Szynkowar- podzielcie się doświadczeniem:)

Budowa wędzarni, wędzenie, wyrób wędlin domowych.

Autor tematu
chprzemo
900
Posty: 911
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 20:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy

Post autor: chprzemo »

Koledzy,

Ostatnio dostałem szynkowar w prezencie i chyba pora go użyć, w sieci jest trylion przepisów na ciekawe wyroby z szynkowara, ale może ktoś podpowie jaką szynkę zrobić coby na kanapki do pracy była dobra no i oczywiście jako zakąska do leżakujących trunków :)


Pozdrawiam
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)
Awatar użytkownika

wojs40
250
Posty: 258
Rejestracja: niedziela, 27 paź 2013, 09:42
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Szynkowar- podzielcie się doświadczeniem:)

Post autor: wojs40 »

Ja od czasu do czasu robię z tego przepisu:
http://wedlinydomowe.pl/wszystko-o-szyn ... a-z-indyka

...zamiast indyka stosuję tylko kurczaka.
...każdy alkohol jest bardzo dobry oprócz denaturatu który jest dobry :-)

Jaskin
10
Posty: 15
Rejestracja: poniedziałek, 20 lip 2015, 08:39
Re: Szynkowar- podzielcie się doświadczeniem:)

Post autor: Jaskin »

Polecam Tobie ten przepis na pasztet, wypróbowany pyszny

https://www.youtube.com/watch?v=m5fdPvLGHWE
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 261 razy
Re: Szynkowar- podzielcie się doświadczeniem:)

Post autor: Wald »

Szynki z tego nigdy nie robiłem, ale boczek i golonka wychodzi mi super. Wędlinka właśnie na kanapki.
Przyprawy w/g uznania, te ulubione. Ja pekluje "na sucho" solą, pieprzem, liściem laurowym, czosnkiem, cebulą, odrobina cukru i octu, przez dwa do trzech dni.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

Irvin
5
Posty: 6
Rejestracja: niedziela, 8 cze 2014, 01:59
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Szynkowar- podzielcie się doświadczeniem:)

Post autor: Irvin »

Witam
Ja robię szynki, schab, polędwice. Przygotowanie jak do wędzarni, solanka peklująca 8-10%, na 4kg mięska główka czosnku i przyprawy typu babci Leokadii, dziadka Feliksa lub jakaś własna mieszanka - za każdym razem inne proporcje. Czasami szynka tylko w soli. Peklowanie około 10-14dni w 5oC. Oczywiście do szynkowaru wchodzi mi 1-1,4kg, reszta do wędzarni. Do szynkowaru dosypuję jeszcze pół łyżeczki żelatyny, żeby się galaretka zrobiła. Generalnie polecam.

witaur
10
Posty: 17
Rejestracja: czwartek, 17 wrz 2015, 22:42
Re: Szynkowar- podzielcie się doświadczeniem:)

Post autor: witaur »

Ja robię ze zmielonego mięsa tak jak na kiełbasy. Bardzo dobre. Polecam

meteor297
5
Posty: 9
Rejestracja: poniedziałek, 9 maja 2016, 19:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: amarena
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Re: Szynkowar- podzielcie się doświadczeniem:)

Post autor: meteor297 »

Mam pytanie techniczne.
Dostałem od Taty jakiś czas temu stary jeszcze czechosłowacki szynkowar. W zestawie do niego są woreczki, ale są starsze ode mnie i się już rozpadają.
Czy robiona przeze mnie wędlina nie straci na jakości, gdy zrobię ją bez woreczka? Czy może się zdarzyć, że mięsko "przejdzie" metalem?
Obrazek
Obrazek
http://moonbit.co.in/?ref=d121da9f62dd
http://moondash.co.in/?ref=DE98E1A886E7
http://moondoge.co.in/?ref=669770900e56
http://moonliteco.in/?ref=9100e8926921

wawaldek11
3000
Posty: 3007
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 162 razy
Otrzymał podziękowanie: 304 razy
Re: Szynkowar- podzielcie się doświadczeniem:)

Post autor: wawaldek11 »

Kupiłbym nowe woreczki - są dostępne.
Pozdrawiam,
Waldek

meteor297
5
Posty: 9
Rejestracja: poniedziałek, 9 maja 2016, 19:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: amarena
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Re: Szynkowar- podzielcie się doświadczeniem:)

Post autor: meteor297 »

Kwestia tego, że nie mam żadnego stacjonarnego sklepu z takimi rzeczami, a wrodzone skąpstwo nie pozwala mi na zamówienie przez internet z powodu kosztów dostawy :)
Ostatnio zmieniony czwartek, 21 mar 2019, 07:31 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Obrazek
http://moonbit.co.in/?ref=d121da9f62dd
http://moondash.co.in/?ref=DE98E1A886E7
http://moondoge.co.in/?ref=669770900e56
http://moonliteco.in/?ref=9100e8926921
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2756 razy
Re: Szynkowar- podzielcie się doświadczeniem:)

Post autor: lesgo58 »

Obracasz się w świecie bitcoin'ów a zal Ci kilku groszy na woreczki... :scratch:
[URL=https://matchnow.info] Beautiful Womans from your city[/URL]

wawaldek11
3000
Posty: 3007
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 162 razy
Otrzymał podziękowanie: 304 razy
Re: Szynkowar- podzielcie się doświadczeniem:)

Post autor: wawaldek11 »

Rzeczywiście skąpstwo niebywałe :smiech: https://allegro.pl/oferta/woreczki-do-s ... 7263309935
Woreczek ma głównie chronić mięsko przed wypłukaniem smaków.
Pozdrawiam,
Waldek

Harcownik
30
Posty: 37
Rejestracja: środa, 4 wrz 2019, 09:35
Krótko o sobie: totalny noob - dopiero sie odnajduje na forum
Ulubiony Alkohol: Ziomka pol na pol z zaprawka kawowa
Status Alkoholowy: Drinker
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Szynkowar- podzielcie się doświadczeniem:)

Post autor: Harcownik »

jego glaca mnie przeraża, ale udkówka robi robote - najważniejsze, ze kurczaczek nie jest suchy!


Ostatnio zmieniony poniedziałek, 9 wrz 2019, 08:22 przez Qba, łącznie zmieniany 2 razy.
"Błogosławieni ci, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie oblekają tego faktu w słowa" - Julian Tuwim
Awatar użytkownika

fo11rest
200
Posty: 213
Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 10:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własne alko
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Lubuskie
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Szynkowar- podzielcie się doświadczeniem:)

Post autor: fo11rest »

Schab:

1kg schabu, 4 liście laurowe, 3 łyżki majeranku, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki papryki słodkiej, 4 duże ząbki czosnku, 3 łyżki oleju, 4 łyżki octu winnego. Całość dobrze natrzeć i do wora na dobę do lodówki. Potem gotuję do 80stopni oczywiście w środku. Na kanapki przepyszne z oliwy i octu robi się galaretka. Co do soli to można pominąć, ostatnio zapomniałem i wyszło nawet smaczniejsze.
Ostatnio zmieniony wtorek, 17 wrz 2019, 18:45 przez fo11rest, łącznie zmieniany 1 raz.

2rek67
20
Posty: 25
Rejestracja: wtorek, 19 lut 2013, 21:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Szynkowar- podzielcie się doświadczeniem:)

Post autor: 2rek67 »

Ja schab osobiście parze do 62 stopni w środku jest soczysty . Przy 80 stopniach wydaje mi się że może być za suchy .
Awatar użytkownika

fo11rest
200
Posty: 213
Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 10:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własne alko
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Lubuskie
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Szynkowar- podzielcie się doświadczeniem:)

Post autor: fo11rest »

Jest suchy, ale ja taki wolę. Do tego jeszcze prawdziwy chrzan z działki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wędliny Domowe”