Spiced rum, autorska receptura

Tu podejmiemy próby otrzymania trunku wilków morskich.

Autor tematu
srbeny
2
Posty: 4
Rejestracja: piątek, 10 kwie 2020, 21:14
Ulubiony Alkohol: Obstbrand
Status Alkoholowy: Zaciermistrz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: srbeny »

Forum na temat rumu trochę kuleje, a żeby znaleźć dobry przepis na spiced rum to już w ogóle trzeba się postarać. Otwieram więc wątek, publikuję swój przepis i zapraszam do dyskusji oraz dzielenia się swoimi przepisami, czy spostrzeżeniami.
Przepis powstał na podstawie kilku prób, przeanalizowanych przepisów w internecie, którym jednak zawsze brakowało "tego czegoś" i w takiej formie podchodzi mi najbardziej.

Z góry informuję, iż nie jest to przepis z przeznaczeniem do leżakowania 10 lat w beczce. Raczej forma dla niecierpliwych :D
Składniki na 1,5l urobku:
8g płatków dębowych medium
8 goździków
4 ziarna jałowca
4 ziarna ziela angielskiego
5 ziarenek pieprzu syczuańskiego
skórka z 1/3 limonki, bez albedo
laska cynamonu wielkości palca wskazującego
mała laska wanilii, rozcięta i wywinięta
łyżeczka melasy
duża szczypta kurkumy


Do gąsiora wsypujemy wszystko jak leci i zalewamy rumem (w moim przypadku z melasy). Mieszać kilka razy dziennie.
Kilka uwag:
- Laska wanilii szybko oddaje swój aromat, polecam kontrolować i wyciągnąć w miarę szybko, bo można przedobrzyć. Ja trzymałem swoją 3 dni.
- Melasa zabarwia nam trunek
- Kurkuma może wydawać się dziwnym składnikiem, natomiast powoduje żółte refleksy w szkle i dodaje odrobiny pikantności. Należy z nią uważać, bo łatwo przegiąć. Najlepiej wsypać jako ostatni składnik, odrobinę mniej, zamieszać i sprawdzić kolor. Powinien delikatnie błyszczeć na żółto przy mieszaniu. Składnik must have!
- Trunek po tygodniu nie zmienia już stanowczo swojego smaku. Jeśli komuś zależy na bardziej beczkowym posmaku, może zlać bez przypraw, wyciągnąć część płatków dębowych i odstawić do dalszego macerowania.
106483880_280399660039753_954756312801058033_n.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
alembiki

ArkuS_One
20
Posty: 22
Rejestracja: czwartek, 3 paź 2013, 15:28
Ulubiony Alkohol: Własnej receptury.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: zachód Lubuskiego
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Spiced rum, autorska receptura

Post autor: ArkuS_One »

Ciekawa sprawa.
Jakiego woltarzu destylat użyłeś i z czego?

Autor tematu
srbeny
2
Posty: 4
Rejestracja: piątek, 10 kwie 2020, 21:14
Ulubiony Alkohol: Obstbrand
Status Alkoholowy: Zaciermistrz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Spiced rum, autorska receptura

Post autor: srbeny »

Wybacz, nie napisałem. Rozrobione do 45%. Rum własny na melasie.

wilkołek
20
Posty: 23
Rejestracja: czwartek, 16 cze 2016, 09:35
Podziękował: 32 razy
Otrzymał podziękowanie: 36 razy
Re: Spiced rum, autorska receptura

Post autor: wilkołek »

Dzięki. Mam parę litrów urobku jakieś 70% i teraz rozważam co dalej. Osobiście już tylko melasa, smak jak dla mnie nie do pobicia.
"Będziesz spożywał owoc pracy rąk swoich,
szczęście osiągniesz i dobrze ci będzie"
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Spiced rum, autorska receptura

Post autor: .Gacek »

A oprócz melasy jaki cukier? Pytam z ciekawości bo po moich próbach zwykły buraczany się nie nadaje... Natamiast trzcinowy daje lepszy efekt ale dalej cena mnie przeraża.
Pozdrawiam Gacek.

Autor tematu
srbeny
2
Posty: 4
Rejestracja: piątek, 10 kwie 2020, 21:14
Ulubiony Alkohol: Obstbrand
Status Alkoholowy: Zaciermistrz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Spiced rum, autorska receptura

Post autor: srbeny »

Masz na myśli do dosłodzenia, czy z czego nastaw? Bo rumu już niczym nie dosładzam, zaś nastaw zrobiłem na 4kg melasy 2kg cukru trzcinowego i 0,5kg Muscovado, bo akurat miałem.
online
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4867
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 558 razy
Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: Spiced rum, autorska receptura

Post autor: rozrywek »

Z tą wanilią to akurat doskonale. Można kawałeczek odciąć i zostawić, ale lepiej wyjąć szybko. Oddaje aromat potrzebny a potem jeszcze się przyda. I może być lepsza nawet.
Kurkuma. Też ciekawy pomysł. Dla koloru i może podnieść nietypowy smak.
Celujesz w wytrawne widzę to ja dla podniesienia pozornej słodyczy bym jeszcze kardamonu dał. Szczyptę albo nawet mniej.
Ale to twój przepis, przecieraj szlaki egzotyka przed nami kroczy☺

A kto wie z czego zrobisz następne? Niech wyobraźnia i chęć nowego cię prowadzi.
Spiced to spiced. Działaj.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastaw na Rum”