Refermentacja cydru po roku
-
Autor tematu - Posty: 4
- Rejestracja: poniedziałek, 9 maja 2022, 12:28
Witam, rok temu likwidowałem średnio-udane jabłonki i postanowiłem przemielić pozostałe owoce na (pieruńsko) kwaśny cydr. Po kilkudniowej fermentacji zlałem go z plastikowego fermentatora do balonika, po 2 miesiącach przypomniałem sobie, że mam cydr i zlałem go znad osadu ponownie do balonu... i zapomniałem o nim Teraz będzie prawie rok jak stał na strychu. Smak jest przyjemnie kwaśnie-orzeźwiający, ale całkiem bez gazu.
Czy będzie problem z nagazowaniem takiego cydru za pomocą cukru? Czy np. trzeba do butelek wraz z cukrem dosypać jakąś minimalną ilość drożdży? Z tego co czytam zazwyczaj drożdże nie są potrzebne, ale po roku chyba za bardzo nie ma co ruszać z fermentacją a chciałbym rozdać ten cydr gdzieś koło czerwca i zależy mi na czasie.
Z góry dzięki za odpowiedź
Czy będzie problem z nagazowaniem takiego cydru za pomocą cukru? Czy np. trzeba do butelek wraz z cukrem dosypać jakąś minimalną ilość drożdży? Z tego co czytam zazwyczaj drożdże nie są potrzebne, ale po roku chyba za bardzo nie ma co ruszać z fermentacją a chciałbym rozdać ten cydr gdzieś koło czerwca i zależy mi na czasie.
Z góry dzięki za odpowiedź
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 9 maja 2022, 13:50 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 985
- Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
- Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
- Kontakt:
Re: Refermentacja cydru po roku
Dla bezpieczeństwa warto dodać trochę drożdży - nawet zwykłych piekarniczych. Ewentualne zrobić próbę na jednej butelce.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
-
Autor tematu - Posty: 4
- Rejestracja: poniedziałek, 9 maja 2022, 12:28
-
- Posty: 221
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
- Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/ - Ulubiony Alkohol: cydr
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 2706
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 252 razy
- Otrzymał podziękowanie: 466 razy
Re: Refermentacja cydru po roku
Jeżeli nie było dostępu powietrza, to nic nie stracił.
Mój jest z grudnia i wszystko z nim w porządku.
Nie kombinuj, jeżeli drożdże żyją, to tylko trochę cukru do refermentacji, jeżeli nie, to dodaj trochę drożdży i do butelek.
Mój jest z grudnia i wszystko z nim w porządku.
Nie kombinuj, jeżeli drożdże żyją, to tylko trochę cukru do refermentacji, jeżeli nie, to dodaj trochę drożdży i do butelek.
Ostatnio zmieniony wtorek, 10 maja 2022, 22:13 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 846 razy
Re: Refermentacja cydru po roku
Ściśnij lekko butelkę testową zanim zakręcisz.
Nie będziesz musiał czekać na efekt za długo.
Bo się butelka albo wyprostuje albo nie.
Od razu zobaczysz efekt.
Jak nie, to padły, i czeka cię albo nowa matka, albo zwyczajny saturator.
Nie będziesz musiał czekać na efekt za długo.
Bo się butelka albo wyprostuje albo nie.
Od razu zobaczysz efekt.
Jak nie, to padły, i czeka cię albo nowa matka, albo zwyczajny saturator.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 846 razy
-
- Posty: 221
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
- Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/ - Ulubiony Alkohol: cydr
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
- Kontakt:
-
Autor tematu - Posty: 4
- Rejestracja: poniedziałek, 9 maja 2022, 12:28
Re: Refermentacja cydru po roku
Niestety raczej drożdże wzięły i zdechły, po kilku dniach nie widać ruchów w testowej plastikowej butelce. Pan manowar wspominał, że do fermentacji wystarczą drożdże piekarnicze - w jakich proporcjach je stosować na 500ml butelkę? Myślałem nad czymś w stylu 3g cukru + 3g świeżych drożdży piekarniczych + erytrol do smaku
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 16 maja 2022, 09:25 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 221
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
- Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/ - Ulubiony Alkohol: cydr
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 985
- Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
- Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
- Kontakt:
Re: Refermentacja cydru po roku
Po pierwsze primo - nie "panujemy" sobie...
Po drugie primo - brak ruchów czyli butelka nie napuchła...
I po trzecie primo - tak to się narobisz bez sensu... Do wiaderka z którego będziesz rozlewał wlewasz syrop z odmierzoną ilością cukru - może być też np. sok jabłkowy - i dodajesz uwodnione rozpuszczone drożdże... (oczywiście na tym etapie możesz dodać słodzik) nie wiem ile tego masz, ale pewnie starczy z 5g na całość - może 10... Na to zlewasz cydr - tak żeby się wymieszało i w butelki.
Po drugie primo - brak ruchów czyli butelka nie napuchła...
I po trzecie primo - tak to się narobisz bez sensu... Do wiaderka z którego będziesz rozlewał wlewasz syrop z odmierzoną ilością cukru - może być też np. sok jabłkowy - i dodajesz uwodnione rozpuszczone drożdże... (oczywiście na tym etapie możesz dodać słodzik) nie wiem ile tego masz, ale pewnie starczy z 5g na całość - może 10... Na to zlewasz cydr - tak żeby się wymieszało i w butelki.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
-
Autor tematu - Posty: 4
- Rejestracja: poniedziałek, 9 maja 2022, 12:28
-
- Posty: 2706
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 252 razy
- Otrzymał podziękowanie: 466 razy
Re: Refermentacja cydru po roku
Unikałbym drożdży piekarniczych. Mogą zostawić drożdżowe smaki.
Jakieś drożdże do wina czy cydru, w końcu to raptem kilka złotych.
I jeżeli możesz dodać zamiast słodzika sok z jabłek, to dużo lepsza opcja.
Z założenia dodaję do cydru na refermentację taki sok, poprawia zapach i smak.
Skoro masz 15 litrów, to tak 1 litr soku wystarczy.
Jakieś drożdże do wina czy cydru, w końcu to raptem kilka złotych.
I jeżeli możesz dodać zamiast słodzika sok z jabłek, to dużo lepsza opcja.
Z założenia dodaję do cydru na refermentację taki sok, poprawia zapach i smak.
Skoro masz 15 litrów, to tak 1 litr soku wystarczy.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 16 maja 2022, 13:03 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 985
- Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
- Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
- Kontakt:
Re: Refermentacja cydru po roku
Taka ilość drożdży raczej nic nie da od siebie bo i fermentacji dużo nie ma...
Przy 3g cukru na butelkę nie będzie żadnej różnicy w smaku.
Słodzik nie jest dla nagazowania - tylko by cydr nie był wytrawny.
Chcesz kolegę na minę - albo raczej na granat wsadzić. Sok ma 100g cukru w 1l... i to jest nawet za dużo w stosunku do tego co potrzebuje.
Przy 3g cukru na butelkę nie będzie żadnej różnicy w smaku.
Słodzik nie jest dla nagazowania - tylko by cydr nie był wytrawny.
Chcesz kolegę na minę - albo raczej na granat wsadzić. Sok ma 100g cukru w 1l... i to jest nawet za dużo w stosunku do tego co potrzebuje.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
-
- Posty: 2706
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 252 razy
- Otrzymał podziękowanie: 466 razy
Re: Refermentacja cydru po roku
Faktycznie, sok jabłkowy to około 100 g cukru na litr, więc do samej refermentacji wystarczy około 1 litr.
Nie, no nie chcę, dlatego pisałem, że trzeba odczytać z kartonu ile jest cukru i przeliczyć. Już poprawiłemmanowar pisze:Chcesz kolegę na minę - albo raczej na granat wsadzić. Sok ma 100g cukru w 1l... i to jest nawet za dużo w stosunku do tego co potrzebuje.
Faktycznie, sok jabłkowy to około 100 g cukru na litr, więc do samej refermentacji wystarczy około 1 litr.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 16 maja 2022, 13:03 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 221
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
- Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/ - Ulubiony Alkohol: cydr
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 2706
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 252 razy
- Otrzymał podziękowanie: 466 razy
Re: Refermentacja cydru po roku
Cydr dobrze zrobiony i szczelnie zamknięty może stać długo, tak jak piwo.
Robię cydr z myślą o lecie, jesienią rok wcześniej. Właśnie kończy pracować cydr na przyszły rok.
Taki odstały jest łagodniejszy i lepszy.
Robię cydr z myślą o lecie, jesienią rok wcześniej. Właśnie kończy pracować cydr na przyszły rok.
Taki odstały jest łagodniejszy i lepszy.
Ostatnio zmieniony środa, 28 wrz 2022, 10:34 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 221
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
- Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/ - Ulubiony Alkohol: cydr
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 221
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
- Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/ - Ulubiony Alkohol: cydr
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
- Kontakt:
Re: Refermentacja cydru po roku
robisz sam brzeczke czy kupujesz gotowy koncentrat? Zrobilem ostatnio z koncentratu z browinu i jest takie sobie, dupy nie urywa, oczywiscie lepsze niz sklepowe ale jakos spodziewalem sie wiecej smaku samej brzeczki a tu nic nie czuc.
Polskie soki naturalne PolskiSok.pl
-
- Posty: 221
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
- Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/ - Ulubiony Alkohol: cydr
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 219 razy
Re: Refermentacja cydru po roku
Kolego @majster1, polecam butelki z zamknięciem patentowym. Są trochę droższe niż normalne, ale naprawdę warto. Ostatnio zostałem obdarowany takimi litrowymi po jakiejś oranżadzie francuskiej, super sprawa! A tak na marginesie, to mógłbyś sam sobie zatrzeć, bo naprawdę fajna zabawa. Ciekawe jak @jakis1234 Ci to wyśle, żeby się nie zepsuło, no chyba że już fermentujące z drożdżami?
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
-
- Posty: 221
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
- Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/ - Ulubiony Alkohol: cydr
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
- Kontakt:
Re: Refermentacja cydru po roku
No nie wiem wlasnie. Tak musze sobie w koncu sam zrobic zacier, ale nie mam na to czasu za bardzo. Te koncentraty mi nie pasują za bardzo, słaby smak, nic fajnego nie czuć, dla mnie to żaden wyjątkowy smak. Poza tym chyba muszą mieć w sobie konserwanty i stabilizatory żeby tyle czasu wytrzymały w sklepie na półce w temperaturze pokojowej.
Polskie soki naturalne PolskiSok.pl
-
- Posty: 2706
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 252 razy
- Otrzymał podziękowanie: 466 razy
Re: Refermentacja cydru po roku
To jest odparowana brzeczka (ekstrat słodowy) nachmielona lub nie, konserwuje ją wysoka zawartość cukru i hermetyczne zamknięcie.
Nie zmienia to faktu, że piwo z tego jest gorsze od samodzielnie zacieranego
To tak jak sok wyciśnięty ze świeżych owoców i zrobiony przez rozcieńczenie koncentratu.
Nie, nie mają.majster1 pisze:Poza tym chyba muszą mieć w sobie konserwanty i stabilizatory żeby tyle czasu wytrzymały w sklepie na półce w temperaturze pokojowej.
To jest odparowana brzeczka (ekstrat słodowy) nachmielona lub nie, konserwuje ją wysoka zawartość cukru i hermetyczne zamknięcie.
Nie zmienia to faktu, że piwo z tego jest gorsze od samodzielnie zacieranego
To tak jak sok wyciśnięty ze świeżych owoców i zrobiony przez rozcieńczenie koncentratu.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 221
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
- Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/ - Ulubiony Alkohol: cydr
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 33
- Rejestracja: poniedziałek, 12 maja 2014, 07:51
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Refermentacja cydru po roku
Heh nawet wiem o jakie butelki chodzi też dostałem kilkanaście sztuk bo kuzyn pija, btw całkiem niezła w smaku ta francuska lemoniada, do tego zostawiam, a raczej szwagier zostawia bo piwa nie pijam butelki po kraftowych często też są z takim zamknięciem, więc łatwo tylko takie kupowaćkiwitom23 pisze:Kolego @majster1, polecam butelki z zamknięciem patentowym. Są trochę droższe niż normalne, ale naprawdę warto. Ostatnio zostałem obdarowany takimi litrowymi po jakiejś oranżadzie francuskiej, super sprawa!
"Można żyć kiedy żyć się godzi i umrzeć kiedy umrzeć trzeba"
-
- Posty: 221
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
- Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/ - Ulubiony Alkohol: cydr
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
- Kontakt: