Czyli popularny Jabłecznik. Na temat tego trunku wszystko, począwszy od zbierania jabłek, skończywszy na spożywaniu...

Autor tematu
MiłorząbJapoński
2
Posty: 4
Rejestracja: poniedziałek, 9 maja 2022, 11:28
Załączniki
Refermentacja cydru po roku

Postautor: MiłorząbJapoński » poniedziałek, 9 maja 2022, 11:41

Witam, rok temu likwidowałem średnio-udane jabłonki i postanowiłem przemielić pozostałe owoce na (pieruńsko) kwaśny cydr. Po kilkudniowej fermentacji zlałem go z plastikowego fermentatora do balonika, po 2 miesiącach przypomniałem sobie, że mam cydr i zlałem go znad osadu ponownie do balonu... i zapomniałem o nim :D Teraz będzie prawie rok jak stał na strychu. Smak jest przyjemnie kwaśnie-orzeźwiający, ale całkiem bez gazu.

Czy będzie problem z nagazowaniem takiego cydru za pomocą cukru? Czy np. trzeba do butelek wraz z cukrem dosypać jakąś minimalną ilość drożdży? Z tego co czytam zazwyczaj drożdże nie są potrzebne, ale po roku chyba za bardzo nie ma co ruszać z fermentacją a chciałbym rozdać ten cydr gdzieś koło czerwca i zależy mi na czasie.

Z góry dzięki za odpowiedź
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 9 maja 2022, 12:50 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.


Awatar użytkownika

manowar
850
Posty: 869
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 16:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Kontakt:
Załączniki
Re: Refermentacja cydru po roku

Postautor: manowar » poniedziałek, 9 maja 2022, 12:51

Dla bezpieczeństwa warto dodać trochę drożdży - nawet zwykłych piekarniczych. Ewentualne zrobić próbę na jednej butelce.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe

Awatar użytkownika

jakis1234
1350
Posty: 1357
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Refermentacja cydru po roku

Postautor: jakis1234 » poniedziałek, 9 maja 2022, 12:54

Przelej trochę do butelki plastikowej, dodaj trochę cukru, ściśnij i szczelnie zakręć.
Jeżeli drożdże pracują to po 1-2 dniach butelka się nagazuje. Jeżeli nie, to już padły.
Pozdrawiam z opolskiego.


Autor tematu
MiłorząbJapoński
2
Posty: 4
Rejestracja: poniedziałek, 9 maja 2022, 11:28
Załączniki
Re: Refermentacja cydru po roku

Postautor: MiłorząbJapoński » wtorek, 10 maja 2022, 14:24

Dzięki za rady, zobaczę najpierw z tą plastikową butelką czy coś przeżyło


majster1
150
Posty: 179
Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 09:58
Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/
Ulubiony Alkohol: cydr
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Kontakt:
Załączniki
Re: Refermentacja cydru po roku

Postautor: majster1 » wtorek, 10 maja 2022, 16:03

taki nagazowany po roku moze fajnie smakowac. Nie stracił %? Zobacz czy sie alkohol nie ulotnił moze nie miec mocy, moze lepiej go normalnie w calosci wystartowac jeszcze raz ale dac duzo mniej drozdzy.
Polskie soki naturalne PolskiSok.pl

Awatar użytkownika

jakis1234
1350
Posty: 1357
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Refermentacja cydru po roku

Postautor: jakis1234 » wtorek, 10 maja 2022, 16:27

Jeżeli nie było dostępu powietrza, to nic nie stracił.
Mój jest z grudnia i wszystko z nim w porządku.
Nie kombinuj, jeżeli drożdże żyją, to tylko trochę cukru do refermentacji, jeżeli nie, to dodaj trochę drożdży i do butelek.
Ostatnio zmieniony wtorek, 10 maja 2022, 21:13 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.

Online
Awatar użytkownika

rozrywek
3500
Posty: 3723
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Refermentacja cydru po roku

Postautor: rozrywek » wtorek, 10 maja 2022, 18:33

Ściśnij lekko butelkę testową zanim zakręcisz.
Nie będziesz musiał czekać na efekt za długo.
Bo się butelka albo wyprostuje albo nie.

Od razu zobaczysz efekt.
Jak nie, to padły, i czeka cię albo nowa matka, albo zwyczajny saturator.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Awatar użytkownika

jakis1234
1350
Posty: 1357
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Refermentacja cydru po roku

Postautor: jakis1234 » wtorek, 10 maja 2022, 21:07

rozrywek pisze:Ściśnij lekko butelkę testową zanim zakręcisz.

Rozrywek, czytaj co było napisane ;)
Przelej trochę do butelki plastikowej, dodaj trochę cukru, ściśnij i szczelnie zakręć.
Pozdrawiam z opolskiego.

Online
Awatar użytkownika

rozrywek
3500
Posty: 3723
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Refermentacja cydru po roku

Postautor: rozrywek » środa, 11 maja 2022, 01:16

@jakiś1234

Na telefonie mi umsknęło, nie zauważyłem.

W każdym razie myślimy tak samo.

Tak zrób kolego, lekko przyciśnij aby upuścić powietrza i zakręć mocno.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............


majster1
150
Posty: 179
Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 09:58
Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/
Ulubiony Alkohol: cydr
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Kontakt:
Załączniki
Re: Refermentacja cydru po roku

Postautor: majster1 » środa, 11 maja 2022, 14:38

mój po pół roku stania w zimnym nie jest kwaśny i tak ładnie się wyklarował że jest przezroczysty
cydr.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Polskie soki naturalne PolskiSok.pl


Autor tematu
MiłorząbJapoński
2
Posty: 4
Rejestracja: poniedziałek, 9 maja 2022, 11:28
Załączniki
Re: Refermentacja cydru po roku

Postautor: MiłorząbJapoński » poniedziałek, 16 maja 2022, 07:57

Niestety raczej drożdże wzięły i zdechły, po kilku dniach nie widać ruchów w testowej plastikowej butelce. Pan manowar wspominał, że do fermentacji wystarczą drożdże piekarnicze - w jakich proporcjach je stosować na 500ml butelkę? Myślałem nad czymś w stylu 3g cukru + 3g świeżych drożdży piekarniczych + erytrol do smaku
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 16 maja 2022, 08:25 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.


majster1
150
Posty: 179
Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 09:58
Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/
Ulubiony Alkohol: cydr
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Kontakt:
Załączniki
Re: Refermentacja cydru po roku

Postautor: majster1 » poniedziałek, 16 maja 2022, 08:28

Na butelke możesz zastosować jeszcze mniej, myślę, że 1g nawet wystarczy albo jeszcze mniej, żeby później nie było ich czuć za mocno.
Polskie soki naturalne PolskiSok.pl

Awatar użytkownika

manowar
850
Posty: 869
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 16:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Kontakt:
Załączniki
Re: Refermentacja cydru po roku

Postautor: manowar » poniedziałek, 16 maja 2022, 08:30

Po pierwsze primo - nie "panujemy" sobie...
Po drugie primo - brak ruchów czyli butelka nie napuchła...
I po trzecie primo - tak to się narobisz bez sensu... Do wiaderka z którego będziesz rozlewał wlewasz syrop z odmierzoną ilością cukru - może być też np. sok jabłkowy - i dodajesz uwodnione rozpuszczone drożdże... (oczywiście na tym etapie możesz dodać słodzik) nie wiem ile tego masz, ale pewnie starczy z 5g na całość - może 10... Na to zlewasz cydr - tak żeby się wymieszało i w butelki.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe


Autor tematu
MiłorząbJapoński
2
Posty: 4
Rejestracja: poniedziałek, 9 maja 2022, 11:28
Załączniki
Re: Refermentacja cydru po roku

Postautor: MiłorząbJapoński » poniedziałek, 16 maja 2022, 09:51

Ok git, dzięki Panowie. A cydru jest z 15 litrów

Awatar użytkownika

jakis1234
1350
Posty: 1357
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Refermentacja cydru po roku

Postautor: jakis1234 » poniedziałek, 16 maja 2022, 10:17

Unikałbym drożdży piekarniczych. Mogą zostawić drożdżowe smaki.
Jakieś drożdże do wina czy cydru, w końcu to raptem kilka złotych.
I jeżeli możesz dodać zamiast słodzika sok z jabłek, to dużo lepsza opcja.
Z założenia dodaję do cydru na refermentację taki sok, poprawia zapach i smak.
Skoro masz 15 litrów, to tak 1 litr soku wystarczy.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 16 maja 2022, 12:03 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.

Awatar użytkownika

manowar
850
Posty: 869
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 16:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Kontakt:
Załączniki
Re: Refermentacja cydru po roku

Postautor: manowar » poniedziałek, 16 maja 2022, 10:39

Taka ilość drożdży raczej nic nie da od siebie bo i fermentacji dużo nie ma...
Przy 3g cukru na butelkę nie będzie żadnej różnicy w smaku.
Słodzik nie jest dla nagazowania - tylko by cydr nie był wytrawny.
Chcesz kolegę na minę - albo raczej na granat wsadzić. Sok ma 100g cukru w 1l... i to jest nawet za dużo w stosunku do tego co potrzebuje.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe

Awatar użytkownika

jakis1234
1350
Posty: 1357
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Refermentacja cydru po roku

Postautor: jakis1234 » poniedziałek, 16 maja 2022, 12:01

manowar pisze:Chcesz kolegę na minę - albo raczej na granat wsadzić. Sok ma 100g cukru w 1l... i to jest nawet za dużo w stosunku do tego co potrzebuje.

Nie, no nie chcę, dlatego pisałem, że trzeba odczytać z kartonu ile jest cukru i przeliczyć. Już poprawiłem :)
Faktycznie, sok jabłkowy to około 100 g cukru na litr, więc do samej refermentacji wystarczy około 1 litr.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 16 maja 2022, 12:03 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.


Wróć do „Cydr”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości