rum

Tu podejmiemy próby otrzymania trunku wilków morskich.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy

Post autor: gr000by »

Aromaty przeżarły się na poziomie surowca :odlot:. Jak dla mnie więcej zrobiło wysokie odcukrzenie - mi wychodziło z obliczeń ok. 40% cukru w tej melasie. Będę miał teraz porównanie na świeżej, ale mam zamiar zrobić więcej białego rumu, rumu nalewkowego i trochę dębionego, a także pseudorumu kokosowego :D.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

jajek12
350
Posty: 353
Rejestracja: piątek, 7 lis 2008, 10:47
Krótko o sobie: Będę stillman'em :)
Ulubiony Alkohol: Bimbrozja
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gdzieś w Polsce
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: rum

Post autor: jajek12 »

Niestety nie mam porównania, ale ten nastaw był ( i drugi też jest) bardzo aromatyczny - tak mi się wydaje. Kto wie może się jeszcze skuszę na rum. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Czym zaprawiacie swoje rumy, czy zostawiacie czyste?
Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem. Hipokrates
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2371
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: rum

Post autor: Kamal »

Opiekanym dębem, skórkami pomarańczy, figami suszonymi, laską wanilii, wiórkami kokosowymi, rodzynkami...itd. Jest sporo możliwości. :)
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: rum

Post autor: gr000by »

Wersja dębiona - dąb pieczony, dąb opalany, dąb moczony w bourbonie, owocówkach, wino Tokay (jako substytut dębu moczonego w winie). Wersja przyprawiana - przepis na Golden Spiced Rum radiusa, ziarna kawy lub wiórki kokosa.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

wawaldek11
2500
Posty: 2918
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: rum

Post autor: wawaldek11 »

Najważniejszy jest dobry produkt wyjściowy. Z takim można wszystko zrobić - nawet wypić czysty :mrgreen:
Co niekiedy czynię z lodem lub pepsi lub z miksem tychże :ok:
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: rum

Post autor: klodek4 »

Moim i moich znajomych "number one", jest rum kokosowy w/g kol Groobego, ale fakt faktem, baza musi być dobra.

Ps. Na wspomnienie o Wawaldkowym rumie z beczki opiekanej dostaje ślinotoku :P

wawaldek11
2500
Posty: 2918
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: rum

Post autor: wawaldek11 »

Czy już komuś fermentuje melasa z akcji?
Może warto powymieniać się informacjami: Blg nastawu, dodatek cukru lub glukozy, jakie drożdże i ile, temperatura początkowa i fermentacji, wielkość nastawu, jeśli na dundrze, to jakie proporcje i Blg dundru, wydajność/uzysk i co jeszcze Wam do głowy przyjdzie ;)

Euphorbia1 120 . . . . . . . okolice Śremu . . . . . . . :poklon; ;)
dulcis_aurum 90 . . . . . . . Grudziądz

Jones 30 . . . . . . . . . . .okolice Torunia
Kula 60 . . . .. . . . . Płock
Władca 510. . . . . . .
Gr000by 60 . . . . . . . . . .Rzeszów . . . . . . . . . . . :poklon; ;)
Pidi 150 . . . . . . . . okolice Gdańska
Gary1966 30 . . . . . . Opole . . . . . . . . . . . . . . . . :poklon; ;)
Kamal 120 . . . . . . . . . . . okolice Koluszek
Michal278 300 . . . . . . . . . Warszawa
Lootzek 30 . . . . . . . . . . . Warszawa . . . . . . . . . :poklon; ;)
Eldier 30 . . . . . . . . Piotrków Trybunalski
Chmielu 120 . . . . . . . . Świdnica

Koli_7 60 . . . . . . . . .Szczecin
Szfagir 90 . . . . . . . . Kraków . . . . . . . . . . . . . . . :poklon; ;)
Lech.zywiec 90 . . . . . . Warszawa
Szlumf 60 . . . . . . . . . . Mszczonów-Nadarzyn . . . . :poklon; ;)
Amplexus 60 . . . . . . . . .Jelenia Góra . . . . . . . . . :poklon; ;)
Jakub2001 60
HomoChemicus 60. . . . . . . . Dębe Wielkie (ok. Wa-wy)
Bohema.zaba 90 . . . . . . . . Lublin
lukasz743 60
green11 60
golec269 60 . . . . . . . . . Podkarpacie
kris13 30 . . . . . . . . . Podkarpacie
manowar 30 . . . . . . . . . . Warszawa
Krwawy 90 . . . . . . . . . . . Białogard . . . . . .. . . :poklon; ;)
Sipik . . 30 . . . . . . . . . . . . .Końskie
bbaarrtt . . . 30 . . . . . . . . . Kraków
Popkornn . . . 90 . . . . . . . . Jaworzno
Sebastian120 . . 30. . . . . . . . . . Rzeszów . . . . :poklon; ;)
XXXM . . . . 30. . . .. . . . . . . .okolice Rzeszowa
ras13 . . . . .30 . . . . . . . . . . .Białystok
wawaldek11 360 . . . . . . . . . . . Goleniów . . . . :poklon; ;)

Pokłonami pięknie dziękuję pomysłodawcy akcji i darczyńcom ;)

Ci koledzy już mają melasę:
Mlody . . . . . . .. . .. . . . .. . .. . . .. . . . .. . . .. . :poklon; ;)
Radius 6o . . . . . . . . Oświęcim . . . . . . . . . . . . . :poklon; ;)
fuutro 30 . . . . . . . . . . . okolice Zatora . . . . . . . :poklon; ;)
Pozdrawiam,
Waldek

wawaldek11
2500
Posty: 2918
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: rum

Post autor: wawaldek11 »

No to dzielimy pierwszą tonę melasy do wysyłek ;)
Koszt wiadra 25 kg z dostawą pod drzwi 50 zł.
Nie starczy towaru na wszystkie zamówienia i te większe będę musiał obciąć. Może się zdarzyć, że nie wszyscy zamawiający potwierdzą zamówienie i wpłacą pieniądze. Te ewentualne nadwyżki w rozsądny sposób postaram się rozdysponować.

Proszę kolegów, którzy już odebrali lub odbiorą melasę w Krakowie o informację na PW.
Proszę też o ponowne potwierdzenie zamówienia - w odpowiedzi podam niezbędne dane.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Kula
1150
Posty: 1190
Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 19:13
Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 140 razy
Kontakt:
Re: rum

Post autor: Kula »

Proszę w wiadomości do Waldka z danymi do wysyłki umieszczać numer telefonu osoby odbierającej.
Pozdrawiam

Kula

www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: rum

Post autor: gr000by »

Przekleję treść wiadomości do wawaldka11.
Odbieram melasę dla siebie (60kg) i dla użytkowników: aronia (30kg), golec269 (60kg), XXXM (30kg), Sebastian120 (60kg) i kris13 (30kg).
Władek. potwierdził że ta ilość (270 kg) melasy jest odłożona dla nas.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

entman
5
Posty: 6
Rejestracja: środa, 10 cze 2015, 20:25
Re: rum

Post autor: entman »

Można jeszcze coś uskubać dla siebie tej melaski? :) Bardzo chętnie by, przytulił wiadro, mogę odebrać w Jeleniej Górze lub zapłacić za kuriera.

Pozdrawiam En.

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: rum

Post autor: michal278 »

W sierpniu będę miał wg planów tonę! tej melasy. Więc jeśli się koledzy tutaj spóźnią, zapraszam.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

PETER29
850
Posty: 897
Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: ŚLĄSKIE
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: rum

Post autor: PETER29 »

entman pisze:Można jeszcze coś uskubać dla siebie tej melaski? :) Bardzo chętnie by, przytulił wiadro, mogę odebrać w Jeleniej Górze lub zapłacić za kuriera.

Pozdrawiam En.
michal278 pisze:W sierpniu będę miał wg planów tonę! tej melasy. Więc jeśli się koledzy tutaj spóźnią, zapraszam.
Jeśli z tą melasą jak i z żubrówką to kolego entman możesz czekać 2 lata bez efektu jak i ja czekam drugi rok na sadzonki żubrówki obiecane przez kolegę michał278.
Patrz temat Zubrówka 2015.
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF
Awatar użytkownika

Pułkownik Dowgird
50
Posty: 60
Rejestracja: niedziela, 21 wrz 2014, 12:06
Lokalizacja: San Escobar
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: rum

Post autor: Pułkownik Dowgird »

Witam Szanownych Koleżanków i Kolegów. Czy możemy zrobić zapisy chętnych na drugą listę zakupu melasy? Widzę, że jest sporo osób, które przegapiły pierwszą edycję "AKCJI MELASA". Koledzy przetarli szlak, mają już "chody" w cukrowni, więc powinno pójść jeszcze szybciej. Chętnie zakupię 4 zbiorniki 25l. Próbki dla organizatorów akcji chętnie podeślę. Pozdrawiam.
Szanuj lasy! I Ty kiedyś możesz zostać partyzantem...

wawaldek11
2500
Posty: 2918
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: rum

Post autor: wawaldek11 »

Śledź wątek - będzie info o kolejnej edycji. Musimy sukcesem zakończyć pierwszą ;)
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5382
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 668 razy
Kontakt:
Re: rum

Post autor: Zygmunt »

Właśnie wysłałem do kol. Kuli pierwsze 24 listy przewozowe, więc w poniedziałek wiaderka zostaną zabrane, a we wtorek paczki dojdą. Każda ubezpieczona do 5000zł.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

wawaldek11
2500
Posty: 2918
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: rum

Post autor: wawaldek11 »

Przecinek Ci się nie przesunął? :mrgreen:
Nigdy nie załatwiłem skutecznie reklamacji i nie sądzę, aby za wiadro melasy ubezpieczyciel chciał tak dużo wypłacić.
Jak jest z realizacją takich ubezpieczeń?

W przyszłym tygodniu będę trochę podróżował i mogę nie ogarniać tematu ;)
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2739
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: rum

Post autor: JanOkowita »

Ruch w temacie niezły, tylko pragnę zauważyć że podatkowo może to być różnie interpretowane.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5382
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 668 razy
Kontakt:
Re: rum

Post autor: Zygmunt »

wawaldek11 pisze: Jak jest z realizacją takich ubezpieczeń?
Cholernie pod górę. Jeżeli kurier uszkodziłby wiaderko i melasa się np. wylała, to jestem prawie pewien, że oddaliliby z argumentem: "źle zabezpieczone". Choćby było obudowane drewnianym szkieletem obitym pianką. Do 5000 jest po porostu w cenie, a dodatkowy napis "Ubezpieczenie do 5000" na etykiecie może działać motywująco na kogoś, kto będzie chciał tym rzucić na magazynie. Wszak nie wie, co jest w środku:)
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Wladca
30
Posty: 34
Rejestracja: sobota, 8 lis 2014, 23:43
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: rum

Post autor: Wladca »

Panowie, to jak w końcu jest z tematem? Chciałbym pojechać po zamówione przeze mnie pół tony, ale nie mogę dostać mauzera i to dyskwalifikuje żeby towar odebrać? Jak pojadę z beczkami to mi nie wydadzą?
Awatar użytkownika

Władek.
20
Posty: 28
Rejestracja: piątek, 22 maja 2015, 17:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: rum

Post autor: Władek. »

Zasady w cukrowni są ściśle określone, mauzer na palecie.
Osobiście brałem do beczek, w drodze wyjątku :poklon;
Jednak po załadunku stanowczo powiedziano, tylko mauzer, bez wyjątków.
Gdybyś się wybierał zaopatrz się w; kask, kamizelkę , buty ochronne , bez tego nie wpuszczą na teren cukrowni.
Pozdrawiam
Władek.

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: rum

Post autor: michal278 »

PETER29 pisze:
entman pisze:Można jeszcze coś uskubać dla siebie tej melaski? :) Bardzo chętnie by, przytulił wiadro, mogę odebrać w Jeleniej Górze lub zapłacić za kuriera.

Pozdrawiam En.
michal278 pisze:W sierpniu będę miał wg planów tonę! tej melasy. Więc jeśli się koledzy tutaj spóźnią, zapraszam.
Jeśli z tą melasą jak i z żubrówką to kolego entman możesz czekać 2 lata bez efektu jak i ja czekam drugi rok na sadzonki żubrówki obiecane przez kolegę michał278.
Patrz temat Zubrówka 2015.
nie doszla zubrowka??
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

boxer1981228
1000
Posty: 1032
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 261 razy
Otrzymał podziękowanie: 180 razy
Re: rum

Post autor: boxer1981228 »

Do mnie nie zresztą ja zostałem odsunięty na drugi plan.

Szlumf
2000
Posty: 2385
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 634 razy
Otrzymał podziękowanie: 585 razy
Re: rum

Post autor: Szlumf »

Moje 2 wiaderka dzisiaj dotarły bez uszkodzeń. Wielkie podziękowania dla kolegów Wawaldka, Kuli i Zygmunta za zaangażowanie w akcję. Jak wyjdzie pijalne - to będzie mój pierwszy rum - prześlę próbki.
Pozdrawiam Szlumf.

jakub2001
30
Posty: 31
Rejestracja: poniedziałek, 4 lis 2013, 12:20
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: rum

Post autor: jakub2001 »

Moje również dotarły.
Bardzo dziękuję Wszystkim zaangażowanym.
Postaram się odwdzięczyć.
Awatar użytkownika

gary1966
450
Posty: 485
Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 21:18
Podziękował: 138 razy
Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: rum

Post autor: gary1966 »

Ja też Wam dziękuję i do mnie dotarło wiaderko.
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA

ras13
5
Posty: 9
Rejestracja: środa, 18 cze 2014, 16:43
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: rum

Post autor: ras13 »

Też dostałem, melasa dość płynna (miałem stycznoścć tylko z melasą spożywczą), ładnie pachnie i obiecująco smakuję ;)
Dobra robota, pora coś nastawić. Dzięki!

koli_7
30
Posty: 45
Rejestracja: czwartek, 13 lis 2014, 16:22
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: rum

Post autor: koli_7 »

Do mnie tez dotarła, dzięki :)

Krwawy
1
Posty: 1
Rejestracja: środa, 12 cze 2013, 13:18
Podziękował: 1 raz
Re: rum

Post autor: Krwawy »

Witam wszystkich.
Moje dwa wiaderka też dotarły całe i już nie mogę się doczekać pierwszych prób z rumem.
Dobra robota. :respect: Dziękuję.

pidi
20
Posty: 28
Rejestracja: środa, 29 sie 2012, 13:57
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: rum

Post autor: pidi »

Też dostałem już przesyłkę. Serdeczne podziękowania wszystkim zaangażowanym w organizację akcji. Teraz trzeba tchnąć życie w melasę.
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: rum

Post autor: Lootzek »

Moja tkwi na poczcie.. "panu kurieru" był wielce zaskoczony że przed 17 w dzień powszedni ludzie tkwią w pracy :P

Popkornn
1
Posty: 1
Rejestracja: środa, 1 sty 2014, 19:13
Re: rum

Post autor: Popkornn »

Swoje dwa wiadereczka otrzymałem. Wielkie podziękowania dla kolegi Władka! Super zorganizowana akcja!
Oprócz pięknej melaski dostałem dwa pojemniki fermentacyjne, które napewno się przydadzą :-)

No dobra, mamy melasę i co dalej?
Osobiście na początek myślę zrobić dwa nastawy ok. 16 litrów na drożdżach Cobra Rum Yeast (jedna paczka na oba). Jeden w 100% z melasy a do drugiego dosypać 2kg cukru trzcinowego. Oba nastawić w okolicy 20 blg.
Producent drożdży zaleca do nastawu 25 litrów dać 2 kg melasy + 4,5 kg glukozy ale myślę, że szkoda tracić aromat melasy dodająć glukozę.
Kolejne nastawy będę chciał zrobić na Drożdżach Szlacheckich Typu Vódka - dla porównania.

Jakie Wy macie pomysły?
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2371
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: rum

Post autor: Kamal »

Drugi nastaw zrób na bayanusach i porównaj destylaty. Zostaw dunder. Ale nie musisz całego dawać, możesz użyć 50% dundru do drugiego nastawu. Musisz szukać swojego smaku :-)
K.
Obrazek

wawaldek11
2500
Posty: 2918
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: rum

Post autor: wawaldek11 »

Zrób nastaw ok. 25*Blg - 20*, to niewykorzystanie mocy przerobowej :mrgreen:
Popełniłem niedawno rum z samej melasy (koziej ;) ) i czuję, że ma intensywny zapach. Na razie to surówka - zobaczę co będzie po drugiej destylacji.
Przy obecnej cenie melasy możemy pozwolić sobie na nastawy z samej, bo jak kupowałem po 15 zł/kg, to było jej w nastawie max. 50%. Reszta różnie: cukier trzcinowy, glukoza i buraczany. Kolejność nieprzypadkowa, wg efektów. Ale i tak spotkały się wszystkie destylaty w jednej beczce dając niezły trunek.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: rum

Post autor: Lootzek »

I moja porcyjka egzotycznych dobroci już w domu! :D Dotarła w całości, nienaruszona. Wielkie dzięki! :poklon:
Chwilowo tylko próba smaku "na palucha" - bomba. Mnóstwo aromatów, więc teraz tylko nie "spiepsyć" w trakcie i będzie zacny rum. :) A pomysłów na przygotowanie i późniejsze uszlachetnianie zaczynam mieć tyle, że zaczynam się obawiać czy wiaderko wystarczy. :P

wawaldek11
2500
Posty: 2918
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: rum

Post autor: wawaldek11 »

Będzie powtórka, ale o tym w swoim czasie :D
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: rum

Post autor: gr000by »

Powtórka? O matko :odlot:. Ja mimo wszystko pozostanę przy nastawianiu przy mieszaniu 2l melasy z 1kg cukru - będę potrzebował sporo rumu na zaś do wiśniówki na rumie, która w tym roku jest obowiązkowym punktem programu sezonu nalewkowego :D.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

scrabie
100
Posty: 110
Rejestracja: czwartek, 14 sie 2014, 09:34
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: rum

Post autor: scrabie »

Czy ktoś z forum sprzedaje melasę, czy bierzecie tylko z alledrogo?
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: rum

Post autor: klodek4 »

Ja ostatnio zalałem truskawki rumem, według wskazań Kamala, zobaczymy co wyjdzie :)

Enviado desde mi SM-G357FZ mediante Tapatalk
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2371
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: rum

Post autor: Kamal »

Lux nalewka truskawkowo-rumowa :-) :pije:
U mnie stoji świeża (bo ma ponad tydzień), z rumem świeżym (podczas zalania rum miał około miesiąca, z cukru surowego), i smak super. Nie jest słodka. Najpierw czuć truskawki, później pojawią się nuty rumowe. Poprostu pycha :-)
K.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastaw na Rum”