sottolamontagna

Przedstaw się naszej społeczności, napisz kilka słów o sobie, kim jesteś, co robisz i co cię tu sprowadza. Napisz cokolwiek chcesz na swój temat a my Cię radośnie powitamy :)
Regulamin forum
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK :)

2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.

3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.

4. Multikonta - kasujemy i banujemy
Awatar użytkownika

Autor tematu
sottolamontagna
5
Posty: 5
Rejestracja: wtorek, 31 paź 2023, 13:41
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wódka, whisky
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Breslau
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: sottolamontagna »

Cześć,

w końcu udało się aktywować konto :D Jestem początkującym psotnikiem (uwielbiam tą nazwę :D ), głównie zależy mi na spirycie, ale bimberku też lubię się napić, bardzo mnie interesują różnorakie miksy przypraw z alkoholem. Kupiłem kolumnę miedzianą i na dniach będę nastawiał pierwszą cukrówkę. Sprowadza mnie wiele pytań, choć na część udało mi się znaleźć odpowiedź... A na resztę może znajdę sam odpowiedzi podczas destylacji.


Pozdrawiam
S.
alembiki
Awatar użytkownika

Mrooq
300
Posty: 314
Rejestracja: środa, 1 wrz 2021, 19:04
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: sottolamontagna

Post autor: Mrooq »

Witamy, jak zapytasz to i odpowiedź dostaniesz. W przypadku głównego zainteresowania spirytusem powinna Cie bardziej interesować rektyfikacja a nie destylacja.
A pierwszą cukrówkę na nowej kolumnie przeznacz na alkohol techniczny i zapoznanie się z kolumną, tam jak złapiesz pogonów lub przedgonów to przynajmniej później nie pomylisz że spożywczym :P
Powodzenia w zglebianiu tajników wiedzy o alkoholach domowych
Kaca po ostrej imprezie masz wtedy jak bardziej pamiętasz muzykę której słuchałeś, niż kobiety z którymi tańczyłeś.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3849
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: sottolamontagna

Post autor: Doody »

Witaj i powodzenia :ok:
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: sottolamontagna

Post autor: rozrywek »

Na jakich grzybkach???
Drugie pytanko. W jakie celujesz blg.?

Mam nadzieję że niezbyt wysokie.
Cukrówek przerobiłem setki.

Od razu odpowiem. Nie skacz za wysoko bo wyjdzie smród.
A co do grzybków to mam nadzieję że nie poszedłeś w turbo.
W to nie idż.

Jesteś nowy i podekscytowany i chcesz na szybko.
Nie rób tego.

Z przyprawami akurat experymentuj do woli.
Czy to cynamon. Czy Kardamon. Czy liść laurowy.

Jakie grzybki wybrałeś??
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

Autor tematu
sottolamontagna
5
Posty: 5
Rejestracja: wtorek, 31 paź 2023, 13:41
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wódka, whisky
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Breslau
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: sottolamontagna

Post autor: sottolamontagna »

@rozrywek:
Pierwszą cukrówkę zrobiłem na "alcotec turbo yeast pure 48" i blg było wysokie (28 chyba), 8kg cukru w 25 litrach nastawu miałem.
Teraz się zaopatrzyłem w "spiritferm moskva style" i możliwe, że przy nich zostanę - zależnie od wyniku. No i 8kg cukru to trochę za dużo imho, teraz pójdę w 6-7 kg na całość.

Generalnie po pierwszym pędzeniu wyszło mi jakieś 250 ml przedgonów, 3.5 l serca 96% i jakieś 250-300 ml pogonów. Rozcieńczyłem spiryt do 40%, dziś dodam płatki. Pewnie na połowę francuskie, a na drugą połowę amerykańskie (oba średnio palone), ale sama wódka 40% też nieźle smakuje, aczkolwiek troszkę za słodka. Mogłem drugi raz przedestylować serce, ale pośpiech...
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3849
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: sottolamontagna

Post autor: Doody »

Ustaw sobie w głowie zasadę, że po pierwszym razie masz surówkę a dopiero druga rektyfikacja daje produkt i jest konieczna, wtedy nie będziesz się w ogóle nad tym rozwodził.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: sottolamontagna

Post autor: rozrywek »

Po pierwsze za wysokie Blg. Czyli destylowałeś czy tam rektyfikowałeś tylko raz?. I to jeszcze z takim wysokim poziomem cukru? Pośpiech jest wskazany w wiesz czym.
Ustawiaj na poziomie 22, 23. Naprawdę potraktowałeś surówkę płatkami?
Podpowiem ci zatem. Dobre grzybki wybrałeś. 6 kg cukru. 21 litrów wody.
Pół paczki grzybków. I masz przepis gotowy. Zastosować. Blg stosowałem zbyt wysokie nie raz. Jak zaczynałem. Łagodnie, stabilnie. Tak działaj.
Ostatnio zmieniony wtorek, 12 gru 2023, 17:04 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

Autor tematu
sottolamontagna
5
Posty: 5
Rejestracja: wtorek, 31 paź 2023, 13:41
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wódka, whisky
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Breslau
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: sottolamontagna

Post autor: sottolamontagna »

Tak, ogarnąłem jak już zrobiłem nastaw, że blg jest za wysokie. Nastaw rektyfikowałem? jak blg było poniżej zera. Jak rozumiem surówka to produkt po pierwszym pędzeniu?
Mam kolumnę basic od Zygmunta. Przedgony i pogodny odbierałem za pomocą LM, a serce z OVM. Nie dodawałem jeszcze płatków jak coś.

Ogólnie rzecz biorąc - surówki nie pijemy? Druga sprawa - mówisz aby nie dawać jak w instrukcji całej paczki tylko pół? Dlaczego?
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2595
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 236 razy
Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: sottolamontagna

Post autor: jakis1234 »

sottolamontagna pisze: wtorek, 12 gru 2023, 21:15 Jak rozumiem surówka to produkt po pierwszym pędzeniu?
Tak
Ogólnie rzecz biorąc - surówki nie pijemy?
Ogólnie rzecz biorąc - nie.
Druga sprawa - mówisz aby nie dawać jak w instrukcji całej paczki tylko pół? Dlaczego?
Producenci ustawiają takie parametry, żeby ich drożdże jak najszybciej przerobiły jak największą ilość cukru,
A nam zależy, żeby pracowały wolniej i lepiej.
Dlatego mniej cukru (Blg około 20-22), niższa temperatura nastawu i mniej drożdży.
Pracują dłużej, ale efekt lepszy.
Czytałeś to?
kolumna-a-rektyfikacja-kompendium-wiedz ... t9284.html
i tak przy okazji:
dlaczego-na-forum-nie-psocimy-t21350.html
Powodzenia :ok:
Ostatnio zmieniony środa, 13 gru 2023, 07:49 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: sottolamontagna

Post autor: rozrywek »

Gadamy na pw. I jest ok.
Ale warto też na ogóle to zaznaczyć.
Producent czegokolwiek chce jak najwięcej sprzedać. A klijent się cieszy. Że tak szybko przerobiły. Ale nie napisze że ci tak narobiły tzw bajzlu w nastawie że masakra. Łagodna I delikatna praca. Oto jak się to robi. To jak tuning 1410. A powinno być 1401. Czyli łagodnie i delikatnie. A nie aby wyskoczyło wszystko z beczki.
Przypomnę zatem bardzo mądre słowa. "Traktuj nastaw jak wino"
I dokładnie tak powinniśmy traktować nastaw. Jak wino.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przywitaj Się!”