Wszelkie przepisy na piwa domowe

Autor tematu
Marmur87
30
Posty: 41
Rejestracja: środa, 2 mar 2011, 18:38
Ulubiony Alkohol: Piwo
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:
Załączniki
Saison

Postautor: Marmur87 » niedziela, 29 maja 2011, 00:38

Saison. Jest to lekkie (jak na belgijski standard :) ) piwo na lato. Podaje mój przepis na to piwko. Więc bierzemy 2,7 kg słodu pilzneńskiego, 0,8 kg wiedeńskiego, 0,7 kg pszenicznego, do tego po 0,2 kg Carahell i Cararoma oraz 0,1 kg zakwaszającego. Oczywiście śrutujemy (lub kupujemy już śrutowany). Zacieramy w 14 l wody w temp. 64 st. C przez godzinę, następnie przez 20 min (chyba że próba jodowa wypadnie pozytywnie to dłużej, do czasu rozłożenia skrobi) w temp.72 st. C. Wysładzamy w trzech turach po 6 l. Następnie brzeczkę zagotowujemy. Gdy to nastąpi dodajemy 30 g chmielu Marynka (w szyszkach, gdy używamy granulatu ilość zmniejszyć o 10%), następnie po 45 min gotowania dodajemy 25g chmielu Lubelskiego i 20g skórki gorzkiej pomarańczy Curaçao. Po kolejnych 15 minutach dorzucamy kolejne 10g Lubelskiego oraz 350 g cukru kandyzowanego brązowego. Gotujemy jeszcze przez 5 minut. I chłodzimy do temperatury poniżej 25 st. C. Najlepiej użyć drożdży Wyeast 3724 Saison ew. innych dedykowanych do tego stylu. Fermentujemy na burzliwej 2 tygodnie potem zlewamy na cichą i zapominamy o nim na miesiąc. Potem tydzień w temperaturze pokojowej i odstawiamy na 2 miesiące na leżakowanie w piwnicy.


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

czarna pantera
5
Posty: 8
Rejestracja: środa, 21 wrz 2011, 07:26
Załączniki
Re: Saison

Postautor: czarna pantera » poniedziałek, 3 paź 2011, 09:14

Cicha w niższej, czy też może być pokojowa?

Awatar użytkownika

Partyzant
750
Posty: 773
Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 21:25
Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
Ulubiony Alkohol: Żubrówka
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
Załączniki
Re: Saison

Postautor: Partyzant » poniedziałek, 3 paź 2011, 21:07

czarna pantera pisze:Cicha w niższej, czy też może być pokojowa?


Na razie może być.
Po butelkowaniu 2-3 dni w normalnej później, do chłodnego, najlepiej od 4º do 12º C.
Jesli ktoś myśli że jest wolnym człowiekiem, to oznacza że jest niewolnikiem!


Wróć do „Przepisy na Piwo Domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości