Rum - produkcja metodą dundrową
-
Autor tematu - Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową
Dunder z cukrem się na mnie obraził . Od dwóch tygodni zszedł ledwie do 25 BLG (tydzień temu osiągnął 27 BLG), ale cały czas widać jak delikatnie musuje mimo kilkukrotnego odgazowywania. Mogę czekać i czekać, ale cukier już niżej nie schodzi od kilku dni. Po świętach pędzenie i rozpoczęcie nowego cyklu nastawów z dodatkiem "starego" dundru...
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 914
- Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
- Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
- Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 152 razy
- Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową
Od ostatniego gotowania i pomiarów minęło 2,5 tygodnia. Postanowiłem po tym czasie sprawdzić Blg pozostałych 19L nastawu. Blg z 15-tu zeszło do całych 14-tu. Nic już nawet nie gazuje przy ściąganiu.
Jeśli mam być szczery, ten rum nie podchodzi mi nawet z Colą. Kamal napisał, że z melasy wychodzi rum przemysłowy. Może wiecie jak go "uzdatnić" do wersji "spożywczej"?
Jeśli mam być szczery, ten rum nie podchodzi mi nawet z Colą. Kamal napisał, że z melasy wychodzi rum przemysłowy. Może wiecie jak go "uzdatnić" do wersji "spożywczej"?
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
-
- Posty: 914
- Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
- Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
- Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 152 razy
- Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową
Zrobiłem go w trzech wersjach
a) bez wypełnienia miedzianego
b) z wypełnieniem miedzianym bez odstojnika
c) z wypełnieniem miedzianym i odstojnikiem
Pierwsze dwa (w moim odczuciu) nie nadają się do picia. Dopiero trzeci da się jako tako skonsumować, ale po przełknięciu pozostają jakieś dziwne, mało przyjemne posmaki.
Najchętniej wlałbym to do kolumny i przerobił na spirytus, ale muszę poczekać aż uzbiera mi się większa ilość surówki do przerobu.
a) bez wypełnienia miedzianego
b) z wypełnieniem miedzianym bez odstojnika
c) z wypełnieniem miedzianym i odstojnikiem
Pierwsze dwa (w moim odczuciu) nie nadają się do picia. Dopiero trzeci da się jako tako skonsumować, ale po przełknięciu pozostają jakieś dziwne, mało przyjemne posmaki.
Najchętniej wlałbym to do kolumny i przerobił na spirytus, ale muszę poczekać aż uzbiera mi się większa ilość surówki do przerobu.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
-
Autor tematu - Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową
Ja na twoim miejscu zamiast przerabiać rum na spirytus, spróbowałbym go wpierw uszlachetnić dębem na rum ciemny. A jak nie dębienie, to przeróbka na spiced rum z przepisu radiusa.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową
Cierpliwość, cierpliwość i jeszcze raz cierpliwość.
Dlaczego wymagacie od destylatów smakowych aby od razu były zdatne do picia...
Dajcie im i sobie trochę czasu, a zdziwienie nie będzie Was opuszczać nigdy.
Schowaj to w najdalszy kąt - na rok, dwa, i potem poinformuj nas o wynikach.
Gwarantuję, że będą pozytywne.
Dlaczego wymagacie od destylatów smakowych aby od razu były zdatne do picia...
Dajcie im i sobie trochę czasu, a zdziwienie nie będzie Was opuszczać nigdy.
Schowaj to w najdalszy kąt - na rok, dwa, i potem poinformuj nas o wynikach.
Gwarantuję, że będą pozytywne.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
Autor tematu - Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową
Kto nie czeka, ten nie czeka . Mój "koncentrat" rumowy (75-85%) czeka grzecznie na rozrabianie i próby smakowe, chociaż taki też jest pyszny. Szkoda tylko, że paskudnie pali podczas picia w postaci prawie spirytusowej .
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową
Ja smakowałem rum @wawaldka ( dzięki za poczęstunek)i jestm mile zaskoczony. Rum jako napój nie jest z mojej bajki, ale ten mi smakował. Zostawiłem sporą porcję na spróbowanie za przynajmniej rok. Jeśli zrobi się jeszcze lepszy to też zacznę eksperymentować.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
Autor tematu - Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową
Wczoraj przedestylowałem nastaw dundrowy z samym cukrem (2kg). Dolałem do niego 1l 50% odpadów produkcyjnych z drugiej destylacji rumu. Odebrałem 2l 70% serducha smakującego nieomal jak poprzednie destylaty, co mnie bardzo zadziwiło - myślałem, że to już koniec tego dobrego . Dundru nie wylałem, 4l poszło do drugiego, świeżego nastawu na drożdżach Coobry do rumu (4l poprzedniego dundru + 2kg cukru + ok. 2l melasy, BLG startowe 20), a do pozostałego dodałem 2kg cukru i dolałem 6 litrów wody (BLG startowe 30) i dodałem do poprzedniej gęstwy. A nóż widelec jeszcze odzyskam resztę aromatu rumowego przy kolejnej destylacji . Przy najbliższej okazji jadę po zestaw przypraw na spiced rum radiusa .
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 5382
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 668 razy
- Kontakt:
Re: Odp: Rum - produkcja metodą dundrową
Melasa odcukrzona tak smakuje:)
Wysyłane z mojego LG-P880 za pomocą Tapatalk 2
Wysyłane z mojego LG-P880 za pomocą Tapatalk 2
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową
Po przeczytaniu kilku niepochlebnych opinii o koziej zaczynam podejrzewać, że to nie jest melasa z trzciny cukrowej tylko buraczana. Czy ktoś pomoże rozwiać wątpliwości, bo ja nie miałem do czynienia z buraczaną i nie wiem jak wygląda, smakuje, pachnie
Melasę z mikroorganizmów przerabiałem dawno i nie mam porównania.
Melasę z mikroorganizmów przerabiałem dawno i nie mam porównania.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 7348
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową
"Kozia" melasa jest na 99,9% melasą z trzciny cukrowej Mam przed sobą destylaty z melasy z "Mikroorganizmów" oraz z "koziej" i oba pachną i smakują identycznie Tą jedną dziesiątą część procenta zostawiłem sobie na wszelki wypadek, bo nigdy nie próbowałem melasy buraczanej
Podobno czeskie "rumy" są robione z melasy buraczanej i z tego co pamiętam (dawno tego dziadostwa nie piłem) to różnią się zapachem i smakiem od moich destylatów trzcinowych
Podobno czeskie "rumy" są robione z melasy buraczanej i z tego co pamiętam (dawno tego dziadostwa nie piłem) to różnią się zapachem i smakiem od moich destylatów trzcinowych
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 2371
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową
Kolega @Greg_55 pisał, że jak zrobił nastaw z melasy buraczanej, to prawie w całym domu waliło burakiem.
U mnie w domu nie wali burakiem, czyli na pewno "kozia" melasa jest trzcinowa.W czasie fermentacji prawie cały dom walił burakiem, a po puszczeniu w rurę otrzymałem co prawda destylat 96-97% a strasznie dawał amoniakiem.
-
Autor tematu - Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową
Nastaw na drożdżach Coobry wczoraj definitywnie zakończył pracę i się wyklarował (BLG końcowe 6-7), więc dzisiaj go pogoniłem. W smaku nie czuję wielkiej różnicy, chociaż mniejsza ostrość pierwszego destylatu jest na korzyść drożdży winiarskich. Jak tylko dunder z melasą i cukrem się schłodzi, to wlewam go do gęstwy . W tym samym czasie "stary" nastaw zszedł do 21 BLG i zaczyna widocznie zwalniać. Niższe BLG startowe (30 zamiast 32-35) bardzo ułatwiło pracę drożdżom, więc polecam mieć to na uwadze przy nastawach na rum.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 2371
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową
Mi jak się wyklarował 4 nastaw, to wyrzucił dużo osadu, do gęstwy.
Ale trzeba, też mieć na uwadze, że melasa zawiera ~40%-50 cukru. Na co ja zwracam uwagę, i nastawiam jak cukrówkę, ale dunder (zwłaszcza z samej melasy) po takim nastawianiu szybko osiąga wysokie BLG. Więc trzeba powiększać nastaw, albo używać mniej dundru do nowego nastawu.
Ale trzeba, też mieć na uwadze, że melasa zawiera ~40%-50 cukru. Na co ja zwracam uwagę, i nastawiam jak cukrówkę, ale dunder (zwłaszcza z samej melasy) po takim nastawianiu szybko osiąga wysokie BLG. Więc trzeba powiększać nastaw, albo używać mniej dundru do nowego nastawu.
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową
Dzisiaj "liznąłem" dwa z trzech rumów od kol Trenera - oprócz typowego aromatu jest jeszcze jakiś, którego nie wyczuwam w swoich produktach. Różnice mogą wynikać z innego sprzętu do destylacji, sposobu prowadzenia procesu lub innych proporcji nastawu. Ja dodaję melasę w ilości 20 - 30% - reszta cukier trzcinowy. Nie robiłem nigdy z samej melasy. Może ten zapach to dominacja melasy?
Radius - robiłeś z samej czy z cukrem, bo już nie pamiętam. Smak pamiętam -
Radius - robiłeś z samej czy z cukrem, bo już nie pamiętam. Smak pamiętam -
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 914
- Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
- Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
- Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 152 razy
- Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową
Znając życie pewnie nie ma podanego składu Coobry? Bo muszą mieć w sobie coś "ekstra" skoro zeszły tak nisko. Swoje nastawy zaczynałem od 30 Blg, a kończyły na 12 Blg na wodzie i 14 Blg na odwarze (dundrze).gr000by pisze:Nastaw na drożdżach Coobry wczoraj definitywnie zakończył pracę i się wyklarował (BLG końcowe 6-7).
Niższe BLG startowe (30 zamiast 32-35) bardzo ułatwiło pracę drożdżom, więc polecam mieć to na uwadze przy nastawach na rum.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
-
Autor tematu - Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową
Nie ma. W składzie wymieniony jest tylko "specjalistyczny szczep drożdży". Też mi się wydaje, że zeszły trochę niżej niż mieszanka G995 z BC S103. Dopiero po dodaniu do niej Fermioli schodzi niżej, ale i tak dedykowanym nie dorównuje do pięt. Jeszcze tylko sprawdzę jak dedykowane radzą sobie z klarownymi nastawami, bo moja mieszanka jednak lepiej pracuje jak ma nad czym się pastwić - tym razem maleństwa utylizują mandarynki ponalewkowe.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
Autor tematu - Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową
Nie, w całości gorącego rozpuściłem cukier . Obstawiam BLG w okolicach 8-9, tak jak zwykle się podnosiło w porównaniu do nastawu przed destylacją. Jak wystygnie to zmierzę BLG z cukrem i wprowadzę korektę na dosypany cukier i podam wynik.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 914
- Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
- Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
- Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 152 razy
- Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową
Jestem właśnie po pierwszej degustacji próbek rumu od Radiusa i z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że mój rum w tym porównaniu to odpad przemysłowy. Mam już jednak punkt odniesienia i może po drugim gotowaniu uda mi się uzyskać chociaż coś odrobinę podobnego do wzorca.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
-
- Posty: 5382
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 668 razy
- Kontakt:
Re: Rum - produkcja metodą dundrową
A co Panowie powiecie, na rum zrobiony na kolumnie... półkowej?
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 7348
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową
W oczekiwaniu na odkrycie kart przez Zygmunta (z niecierpliwością ) skrobnę kilka słów.
Kol. Trener, dzięki za uznanie aż się zaczerwieniłem Dzisiaj degustowałem twoje próbki, cenę przeczytasz na PW, tak jak napisał wawaldek11 , są "trochę" inne
@wawaldek11, mój rum to produkt czysto melasowy (kozia melasa )
@Zygmunt, nie pogardzę i ja próbką takiego rumu
Sam pomału (z braku czasu) szykuję sobie taką kolumnę półkową z miedzianej rury fi 90. Część elementów już mam, przed świętami odebrałem od tokarza wzierniki i szkiełka od szklarza i przymierzam się teraz do wykonania "shotgun'a". Cholerka trochę się zapędziłem, to nie w tym temacie
Kol. Trener, dzięki za uznanie aż się zaczerwieniłem Dzisiaj degustowałem twoje próbki, cenę przeczytasz na PW, tak jak napisał wawaldek11 , są "trochę" inne
@wawaldek11, mój rum to produkt czysto melasowy (kozia melasa )
@Zygmunt, nie pogardzę i ja próbką takiego rumu
Sam pomału (z braku czasu) szykuję sobie taką kolumnę półkową z miedzianej rury fi 90. Część elementów już mam, przed świętami odebrałem od tokarza wzierniki i szkiełka od szklarza i przymierzam się teraz do wykonania "shotgun'a". Cholerka trochę się zapędziłem, to nie w tym temacie
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 535
- Rejestracja: piątek, 7 gru 2012, 21:23
- Lokalizacja: Południe kraju
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową
O Panowie, toć ja teraz spać nie będę mogł w oczekiwaniu na Wasze relacje, i nie ważne w którym temacie. Przed nami nowa era... półkowa.
Alkoholu tak naprawdę boją się tylko ludzie, którzy mają coś złego do ukrycia... Ludziom pięknym od wewnątrz alkohol nie szkodzi... - Piotr Skrzynecki
-
Autor tematu - Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową
Ciągle tylko smaka robicie . Moja odstojnikowa, trzypalcowa kolumna CM się przy tym chowa. A dobrego rumu też bym zakosztował, ale ostatnio nie mam kiedy spróbować próbek od manowara sprzed paru miesięcy...
@wawaldek11, dunder z cukrem ma ok. 20 BLG, co daje po uwzględnieniu jego ilości 9 BLG dundru po destylacji.
@wawaldek11, dunder z cukrem ma ok. 20 BLG, co daje po uwzględnieniu jego ilości 9 BLG dundru po destylacji.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową
Niestety. Wiem to od miesiąca. A może ktoś z kolegów ma namiary na suchą melasę w przystępnej cenie? W kraju czy za granicą.
Bo do wyhodowania własnej trzciny z nasionek trochę czasu upłynie, a produkcji nie można przerywać
Póki co mam jeszcze zapas suchej, kozią i dostępna w mikroorganizmach oraz sucha (trochę droga) w https://visvitalis.com.pl/pl/basket
Bo do wyhodowania własnej trzciny z nasionek trochę czasu upłynie, a produkcji nie można przerywać
Póki co mam jeszcze zapas suchej, kozią i dostępna w mikroorganizmach oraz sucha (trochę droga) w https://visvitalis.com.pl/pl/basket
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 2371
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową
@wawaldek link wrzuciłem w temacie "Zaopatrzenie do rumu"
http://www.sklepy24.pl/sklep/eko-market ... 500-g-/421
Edit:
Jeszcze kilka ofert: http://www.skapiec.pl/szukaj/w_calym_se ... +trzcinowa
http://www.eko-market.pl/product_info.p ... cts_id/421
http://www.ceneo.pl/17409223
http://www.geloo.pl/item/melasa_trzcino ... 63824.html
http://www.provita.waw.pl/produkt,9384
http://dobreprodukty.pl/?p=oferta&ofert ... --ID476265
http://www.nokaut.pl/zdrowa-zywnosc/mel ... 20153.html
http://www.kangoo.pl/szukaj/radix+melas ... wa+sypka+g
http://polherb.com/index.php?page=shop. ... &Itemid=95
http://okazjo.pl/oferta/melasa-trzcinow ... -g--476265
http://www.hurtownie.pl/oferta158476,rosnet.html
http://www.sklepy24.pl/sklep/eko-market ... 500-g-/421
Edit:
Jeszcze kilka ofert: http://www.skapiec.pl/szukaj/w_calym_se ... +trzcinowa
http://www.eko-market.pl/product_info.p ... cts_id/421
http://www.ceneo.pl/17409223
http://www.geloo.pl/item/melasa_trzcino ... 63824.html
http://www.provita.waw.pl/produkt,9384
http://dobreprodukty.pl/?p=oferta&ofert ... --ID476265
http://www.nokaut.pl/zdrowa-zywnosc/mel ... 20153.html
http://www.kangoo.pl/szukaj/radix+melas ... wa+sypka+g
http://polherb.com/index.php?page=shop. ... &Itemid=95
http://okazjo.pl/oferta/melasa-trzcinow ... -g--476265
http://www.hurtownie.pl/oferta158476,rosnet.html
Ostatnio zmieniony czwartek, 9 sty 2014, 22:00 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego