sottolamontagna
Regulamin forum
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.
4. Multikonta - kasujemy i banujemy
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.
4. Multikonta - kasujemy i banujemy
-
Autor tematu - Posty: 5
- Rejestracja: wtorek, 31 paź 2023, 13:41
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Wódka, whisky
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Breslau
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Cześć,
w końcu udało się aktywować konto Jestem początkującym psotnikiem (uwielbiam tą nazwę ), głównie zależy mi na spirycie, ale bimberku też lubię się napić, bardzo mnie interesują różnorakie miksy przypraw z alkoholem. Kupiłem kolumnę miedzianą i na dniach będę nastawiał pierwszą cukrówkę. Sprowadza mnie wiele pytań, choć na część udało mi się znaleźć odpowiedź... A na resztę może znajdę sam odpowiedzi podczas destylacji.
Pozdrawiam
S.
w końcu udało się aktywować konto Jestem początkującym psotnikiem (uwielbiam tą nazwę ), głównie zależy mi na spirycie, ale bimberku też lubię się napić, bardzo mnie interesują różnorakie miksy przypraw z alkoholem. Kupiłem kolumnę miedzianą i na dniach będę nastawiał pierwszą cukrówkę. Sprowadza mnie wiele pytań, choć na część udało mi się znaleźć odpowiedź... A na resztę może znajdę sam odpowiedzi podczas destylacji.
Pozdrawiam
S.
-
- Posty: 314
- Rejestracja: środa, 1 wrz 2021, 19:04
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: sottolamontagna
Witamy, jak zapytasz to i odpowiedź dostaniesz. W przypadku głównego zainteresowania spirytusem powinna Cie bardziej interesować rektyfikacja a nie destylacja.
A pierwszą cukrówkę na nowej kolumnie przeznacz na alkohol techniczny i zapoznanie się z kolumną, tam jak złapiesz pogonów lub przedgonów to przynajmniej później nie pomylisz że spożywczym
Powodzenia w zglebianiu tajników wiedzy o alkoholach domowych
A pierwszą cukrówkę na nowej kolumnie przeznacz na alkohol techniczny i zapoznanie się z kolumną, tam jak złapiesz pogonów lub przedgonów to przynajmniej później nie pomylisz że spożywczym
Powodzenia w zglebianiu tajników wiedzy o alkoholach domowych
Kaca po ostrej imprezie masz wtedy jak bardziej pamiętasz muzykę której słuchałeś, niż kobiety z którymi tańczyłeś.
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: sottolamontagna
Na jakich grzybkach???
Drugie pytanko. W jakie celujesz blg.?
Mam nadzieję że niezbyt wysokie.
Cukrówek przerobiłem setki.
Od razu odpowiem. Nie skacz za wysoko bo wyjdzie smród.
A co do grzybków to mam nadzieję że nie poszedłeś w turbo.
W to nie idż.
Jesteś nowy i podekscytowany i chcesz na szybko.
Nie rób tego.
Z przyprawami akurat experymentuj do woli.
Czy to cynamon. Czy Kardamon. Czy liść laurowy.
Jakie grzybki wybrałeś??
Drugie pytanko. W jakie celujesz blg.?
Mam nadzieję że niezbyt wysokie.
Cukrówek przerobiłem setki.
Od razu odpowiem. Nie skacz za wysoko bo wyjdzie smród.
A co do grzybków to mam nadzieję że nie poszedłeś w turbo.
W to nie idż.
Jesteś nowy i podekscytowany i chcesz na szybko.
Nie rób tego.
Z przyprawami akurat experymentuj do woli.
Czy to cynamon. Czy Kardamon. Czy liść laurowy.
Jakie grzybki wybrałeś??
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
Autor tematu - Posty: 5
- Rejestracja: wtorek, 31 paź 2023, 13:41
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Wódka, whisky
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Breslau
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: sottolamontagna
@rozrywek:
Pierwszą cukrówkę zrobiłem na "alcotec turbo yeast pure 48" i blg było wysokie (28 chyba), 8kg cukru w 25 litrach nastawu miałem.
Teraz się zaopatrzyłem w "spiritferm moskva style" i możliwe, że przy nich zostanę - zależnie od wyniku. No i 8kg cukru to trochę za dużo imho, teraz pójdę w 6-7 kg na całość.
Generalnie po pierwszym pędzeniu wyszło mi jakieś 250 ml przedgonów, 3.5 l serca 96% i jakieś 250-300 ml pogonów. Rozcieńczyłem spiryt do 40%, dziś dodam płatki. Pewnie na połowę francuskie, a na drugą połowę amerykańskie (oba średnio palone), ale sama wódka 40% też nieźle smakuje, aczkolwiek troszkę za słodka. Mogłem drugi raz przedestylować serce, ale pośpiech...
Pierwszą cukrówkę zrobiłem na "alcotec turbo yeast pure 48" i blg było wysokie (28 chyba), 8kg cukru w 25 litrach nastawu miałem.
Teraz się zaopatrzyłem w "spiritferm moskva style" i możliwe, że przy nich zostanę - zależnie od wyniku. No i 8kg cukru to trochę za dużo imho, teraz pójdę w 6-7 kg na całość.
Generalnie po pierwszym pędzeniu wyszło mi jakieś 250 ml przedgonów, 3.5 l serca 96% i jakieś 250-300 ml pogonów. Rozcieńczyłem spiryt do 40%, dziś dodam płatki. Pewnie na połowę francuskie, a na drugą połowę amerykańskie (oba średnio palone), ale sama wódka 40% też nieźle smakuje, aczkolwiek troszkę za słodka. Mogłem drugi raz przedestylować serce, ale pośpiech...
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: sottolamontagna
Po pierwsze za wysokie Blg. Czyli destylowałeś czy tam rektyfikowałeś tylko raz?. I to jeszcze z takim wysokim poziomem cukru? Pośpiech jest wskazany w wiesz czym.
Ustawiaj na poziomie 22, 23. Naprawdę potraktowałeś surówkę płatkami?
Podpowiem ci zatem. Dobre grzybki wybrałeś. 6 kg cukru. 21 litrów wody.
Pół paczki grzybków. I masz przepis gotowy. Zastosować. Blg stosowałem zbyt wysokie nie raz. Jak zaczynałem. Łagodnie, stabilnie. Tak działaj.
Ustawiaj na poziomie 22, 23. Naprawdę potraktowałeś surówkę płatkami?
Podpowiem ci zatem. Dobre grzybki wybrałeś. 6 kg cukru. 21 litrów wody.
Pół paczki grzybków. I masz przepis gotowy. Zastosować. Blg stosowałem zbyt wysokie nie raz. Jak zaczynałem. Łagodnie, stabilnie. Tak działaj.
Ostatnio zmieniony wtorek, 12 gru 2023, 17:04 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
Autor tematu - Posty: 5
- Rejestracja: wtorek, 31 paź 2023, 13:41
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Wódka, whisky
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Breslau
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: sottolamontagna
Tak, ogarnąłem jak już zrobiłem nastaw, że blg jest za wysokie. Nastaw rektyfikowałem? jak blg było poniżej zera. Jak rozumiem surówka to produkt po pierwszym pędzeniu?
Mam kolumnę basic od Zygmunta. Przedgony i pogodny odbierałem za pomocą LM, a serce z OVM. Nie dodawałem jeszcze płatków jak coś.
Ogólnie rzecz biorąc - surówki nie pijemy? Druga sprawa - mówisz aby nie dawać jak w instrukcji całej paczki tylko pół? Dlaczego?
Mam kolumnę basic od Zygmunta. Przedgony i pogodny odbierałem za pomocą LM, a serce z OVM. Nie dodawałem jeszcze płatków jak coś.
Ogólnie rzecz biorąc - surówki nie pijemy? Druga sprawa - mówisz aby nie dawać jak w instrukcji całej paczki tylko pół? Dlaczego?
-
- Posty: 2595
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 236 razy
- Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: sottolamontagna
A nam zależy, żeby pracowały wolniej i lepiej.
Dlatego mniej cukru (Blg około 20-22), niższa temperatura nastawu i mniej drożdży.
Pracują dłużej, ale efekt lepszy.
Czytałeś to?
kolumna-a-rektyfikacja-kompendium-wiedz ... t9284.html
i tak przy okazji:
dlaczego-na-forum-nie-psocimy-t21350.html
Powodzenia
Taksottolamontagna pisze: ↑wtorek, 12 gru 2023, 21:15 Jak rozumiem surówka to produkt po pierwszym pędzeniu?
Ogólnie rzecz biorąc - nie.Ogólnie rzecz biorąc - surówki nie pijemy?
Producenci ustawiają takie parametry, żeby ich drożdże jak najszybciej przerobiły jak największą ilość cukru,Druga sprawa - mówisz aby nie dawać jak w instrukcji całej paczki tylko pół? Dlaczego?
A nam zależy, żeby pracowały wolniej i lepiej.
Dlatego mniej cukru (Blg około 20-22), niższa temperatura nastawu i mniej drożdży.
Pracują dłużej, ale efekt lepszy.
Czytałeś to?
kolumna-a-rektyfikacja-kompendium-wiedz ... t9284.html
i tak przy okazji:
dlaczego-na-forum-nie-psocimy-t21350.html
Powodzenia
Ostatnio zmieniony środa, 13 gru 2023, 07:49 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: sottolamontagna
Gadamy na pw. I jest ok.
Ale warto też na ogóle to zaznaczyć.
Producent czegokolwiek chce jak najwięcej sprzedać. A klijent się cieszy. Że tak szybko przerobiły. Ale nie napisze że ci tak narobiły tzw bajzlu w nastawie że masakra. Łagodna I delikatna praca. Oto jak się to robi. To jak tuning 1410. A powinno być 1401. Czyli łagodnie i delikatnie. A nie aby wyskoczyło wszystko z beczki.
Przypomnę zatem bardzo mądre słowa. "Traktuj nastaw jak wino"
I dokładnie tak powinniśmy traktować nastaw. Jak wino.
Ale warto też na ogóle to zaznaczyć.
Producent czegokolwiek chce jak najwięcej sprzedać. A klijent się cieszy. Że tak szybko przerobiły. Ale nie napisze że ci tak narobiły tzw bajzlu w nastawie że masakra. Łagodna I delikatna praca. Oto jak się to robi. To jak tuning 1410. A powinno być 1401. Czyli łagodnie i delikatnie. A nie aby wyskoczyło wszystko z beczki.
Przypomnę zatem bardzo mądre słowa. "Traktuj nastaw jak wino"
I dokładnie tak powinniśmy traktować nastaw. Jak wino.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............