Śliwowica 2009 - 2024

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

Alien844
200
Posty: 248
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy

Post autor: Alien844 »

Panowie pytanie czy używacie tylko Węgierki czy też innych odmian ?

Jakie jeszcze odmiany są polecane ?
koncentraty wina
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Góral bagienny »

Z starej węgierki wychodzi najbardziej aromatyczna ;)
Ale z braku laku dobry i kit :D
Nastawiaj jakie masz i tak będzie miodzio :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Alien844
200
Posty: 248
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Alien844 »

Póki co 46kg węgierki już drożdże przerobiły i czekają drugi tydzień ale płaszcz będę miał w przyszłym tygodniu dopiero.

Ale mam zamiar się wybrać na giełdę i tak zacząłem się zastanawiać czy koniecznie węgierka musi być.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Góral bagienny »

U mnie to wygląda tak :D
1 miejsce Węgierka
2 miejsce Inne śliwki
3 miejsce Gruszki
Pózniej jabca, brzoskwinie i inne owoce.
Ale to tylko moje zdanie :?
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Alien844
200
Posty: 248
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Alien844 »

Piłem gruszkową od forumowicza i bardzo dobra i też myślę zrobić :)
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: jakis1234 »

Jestem na urlopie i zdarzyło mi się spróbować starego typu węgierki. Nigdy nie jadłem tak słodkich śliwek. Były jakby posłodzone. Blg pewnie powyżej 20. Ech, żeby takie dorwać.

Wysłane z mojego RMX3085 przy użyciu Tapatalka
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Góral bagienny »

Destylat z takich węgierek tez wychodzi jakby posłodzony :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: kiwitom23 »

Góral bagienny pisze:Pózniej jabca
Góral jak robisz jabłka? Mam w tym roku ogromny urodzaj na moich jabłonkach, więc starczy mi i na jabcoka i na jakiś destylat. Planowałem wycisnąć jabłka na wyciskarce wolnoobrotowej najpierw wycinając gniazda nasienne, a później już normalnie jak wino. Dajesz wodę i cukier, czy lepszy ortodoks z samego soku? Ile powinien mieć BLG sam sok, żeby nie dodawać cukru?
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Góral bagienny »

Tak samo jak śliwki.
Wiertarka mieszadło i beczka.
45kg owoców 2 kg cukru z 2l wody żeby cukier rozpuścić.
Nic nie wycinam a nawet zdarzają się i ogonki w nastawie ;) nie siłuję się z nimi.
Jak przestanie fermentować idzie wszystko do kociołka z płaszczem.
Ważne trzeba pulpę zatapiać :ok:
Blg nie sprawdzam bo mi się nie chce filtrować :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: kiwitom23 »

Nie lepiej wycisnąć sok? Jakoś nie wyobrażam sobie jabłek i wiertarki. Te moje jabca są strasznie twarde.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Góral bagienny »

Ja kroje jabca na ćwiartki ,większe na więcej kawałków :ok:
Ostry nóż pół godz. roboty.
W skórkach jest najwięcej aromatów dlatego fermentuje i gotuje z pulpą.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Psotnik84
50
Posty: 99
Rejestracja: czwartek, 21 paź 2021, 08:32
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky. Ale domowej jeszcze nie piłem
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Opolskie
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Psotnik84 »

kiwitom23 pisze:Nie lepiej wycisnąć sok? Jakoś nie wyobrażam sobie jabłek i wiertarki. Te moje jabca są strasznie twarde.
Ja dodałem Pektoenzym i spisał się pięknie na jabłkach z gruszką :ok:
Na śliwkach niestety poległem :angry: . Wczoraj pierwszy raz próbowałem je przefiltrować. Przecież to jakaś tragedia, czytałem że ciężko i wyczerpujące. Ale tego się nie spodziewałem po godzinie się poddałem :hammer:. Zlalem tylko znad osadu a resztę pulpy wywaliłem. I dzisiaj zrobiłem odpęd. Więc z 72kg śliwki i 6 kilo cukru wyszło mi około 9L surówki :angry: .
Ostatnio zmieniony środa, 14 wrz 2022, 23:11 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeśli wygrywasz zasługujesz na drinka, jesli przegrywasz, zwyczajnie go potrzebujesz.
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: kiwitom23 »

Jak zrobię sok z całych jabłek ze skórkami to coś stracę? Chyba nie? Te wolnoobrotowe bardzo dobrze wyciskają, jako odpad wychodzą kompletnie suche wióry.
Psotnik84 pisze:Na śliwkach niestety poległem
Ja tam ze śliwek robiłem wino dwa razy i gładko poszło, a do gotowania szło wszystko jak leci z pestkami i resztą. Siedzi na razie w kamionce od 11 miesięcy i za miesiąc będzie degustacja :odlot:
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
Awatar użytkownika

Psotnik84
50
Posty: 99
Rejestracja: czwartek, 21 paź 2021, 08:32
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky. Ale domowej jeszcze nie piłem
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Opolskie
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Psotnik84 »

No ale ty pewnie masz płaszcz? Ja będę próbował z łączeniem grzałek szeregowo. Zobaczymy co z tego wyjdzie :D. No po tak długim czasie to będzie zacna randka ze śliwką :pije:. Pozazdrościć. Ja na swoją jeszcze muszę długo czekać :bezradny:
Jeśli wygrywasz zasługujesz na drinka, jesli przegrywasz, zwyczajnie go potrzebujesz.

christoph
30
Posty: 34
Rejestracja: niedziela, 23 sty 2022, 13:10
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: christoph »

Witam Szanownych Siostry i Braci.
W zeszłą niedzielę popełniłem nastaw z 60kg śliwek, 4kg cukru, drożdże Bayanus, pożywka. Oczywiście zapodałem też pektoenzym. Jako, że jestem w delegacji żonka codziennie zatapia czapę i nastaw pięknie pracuje. Posiadam kega bez płaszcza. Dwa pytania do Was.
1) po jakim czasie odseparować moszcz z pestkami od nastawu płynnego?
2) nie posiadam prasy do owoców, a z tego co czytam worki filtracyjne niespecjalnie działaja. Mam wyciskarkę wolnoobrotową. Jest szansa, że sprawdzi się przy wyciskaniu tego moszczu? Oczywiście pestki wcześniej wyciągnąłbym.
Pozdrawiam

Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka

użytkownik usunięty
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: użytkownik usunięty »

Cześć
1)Sądzę, że niezwłocznie po zakończeniu pracy nastawu
2)Możesz użyć wyciskarki ale 1m² gęstej firany(jak masz resztki), rozpostartej na wiadrze, też daje radę.
Ważne, że pektoenzym dodany. Rozpuszcza i w soczek śliweczkę zamienia :ok:
Awatar użytkownika

Psotnik84
50
Posty: 99
Rejestracja: czwartek, 21 paź 2021, 08:32
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky. Ale domowej jeszcze nie piłem
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Opolskie
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Psotnik84 »

Ja miałem plan taki żeby na kolejną beczkę nałożyć firankę i związać drutem. Potem rondlem wybierałem z beczki nastaw i przez cedzak lałem na firankę. Potem z cedzaka do wiadra i z firanki po ścieknięciu gęste wybierałem też do wiadra. Po przefiltrowaniu całości miałem te gęste z wiadra powiesić w firance nad beczką, żeby ściskało całą noc. Ale brakło mi cierpliwości :bezradny:. Plaga muszek i komarów towarzyszyła mi cały czas :angry:.
Życzę ci powodzenia i obyś miał więcej cierpliwości niż ja :ok:
Jeśli wygrywasz zasługujesz na drinka, jesli przegrywasz, zwyczajnie go potrzebujesz.

christoph
30
Posty: 34
Rejestracja: niedziela, 23 sty 2022, 13:10
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: christoph »

Dzięki za porady. Myślę, że połączenie obu metod może zda egzamin. Najpierw przez firanę ile się da, a to gęste co zostanie pójdzie na wyciskarkę. Zobaczymy.

Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka

filcu
10
Posty: 17
Rejestracja: sobota, 13 paź 2018, 19:23
Podziękował: 161 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: filcu »

Witam , potrzebuję porady bardziej doświadczonych smakoszy śliwowicy. Tego roku do przerobienia mam ok 250kg śliwek . Do tej pory przerabiałem połowę mniej i filtrowaniem przez worki jutowe szło w miarę sprawnie .Zbiornika z płaszczem nie posiadam a najbliższy termin zakupu zbiornika z płaszczem to styczeń . I tutaj mam pytanie :
-Czy nastaw można przetrzymać do stycznia ?
-Jakie warunki zachować (poza higienicznymi) aby nastaw nie złapał infekcji albo nie zaoctował ?
Czy ktoś z Was przetrzymywał tak długo nastaw bez lawirowania ? Co w przypadku śliwek jest chyba mało wykonalne. Na tą ilość śliwek dodam z 10 kg cukru albo z 3 l spirytusu . Chodzi o podniesienie % .
Proszę o radę .
Ostatnio zmieniony czwartek, 15 wrz 2022, 14:09 przez filcu, łącznie zmieniany 1 raz.

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: wawaldek11 »

Raz mi się zdarzyło destylować śliwki w kwietniu lub maju - wszystko było ok. Beczka stała w piwnicy gospodarczego budynku.
Jeżeli spirytus, to dolej po skończonej fermentacji i może być więcej - np. ekwiwalent 10 kg cukru.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: kiwitom23 »

Co do filtrowania, to ja używam poniższych worków.

Dla mniej dokładnej filtracji (śliwki powinny spokojnie przejść): https://allegro.pl/oferta/worek-filtrac ... 9939204581

Dla dokładnej filtracji: https://allegro.pl/oferta/worek-filtrac ... 0959344974
przy tym drugim, najlepiej wlać na noc i poczekać do rana. Wiadro można spokojnie zamknąć deklem razem z workiem, żeby muszki nie właziły.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway

Bartorex
2
Posty: 4
Rejestracja: poniedziałek, 5 wrz 2022, 11:34
Ulubiony Alkohol: Destylaty owocowe
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Piła
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Bartorex »

Mój nastaw dziś skończył pracować (10 dni). Blg nieco poniżej 5, alk. 15-16%. Niestety wyjeżdżam służbowo na tydzień i na rurki tego teraz nie puszcze. Jak odfiltruje owoce itp to mogę to odstawić w szklanym balonie, niech czeka na mój powrót?
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: jakis1234 »

Tak, ilość alkoholu jest wystarczająca, żeby zakonserwować. Zamknij szczelnie z rurką fermentacyjną i będzie w porządku.

Wysłane z mojego RMX3085 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony piątek, 16 wrz 2022, 19:57 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4905
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: rozrywek »

Oczywiście że możesz to odstawić, tylko na dobre ci wyjdzie.
A nawet dodam więcej.
Blg jeszcze ci może spadnie, do 2, biorąc poprawkę na niefermontowalne.
Pytanko, jakie miałeś początkowe blg że ci wyszło 15,16%??? Alkoholu?

Musiałbyś mieć startowe w granicach bardzo wysokich, minimum 30. Jeśli ci pozostało ok 5 blg.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Góral bagienny »

rozrywek pisze: A nawet dodam więcej.
Blg jeszcze ci może spadnie, do 2, biorąc poprawkę na niefermontowalne.
Taaa ufo zeżre te 3 blg jak drożdże przestały pracować :mrgreen:
Chyba założę nowy temat :scratch: złote pomysły rozrywka :hahaha:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4905
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: rozrywek »

Nie ufo, a cicha fermentacja.
Jest takie coś jakbyś nie wiedział.

Ps: zaśmiecasz góralu bagienny dosłownie każdy temat, z pomagiera zrobił się internetowy troll.
Załóż temat, posty górala nie w temacie. Będzie tego z tysiąc jak nic.

@kol@Bartórex, daj znać ile ci spadło blg, jak wrócisz. Oraz opisz co i ile tam dodałeś, bo te 15,16% to z samych owoców nie ma szansy uzyskać.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Góral bagienny »

Bartorex pisze:Mój nastaw dziś skończył pracować
Czytaj z zrozumieniem miszczu :mrgreen:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3803
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Doody »

Ja jestem nie reformowalny ;) Po ostatniej filtracji powiedziałem sobie dosyć. Dzisiaj kumpel przywiózł 105 kg węgierki tak ładnej, że mnie namówił :D
Teraz tak to wygląda w beczce 120l.
Śliwki1.jpg
Dodałem 9 kg glukozy i chyba będę spał przy tej beczce i pilnował, że by nie wyszło. Kto wali tyle do beczki? :scratch: Ano ja :mrgreen:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 19 wrz 2022, 22:44 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: wawaldek11 »

Nie można marnować surowca ;)
Nie śpij przy beczce chociaż też lubię te aromaty, bo CO² może uśpić :odlot:
Dla bezpieczeństwa można odlać ze 20 l do fermentora, a po burzliwej znowu połączyć.
Ostatnio zmieniony wtorek, 20 wrz 2022, 00:32 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3803
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Doody »

Spokojnie zostało jeszcze ze 2-3cm... Mogę przejść z bloków startowych do wieżyczki strażniczej :hahaha: :hahaha:
Śliwki2.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

łoles
200
Posty: 227
Rejestracja: sobota, 9 maja 2020, 22:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Łiski
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 69 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: łoles »

@Doody ty warjacie :punk:
Pędzę bo chce pędzę bo życie jest złe :pije:
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3803
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Doody »

ddd.jpg
Spokojnie, jeszcze miejsca opór :ok:
Mieszam i jakoś się udaje.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Góral bagienny »

Coraz mniej masz tego miejsca :scratch:
U mnie jabca z domieszką śliwki poszły na spacer w 3 dniu fermentacji :(
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4905
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: rozrywek »

Doody pisze:ddd.jpg
Spokojnie, jeszcze miejsca opór :ok:
Mieszam i jakoś się udaje.
Darek!!! 2cm miejsca to jest opór?
Masz rozmach, kombajnuj drugą beczkę taką jak masz teraz.
Aż dziwne jest że ci to jeszcze nie wykipiało. Więcej szczęścia niż...wiesz czego. :D

Jesteś równo kopnięty. :D w pozytywie oczywiście. Ta beka to jak 17 studentów w maluchu wracających z koncertu zenka. :)

Ale szacun, rozmach to ty masz nieziemski.
Jak ci to nie wykipi, to będzie naprawdę cud.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3803
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Doody »

Dobrze że znacie się na żartach :ok:
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

kamilasta
400
Posty: 430
Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2021, 15:09
Krótko o sobie: Robię to, co sprawia mi radość, staram uczyć się na błędach i odpuszczać sprawy, na które nie mam wpływu, często się uśmiecham i śmieję do utraty tchu. Żyję.
Ulubiony Alkohol: wszystko co owocowe
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 56 razy
Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: kamilasta »

:hahaha:
To będzie dłuuuga noc...
Wszystko, co dobre jest nielegalne, niemoralne albo powoduje tycie.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Góral bagienny »

kamilasta pisze::hahaha:
To będzie dłuuuga noc...
Ale w jakiej atmosferze :)
Szum fermentujących węgierek brzmi jak najlepsza muzyka :?
Aromaty wydostające się z beczki jeszcze podniosą ta atmosferę :?
Jedyne co może zepsuć tak piękną i dłuuugą noc to te małe france muszki owocówki :hahaha:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4905
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: rozrywek »

@doody, Darku, ty sobie jaja z nas robisz? Z twoim doświadczeniem zalałeś prawie pod dekiel do beczki owoców? Alboś ty szalony albo to żart.
Mam nadzieję że żart, a ja durny, to poważnie potraktowałem.

Nie czyń tak, bo inni młodzi pochwycą pomysła i też napierdzielą śliwek na full.

Przyznaj się co odwaliłeś, ale teraz szczerze, bez numerów.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: wawaldek11 »

Jak mam mało miejsca w beczce, to w czasie burzliwej fermentacji nie zatapiam czapy, bo zauważyłem, że po kolejnym zatopieniu czapa jest większa. Porobią się kanaliki dla CO², zagęści się - góra jest prawie sucha, a po zatopieniu narasta od nowa i z większą intensywnością. Jak nastaw zbożowy czy owocowy wyszumi się to wtedy zatapiam częściej. Poducha CO² skutecznie chroni nastaw.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: lesgo58 »

Aby uniknąć niebezpieczeństwa "wyjścia" czapy ze zbiornika to jest na to taki stary sprawdzony sposób.
Po prostu do przygotowanych śliwek, albo innych gęstych nastawów dodajemy drożdży posypując/polewając je tylko po wierzchu. Najlepiej w sposób jednorodny po całej powierzchni.
Fermentacja odbywa się dużo spokojniej. Czapa unosi się nieznacznie. Mamy tez pewność, że drożdże spenetrują cały nastaw i to we względnie szybkim czasie.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”