Szykuję się do pierwszego zacieru - prośba o podpowiedzi
-
Autor tematu - Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
No właśnie chyba jednak
Odrobinę się upłynniło, ale to dosłownie odrobinę, tak że wiertarka ma co robić przy mieszaniu
Przy 63°C dodałem enzym scukrzający i redukujący lepkość. Oczywiście rozrobione w wodzie.
To było wczoraj o 18:45. Teraz (12:40 czyli 18h później) zacier ma niecałe 40°C, ale wcale nie jest rzadszy
Dodałem około 20l wody ponieważ nawet do próby jodowej nie mogłem nabrać "rzadkiego"
Próba jodowa niestety pozytywna... A przynajmniej ja to tak interpretuję. Chyba że płyn lugola się nie nadaje?
Teraz zastanawiam się co z tym fantem dalej zrobić.
Pomysł mam taki:
- przerzucam to wszystko do mniejszej beczki (na razie zrobiłem to w 200l beczce),
- gotuję z 50l wody i wlewam do dużej beczki, na zmianę z tym moim nieszczęsnym zacierem i 15kg świeżej śruty
- dodaję ponownie wszystkie enzymy tak jak przy zacierniu na lenia i czekam...
Odrobinę się upłynniło, ale to dosłownie odrobinę, tak że wiertarka ma co robić przy mieszaniu
Przy 63°C dodałem enzym scukrzający i redukujący lepkość. Oczywiście rozrobione w wodzie.
To było wczoraj o 18:45. Teraz (12:40 czyli 18h później) zacier ma niecałe 40°C, ale wcale nie jest rzadszy
Dodałem około 20l wody ponieważ nawet do próby jodowej nie mogłem nabrać "rzadkiego"
Próba jodowa niestety pozytywna... A przynajmniej ja to tak interpretuję. Chyba że płyn lugola się nie nadaje?
Teraz zastanawiam się co z tym fantem dalej zrobić.
Pomysł mam taki:
- przerzucam to wszystko do mniejszej beczki (na razie zrobiłem to w 200l beczce),
- gotuję z 50l wody i wlewam do dużej beczki, na zmianę z tym moim nieszczęsnym zacierem i 15kg świeżej śruty
- dodaję ponownie wszystkie enzymy tak jak przy zacierniu na lenia i czekam...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
Autor tematu - Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Szykuję się do pierwszego zacieru - prośba o podpowiedzi
W tym kisielu, to raczej nie zmierzę BLG, chyba że refraktometrem by spróbował
EDIT:
Sprawdziłem refraktometrem i niby jest 10BLG, i tak jakby zaczęło na dzikusach pracować?
Więc biorąc pod uwagę fakt, że dolałem wody to chyba BLG prawidłowe. Dodawać szybko drożdży?
Ale to jest nadal kleik, więc nie będę w stanie tego w żaden sposób puścić na rurki, bo nie mam płaszcza.
Da się to później ewentualnie jakoś wodą potraktować, żeby wypłukać co dobre? Czy jak?
EDIT:
Sprawdziłem refraktometrem i niby jest 10BLG, i tak jakby zaczęło na dzikusach pracować?
Więc biorąc pod uwagę fakt, że dolałem wody to chyba BLG prawidłowe. Dodawać szybko drożdży?
Ale to jest nadal kleik, więc nie będę w stanie tego w żaden sposób puścić na rurki, bo nie mam płaszcza.
Da się to później ewentualnie jakoś wodą potraktować, żeby wypłukać co dobre? Czy jak?
Ostatnio zmieniony niedziela, 7 kwie 2019, 18:11 przez arTii, łącznie zmieniany 1 raz.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
- Posty: 3849
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Szykuję się do pierwszego zacieru - prośba o podpowiedzi
Dałeś glukoamylazy temp. 70 stopni to zdeaktywowałeś enzym. Tyle przecież mówi się na forum, że temp. musi być poniżej 65 stopni. Alfa amylaza też ni nadaje się do wrzatku. Jej optimum to 75-80 stopni. Spróbuj przefiltrować chociaż 50-60 ml do sprawdzenia Blg.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
Autor tematu - Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Szykuję się do pierwszego zacieru - prośba o podpowiedzi
Na buteleczce napisane, że zakres temperatur 30-70°C.
Z tą alfaamylazą, to faktycznie trochę ciała dałem po tym co wyczytałem w internetach.
Zaryzykowałem i dodałem drożdże. Najwyżej - jeśli za kilka dni nie będzie się to nadawało do niczego, to poleci do rzeki
Ale jak to mówią - pierwsze koty za płoty. najwyżej na święta nie będzie kukurydzianki tylko cukrówka
Przecież napisałem że temperatura była 63°C jak dodałem glukoamylazę. Więc temperatura raczej optymalna.Doody pisze:Dałeś glukoamylazy temp. 70 stopni to zdeaktywowałeś enzym.
Na buteleczce napisane, że zakres temperatur 30-70°C.
Z tą alfaamylazą, to faktycznie trochę ciała dałem po tym co wyczytałem w internetach.
Zaryzykowałem i dodałem drożdże. Najwyżej - jeśli za kilka dni nie będzie się to nadawało do niczego, to poleci do rzeki
Zapewne przez to że po prostu dolałem jakieś 40% wody dodatkowo jak było takie gęsteDoody pisze:Bardzo niski poziom Blg, ale próbuj
Ale jak to mówią - pierwsze koty za płoty. najwyżej na święta nie będzie kukurydzianki tylko cukrówka
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
- Posty: 3849
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Szykuję się do pierwszego zacieru - prośba o podpowiedzi
Sorki przeczytałem na poprzedniej stronie:
a nie zauważyłem temperatury w opisie powyżej.arTii pisze: 5) jak temperatura spadnie do 70°C dodaję enzym scukrzający 10ml i okrywam kocami
Ostatnio zmieniony niedziela, 7 kwie 2019, 19:06 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
Autor tematu - Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Szykuję się do pierwszego zacieru - prośba o podpowiedzi
Te 70°C było zainspirowane postem @kamilpl82. Ale później doczytałem gdzieś jeszcze żeby trochę niżej i tak mi właśnie wyszło.
Jedno jest pewne - należy mieszać taki nastaw po dodaniu alfaamylazy, bo na dnie jest inna temperatura niż na górze
Te 70°C było zainspirowane postem @kamilpl82. Ale później doczytałem gdzieś jeszcze żeby trochę niżej i tak mi właśnie wyszło.
Jedno jest pewne - należy mieszać taki nastaw po dodaniu alfaamylazy, bo na dnie jest inna temperatura niż na górze
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
- Posty: 2
- Rejestracja: piątek, 5 kwie 2019, 22:12
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Whisky
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Sląskie
- Podziękował: 1 raz
Re: Szykuję się do pierwszego zacieru - prośba o podpowiedzi
Chyba to wszystko scukrzyłem, jak temperatura spadła, zaczęło to wszystko pracować samo. Dodałem dwie kostki drożdży po około 3h i mocniej pracuje co będzie dalej? Nie mam zielonego pojęcia.
Ostatnio zmieniony niedziela, 7 kwie 2019, 22:20 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Autor tematu - Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Szykuję się do pierwszego zacieru - prośba o podpowiedzi
@leśny PAN - taka mała sugestia - dobrze by było gdybyś zaczął od przywitalni Tam przedstaw się troszkę i ewentualnie napisz skąd jesteś i jakim sprzętem dysponujesz.
Plus ewentualnie możesz trochę więcej swój profil uzupełnić. Forumowicze chętniej pomagają ludziom którzy nie są całkowie anonimowi.
Plus ewentualnie możesz trochę więcej swój profil uzupełnić. Forumowicze chętniej pomagają ludziom którzy nie są całkowie anonimowi.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
- Posty: 383
- Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 19:28
- Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
- Status Alkoholowy: Drinker
- Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 48 razy
- Kontakt:
Re: Szykuję się do pierwszego zacieru - prośba o podpowiedzi
Przeczytaj mój post uważnie, czekam jak temperatura spadnie do 70 stopni i wtedy szykuje sobie enzym a dodaje go jak spadnie poniżej. Może troszkę źle to napisałem i nie wszyscy rozumieją, mój błąd.arTii pisze:
Te 70°C było zainspirowane postem @kamilpl82. Ale później doczytałem gdzieś jeszcze żeby trochę niżej i tak mi właśnie wyszło.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
https://www.alkoholeforum.pl
-
Autor tematu - Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Szykuję się do pierwszego zacieru - prośba o podpowiedzi
@kamilpl82 - spox - i tak zadałem enzymu przy 63°C - więc hmmm.... jak zwykle zrobiłem po swojemu hihi..
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
Autor tematu - Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Szykuję się do pierwszego zacieru - prośba o podpowiedzi
Jak się bawić, to się bawić
Nie poddaję się i pomimo, że pierwszy zacier jeszcze ma 5BLG biorę się za następny - w sumie qqrydza mi została, więc szkoda by było ją zmarnować bezproduktywnie
Lepiej niech się zmarnuje w beczce. Beczkę mam 200l, więc idę z rozmachem
Nie poddaję się i pomimo, że pierwszy zacier jeszcze ma 5BLG biorę się za następny - w sumie qqrydza mi została, więc szkoda by było ją zmarnować bezproduktywnie
Lepiej niech się zmarnuje w beczce. Beczkę mam 200l, więc idę z rozmachem
- grzeję 110l wody
- jak się zagotuje będę lał ją do beczki na zmianę z qqrydzą 35kg (mieszać to od razu chyba na bieżąco?)
- teoretycznie temperatura powinna być już poniżej 90°C (sprawdzę) więc dodam 6-8ml alfaamylazy do upłynnienia i będę często mieszał
- jak temperatura spadnie poniżej 65°C dodam 18ml glukoamylazy i 12ml enzymu redukującego lepkość (czy mogę je wymieszać razem i dodać?)
- opatulę beczkę kocem i będę czekał do jutra żeby zadać drożdży i antypiany
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
Autor tematu - Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Szykuję się do pierwszego zacieru - prośba o podpowiedzi
Mieszałem co chwilę W sumie to po wlaniu całej wody do beczki i wsypaniu całej qqrydzy całość miała około 80°C
(tak na marginesie - jakim termometrem mierzycie temperaturę zacieru?)
Dodałem alfaamylazy i czekałem mieszając często (blisko 4 godziny) aż temperatura mi spadnie do około 62°C
Teraz dodałem kwasek cytrynowy, glukoamylazy i enzymu redukującego lepkość. Niestety dopiero teraz zauważyłem że z aabratek.pl przysłali mi przeterminowany enzym Mam nadzieję, że mimo wszystko zadziała. Glukoamylaza jest jeszcze długo ważna, ale ten ostatni był do grudnia ub.r.
Nieładna praktyka firmy
Ale.... dodałem enzymy i czekam do jutra - myślę, że rano jeszcze będzie zbyt ciepłe żeby dodać drożdże, więc zapewne dopiero po południu podzielę się informacjami co mi wyszło...
PS. Wciąż nie wiem kiedy mam dodać tę łuskę gryki... Jakoś nie czaję sensu, żeby dodawać jej teraz przed fermentacją, jeśli filtrował będę dopiero po fermentacji.
(tak na marginesie - jakim termometrem mierzycie temperaturę zacieru?)
Dodałem alfaamylazy i czekałem mieszając często (blisko 4 godziny) aż temperatura mi spadnie do około 62°C
Teraz dodałem kwasek cytrynowy, glukoamylazy i enzymu redukującego lepkość. Niestety dopiero teraz zauważyłem że z aabratek.pl przysłali mi przeterminowany enzym Mam nadzieję, że mimo wszystko zadziała. Glukoamylaza jest jeszcze długo ważna, ale ten ostatni był do grudnia ub.r.
Nieładna praktyka firmy
Ale.... dodałem enzymy i czekam do jutra - myślę, że rano jeszcze będzie zbyt ciepłe żeby dodać drożdże, więc zapewne dopiero po południu podzielę się informacjami co mi wyszło...
PS. Wciąż nie wiem kiedy mam dodać tę łuskę gryki... Jakoś nie czaję sensu, żeby dodawać jej teraz przed fermentacją, jeśli filtrował będę dopiero po fermentacji.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 8 kwie 2019, 22:17 przez arTii, łącznie zmieniany 2 razy.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
- Posty: 2383
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Podziękował: 268 razy
- Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Szykuję się do pierwszego zacieru - prośba o podpowiedzi
Arek czekamy cały czas na wieści od Ciebie! To będzie super tutorial dla każdego kto będzie chciał spróbować swoich sił w zacieraniu ☺ Pamiętaj aby mieszać raz w lewo a raz w prawo ode mnie łapka w górę! Trzymam mocno kciuki.
Pozdrawiam Gacek.
-
Autor tematu - Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Szykuję się do pierwszego zacieru - prośba o podpowiedzi
Dokładnie tak mieszam.... trochę prawe obroty w wiertarce, a trochę lewe...
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
- Posty: 325
- Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
- Podziękował: 25 razy
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
-
Autor tematu - Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Szykuję się do pierwszego zacieru - prośba o podpowiedzi
@acurlydrug Jeśli sama je przetrzymałaś, to masz tego świadomość. Ale jeśli kupujesz wysyłkowo, to oczekujesz, że za pełną kwotę dostaniesz pełnowartościowy produkt
Na dodatek data ważności zaklejona (chyba celowo) naklejką z logo aabratek.pl - generalnie - będę odradzał tego sprzedawcę. Prawdopodobnie enzym zadziałał prawidłowo (przy drugim podejściu), ale przy pierwszym nie. I teraz jeśli by nie działał prawidłowo ja szukał bym przyczyny gdzie popełniłem błąd.
Teraz mojego zacierania ciąg dalszy:
Temperatura dość wolno spada, chociaż jak zabełtam całość, to jest "skokowy" spadek. Niemniej zupełnie inaczej niż przy pierwszym razie następuje wyraźne rozwarstwienie i na wierzchu jest rzadkie.
Temperatura jeszcze ponad 40°C więc drożdże jeszcze nie przysługują. Ale po południu już na pewno.
Próba jodowa - chyba nie zatarło się do końca na smak słodkie, ale BLG=10. Jedyna nadzieja w tym, że drożdże mam z enzymem: Jestem dobrej myśli - będzie dobrze Jakby nie było mam jeszcze prawie 40kg ześrutowanej kukurydzy.
A co do drożdży - warto pójść w Fermiole? Wychodzą dość niedrogo. Czy może inne do zboża?
Na dodatek data ważności zaklejona (chyba celowo) naklejką z logo aabratek.pl - generalnie - będę odradzał tego sprzedawcę. Prawdopodobnie enzym zadziałał prawidłowo (przy drugim podejściu), ale przy pierwszym nie. I teraz jeśli by nie działał prawidłowo ja szukał bym przyczyny gdzie popełniłem błąd.
Teraz mojego zacierania ciąg dalszy:
Temperatura dość wolno spada, chociaż jak zabełtam całość, to jest "skokowy" spadek. Niemniej zupełnie inaczej niż przy pierwszym razie następuje wyraźne rozwarstwienie i na wierzchu jest rzadkie.
Temperatura jeszcze ponad 40°C więc drożdże jeszcze nie przysługują. Ale po południu już na pewno.
Próba jodowa - chyba nie zatarło się do końca na smak słodkie, ale BLG=10. Jedyna nadzieja w tym, że drożdże mam z enzymem: Jestem dobrej myśli - będzie dobrze Jakby nie było mam jeszcze prawie 40kg ześrutowanej kukurydzy.
A co do drożdży - warto pójść w Fermiole? Wychodzą dość niedrogo. Czy może inne do zboża?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
Autor tematu - Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Szykuję się do pierwszego zacieru - prośba o podpowiedzi
Dokładnie tez takie myślałem zakupić. Niecałe 40zł za pół kilograma, gdzie na 100l trzeba około 20g. To z pół kilograma masz 2500l zacieru
Tylko pytanie jak z szybkością ich pracy, no i trzeba koniecznie dodawać pożywki (ale to mogą być np. ugotowane ziemniaki podobno).
A przy okazji dzisiejszego mieszania - kij od szczotki jest bardzo tani, ale marnie się nim miesza, mieszadło na wiertarce nie sięga do dna 200l beczki, dlatego wymyśliłem sobie żeby kupić wiosło którym będę mieszał.
Aluminiowe wiosła są niedrogie i dość łatwo utrzymać je w czystości. Jakieś złe strony mojego pomysłu?
Tylko pytanie jak z szybkością ich pracy, no i trzeba koniecznie dodawać pożywki (ale to mogą być np. ugotowane ziemniaki podobno).
A przy okazji dzisiejszego mieszania - kij od szczotki jest bardzo tani, ale marnie się nim miesza, mieszadło na wiertarce nie sięga do dna 200l beczki, dlatego wymyśliłem sobie żeby kupić wiosło którym będę mieszał.
Aluminiowe wiosła są niedrogie i dość łatwo utrzymać je w czystości. Jakieś złe strony mojego pomysłu?
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
Autor tematu - Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Szykuję się do pierwszego zacieru - prośba o podpowiedzi
Nieeee.... aż tak daleko się nie posunę Zwykłe najzwyklejsze wiosło, żeby czasami zamieszać nastaw ręcznie.
Poza tym w nastawie wisi na kabelku czujnik temperatury, więc takie śmigło by mi go momentalnie urwało
Poza tym w nastawie wisi na kabelku czujnik temperatury, więc takie śmigło by mi go momentalnie urwało
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
- Posty: 2383
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Podziękował: 268 razy
- Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Szykuję się do pierwszego zacieru - prośba o podpowiedzi
Absolutnie Cię nie podpuszczam ale wierz mi, że sam nie wiesz kiedy się przed tym złamiesz... ja już teraz wiem, że nie robię tego żeby to pić ☺ chociaż lubię i piję...
Teraz destyluję bo lubię to po prostu robić, obserwować każdą kroplę, doglądać temperatur, wąchać i przelewać do różnych buteleczek. Znowu wąchać i łączyć a największą frajdę mi sprawia to, że potrafię wrócić do domu samochodem, trzeźwy i spróbować dopiero na weekend z przyjaciółmi.
Teraz destyluję bo lubię to po prostu robić, obserwować każdą kroplę, doglądać temperatur, wąchać i przelewać do różnych buteleczek. Znowu wąchać i łączyć a największą frajdę mi sprawia to, że potrafię wrócić do domu samochodem, trzeźwy i spróbować dopiero na weekend z przyjaciółmi.
Pozdrawiam Gacek.
-
Autor tematu - Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Szykuję się do pierwszego zacieru - prośba o podpowiedzi
@.Gacek - ale Ty masz to do fermentora z zacierem? Czy może do destylatora?
Bo ja potrzebuję po prostu przemieszać od czasu do czasu zacier przed fermentacją. Bo w czasie fermentacji chyba zacieru się nie miesza?
W każdym bądź razie nie wyobrażam sobie mieszania nastawu cukrowego
Ja z kolei uwielbiam robić nalewki - w tamtym sezonie (hmmm.... czy już zaczął się nowy sezon?) zrobiłem całe jezioro różnych nalewek.
I niestety część z nich już się kończy
W tym sezonie zrobię ich jeszcze więcej. Tylko będę musiał pomyśleć o większej ilości regałów do przechowywania ich. Tak żeby zostały na kilka lat...
A jako że bardzo dużo jeżdżę samochodem, to znam ten "ból trzeźwości" Nawet w weekendy często jestem kierowcą dla znajomych jak jedziemy na imprezę. Dopiero nad ranem po powrocie do domu "nadrabiam" zaległości
Bo ja potrzebuję po prostu przemieszać od czasu do czasu zacier przed fermentacją. Bo w czasie fermentacji chyba zacieru się nie miesza?
W każdym bądź razie nie wyobrażam sobie mieszania nastawu cukrowego
Ja z kolei uwielbiam robić nalewki - w tamtym sezonie (hmmm.... czy już zaczął się nowy sezon?) zrobiłem całe jezioro różnych nalewek.
I niestety część z nich już się kończy
W tym sezonie zrobię ich jeszcze więcej. Tylko będę musiał pomyśleć o większej ilości regałów do przechowywania ich. Tak żeby zostały na kilka lat...
A jako że bardzo dużo jeżdżę samochodem, to znam ten "ból trzeźwości" Nawet w weekendy często jestem kierowcą dla znajomych jak jedziemy na imprezę. Dopiero nad ranem po powrocie do domu "nadrabiam" zaległości
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
- Posty: 2383
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Podziękował: 268 razy
- Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Szykuję się do pierwszego zacieru - prośba o podpowiedzi
Cześć. No ja sprawiłem sobie taki trochę kombajn bo mam płaszcz, mieszadło i szeroki wlew. Głównie chodziło mi o to aby kukurydzę zatrzeć w baniaku, przemieszać w baniaku, przefermentować i na końcu przedestylować z młótem.
Ale to nic nie szkodzi zrobić tak jak mój sąsiad piwowar. W dużym garze ma założone mieszadło z kwaski i silnik od wycieraczek. Całość się trzyma na listwie z kwaski montowanej na śrubki motylki do rączek w garnku. Super rozwiązanie w dodatku nie drogie...
Ale to nic nie szkodzi zrobić tak jak mój sąsiad piwowar. W dużym garze ma założone mieszadło z kwaski i silnik od wycieraczek. Całość się trzyma na listwie z kwaski montowanej na śrubki motylki do rączek w garnku. Super rozwiązanie w dodatku nie drogie...
Pozdrawiam Gacek.
-
Autor tematu - Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Szykuję się do pierwszego zacieru - prośba o podpowiedzi
Masakrycznie było to odfiltrować Na razie tylko pierwszy zacier, który był taki gęsty.
Ale coś odfiltrowałem (niecałe 40l) i puściłem na spirytus kukurydziany - chyba nawet będzie pijalny. Dużo nie wyszło, ale tego mogłem się spodziewać.
Proszę mnie nie kamienować za ten spirytus, ale takie było założenie od samego początku. Na niższe stężenia przyjdzie pora jak dojadą do mnie półki które są zamówione.
Teraz muszę wymyślić jeszcze jak na przyszłość odfiltrowywać skutecznie rzadkie i w końcu sprawić sobie prasę, do odciskania pozostałości.
I wciąż nie wiem kiedy tej łuski gryki dodawać? Logika mi mówi, że już po fermentacji i odciągnięciu rzadkiego z wierzchu, dodać namoczonej łuski do gęstego żeby było łatwiej filtrować - ale czy moja logika ma rację?
Ale coś odfiltrowałem (niecałe 40l) i puściłem na spirytus kukurydziany - chyba nawet będzie pijalny. Dużo nie wyszło, ale tego mogłem się spodziewać.
Proszę mnie nie kamienować za ten spirytus, ale takie było założenie od samego początku. Na niższe stężenia przyjdzie pora jak dojadą do mnie półki które są zamówione.
arTii pisze:Niestety dopiero teraz zauważyłem że z aabratek.pl przysłali mi przeterminowany enzym
Zwracam honor dla aabratek.pl - napisałem do nich emaila z informacją o przeterminowanych enzymach - oddzwonili, zaproponowali zwrot całej kwoty za przeterminowane buteleczki - dla mnie temat rozwiązany.arTii pisze:Ale jeśli kupujesz wysyłkowo, to oczekujesz, że za pełną kwotę dostaniesz pełnowartościowy produkt
Teraz muszę wymyślić jeszcze jak na przyszłość odfiltrowywać skutecznie rzadkie i w końcu sprawić sobie prasę, do odciskania pozostałości.
I wciąż nie wiem kiedy tej łuski gryki dodawać? Logika mi mówi, że już po fermentacji i odciągnięciu rzadkiego z wierzchu, dodać namoczonej łuski do gęstego żeby było łatwiej filtrować - ale czy moja logika ma rację?
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
- Posty: 2383
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Podziękował: 268 razy
- Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Szykuję się do pierwszego zacieru - prośba o podpowiedzi
Jeżeli tak to będziemy mieli bliźniacze kolumny ☺
Jakiś czas temu kupiłem pralkę turystyczną chyba 30 L tylko dlatego, że była na wyprzedaży "brałem bo jeść nie woła", gdyby wyłożyć ją workiem filtracyjnym i odwirować? Próbował ktoś?
Czyżbyś zamówił sita od Przemka?arTii pisze:Na niższe stężenia przyjdzie pora jak dojadą do mnie półki które są zamówione.
Jeżeli tak to będziemy mieli bliźniacze kolumny ☺
Prasa jak wiadomo robi robotę bo i owoce można odcisnąć, ale zastanawiałem się czy w Twojej sytuacji wirówka by nie pomogła...arTii pisze: Teraz muszę wymyślić jeszcze jak na przyszłość odfiltrowywać skutecznie rzadkie i w końcu sprawić sobie prasę, do odciskania pozostałości.
Jakiś czas temu kupiłem pralkę turystyczną chyba 30 L tylko dlatego, że była na wyprzedaży "brałem bo jeść nie woła", gdyby wyłożyć ją workiem filtracyjnym i odwirować? Próbował ktoś?
Pozdrawiam Gacek.
-
Autor tematu - Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Szykuję się do pierwszego zacieru - prośba o podpowiedzi
Ja mam zamiar jednak pójść w stronę prasy:
taki kosz: https://www.olx.pl/oferta/kosz-nierdzew ... ff757d99e9
Owinę to czymkolwiek, lub nawet z jakiegoś poli-cośtam zrobię wokół osłonę (ostatecznie nawet bawełnianym prześcieradłem można owinąć)
a do tego kawałek ramowej prasy hydraulicznej...
I tak jak napisałeś - czy to młóto, czy owoce na tym wycisnę.
Dodatkowo wszedłem tanio w posiadanie kotła zaciernego 30l w którym filtrowałem młóto, ale myślę o warzeniu piwa. Mógłbym go też ewentualnie wykorzystać do zacierania zboża, ale to tylko 6-7kg jednorazowo, więc na raty musiał bym to robić przez cały dzień
Nie - jak na razie jestem "wierny" @akasowi - kołpaki mam zamówione.Gacek pisze:Czyżbyś zamówił sita od Przemka?
Nie ryzykował bym. Potrzebne są dość duże obroty, a wtedy ważne jest wyważenie wsadu.Gacek pisze:akiś czas temu kupiłem pralkę turystyczną chyba 30 L tylko dlatego, że była na wyprzedaży "brałem bo jeść nie woła", gdyby wyłożyć ją workiem filtracyjnym i odwirować?
Ja mam zamiar jednak pójść w stronę prasy:
taki kosz: https://www.olx.pl/oferta/kosz-nierdzew ... ff757d99e9
Owinę to czymkolwiek, lub nawet z jakiegoś poli-cośtam zrobię wokół osłonę (ostatecznie nawet bawełnianym prześcieradłem można owinąć)
a do tego kawałek ramowej prasy hydraulicznej...
I tak jak napisałeś - czy to młóto, czy owoce na tym wycisnę.
Dodatkowo wszedłem tanio w posiadanie kotła zaciernego 30l w którym filtrowałem młóto, ale myślę o warzeniu piwa. Mógłbym go też ewentualnie wykorzystać do zacierania zboża, ale to tylko 6-7kg jednorazowo, więc na raty musiał bym to robić przez cały dzień
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW