Witam
Mam problem związany z dobraniem odpowiedniej temperatury zacieru ze śliwek w beczce 200l. A wiec moje pytanie: jaka temperatura będzie najlepsza dla tego zacieru. Dodam jeszcze ze zakres temperatury mam bardzo wysoki ( wężownica w beczce podłączona do centralnego ogrzewania).
POZDRAWIAM
Temperatura zacieru
-
Autor tematu - Posty: 32
- Rejestracja: sobota, 11 gru 2010, 18:27
- Podziękował: 1 raz
-
- Posty: 407
- Rejestracja: niedziela, 8 lis 2009, 18:47
- Krótko o sobie: Majster
- Ulubiony Alkohol: Nalewka aptekarska i polskie krafty
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Temperatura zacieru
Ok. 25*C będzie dobre.
Wężownica z wodą z CO? Przecież to gorąco w cholerę... Gdzie ta beczka stoi, jaka jest temperatura nastawu? Nie wypada przekraczać 35*C, a 40*C to już zgon drożdży...
Wężownica z wodą z CO? Przecież to gorąco w cholerę... Gdzie ta beczka stoi, jaka jest temperatura nastawu? Nie wypada przekraczać 35*C, a 40*C to już zgon drożdży...
"Nigdy nie polemizuj z idiotą. On najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona siłą własnych argumentów."
-
Autor tematu - Posty: 32
- Rejestracja: sobota, 11 gru 2010, 18:27
- Podziękował: 1 raz
Re: Temperatura zacieru
Tak też myślałem, żeby nie przekraczać 30*C. Temperaturę reguluje zawór RTL (pozostałości po remontach). Prócz tego mam jeszcze dodatkowy termometr. Beczka stoi w dość chłodnym pomieszczeniu (zacier nie przekraczał 15*c), dlatego zdecydowałem się na taki krok.
Ostatnio zmieniony sobota, 11 gru 2010, 19:58 przez Agneskate, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: kosmetyka
Powód: kosmetyka
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Temperatura zacieru
Cholercia, trochę dużo tego nastawu, cała beka, grzanie z co to chyba zły plan, czy beka jest czymś ocieplona? Pochwalę się co wczoraj wreszcie dokończyłem. Otóż w piwnicy w miejscu gdzie jest tylko 70cm rurki co razem z powrotem wodnym dokonałem zabudowy z płyt dorobiłem drzwiczki, wsio ładnie od środka styropianem 5cm ocieplone, w środku półka i na górze stoją 3 fermentatory 20l, dziś dojdzie jeszcze jeden, na dole bo ciężkie dwa balony 35l. dodam że rurka od co jest przy suficie. Nastawy grzeją tak że po zamknięciu drzwiczek po 3 min z 25* zrobiło się 31*, i dla pewności drzwiczki zostały otwarte. Na strychu planuję zrobić to samo na lato aby temperatura w nocy gwałtownie nie spadała. Pudło ocieplone i już. Może podchwycisz pomysła. Wkleję foto tegoż arcydzieła inżynierii wyższej.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 1704
- Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
- Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: Temperatura zacieru
Uwaga! Przegrzanie nastawu jest o wiele bardziej szkodliwe od niedogrzania!
Kolego Marcin'ie'j060, jeśli nie zachodzi konieczność ekspresowego odfermentowania nastawu o niskiej zawartości cukru, polecam przeczytać uwagi zawarte w poście http://alkohole-domowe.com/forum/post23833.html#p23833
Kolego Marcin'ie'j060, jeśli nie zachodzi konieczność ekspresowego odfermentowania nastawu o niskiej zawartości cukru, polecam przeczytać uwagi zawarte w poście http://alkohole-domowe.com/forum/post23833.html#p23833
-
Autor tematu - Posty: 32
- Rejestracja: sobota, 11 gru 2010, 18:27
- Podziękował: 1 raz