Temperatura pracy T3

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

Autor tematu
Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy

Post autor: Durik »

Zrobiłem nastaw 11 kg cukru + 44 litry wody, dodałem też około 100 g przecieru zasypujęc wszystko T3. po 24 godz pracy temperatura nastawu wynosi około 29 st.
Na opakowaniu pisze że powinna byc 20-25 st. Pytanie do Was czy obecna temperatura może być do 30 st czy to juz jest dla T3 za wysoka. Przy Turbo48 pisało że nie powinno byc więcej jak 35 i pracowały przy około 33-34 i było ok.
alembiki
Awatar użytkownika

ziom_al_2009
20
Posty: 25
Rejestracja: środa, 11 lis 2009, 18:33
Re: Temperatura pracy T3

Post autor: ziom_al_2009 »

Witaj
Niestety niemoge ci pomóc ponieważ nieuzywałem T3
Zaczynam dopiero eksperymentować z cukrówkami,jakie miałeś proporcje przy nastawie na TURBO
POZDRAWIAM :punk:
Człowiek nie wielbłąd napić się musi

MikeB
150
Posty: 159
Rejestracja: wtorek, 31 sty 2012, 17:16
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Temperatura pracy T3

Post autor: MikeB »

Wyższa temperatura= większa szybkość reakcji, ale też więcej zanieczyszczeń. Przyjmuje się, że nastawy powyżej 50l wypada chłodzić...

we125
400
Posty: 410
Rejestracja: niedziela, 15 sie 2010, 12:50
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Temperatura pracy T3

Post autor: we125 »

Drożdże T3 wytrzymują 35 stopni. Jednak lepiej fermentować w ok 27st. MikeB napisał dlaczego.

Autor tematu
Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Temperatura pracy T3

Post autor: Durik »

ziom_al_2009 Turbo opisałem tutaj: http://alkohole-domowe.com/forum/post45257.html#p45257

we125 jeśli T3 nie szkodzi 35 stopni to OK bo u mnie jest między 25-30. Powiem szczerze że jestem ciekawy co z tego wyjdzie. Nastaw ma ciekawy zapach - taki intensywnie słodki.
Ciekawe...

Autor tematu
Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Temperatura pracy T3

Post autor: Durik »

Po 5 dniach nastaw powoli przestaje pracować, czy to aby nie za wcześnie??
Awatar użytkownika

jajek12
350
Posty: 353
Rejestracja: piątek, 7 lis 2008, 10:47
Krótko o sobie: Będę stillman'em :)
Ulubiony Alkohol: Bimbrozja
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gdzieś w Polsce
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Temperatura pracy T3

Post autor: jajek12 »

Witam. Nie za wcześnie. Jeszcze 2-3 dni cichej fermentacji i trochę czasu na wyklarowanie się. Najlepiej sprawdź Blg.
Pozdo. jajek12
Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem. Hipokrates

Autor tematu
Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Temperatura pracy T3

Post autor: Durik »

Blg jeszcze nie mam czym sprawdzić ale smak nastaw ma już wytrawny. Myslłem że 11 kg będzie pracowało około 8-10 dni.
Ciekawe co z tego wyjdzie, tzn jaka wydajność i jakość.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”