rum
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Aromaty przeżarły się na poziomie surowca . Jak dla mnie więcej zrobiło wysokie odcukrzenie - mi wychodziło z obliczeń ok. 40% cukru w tej melasie. Będę miał teraz porównanie na świeżej, ale mam zamiar zrobić więcej białego rumu, rumu nalewkowego i trochę dębionego, a także pseudorumu kokosowego .
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 353
- Rejestracja: piątek, 7 lis 2008, 10:47
- Krótko o sobie: Będę stillman'em :)
- Ulubiony Alkohol: Bimbrozja
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Gdzieś w Polsce
- Podziękował: 35 razy
- Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: rum
Niestety nie mam porównania, ale ten nastaw był ( i drugi też jest) bardzo aromatyczny - tak mi się wydaje. Kto wie może się jeszcze skuszę na rum. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Czym zaprawiacie swoje rumy, czy zostawiacie czyste?
Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem. Hipokrates
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: rum
Wersja dębiona - dąb pieczony, dąb opalany, dąb moczony w bourbonie, owocówkach, wino Tokay (jako substytut dębu moczonego w winie). Wersja przyprawiana - przepis na Golden Spiced Rum radiusa, ziarna kawy lub wiórki kokosa.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: rum
Czy już komuś fermentuje melasa z akcji?
Może warto powymieniać się informacjami: Blg nastawu, dodatek cukru lub glukozy, jakie drożdże i ile, temperatura początkowa i fermentacji, wielkość nastawu, jeśli na dundrze, to jakie proporcje i Blg dundru, wydajność/uzysk i co jeszcze Wam do głowy przyjdzie
Euphorbia1 120 . . . . . . . okolice Śremu . . . . . . .
dulcis_aurum 90 . . . . . . . Grudziądz
Jones 30 . . . . . . . . . . .okolice Torunia
Kula 60 . . . .. . . . . Płock
Władca 510. . . . . . .
Gr000by 60 . . . . . . . . . .Rzeszów . . . . . . . . . . .
Pidi 150 . . . . . . . . okolice Gdańska
Gary1966 30 . . . . . . Opole . . . . . . . . . . . . . . . .
Kamal 120 . . . . . . . . . . . okolice Koluszek
Michal278 300 . . . . . . . . . Warszawa
Lootzek 30 . . . . . . . . . . . Warszawa . . . . . . . . .
Eldier 30 . . . . . . . . Piotrków Trybunalski
Chmielu 120 . . . . . . . . Świdnica
Koli_7 60 . . . . . . . . .Szczecin
Szfagir 90 . . . . . . . . Kraków . . . . . . . . . . . . . . .
Lech.zywiec 90 . . . . . . Warszawa
Szlumf 60 . . . . . . . . . . Mszczonów-Nadarzyn . . . .
Amplexus 60 . . . . . . . . .Jelenia Góra . . . . . . . . .
Jakub2001 60
HomoChemicus 60. . . . . . . . Dębe Wielkie (ok. Wa-wy)
Bohema.zaba 90 . . . . . . . . Lublin
lukasz743 60
green11 60
golec269 60 . . . . . . . . . Podkarpacie
kris13 30 . . . . . . . . . Podkarpacie
manowar 30 . . . . . . . . . . Warszawa
Krwawy 90 . . . . . . . . . . . Białogard . . . . . .. . .
Sipik . . 30 . . . . . . . . . . . . .Końskie
bbaarrtt . . . 30 . . . . . . . . . Kraków
Popkornn . . . 90 . . . . . . . . Jaworzno
Sebastian120 . . 30. . . . . . . . . . Rzeszów . . . .
XXXM . . . . 30. . . .. . . . . . . .okolice Rzeszowa
ras13 . . . . .30 . . . . . . . . . . .Białystok
wawaldek11 360 . . . . . . . . . . . Goleniów . . . .
Pokłonami pięknie dziękuję pomysłodawcy akcji i darczyńcom
Ci koledzy już mają melasę:
Mlody . . . . . . .. . .. . . . .. . .. . . .. . . . .. . . .. .
Radius 6o . . . . . . . . Oświęcim . . . . . . . . . . . . .
fuutro 30 . . . . . . . . . . . okolice Zatora . . . . . . .
Może warto powymieniać się informacjami: Blg nastawu, dodatek cukru lub glukozy, jakie drożdże i ile, temperatura początkowa i fermentacji, wielkość nastawu, jeśli na dundrze, to jakie proporcje i Blg dundru, wydajność/uzysk i co jeszcze Wam do głowy przyjdzie
Euphorbia1 120 . . . . . . . okolice Śremu . . . . . . .
dulcis_aurum 90 . . . . . . . Grudziądz
Jones 30 . . . . . . . . . . .okolice Torunia
Kula 60 . . . .. . . . . Płock
Władca 510. . . . . . .
Gr000by 60 . . . . . . . . . .Rzeszów . . . . . . . . . . .
Pidi 150 . . . . . . . . okolice Gdańska
Gary1966 30 . . . . . . Opole . . . . . . . . . . . . . . . .
Kamal 120 . . . . . . . . . . . okolice Koluszek
Michal278 300 . . . . . . . . . Warszawa
Lootzek 30 . . . . . . . . . . . Warszawa . . . . . . . . .
Eldier 30 . . . . . . . . Piotrków Trybunalski
Chmielu 120 . . . . . . . . Świdnica
Koli_7 60 . . . . . . . . .Szczecin
Szfagir 90 . . . . . . . . Kraków . . . . . . . . . . . . . . .
Lech.zywiec 90 . . . . . . Warszawa
Szlumf 60 . . . . . . . . . . Mszczonów-Nadarzyn . . . .
Amplexus 60 . . . . . . . . .Jelenia Góra . . . . . . . . .
Jakub2001 60
HomoChemicus 60. . . . . . . . Dębe Wielkie (ok. Wa-wy)
Bohema.zaba 90 . . . . . . . . Lublin
lukasz743 60
green11 60
golec269 60 . . . . . . . . . Podkarpacie
kris13 30 . . . . . . . . . Podkarpacie
manowar 30 . . . . . . . . . . Warszawa
Krwawy 90 . . . . . . . . . . . Białogard . . . . . .. . .
Sipik . . 30 . . . . . . . . . . . . .Końskie
bbaarrtt . . . 30 . . . . . . . . . Kraków
Popkornn . . . 90 . . . . . . . . Jaworzno
Sebastian120 . . 30. . . . . . . . . . Rzeszów . . . .
XXXM . . . . 30. . . .. . . . . . . .okolice Rzeszowa
ras13 . . . . .30 . . . . . . . . . . .Białystok
wawaldek11 360 . . . . . . . . . . . Goleniów . . . .
Pokłonami pięknie dziękuję pomysłodawcy akcji i darczyńcom
Ci koledzy już mają melasę:
Mlody . . . . . . .. . .. . . . .. . .. . . .. . . . .. . . .. .
Radius 6o . . . . . . . . Oświęcim . . . . . . . . . . . . .
fuutro 30 . . . . . . . . . . . okolice Zatora . . . . . . .
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: rum
No to dzielimy pierwszą tonę melasy do wysyłek
Koszt wiadra 25 kg z dostawą pod drzwi 50 zł.
Nie starczy towaru na wszystkie zamówienia i te większe będę musiał obciąć. Może się zdarzyć, że nie wszyscy zamawiający potwierdzą zamówienie i wpłacą pieniądze. Te ewentualne nadwyżki w rozsądny sposób postaram się rozdysponować.
Proszę kolegów, którzy już odebrali lub odbiorą melasę w Krakowie o informację na PW.
Proszę też o ponowne potwierdzenie zamówienia - w odpowiedzi podam niezbędne dane.
Koszt wiadra 25 kg z dostawą pod drzwi 50 zł.
Nie starczy towaru na wszystkie zamówienia i te większe będę musiał obciąć. Może się zdarzyć, że nie wszyscy zamawiający potwierdzą zamówienie i wpłacą pieniądze. Te ewentualne nadwyżki w rozsądny sposób postaram się rozdysponować.
Proszę kolegów, którzy już odebrali lub odbiorą melasę w Krakowie o informację na PW.
Proszę też o ponowne potwierdzenie zamówienia - w odpowiedzi podam niezbędne dane.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: rum
Przekleję treść wiadomości do wawaldka11.
Władek. potwierdził że ta ilość (270 kg) melasy jest odłożona dla nas.Odbieram melasę dla siebie (60kg) i dla użytkowników: aronia (30kg), golec269 (60kg), XXXM (30kg), Sebastian120 (60kg) i kris13 (30kg).
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 897
- Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: ŚLĄSKIE
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: rum
Patrz temat Zubrówka 2015.
entman pisze:Można jeszcze coś uskubać dla siebie tej melaski? Bardzo chętnie by, przytulił wiadro, mogę odebrać w Jeleniej Górze lub zapłacić za kuriera.
Pozdrawiam En.
Jeśli z tą melasą jak i z żubrówką to kolego entman możesz czekać 2 lata bez efektu jak i ja czekam drugi rok na sadzonki żubrówki obiecane przez kolegę michał278.michal278 pisze:W sierpniu będę miał wg planów tonę! tej melasy. Więc jeśli się koledzy tutaj spóźnią, zapraszam.
Patrz temat Zubrówka 2015.
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF
Pozdrawiam KRZYSZTOF
-
- Posty: 60
- Rejestracja: niedziela, 21 wrz 2014, 12:06
- Lokalizacja: San Escobar
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: rum
Witam Szanownych Koleżanków i Kolegów. Czy możemy zrobić zapisy chętnych na drugą listę zakupu melasy? Widzę, że jest sporo osób, które przegapiły pierwszą edycję "AKCJI MELASA". Koledzy przetarli szlak, mają już "chody" w cukrowni, więc powinno pójść jeszcze szybciej. Chętnie zakupię 4 zbiorniki 25l. Próbki dla organizatorów akcji chętnie podeślę. Pozdrawiam.
Szanuj lasy! I Ty kiedyś możesz zostać partyzantem...
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 5382
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 668 razy
- Kontakt:
Re: rum
Właśnie wysłałem do kol. Kuli pierwsze 24 listy przewozowe, więc w poniedziałek wiaderka zostaną zabrane, a we wtorek paczki dojdą. Każda ubezpieczona do 5000zł.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 5382
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 668 razy
- Kontakt:
Re: rum
Cholernie pod górę. Jeżeli kurier uszkodziłby wiaderko i melasa się np. wylała, to jestem prawie pewien, że oddaliliby z argumentem: "źle zabezpieczone". Choćby było obudowane drewnianym szkieletem obitym pianką. Do 5000 jest po porostu w cenie, a dodatkowy napis "Ubezpieczenie do 5000" na etykiecie może działać motywująco na kogoś, kto będzie chciał tym rzucić na magazynie. Wszak nie wie, co jest w środku:)wawaldek11 pisze: Jak jest z realizacją takich ubezpieczeń?
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 28
- Rejestracja: piątek, 22 maja 2015, 17:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: rum
Zasady w cukrowni są ściśle określone, mauzer na palecie.
Osobiście brałem do beczek, w drodze wyjątku
Jednak po załadunku stanowczo powiedziano, tylko mauzer, bez wyjątków.
Gdybyś się wybierał zaopatrz się w; kask, kamizelkę , buty ochronne , bez tego nie wpuszczą na teren cukrowni.
Osobiście brałem do beczek, w drodze wyjątku
Jednak po załadunku stanowczo powiedziano, tylko mauzer, bez wyjątków.
Gdybyś się wybierał zaopatrz się w; kask, kamizelkę , buty ochronne , bez tego nie wpuszczą na teren cukrowni.
Pozdrawiam
Władek.
Władek.
-
- Posty: 1869
- Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 106 razy
- Kontakt:
Re: rum
nie doszla zubrowka??PETER29 pisze:entman pisze:Można jeszcze coś uskubać dla siebie tej melaski? Bardzo chętnie by, przytulił wiadro, mogę odebrać w Jeleniej Górze lub zapłacić za kuriera.
Pozdrawiam En.Jeśli z tą melasą jak i z żubrówką to kolego entman możesz czekać 2 lata bez efektu jak i ja czekam drugi rok na sadzonki żubrówki obiecane przez kolegę michał278.michal278 pisze:W sierpniu będę miał wg planów tonę! tej melasy. Więc jeśli się koledzy tutaj spóźnią, zapraszam.
Patrz temat Zubrówka 2015.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
-
- Posty: 1032
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 261 razy
- Otrzymał podziękowanie: 180 razy
Re: rum
Swoje dwa wiadereczka otrzymałem. Wielkie podziękowania dla kolegi Władka! Super zorganizowana akcja!
Oprócz pięknej melaski dostałem dwa pojemniki fermentacyjne, które napewno się przydadzą
No dobra, mamy melasę i co dalej?
Osobiście na początek myślę zrobić dwa nastawy ok. 16 litrów na drożdżach Cobra Rum Yeast (jedna paczka na oba). Jeden w 100% z melasy a do drugiego dosypać 2kg cukru trzcinowego. Oba nastawić w okolicy 20 blg.
Producent drożdży zaleca do nastawu 25 litrów dać 2 kg melasy + 4,5 kg glukozy ale myślę, że szkoda tracić aromat melasy dodająć glukozę.
Kolejne nastawy będę chciał zrobić na Drożdżach Szlacheckich Typu Vódka - dla porównania.
Jakie Wy macie pomysły?
Oprócz pięknej melaski dostałem dwa pojemniki fermentacyjne, które napewno się przydadzą
No dobra, mamy melasę i co dalej?
Osobiście na początek myślę zrobić dwa nastawy ok. 16 litrów na drożdżach Cobra Rum Yeast (jedna paczka na oba). Jeden w 100% z melasy a do drugiego dosypać 2kg cukru trzcinowego. Oba nastawić w okolicy 20 blg.
Producent drożdży zaleca do nastawu 25 litrów dać 2 kg melasy + 4,5 kg glukozy ale myślę, że szkoda tracić aromat melasy dodająć glukozę.
Kolejne nastawy będę chciał zrobić na Drożdżach Szlacheckich Typu Vódka - dla porównania.
Jakie Wy macie pomysły?
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: rum
Zrób nastaw ok. 25*Blg - 20*, to niewykorzystanie mocy przerobowej
Popełniłem niedawno rum z samej melasy (koziej ) i czuję, że ma intensywny zapach. Na razie to surówka - zobaczę co będzie po drugiej destylacji.
Przy obecnej cenie melasy możemy pozwolić sobie na nastawy z samej, bo jak kupowałem po 15 zł/kg, to było jej w nastawie max. 50%. Reszta różnie: cukier trzcinowy, glukoza i buraczany. Kolejność nieprzypadkowa, wg efektów. Ale i tak spotkały się wszystkie destylaty w jednej beczce dając niezły trunek.
Popełniłem niedawno rum z samej melasy (koziej ) i czuję, że ma intensywny zapach. Na razie to surówka - zobaczę co będzie po drugiej destylacji.
Przy obecnej cenie melasy możemy pozwolić sobie na nastawy z samej, bo jak kupowałem po 15 zł/kg, to było jej w nastawie max. 50%. Reszta różnie: cukier trzcinowy, glukoza i buraczany. Kolejność nieprzypadkowa, wg efektów. Ale i tak spotkały się wszystkie destylaty w jednej beczce dając niezły trunek.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 887
- Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
- Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 97 razy
- Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: rum
I moja porcyjka egzotycznych dobroci już w domu! Dotarła w całości, nienaruszona. Wielkie dzięki! :poklon:
Chwilowo tylko próba smaku "na palucha" - bomba. Mnóstwo aromatów, więc teraz tylko nie "spiepsyć" w trakcie i będzie zacny rum. A pomysłów na przygotowanie i późniejsze uszlachetnianie zaczynam mieć tyle, że zaczynam się obawiać czy wiaderko wystarczy.
Chwilowo tylko próba smaku "na palucha" - bomba. Mnóstwo aromatów, więc teraz tylko nie "spiepsyć" w trakcie i będzie zacny rum. A pomysłów na przygotowanie i późniejsze uszlachetnianie zaczynam mieć tyle, że zaczynam się obawiać czy wiaderko wystarczy.
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: rum
Powtórka? O matko . Ja mimo wszystko pozostanę przy nastawianiu przy mieszaniu 2l melasy z 1kg cukru - będę potrzebował sporo rumu na zaś do wiśniówki na rumie, która w tym roku jest obowiązkowym punktem programu sezonu nalewkowego .
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.