Szybkie wygotowanie bufora
Witam, ostatnimi czasy mam problem ze zbyt szybko wygotowujacym się buforem.
Sprzęt od ak-spaw 100l olm, bufor
Na początku pracy temperatura w buforze spadnie do max 81°C (kiedyś było 78-79°C)
Nastaw zawsze robiony w ten sam sposób, taka sama ilość drożdży i cukru.
Z biegiem czasu bufor osiąga temp. 84°C
W zbiorniku wtedy pokazuje 97,5°C
Pracując poprzednio identycznym schematem osiągałem około 11-11,5l 96% (gdy w buforze pokazało 84°C)
Natomiast ostatnimi czasy wychodzi po 8-8,5l 96%( bufor pokazuje 84°C)
10- półka stabilna cały proces
Woda na wyjściu 60°C
W czym może być problem ? Złej jakości cukier ?
Sprzęt od ak-spaw 100l olm, bufor
Na początku pracy temperatura w buforze spadnie do max 81°C (kiedyś było 78-79°C)
Nastaw zawsze robiony w ten sam sposób, taka sama ilość drożdży i cukru.
Z biegiem czasu bufor osiąga temp. 84°C
W zbiorniku wtedy pokazuje 97,5°C
Pracując poprzednio identycznym schematem osiągałem około 11-11,5l 96% (gdy w buforze pokazało 84°C)
Natomiast ostatnimi czasy wychodzi po 8-8,5l 96%( bufor pokazuje 84°C)
10- półka stabilna cały proces
Woda na wyjściu 60°C
W czym może być problem ? Złej jakości cukier ?
-
- Posty: 263
- Rejestracja: sobota, 23 lut 2013, 17:01
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 38 razy
Re: Szybkie wygotowanie bufora
Jakie proporcje na nastaw stosujesz? Będzie wiadomo ile litrów powinieneś odebrać. Możliwe że nastaw nie odfermentował w całości stąd mniejsza ilość odebranych litrów.
Z jaką mocą prowadzisz odbiór i ile ml/min? Możliwe że masz źle dobraną moc do odbioru dlatego wygotowuje się bufor. Zakładam że średnica kolumny to 76mm.
Bufor, jak jest zbudowany? Jeżeli nie ma w nim cyrkulacji to mogą występować problemy. Najlepsze byłyby wąsy przelewowe ale można spróbować wrzucić do bufora (miejsce gdzie zbiera się flegma) 3 małe kawałki druciaka nierdzewnego. Pomogą zapoczątkować wrzenie i wymusić cyrkulację.
Kolejne to porządne wyczyszczenie sprężynek.
Z jaką mocą prowadzisz odbiór i ile ml/min? Możliwe że masz źle dobraną moc do odbioru dlatego wygotowuje się bufor. Zakładam że średnica kolumny to 76mm.
Bufor, jak jest zbudowany? Jeżeli nie ma w nim cyrkulacji to mogą występować problemy. Najlepsze byłyby wąsy przelewowe ale można spróbować wrzucić do bufora (miejsce gdzie zbiera się flegma) 3 małe kawałki druciaka nierdzewnego. Pomogą zapoczątkować wrzenie i wymusić cyrkulację.
Kolejne to porządne wyczyszczenie sprężynek.
Re: Szybkie wygotowanie bufora
Nastaw 80l.wody + 27kg cukru = ~25blg
Cukromierz pokazuje 0 (na starym nastawie który jest do wyrzucenia, cukromierz wychodzi poza skale do ~minus 3/4, niestety cukromierz ma skale tylko do 0)
Odbiór 40ml/min
Wcześniej bufor działał w porządku.
Działanie które zamierzam zrobić :
- sprawdzić czy w tym samych warunkach kazdy termometr pokaże taka samą wartość
- wyciągnąć wypełnienie i wyczyścić
Cukromierz pokazuje 0 (na starym nastawie który jest do wyrzucenia, cukromierz wychodzi poza skale do ~minus 3/4, niestety cukromierz ma skale tylko do 0)
Odbiór 40ml/min
Wcześniej bufor działał w porządku.
Działanie które zamierzam zrobić :
- sprawdzić czy w tym samych warunkach kazdy termometr pokaże taka samą wartość
- wyciągnąć wypełnienie i wyczyścić
-
- Posty: 405
- Rejestracja: poniedziałek, 13 gru 2021, 10:55
- Podziękował: 114 razy
- Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Szybkie wygotowanie bufora
W zbiorniku i w buforze masz pochewki na termometr (na sondy) czy od sostatniego razu jak bylo ok wyciągałeś je z nich? Jeżeli tak to na 99% jestem przekonany, że zamieniłeś sondy (ta ze zbiornika poszła do bufora, a z bufora do zbiornika). Nie wiem czy rozumiesz o co mi chodzi.
-
- Posty: 262
- Rejestracja: poniedziałek, 19 cze 2023, 12:37
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 46 razy
-
- Posty: 405
- Rejestracja: poniedziałek, 13 gru 2021, 10:55
- Podziękował: 114 razy
- Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Szybkie wygotowanie bufora
jak ma sprzęt od Adama to ma termometr na zasilacz. Proponuje zrobić tak jak pisalem. Ewentualnie w momencie kiedy będzie bufor w pełni wzmocniony, to zamienić na kilka minut sondy miejscami i zobaczyć co będą pokazywać. Czy nadal będą te same temperatury co przed podmianą.
-
- Posty: 263
- Rejestracja: sobota, 23 lut 2013, 17:01
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 38 razy
Re: Szybkie wygotowanie bufora
Na pewno nie udaje Ci się odebrać całego alkoholu, a przyczyną jest nie odfermentowanie nastawu. Przy Twoich proporcjach powinieneś czysto teoretycznie odebrać 16l a w praktyce 15l powinno być osiągalne (wliczając w sumę końcową odpad). Cukromierz po odfermentowaniu powinien wskazać -4 BLG. Wyznacznikiem że drożdże skończyły pracę jest widoczne samoistne klarowanie nastawu.
Sugeruje trochę zmniejszyć ilość cukru do 25kg + 85l wody i powinno być lepiej.
Przyczynę problemów z buforem wyeliminujesz na drodze stopniowej eliminacji.
Odbierasz 40ml/min dla kolumny 76mm. A z jaką mocą to robisz? Ile kW masz na sterowniku w trakcie odbioru?
Sugeruje trochę zmniejszyć ilość cukru do 25kg + 85l wody i powinno być lepiej.
Przyczynę problemów z buforem wyeliminujesz na drodze stopniowej eliminacji.
Odbierasz 40ml/min dla kolumny 76mm. A z jaką mocą to robisz? Ile kW masz na sterowniku w trakcie odbioru?
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 26 lut 2024, 21:38 przez zask, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Szybkie wygotowanie bufora
Moc robocza 3,5kw
Trochę przekopałem forum w poszukiwaniu odpowiedzi.
Przy następnym gotowaniu Sprężynki z bufora i kolumny będą wyczyszczone wg. Producenta, tempo odbioru będzie lekko zmniejszone.
Sprężynki mogą wymagać lepszego wyczyszczenia niż przelanie kolumny woda(robiłem tak po każdym skończonym procesie), szczególnie, że nastaw który wlewam nie jest wyklarowany.
Jeśli chodzi o termometry to robiłem tak jak pisałeś, zamieniałem sondę ze zbiornika do bufora, różnica nieznaczna (00,20°C). Patrzyłem również czy pokoju każdy termometr pokaże ta samą wartość, wszystkie bardzo podobnie.
Bliżej weekendu podzielę się opinią czy problem został rozwiązany.
Trochę przekopałem forum w poszukiwaniu odpowiedzi.
Przy następnym gotowaniu Sprężynki z bufora i kolumny będą wyczyszczone wg. Producenta, tempo odbioru będzie lekko zmniejszone.
Sprężynki mogą wymagać lepszego wyczyszczenia niż przelanie kolumny woda(robiłem tak po każdym skończonym procesie), szczególnie, że nastaw który wlewam nie jest wyklarowany.
Jeśli chodzi o termometry to robiłem tak jak pisałeś, zamieniałem sondę ze zbiornika do bufora, różnica nieznaczna (00,20°C). Patrzyłem również czy pokoju każdy termometr pokaże ta samą wartość, wszystkie bardzo podobnie.
Bliżej weekendu podzielę się opinią czy problem został rozwiązany.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 26 lut 2024, 23:11 przez wlazik, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 270
- Rejestracja: niedziela, 15 lis 2015, 10:16
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Re: Szybkie wygotowanie bufora
Tutaj w tym przypadku termometr nie ma nic do rzeczy dlatego Ci też pokazał to samo . Problem ogólnie jest znany i nie tylko Ty masz taki problem z buforem . Musisz sprawdzić teraz parę rzeczy , jeżeli masz spust z bufora do kega to spuść z połowę bufora i obserwuj co się będzie działo ,czy temp zacznie spadać bądź czy nastąpi wystrzał w kolumnę . Druga sprawa stabilizuj trochę dłużej i zobacz czy temp będzie spadać jeżeli nie zmniejsz moc no do 3 kw . A jeszcze jedna rzecz ,gdy nie będzie Ci chciała spaść temp spuść bufor i go napełnij od nowa, zobacz czy coś pomoże .
Ogólnie problem może być z cyrkulacja , mikrozalaniami . Jak możesz przeczyść sprężynki i bufor soda kaustyczna . Nie wiem ile razy robiłeś proces , ale może być też spowodowane zabrudzonym dnem bufora olejkami fuzlowymi.
Ogólnie problem może być z cyrkulacja , mikrozalaniami . Jak możesz przeczyść sprężynki i bufor soda kaustyczna . Nie wiem ile razy robiłeś proces , ale może być też spowodowane zabrudzonym dnem bufora olejkami fuzlowymi.
Ostatnio zmieniony wtorek, 27 lut 2024, 08:16 przez Pako23, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Szybkie wygotowanie bufora
- jeśli moc roboczą masz określoną na zasadzie "mam grzałki 3x2kW" więc włączę jedną i na regulatorze ustawię 50% na drugiej" to na pewno nie będziesz miał 3.5kW. Bardziej to będzie 3.1kW. Jeśli dobrze się zachowywał zestaw w lecie (jak masz panele fotowoltaiczne) to oznacza że wtedy miałeś sporo lepsze napięcie w sieci. Moc grzałki jest wprost proporcjonalna do kwadratu napięcia.
Grzałki mają podaną moc znamionową ale z reguły jej nie osiągają przy 230V.
Najprawdopodobniej jeśli twierdzisz że grzejesz 3.5kW masz kolumnę 76mm a dla tej kolumny optymalna moc grzania (przy sprężynkach plipka lub henitoma) 3.9kW i odbiór 40ml/min
Z doświadczenia konstruktora sterowników:
- jeśli moc roboczą masz określoną na zasadzie "mam grzałki 3x2kW" więc włączę jedną i na regulatorze ustawię 50% na drugiej" to na pewno nie będziesz miał 3.5kW. Bardziej to będzie 3.1kW. Jeśli dobrze się zachowywał zestaw w lecie (jak masz panele fotowoltaiczne) to oznacza że wtedy miałeś sporo lepsze napięcie w sieci. Moc grzałki jest wprost proporcjonalna do kwadratu napięcia.
Grzałki mają podaną moc znamionową ale z reguły jej nie osiągają przy 230V.
Najprawdopodobniej jeśli twierdzisz że grzejesz 3.5kW masz kolumnę 76mm a dla tej kolumny optymalna moc grzania (przy sprężynkach plipka lub henitoma) 3.9kW i odbiór 40ml/min
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
- Posty: 2716
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 253 razy
- Otrzymał podziękowanie: 467 razy
Re: Szybkie wygotowanie bufora
Fizyka - szkoła średnia.
Moc P=U*I, R=U/I czyli I=U/R podstawiając do pierwszego wzoru P=U²/R.
Moc jest proporcjonalna do kwadratu napięcia.
Można się przyczepić do określenia "wprost proporcjonalna"
Moc P=U*I, R=U/I czyli I=U/R podstawiając do pierwszego wzoru P=U²/R.
Moc jest proporcjonalna do kwadratu napięcia.
Można się przyczepić do określenia "wprost proporcjonalna"
a tutaj mamy proporcjonalność do kwadratu- więc to nie jest wprost proporcjonalna zależność.Jeśli wraz ze wzrostem jednej wielkości druga wielkość rośnie tyle samo razy to mówimy, że takie wielkości są wprost proporcjonalne
Ostatnio zmieniony środa, 6 mar 2024, 02:36 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 5 razy.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 1273
- Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Szybkie wygotowanie bufora
Dlatego napisałem "teoretycznie 2x2kW". A ile jest faktycznie to nie wiem, pewnie ok 1900-1920W na grzałkę. Ja mam mały bufor, bo niecałe 3l więc mniejszy odbiór=mniej korekt. Taki kompromis pomiędzy szybkością a wygodą. Robię to hobbistycznie, teraz pewnie średnio 0,5x do roku więc jakie to ma znaczenie
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Szybkie wygotowanie bufora
"W ruchu jednostajnie przyspieszonym prostoliniowym droga jest wprost proporcjonalna do kwadratu czasu" - tak brzmi definicja której uczą we wszystkich szkołach... s = (a*t*t)/2
Należy rozróżnić pojęcie wprost proporcjonalna od pojęcia wprost proporcjonalna do kwadratu wielkości....
w pierwszym przypadku wartość X jest wprost proporcjonalna do a*b
zaś w drugim wartość X jest wprost proporcjonalna do a*b*b
gdzie w obydwu przypadkach a jest liczbą różną od zera zwaną współczynnikiem proporcjonalności. W naszym przypadku a=1
A co z definicją:
"W ruchu jednostajnie przyspieszonym prostoliniowym droga jest wprost proporcjonalna do kwadratu czasu" - tak brzmi definicja której uczą we wszystkich szkołach... s = (a*t*t)/2
Należy rozróżnić pojęcie wprost proporcjonalna od pojęcia wprost proporcjonalna do kwadratu wielkości....
w pierwszym przypadku wartość X jest wprost proporcjonalna do a*b
zaś w drugim wartość X jest wprost proporcjonalna do a*b*b
gdzie w obydwu przypadkach a jest liczbą różną od zera zwaną współczynnikiem proporcjonalności. W naszym przypadku a=1
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
- Posty: 2716
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 253 razy
- Otrzymał podziękowanie: 467 razy
Re: Szybkie wygotowanie bufora
Podaje się, że w ruchu jednostajnie przyspieszonym droga jest proporcjonalna do kwadratu czasu.
Bez słowa wprost.
Inna definicja proporcjonalności wprost:
P.S
Nie wiem skąd wziąłeś taką definicję, ale aktualnie tak nie uczą w żadnej szkole.
Podaje się, że w ruchu jednostajnie przyspieszonym droga jest proporcjonalna do kwadratu czasu.
Bez słowa wprost.
Inna definicja proporcjonalności wprost:
Jak widzisz, proporcjonalność kwadratowa nie spełnia tego warunku.Dwie zmienne wielkości dodatnie nazywamy wprost proporcjonalnymi, jeżeli iloraz odpowiadających sobie wartości tych wielkości jest stały.
P.S
I tutaj ok, tutaj jest zależność wprost proporcjonalna.W ruchu jednostajnym prostoliniowym droga jest wprost proporcjonalna do czasu
Ostatnio zmieniony niedziela, 10 mar 2024, 18:46 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 2716
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 253 razy
- Otrzymał podziękowanie: 467 razy
Re: Szybkie wygotowanie bufora
Tak, bo odwrotnie proporcjonalna oznacza tylko, że zależność jest odwrotna , jest jeszcze odwrotna proporcjonalność prosta i to jest odpowiednik wprost proporcjonalnej.
Zresztą, różni autorzy w różny sposób używają tych określeń. Dawniej była proporcjonalność wprost i odwrotnie oznaczająca tylko zależność i jeżeli to była proporcjonalność typu y=a*x , to się określało ją dodatkowo jako prostą. Aktualnie mówi się o proporcjonalnej i odwrotnie proporcjonalnej z określeniem typu - wprost to właśnie a*x, a jeżeli do kwadratu, to proporcjonalna do kwadratu i odwrotnie proporcjonalna do kwadratu.
Zresztą, różni autorzy w różny sposób używają tych określeń. Dawniej była proporcjonalność wprost i odwrotnie oznaczająca tylko zależność i jeżeli to była proporcjonalność typu y=a*x , to się określało ją dodatkowo jako prostą. Aktualnie mówi się o proporcjonalnej i odwrotnie proporcjonalnej z określeniem typu - wprost to właśnie a*x, a jeżeli do kwadratu, to proporcjonalna do kwadratu i odwrotnie proporcjonalna do kwadratu.
Ostatnio zmieniony niedziela, 10 mar 2024, 22:33 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 2069
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 128 razy
- Otrzymał podziękowanie: 216 razy
Re: Szybkie wygotowanie bufora
No i z szybkiego wygotowania bufora zrobiła się dyskusja "wprost proporcjonalna". Nie będę dyskutować co jest proporcjonalne a co wprost proporcjonalne bo już dawno zapomniałem o tym a grzebać mi się nie chce.
Jedno co wiem to to, że moc wydzielona na odbiorniku (rezystorze) jest zależna od kwadratu przyłożonego napięcia. I nie interesuje mnie czy to jest zależność proporcjonalna czy wprost proporcjonalna!
Jedno co wiem to to, że moc wydzielona na odbiorniku (rezystorze) jest zależna od kwadratu przyłożonego napięcia. I nie interesuje mnie czy to jest zależność proporcjonalna czy wprost proporcjonalna!
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 2716
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 253 razy
- Otrzymał podziękowanie: 467 razy
Re: Szybkie wygotowanie bufora
Moc jest proporcjonalna do kwadratu napięcia .
I fakt, czas wrócić do tematu.
I fakt, czas wrócić do tematu.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 11 mar 2024, 15:45 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.
Re: Szybkie wygotowanie bufora
Problem wydaje się częściowo rozwiązany.
Mianowicie:
- sprężynki z bufora wygotowane w kwasku
- cały bufor przelany wrzątkiem z kwaskiem c.
- zmniejszone tempo odbioru z 40ml/min --->35ml/min
- nastaw wyklarowany
Temperatura końcowa :
Bufor - 84°C
Zbiornik 99,5°C
Z 27kg cukru ( w sumie 90l nastawu) odebrałem 9l 96%
Mimo wszystko powinno więcej wyjść destylatu.
Cukier kupiony na promocji w wojnie cenowej między Lidlem a Biedronką.
Skoro w zbiorniku zostało mało alkoholu, to może problem leży w jakości cukru?
Mianowicie:
- sprężynki z bufora wygotowane w kwasku
- cały bufor przelany wrzątkiem z kwaskiem c.
- zmniejszone tempo odbioru z 40ml/min --->35ml/min
- nastaw wyklarowany
Temperatura końcowa :
Bufor - 84°C
Zbiornik 99,5°C
Z 27kg cukru ( w sumie 90l nastawu) odebrałem 9l 96%
Mimo wszystko powinno więcej wyjść destylatu.
Cukier kupiony na promocji w wojnie cenowej między Lidlem a Biedronką.
Skoro w zbiorniku zostało mało alkoholu, to może problem leży w jakości cukru?
-
- Posty: 1089
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 278 razy
- Otrzymał podziękowanie: 191 razy
Re: Szybkie wygotowanie bufora
Nastaw stał długo, jakieś 5-6 tygodni. Zaczął się sam klarować i zlalem znad osadu.
Temperatura od 15-20 stopni w pomieszczeniu, drożdże Black label
Blg pokazywało 0
Niestety nie mam takiego cukromierza który ma skale do -4, mój pokazuje tylko do 0( w załączniku zdjęcie mojego cukromierza)
Temperatura od 15-20 stopni w pomieszczeniu, drożdże Black label
Blg pokazywało 0
Niestety nie mam takiego cukromierza który ma skale do -4, mój pokazuje tylko do 0( w załączniku zdjęcie mojego cukromierza)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 3007
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 162 razy
- Otrzymał podziękowanie: 304 razy
-
- Posty: 113
- Rejestracja: środa, 7 gru 2022, 11:03
- Krótko o sobie: Cieszę się życiem i staram się otaczać ludźmi pozytywnymi z pasjami i odrobiną szaleństwa.
- Ulubiony Alkohol: Nalewka własnej produkcji - Dereniówka, Malinówka, Czarna Porzeczka, ...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 42 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Szybkie wygotowanie bufora
A może po prostu drożdże nie przerobiły całości cukru.
Za mało drożdży lub za niska temperatura i przestały pracować za szybko.
Nie sądzę. Zawsze kupuję cukier w Biedronce.
A może po prostu drożdże nie przerobiły całości cukru.
Za mało drożdży lub za niska temperatura i przestały pracować za szybko.
Nalewki to jest to co gumisie lubią najbardziej