Rum - produkcja metodą dundrową

Tu podejmiemy próby otrzymania trunku wilków morskich.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2371
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy

Post autor: Kamal »

Rum jest nieraz barwiony karmelem. A tu masz smak karmelu w nastawie. Myślę, że może nadać ciekawą nutę smakową.
Obrazek
alembiki
Awatar użytkownika

Autor tematu
gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: gr000by »

Dunder z cukrem się na mnie obraził :(. Od dwóch tygodni zszedł ledwie do 25 BLG (tydzień temu osiągnął 27 BLG), ale cały czas widać jak delikatnie musuje mimo kilkukrotnego odgazowywania. Mogę czekać i czekać, ale cukier już niżej nie schodzi od kilku dni. Po świętach pędzenie i rozpoczęcie nowego cyklu nastawów z dodatkiem "starego" dundru...
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 152 razy
Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: Trener »

Od ostatniego gotowania i pomiarów minęło 2,5 tygodnia. Postanowiłem po tym czasie sprawdzić Blg pozostałych 19L nastawu. Blg z 15-tu zeszło do całych 14-tu. Nic już nawet nie gazuje przy ściąganiu.
Jeśli mam być szczery, ten rum nie podchodzi mi nawet z Colą. Kamal napisał, że z melasy wychodzi rum przemysłowy. Może wiecie jak go "uzdatnić" do wersji "spożywczej"?
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2371
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: Kamal »

Trener daj trochę rumowi odpocząć, spróbuj go za 3 miesiące a na pewno poczujesz różnice.
Możesz go trochę potrzymać np. ze skorkami pomarańczy, laską wanilii, dębem, daktylami, figami...
Spróbuj rumu z toniciem i limonką.
Obrazek
Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 152 razy
Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: Trener »

Zrobiłem go w trzech wersjach
a) bez wypełnienia miedzianego
b) z wypełnieniem miedzianym bez odstojnika
c) z wypełnieniem miedzianym i odstojnikiem
Pierwsze dwa (w moim odczuciu) nie nadają się do picia. Dopiero trzeci da się jako tako skonsumować, ale po przełknięciu pozostają jakieś dziwne, mało przyjemne posmaki.
Najchętniej wlałbym to do kolumny i przerobił na spirytus, ale muszę poczekać aż uzbiera mi się większa ilość surówki do przerobu.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
Awatar użytkownika

Autor tematu
gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: gr000by »

Ja na twoim miejscu zamiast przerabiać rum na spirytus, spróbowałbym go wpierw uszlachetnić dębem na rum ciemny. A jak nie dębienie, to przeróbka na spiced rum z przepisu radiusa.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: lesgo58 »

Cierpliwość, cierpliwość i jeszcze raz cierpliwość.
Dlaczego wymagacie od destylatów smakowych aby od razu były zdatne do picia...
Dajcie im i sobie trochę czasu, a zdziwienie nie będzie Was opuszczać nigdy.
Schowaj to w najdalszy kąt - na rok, dwa, i potem poinformuj nas o wynikach.
Gwarantuję, że będą pozytywne.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

Autor tematu
gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: gr000by »

Kto nie czeka, ten nie czeka ;). Mój "koncentrat" rumowy (75-85%) czeka grzecznie na rozrabianie i próby smakowe, chociaż taki też jest pyszny. Szkoda tylko, że paskudnie pali podczas picia w postaci prawie spirytusowej :D.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: lesgo58 »

Ja smakowałem rum @wawaldka ( dzięki za poczęstunek)i jestm mile zaskoczony. Rum jako napój nie jest z mojej bajki, ale ten mi smakował. Zostawiłem sporą porcję na spróbowanie za przynajmniej rok. Jeśli zrobi się jeszcze lepszy to też zacznę eksperymentować.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

Autor tematu
gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: gr000by »

Wczoraj przedestylowałem nastaw dundrowy z samym cukrem (2kg). Dolałem do niego 1l 50% odpadów produkcyjnych z drugiej destylacji rumu. Odebrałem 2l 70% serducha smakującego nieomal jak poprzednie destylaty, co mnie bardzo zadziwiło - myślałem, że to już koniec tego dobrego ;). Dundru nie wylałem, 4l poszło do drugiego, świeżego nastawu na drożdżach Coobry do rumu (4l poprzedniego dundru + 2kg cukru + ok. 2l melasy, BLG startowe 20), a do pozostałego dodałem 2kg cukru i dolałem 6 litrów wody (BLG startowe 30) i dodałem do poprzedniej gęstwy. A nóż widelec jeszcze odzyskam resztę aromatu rumowego przy kolejnej destylacji :D. Przy najbliższej okazji jadę po zestaw przypraw na spiced rum radiusa :pije: .
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2371
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: Kamal »

U mnie nie wiem czemu dunder zrobił się słony. Teraz akurat sobie odpoczywa, ponieważ już melasa na razie się skończyła. Co mogło być przyczyną tego?
Obrazek
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5382
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 668 razy
Kontakt:
Re: Odp: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: Zygmunt »

Melasa odcukrzona tak smakuje:)


Wysyłane z mojego LG-P880 za pomocą Tapatalk 2
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2371
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: Kamal »

Trochę mnie Zygmunt uspokoiłeś myślałem, że coś poszło nie tak.
Mam w planach większe nastawy, to może zacznę pozyskiwać sól z dundrów. He He;-).
Obrazek

wawaldek11
2500
Posty: 2918
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: wawaldek11 »

Po przeczytaniu kilku niepochlebnych opinii o koziej zaczynam podejrzewać, że to nie jest melasa z trzciny cukrowej tylko buraczana. Czy ktoś pomoże rozwiać wątpliwości, bo ja nie miałem do czynienia z buraczaną i nie wiem jak wygląda, smakuje, pachnie :mrgreen:
Melasę z mikroorganizmów przerabiałem dawno i nie mam porównania.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 152 razy
Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: Trener »

Gdyby okazało się, że sporą część tematu delektujemy się (tudzież narzekamy) na rum z... buraków, to naprawdę byłby niezły motyw :hahaha:
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7348
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: radius »

"Kozia" melasa jest na 99,9% melasą z trzciny cukrowej :!: Mam przed sobą destylaty z melasy z "Mikroorganizmów" oraz z "koziej" i oba pachną i smakują identycznie :ok: Tą jedną dziesiątą część procenta zostawiłem sobie na wszelki wypadek, bo nigdy nie próbowałem melasy buraczanej :mrgreen:
Podobno czeskie "rumy" są robione z melasy buraczanej i z tego co pamiętam (dawno tego dziadostwa nie piłem) to różnią się zapachem i smakiem od moich destylatów trzcinowych :?
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

panta_rei
550
Posty: 566
Rejestracja: sobota, 6 paź 2012, 19:33
Krótko o sobie: Robię najlepszą pieprzówkę po tej stronie Wisły ;-)
Ulubiony Alkohol: Moja osobista nalewka agrestowa ;-)
Lokalizacja: Braniewo
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: panta_rei »

W sklepach wędkarskich można dostać melasę buraczaną, cena około 10zł/kg, można zakupić i porównać.
Pozdrawiam, Sławomir
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2371
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: Kamal »

Kolega @Greg_55 pisał, że jak zrobił nastaw z melasy buraczanej, to prawie w całym domu waliło burakiem.
W czasie fermentacji prawie cały dom walił burakiem, a po puszczeniu w rurę otrzymałem co prawda destylat 96-97% a strasznie dawał amoniakiem.
U mnie w domu nie wali burakiem, czyli na pewno "kozia" melasa jest trzcinowa. ;-)
Obrazek
Awatar użytkownika

Autor tematu
gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: gr000by »

Nastaw na drożdżach Coobry wczoraj definitywnie zakończył pracę i się wyklarował (BLG końcowe 6-7), więc dzisiaj go pogoniłem. W smaku nie czuję wielkiej różnicy, chociaż mniejsza ostrość pierwszego destylatu jest na korzyść drożdży winiarskich. Jak tylko dunder z melasą i cukrem się schłodzi, to wlewam go do gęstwy :D. W tym samym czasie "stary" nastaw zszedł do 21 BLG i zaczyna widocznie zwalniać. Niższe BLG startowe (30 zamiast 32-35) bardzo ułatwiło pracę drożdżom, więc polecam mieć to na uwadze przy nastawach na rum.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2371
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: Kamal »

Mi jak się wyklarował 4 nastaw, to wyrzucił dużo osadu, do gęstwy.
Ale trzeba, też mieć na uwadze, że melasa zawiera ~40%-50 cukru. Na co ja zwracam uwagę, i nastawiam jak cukrówkę, ale dunder (zwłaszcza z samej melasy) po takim nastawianiu szybko osiąga wysokie BLG. Więc trzeba powiększać nastaw, albo używać mniej dundru do nowego nastawu.
Obrazek

wawaldek11
2500
Posty: 2918
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: wawaldek11 »

Dzisiaj "liznąłem" dwa z trzech rumów od kol Trenera - oprócz typowego aromatu jest jeszcze jakiś, którego nie wyczuwam w swoich produktach. Różnice mogą wynikać z innego sprzętu do destylacji, sposobu prowadzenia procesu lub innych proporcji nastawu. Ja dodaję melasę w ilości 20 - 30% - reszta cukier trzcinowy. Nie robiłem nigdy z samej melasy. Może ten zapach to dominacja melasy?
Radius - robiłeś z samej czy z cukrem, bo już nie pamiętam. Smak pamiętam - :ok: :mrgreen:
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 152 razy
Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: Trener »

gr000by pisze:Nastaw na drożdżach Coobry wczoraj definitywnie zakończył pracę i się wyklarował (BLG końcowe 6-7).
Niższe BLG startowe (30 zamiast 32-35) bardzo ułatwiło pracę drożdżom, więc polecam mieć to na uwadze przy nastawach na rum.
Znając życie pewnie nie ma podanego składu Coobry? Bo muszą mieć w sobie coś "ekstra" skoro zeszły tak nisko. Swoje nastawy zaczynałem od 30 Blg, a kończyły na 12 Blg na wodzie i 14 Blg na odwarze (dundrze).
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
Awatar użytkownika

Autor tematu
gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: gr000by »

Nie ma. W składzie wymieniony jest tylko "specjalistyczny szczep drożdży". Też mi się wydaje, że zeszły trochę niżej niż mieszanka G995 z BC S103. Dopiero po dodaniu do niej Fermioli schodzi niżej, ale i tak dedykowanym nie dorównuje do pięt. Jeszcze tylko sprawdzę jak dedykowane radzą sobie z klarownymi nastawami, bo moja mieszanka jednak lepiej pracuje jak ma nad czym się pastwić - tym razem maleństwa utylizują mandarynki ponalewkowe.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

wawaldek11
2500
Posty: 2918
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: wawaldek11 »

gr000by pisze:Nastaw na drożdżach Coobry wczoraj definitywnie zakończył pracę i się wyklarował (BLG końcowe 6-7),
Zmierzyłeś Blg chłodnego dundru?
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Autor tematu
gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: gr000by »

Nie, w całości gorącego rozpuściłem cukier :(. Obstawiam BLG w okolicach 8-9, tak jak zwykle się podnosiło w porównaniu do nastawu przed destylacją. Jak wystygnie to zmierzę BLG z cukrem i wprowadzę korektę na dosypany cukier i podam wynik.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 152 razy
Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: Trener »

Jestem właśnie po pierwszej degustacji próbek rumu od Radiusa i z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że mój rum w tym porównaniu to odpad przemysłowy. Mam już jednak punkt odniesienia i może po drugim gotowaniu uda mi się uzyskać chociaż coś odrobinę podobnego do wzorca.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2371
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: Kamal »

Musisz sumiennie, oddzielić przedgony i pogony od serca.
Obrazek
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5382
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 668 razy
Kontakt:
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: Zygmunt »

A co Panowie powiecie, na rum zrobiony na kolumnie... półkowej? :)
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

wawaldek11
2500
Posty: 2918
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: wawaldek11 »

Masz taki?
Bardzo chętnie zwilżę usta :mrgreen:
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5382
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 668 razy
Kontakt:
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: Zygmunt »

To cierpliwości, jutro odkryję karty:)
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7348
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: radius »

W oczekiwaniu na odkrycie kart przez Zygmunta (z niecierpliwością :| ) skrobnę kilka słów.
Kol. Trener, dzięki za uznanie :oops: aż się zaczerwieniłem ;) Dzisiaj degustowałem twoje próbki, cenę przeczytasz na PW, tak jak napisał wawaldek11 , są "trochę" inne :)
@wawaldek11, mój rum to produkt czysto melasowy (kozia melasa :D )
@Zygmunt, nie pogardzę i ja próbką takiego rumu :pije:
Sam pomału (z braku czasu) szykuję sobie taką kolumnę półkową z miedzianej rury fi 90. Część elementów już mam, przed świętami odebrałem od tokarza wzierniki i szkiełka od szklarza i przymierzam się teraz do wykonania "shotgun'a". Cholerka trochę się zapędziłem, to nie w tym temacie :mrgreen:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

ta_moko
500
Posty: 535
Rejestracja: piątek, 7 gru 2012, 21:23
Lokalizacja: Południe kraju
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: ta_moko »

O Panowie, toć ja teraz spać nie będę mogł w oczekiwaniu na Wasze relacje, i nie ważne w którym temacie. Przed nami nowa era... półkowa. :D :klaszcze:
Alkoholu tak naprawdę boją się tylko ludzie, którzy mają coś złego do ukrycia... Ludziom pięknym od wewnątrz alkohol nie szkodzi... - Piotr Skrzynecki
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Odp: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: Pretender »

No no, zapraszam panowie do odpowiedniego wątku. I ja również jestem ciekawy, co za asa wyciągnie Zygmunt 8-) Ja w lutym mam dużo wolnego więc mam nadzieję dokończyć swoją półkową.
Awatar użytkownika

Autor tematu
gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: gr000by »

Ciągle tylko smaka robicie :D. Moja odstojnikowa, trzypalcowa kolumna CM się przy tym chowa. A dobrego rumu też bym zakosztował, ale ostatnio nie mam kiedy spróbować próbek od manowara sprzed paru miesięcy...

@wawaldek11, dunder z cukrem ma ok. 20 BLG, co daje po uwzględnieniu jego ilości 9 BLG dundru po destylacji.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2371
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: Kamal »

Dostałem przykrą wiadomość, w bogutynmłyn nie będzie już suchej melasy. :(
Obrazek

wawaldek11
2500
Posty: 2918
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: wawaldek11 »

Niestety. Wiem to od miesiąca. A może ktoś z kolegów ma namiary na suchą melasę w przystępnej cenie? W kraju czy za granicą.
Bo do wyhodowania własnej trzciny z nasionek trochę czasu upłynie, a produkcji nie można przerywać ;)
Póki co mam jeszcze zapas suchej, kozią i dostępna w mikroorganizmach oraz sucha (trochę droga) w https://visvitalis.com.pl/pl/basket
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2371
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: Kamal »

Ostatnio zmieniony czwartek, 9 sty 2014, 22:00 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: lesgo58 »

Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 152 razy
Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: Trener »

To akurat ta "kozia" melasa ;)
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2371
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: Kamal »

A propo koziej melasy, niedawno przyszły 3 wiaderka, rozpoczynam od nowa produkcję. Ciekawe czy gęstwa ruszy, bo była zamrożona.
10l przeznaczę na nastaw na gęstwie od @Zygmunta, jak ją dostanę. ;-)
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastaw na Rum”