Saison

Wszelkie przepisy na piwa domowe

Autor tematu
Marmur87
30
Posty: 41
Rejestracja: środa, 2 mar 2011, 18:38
Ulubiony Alkohol: Piwo
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Rybnik

Post autor: Marmur87 »

Saison. Jest to lekkie (jak na belgijski standard :) ) piwo na lato. Podaje mój przepis na to piwko. Więc bierzemy 2,7 kg słodu pilzneńskiego, 0,8 kg wiedeńskiego, 0,7 kg pszenicznego, do tego po 0,2 kg Carahell i Cararoma oraz 0,1 kg zakwaszającego. Oczywiście śrutujemy (lub kupujemy już śrutowany). Zacieramy w 14 l wody w temp. 64 st. C przez godzinę, następnie przez 20 min (chyba że próba jodowa wypadnie pozytywnie to dłużej, do czasu rozłożenia skrobi) w temp.72 st. C. Wysładzamy w trzech turach po 6 l. Następnie brzeczkę zagotowujemy. Gdy to nastąpi dodajemy 30 g chmielu Marynka (w szyszkach, gdy używamy granulatu ilość zmniejszyć o 10%), następnie po 45 min gotowania dodajemy 25g chmielu Lubelskiego i 20g skórki gorzkiej pomarańczy Curaçao. Po kolejnych 15 minutach dorzucamy kolejne 10g Lubelskiego oraz 350 g cukru kandyzowanego brązowego. Gotujemy jeszcze przez 5 minut. I chłodzimy do temperatury poniżej 25 st. C. Najlepiej użyć drożdży Wyeast 3724 Saison ew. innych dedykowanych do tego stylu. Fermentujemy na burzliwej 2 tygodnie potem zlewamy na cichą i zapominamy o nim na miesiąc. Potem tydzień w temperaturze pokojowej i odstawiamy na 2 miesiące na leżakowanie w piwnicy.
koncentraty wina

czarna pantera
5
Posty: 8
Rejestracja: środa, 21 wrz 2011, 08:26
Re: Saison

Post autor: czarna pantera »

Cicha w niższej, czy też może być pokojowa?
Awatar użytkownika

Partyzant
750
Posty: 773
Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 22:25
Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
Ulubiony Alkohol: Żubrówka
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 33 razy
Re: Saison

Post autor: Partyzant »

czarna pantera pisze:Cicha w niższej, czy też może być pokojowa?
Na razie może być.
Po butelkowaniu 2-3 dni w normalnej później, do chłodnego, najlepiej od 4º do 12º C.
Jesli ktoś myśli że jest wolnym człowiekiem, to oznacza że jest niewolnikiem!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy na Piwo Domowe”