Szynkowar- podzielcie się doświadczeniem:)
-
Autor tematu - Posty: 911
- Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 20:05
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Koledzy,
Ostatnio dostałem szynkowar w prezencie i chyba pora go użyć, w sieci jest trylion przepisów na ciekawe wyroby z szynkowara, ale może ktoś podpowie jaką szynkę zrobić coby na kanapki do pracy była dobra no i oczywiście jako zakąska do leżakujących trunków
Pozdrawiam
Ostatnio dostałem szynkowar w prezencie i chyba pora go użyć, w sieci jest trylion przepisów na ciekawe wyroby z szynkowara, ale może ktoś podpowie jaką szynkę zrobić coby na kanapki do pracy była dobra no i oczywiście jako zakąska do leżakujących trunków
Pozdrawiam
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)
-
- Posty: 258
- Rejestracja: niedziela, 27 paź 2013, 09:42
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 25 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Szynkowar- podzielcie się doświadczeniem:)
Ja od czasu do czasu robię z tego przepisu:
http://wedlinydomowe.pl/wszystko-o-szyn ... a-z-indyka
...zamiast indyka stosuję tylko kurczaka.
http://wedlinydomowe.pl/wszystko-o-szyn ... a-z-indyka
...zamiast indyka stosuję tylko kurczaka.
...każdy alkohol jest bardzo dobry oprócz denaturatu który jest dobry
Re: Szynkowar- podzielcie się doświadczeniem:)
Polecam Tobie ten przepis na pasztet, wypróbowany pyszny
https://www.youtube.com/watch?v=m5fdPvLGHWE
https://www.youtube.com/watch?v=m5fdPvLGHWE
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 261 razy
Re: Szynkowar- podzielcie się doświadczeniem:)
Szynki z tego nigdy nie robiłem, ale boczek i golonka wychodzi mi super. Wędlinka właśnie na kanapki.
Przyprawy w/g uznania, te ulubione. Ja pekluje "na sucho" solą, pieprzem, liściem laurowym, czosnkiem, cebulą, odrobina cukru i octu, przez dwa do trzech dni.
Przyprawy w/g uznania, te ulubione. Ja pekluje "na sucho" solą, pieprzem, liściem laurowym, czosnkiem, cebulą, odrobina cukru i octu, przez dwa do trzech dni.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Re: Szynkowar- podzielcie się doświadczeniem:)
Witam
Ja robię szynki, schab, polędwice. Przygotowanie jak do wędzarni, solanka peklująca 8-10%, na 4kg mięska główka czosnku i przyprawy typu babci Leokadii, dziadka Feliksa lub jakaś własna mieszanka - za każdym razem inne proporcje. Czasami szynka tylko w soli. Peklowanie około 10-14dni w 5oC. Oczywiście do szynkowaru wchodzi mi 1-1,4kg, reszta do wędzarni. Do szynkowaru dosypuję jeszcze pół łyżeczki żelatyny, żeby się galaretka zrobiła. Generalnie polecam.
Ja robię szynki, schab, polędwice. Przygotowanie jak do wędzarni, solanka peklująca 8-10%, na 4kg mięska główka czosnku i przyprawy typu babci Leokadii, dziadka Feliksa lub jakaś własna mieszanka - za każdym razem inne proporcje. Czasami szynka tylko w soli. Peklowanie około 10-14dni w 5oC. Oczywiście do szynkowaru wchodzi mi 1-1,4kg, reszta do wędzarni. Do szynkowaru dosypuję jeszcze pół łyżeczki żelatyny, żeby się galaretka zrobiła. Generalnie polecam.
-
- Posty: 9
- Rejestracja: poniedziałek, 9 maja 2016, 19:49
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: amarena
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Re: Szynkowar- podzielcie się doświadczeniem:)
http://moonbit.co.in/?ref=d121da9f62dd
http://moondash.co.in/?ref=DE98E1A886E7
http://moondoge.co.in/?ref=669770900e56
http://moonliteco.in/?ref=9100e8926921
Mam pytanie techniczne.
Dostałem od Taty jakiś czas temu stary jeszcze czechosłowacki szynkowar. W zestawie do niego są woreczki, ale są starsze ode mnie i się już rozpadają.
Czy robiona przeze mnie wędlina nie straci na jakości, gdy zrobię ją bez woreczka? Czy może się zdarzyć, że mięsko "przejdzie" metalem?
Dostałem od Taty jakiś czas temu stary jeszcze czechosłowacki szynkowar. W zestawie do niego są woreczki, ale są starsze ode mnie i się już rozpadają.
Czy robiona przeze mnie wędlina nie straci na jakości, gdy zrobię ją bez woreczka? Czy może się zdarzyć, że mięsko "przejdzie" metalem?
http://moonbit.co.in/?ref=d121da9f62dd
http://moondash.co.in/?ref=DE98E1A886E7
http://moondoge.co.in/?ref=669770900e56
http://moonliteco.in/?ref=9100e8926921
-
- Posty: 3007
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 162 razy
- Otrzymał podziękowanie: 304 razy
-
- Posty: 9
- Rejestracja: poniedziałek, 9 maja 2016, 19:49
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: amarena
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Re: Szynkowar- podzielcie się doświadczeniem:)
http://moonbit.co.in/?ref=d121da9f62dd
http://moondash.co.in/?ref=DE98E1A886E7
http://moondoge.co.in/?ref=669770900e56
http://moonliteco.in/?ref=9100e8926921
Kwestia tego, że nie mam żadnego stacjonarnego sklepu z takimi rzeczami, a wrodzone skąpstwo nie pozwala mi na zamówienie przez internet z powodu kosztów dostawy
Ostatnio zmieniony czwartek, 21 mar 2019, 07:31 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
http://moonbit.co.in/?ref=d121da9f62dd
http://moondash.co.in/?ref=DE98E1A886E7
http://moondoge.co.in/?ref=669770900e56
http://moonliteco.in/?ref=9100e8926921
-
- Posty: 3007
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 162 razy
- Otrzymał podziękowanie: 304 razy
Re: Szynkowar- podzielcie się doświadczeniem:)
Rzeczywiście skąpstwo niebywałe https://allegro.pl/oferta/woreczki-do-s ... 7263309935
Woreczek ma głównie chronić mięsko przed wypłukaniem smaków.
Woreczek ma głównie chronić mięsko przed wypłukaniem smaków.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 37
- Rejestracja: środa, 4 wrz 2019, 09:35
- Krótko o sobie: totalny noob - dopiero sie odnajduje na forum
- Ulubiony Alkohol: Ziomka pol na pol z zaprawka kawowa
- Status Alkoholowy: Drinker
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Szynkowar- podzielcie się doświadczeniem:)
jego glaca mnie przeraża, ale udkówka robi robote - najważniejsze, ze kurczaczek nie jest suchy!
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 9 wrz 2019, 08:22 przez Qba, łącznie zmieniany 2 razy.
"Błogosławieni ci, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie oblekają tego faktu w słowa" - Julian Tuwim
-
- Posty: 213
- Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 10:51
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własne alko
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Lubuskie
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Szynkowar- podzielcie się doświadczeniem:)
Schab:
1kg schabu, 4 liście laurowe, 3 łyżki majeranku, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki papryki słodkiej, 4 duże ząbki czosnku, 3 łyżki oleju, 4 łyżki octu winnego. Całość dobrze natrzeć i do wora na dobę do lodówki. Potem gotuję do 80stopni oczywiście w środku. Na kanapki przepyszne z oliwy i octu robi się galaretka. Co do soli to można pominąć, ostatnio zapomniałem i wyszło nawet smaczniejsze.
1kg schabu, 4 liście laurowe, 3 łyżki majeranku, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki papryki słodkiej, 4 duże ząbki czosnku, 3 łyżki oleju, 4 łyżki octu winnego. Całość dobrze natrzeć i do wora na dobę do lodówki. Potem gotuję do 80stopni oczywiście w środku. Na kanapki przepyszne z oliwy i octu robi się galaretka. Co do soli to można pominąć, ostatnio zapomniałem i wyszło nawet smaczniejsze.
Ostatnio zmieniony wtorek, 17 wrz 2019, 18:45 przez fo11rest, łącznie zmieniany 1 raz.