszczem nie posiadam a najbliższy termin zakupu zbiornika z płaszczem to styczeń . I tutaj mam pytanie :
-Czy nastaw można przetrzymać do stycznia ?
-Jakie warunki zachować (poza higienicznymi) aby nastaw nie złapał infekcji albo nie zaoctował ?
Czy ktoś z Was przetrzymywał tak długo nastaw bez lawirowania ? Co w przypadku śliwek jest chyba mało wykonalne. Na tą ilość śliwek dodam z 10 kg cukru albo z 3 l spirytusu . Chodzi o podniesienie % .
Proszę o radę .
-Czy nastaw można przetrzymać do stycznia ?
-Jakie warunki zachować (poza higienicznymi) aby nastaw nie złapał infekcji albo nie zaoctował ?
Czy ktoś z Was przetrzymywał tak długo nastaw bez lawirowania ? Co w przypadku śliwek jest chyba mało wykonalne. Na tą ilość śliwek dodam z 10 kg cukru albo z 3 l spirytusu . Chodzi o podniesienie % .
Proszę o radę .
Ostatnio zmieniony czwartek, 15 wrz 2022, 14:09 przez filcu, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2920
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022
Co do filtrowania, to ja używam poniższych worków.
Dla mniej dokładnej filtracji (śliwki powinny spokojnie przejść): https://allegro.pl/oferta/worek-filtrac ... 9939204581
Dla dokładnej filtracji: https://allegro.pl/oferta/worek-filtrac ... 0959344974
przy tym drugim, najlepiej wlać na noc i poczekać do rana. Wiadro można spokojnie zamknąć deklem razem z workiem, żeby muszki nie właziły.
Dla mniej dokładnej filtracji (śliwki powinny spokojnie przejść): https://allegro.pl/oferta/worek-filtrac ... 9939204581
Dla dokładnej filtracji: https://allegro.pl/oferta/worek-filtrac ... 0959344974
przy tym drugim, najlepiej wlać na noc i poczekać do rana. Wiadro można spokojnie zamknąć deklem razem z workiem, żeby muszki nie właziły.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
-
- Posty: 2610
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 237 razy
- Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022
Tak, ilość alkoholu jest wystarczająca, żeby zakonserwować. Zamknij szczelnie z rurką fermentacyjną i będzie w porządku.
Wysłane z mojego RMX3085 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego RMX3085 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony piątek, 16 wrz 2022, 19:57 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022
Oczywiście że możesz to odstawić, tylko na dobre ci wyjdzie.
A nawet dodam więcej.
Blg jeszcze ci może spadnie, do 2, biorąc poprawkę na niefermontowalne.
Pytanko, jakie miałeś początkowe blg że ci wyszło 15,16%??? Alkoholu?
Musiałbyś mieć startowe w granicach bardzo wysokich, minimum 30. Jeśli ci pozostało ok 5 blg.
A nawet dodam więcej.
Blg jeszcze ci może spadnie, do 2, biorąc poprawkę na niefermontowalne.
Pytanko, jakie miałeś początkowe blg że ci wyszło 15,16%??? Alkoholu?
Musiałbyś mieć startowe w granicach bardzo wysokich, minimum 30. Jeśli ci pozostało ok 5 blg.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 2937
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 553 razy
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022
Nie ufo, a cicha fermentacja.
Jest takie coś jakbyś nie wiedział.
Ps: zaśmiecasz góralu bagienny dosłownie każdy temat, z pomagiera zrobił się internetowy troll.
Załóż temat, posty górala nie w temacie. Będzie tego z tysiąc jak nic.
@kol@Bartórex, daj znać ile ci spadło blg, jak wrócisz. Oraz opisz co i ile tam dodałeś, bo te 15,16% to z samych owoców nie ma szansy uzyskać.
Jest takie coś jakbyś nie wiedział.
Ps: zaśmiecasz góralu bagienny dosłownie każdy temat, z pomagiera zrobił się internetowy troll.
Załóż temat, posty górala nie w temacie. Będzie tego z tysiąc jak nic.
@kol@Bartórex, daj znać ile ci spadło blg, jak wrócisz. Oraz opisz co i ile tam dodałeś, bo te 15,16% to z samych owoców nie ma szansy uzyskać.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 2937
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 553 razy
-
- Posty: 3862
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 284 razy
- Otrzymał podziękowanie: 466 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022
Ja jestem nie reformowalny Po ostatniej filtracji powiedziałem sobie dosyć. Dzisiaj kumpel przywiózł 105 kg węgierki tak ładnej, że mnie namówił
Teraz tak to wygląda w beczce 120l. Dodałem 9 kg glukozy i chyba będę spał przy tej beczce i pilnował, że by nie wyszło. Kto wali tyle do beczki? Ano ja
Teraz tak to wygląda w beczce 120l. Dodałem 9 kg glukozy i chyba będę spał przy tej beczce i pilnował, że by nie wyszło. Kto wali tyle do beczki? Ano ja
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 19 wrz 2022, 22:44 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 2920
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022
Nie można marnować surowca
Nie śpij przy beczce chociaż też lubię te aromaty, bo CO² może uśpić
Dla bezpieczeństwa można odlać ze 20 l do fermentora, a po burzliwej znowu połączyć.
Nie śpij przy beczce chociaż też lubię te aromaty, bo CO² może uśpić
Dla bezpieczeństwa można odlać ze 20 l do fermentora, a po burzliwej znowu połączyć.
Ostatnio zmieniony wtorek, 20 wrz 2022, 00:32 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 2937
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 553 razy
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022
Masz rozmach, kombajnuj drugą beczkę taką jak masz teraz.
Aż dziwne jest że ci to jeszcze nie wykipiało. Więcej szczęścia niż...wiesz czego.
Jesteś równo kopnięty. w pozytywie oczywiście. Ta beka to jak 17 studentów w maluchu wracających z koncertu zenka.
Ale szacun, rozmach to ty masz nieziemski.
Jak ci to nie wykipi, to będzie naprawdę cud.
Darek!!! 2cm miejsca to jest opór?Doody pisze:ddd.jpg
Spokojnie, jeszcze miejsca opór
Mieszam i jakoś się udaje.
Masz rozmach, kombajnuj drugą beczkę taką jak masz teraz.
Aż dziwne jest że ci to jeszcze nie wykipiało. Więcej szczęścia niż...wiesz czego.
Jesteś równo kopnięty. w pozytywie oczywiście. Ta beka to jak 17 studentów w maluchu wracających z koncertu zenka.
Ale szacun, rozmach to ty masz nieziemski.
Jak ci to nie wykipi, to będzie naprawdę cud.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 467
- Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2021, 15:09
- Krótko o sobie: Robię to, co sprawia mi radość, staram uczyć się na błędach i odpuszczać sprawy, na które nie mam wpływu, często się uśmiecham i śmieję do utraty tchu. Żyję.
- Ulubiony Alkohol: wszystko co owocowe
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 56 razy
- Otrzymał podziękowanie: 78 razy
-
- Posty: 2937
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 553 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022
Szum fermentujących węgierek brzmi jak najlepsza muzyka
Aromaty wydostające się z beczki jeszcze podniosą ta atmosferę
Jedyne co może zepsuć tak piękną i dłuuugą noc to te małe france muszki owocówki
Ale w jakiej atmosferzekamilasta pisze:
To będzie dłuuuga noc...
Szum fermentujących węgierek brzmi jak najlepsza muzyka
Aromaty wydostające się z beczki jeszcze podniosą ta atmosferę
Jedyne co może zepsuć tak piękną i dłuuugą noc to te małe france muszki owocówki
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022
@doody, Darku, ty sobie jaja z nas robisz? Z twoim doświadczeniem zalałeś prawie pod dekiel do beczki owoców? Alboś ty szalony albo to żart.
Mam nadzieję że żart, a ja durny, to poważnie potraktowałem.
Nie czyń tak, bo inni młodzi pochwycą pomysła i też napierdzielą śliwek na full.
Przyznaj się co odwaliłeś, ale teraz szczerze, bez numerów.
Mam nadzieję że żart, a ja durny, to poważnie potraktowałem.
Nie czyń tak, bo inni młodzi pochwycą pomysła i też napierdzielą śliwek na full.
Przyznaj się co odwaliłeś, ale teraz szczerze, bez numerów.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 2920
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022
Jak mam mało miejsca w beczce, to w czasie burzliwej fermentacji nie zatapiam czapy, bo zauważyłem, że po kolejnym zatopieniu czapa jest większa. Porobią się kanaliki dla CO², zagęści się - góra jest prawie sucha, a po zatopieniu narasta od nowa i z większą intensywnością. Jak nastaw zbożowy czy owocowy wyszumi się to wtedy zatapiam częściej. Poducha CO² skutecznie chroni nastaw.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022
Aby uniknąć niebezpieczeństwa "wyjścia" czapy ze zbiornika to jest na to taki stary sprawdzony sposób.
Po prostu do przygotowanych śliwek, albo innych gęstych nastawów dodajemy drożdży posypując/polewając je tylko po wierzchu. Najlepiej w sposób jednorodny po całej powierzchni.
Fermentacja odbywa się dużo spokojniej. Czapa unosi się nieznacznie. Mamy tez pewność, że drożdże spenetrują cały nastaw i to we względnie szybkim czasie.
Po prostu do przygotowanych śliwek, albo innych gęstych nastawów dodajemy drożdży posypując/polewając je tylko po wierzchu. Najlepiej w sposób jednorodny po całej powierzchni.
Fermentacja odbywa się dużo spokojniej. Czapa unosi się nieznacznie. Mamy tez pewność, że drożdże spenetrują cały nastaw i to we względnie szybkim czasie.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego