Refermentacja cydru po roku

Czyli popularny Jabłecznik. Na temat tego trunku wszystko, począwszy od zbierania jabłek, skończywszy na spożywaniu...

Autor tematu
MiłorząbJapoński
2
Posty: 4
Rejestracja: poniedziałek, 9 maja 2022, 12:28

Post autor: MiłorząbJapoński »

Witam, rok temu likwidowałem średnio-udane jabłonki i postanowiłem przemielić pozostałe owoce na (pieruńsko) kwaśny cydr. Po kilkudniowej fermentacji zlałem go z plastikowego fermentatora do balonika, po 2 miesiącach przypomniałem sobie, że mam cydr i zlałem go znad osadu ponownie do balonu... i zapomniałem o nim :D Teraz będzie prawie rok jak stał na strychu. Smak jest przyjemnie kwaśnie-orzeźwiający, ale całkiem bez gazu.

Czy będzie problem z nagazowaniem takiego cydru za pomocą cukru? Czy np. trzeba do butelek wraz z cukrem dosypać jakąś minimalną ilość drożdży? Z tego co czytam zazwyczaj drożdże nie są potrzebne, ale po roku chyba za bardzo nie ma co ruszać z fermentacją a chciałbym rozdać ten cydr gdzieś koło czerwca i zależy mi na czasie.

Z góry dzięki za odpowiedź
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 9 maja 2022, 13:50 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

manowar
950
Posty: 967
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 212 razy
Kontakt:
Re: Refermentacja cydru po roku

Post autor: manowar »

Dla bezpieczeństwa warto dodać trochę drożdży - nawet zwykłych piekarniczych. Ewentualne zrobić próbę na jednej butelce.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Refermentacja cydru po roku

Post autor: jakis1234 »

Przelej trochę do butelki plastikowej, dodaj trochę cukru, ściśnij i szczelnie zakręć.
Jeżeli drożdże pracują to po 1-2 dniach butelka się nagazuje. Jeżeli nie, to już padły.
Pozdrawiam z opolskiego.

Autor tematu
MiłorząbJapoński
2
Posty: 4
Rejestracja: poniedziałek, 9 maja 2022, 12:28
Re: Refermentacja cydru po roku

Post autor: MiłorząbJapoński »

Dzięki za rady, zobaczę najpierw z tą plastikową butelką czy coś przeżyło

majster1
200
Posty: 216
Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/
Ulubiony Alkohol: cydr
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Kontakt:
Re: Refermentacja cydru po roku

Post autor: majster1 »

taki nagazowany po roku moze fajnie smakowac. Nie stracił %? Zobacz czy sie alkohol nie ulotnił moze nie miec mocy, moze lepiej go normalnie w calosci wystartowac jeszcze raz ale dac duzo mniej drozdzy.
Polskie soki naturalne PolskiSok.pl
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Refermentacja cydru po roku

Post autor: jakis1234 »

Jeżeli nie było dostępu powietrza, to nic nie stracił.
Mój jest z grudnia i wszystko z nim w porządku.
Nie kombinuj, jeżeli drożdże żyją, to tylko trochę cukru do refermentacji, jeżeli nie, to dodaj trochę drożdży i do butelek.
Ostatnio zmieniony wtorek, 10 maja 2022, 22:13 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4905
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: Refermentacja cydru po roku

Post autor: rozrywek »

Ściśnij lekko butelkę testową zanim zakręcisz.
Nie będziesz musiał czekać na efekt za długo.
Bo się butelka albo wyprostuje albo nie.

Od razu zobaczysz efekt.
Jak nie, to padły, i czeka cię albo nowa matka, albo zwyczajny saturator.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Refermentacja cydru po roku

Post autor: jakis1234 »

rozrywek pisze:Ściśnij lekko butelkę testową zanim zakręcisz.
Rozrywek, czytaj co było napisane ;)
Przelej trochę do butelki plastikowej, dodaj trochę cukru, ściśnij i szczelnie zakręć.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4905
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: Refermentacja cydru po roku

Post autor: rozrywek »

@jakiś1234

Na telefonie mi umsknęło, nie zauważyłem.

W każdym razie myślimy tak samo.

Tak zrób kolego, lekko przyciśnij aby upuścić powietrza i zakręć mocno.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

majster1
200
Posty: 216
Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/
Ulubiony Alkohol: cydr
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Kontakt:
Re: Refermentacja cydru po roku

Post autor: majster1 »

mój po pół roku stania w zimnym nie jest kwaśny i tak ładnie się wyklarował że jest przezroczysty
cydr.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Polskie soki naturalne PolskiSok.pl

Autor tematu
MiłorząbJapoński
2
Posty: 4
Rejestracja: poniedziałek, 9 maja 2022, 12:28
Re: Refermentacja cydru po roku

Post autor: MiłorząbJapoński »

Niestety raczej drożdże wzięły i zdechły, po kilku dniach nie widać ruchów w testowej plastikowej butelce. Pan manowar wspominał, że do fermentacji wystarczą drożdże piekarnicze - w jakich proporcjach je stosować na 500ml butelkę? Myślałem nad czymś w stylu 3g cukru + 3g świeżych drożdży piekarniczych + erytrol do smaku
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 16 maja 2022, 09:25 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

majster1
200
Posty: 216
Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/
Ulubiony Alkohol: cydr
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Kontakt:
Re: Refermentacja cydru po roku

Post autor: majster1 »

Na butelke możesz zastosować jeszcze mniej, myślę, że 1g nawet wystarczy albo jeszcze mniej, żeby później nie było ich czuć za mocno.
Polskie soki naturalne PolskiSok.pl
Awatar użytkownika

manowar
950
Posty: 967
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 212 razy
Kontakt:
Re: Refermentacja cydru po roku

Post autor: manowar »

Po pierwsze primo - nie "panujemy" sobie...
Po drugie primo - brak ruchów czyli butelka nie napuchła...
I po trzecie primo - tak to się narobisz bez sensu... Do wiaderka z którego będziesz rozlewał wlewasz syrop z odmierzoną ilością cukru - może być też np. sok jabłkowy - i dodajesz uwodnione rozpuszczone drożdże... (oczywiście na tym etapie możesz dodać słodzik) nie wiem ile tego masz, ale pewnie starczy z 5g na całość - może 10... Na to zlewasz cydr - tak żeby się wymieszało i w butelki.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe

Autor tematu
MiłorząbJapoński
2
Posty: 4
Rejestracja: poniedziałek, 9 maja 2022, 12:28
Re: Refermentacja cydru po roku

Post autor: MiłorząbJapoński »

Ok git, dzięki Panowie. A cydru jest z 15 litrów
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Refermentacja cydru po roku

Post autor: jakis1234 »

Unikałbym drożdży piekarniczych. Mogą zostawić drożdżowe smaki.
Jakieś drożdże do wina czy cydru, w końcu to raptem kilka złotych.
I jeżeli możesz dodać zamiast słodzika sok z jabłek, to dużo lepsza opcja.
Z założenia dodaję do cydru na refermentację taki sok, poprawia zapach i smak.
Skoro masz 15 litrów, to tak 1 litr soku wystarczy.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 16 maja 2022, 13:03 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

manowar
950
Posty: 967
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 212 razy
Kontakt:
Re: Refermentacja cydru po roku

Post autor: manowar »

Taka ilość drożdży raczej nic nie da od siebie bo i fermentacji dużo nie ma...
Przy 3g cukru na butelkę nie będzie żadnej różnicy w smaku.
Słodzik nie jest dla nagazowania - tylko by cydr nie był wytrawny.
Chcesz kolegę na minę - albo raczej na granat wsadzić. Sok ma 100g cukru w 1l... i to jest nawet za dużo w stosunku do tego co potrzebuje.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Refermentacja cydru po roku

Post autor: jakis1234 »

manowar pisze:Chcesz kolegę na minę - albo raczej na granat wsadzić. Sok ma 100g cukru w 1l... i to jest nawet za dużo w stosunku do tego co potrzebuje.
Nie, no nie chcę, dlatego pisałem, że trzeba odczytać z kartonu ile jest cukru i przeliczyć. Już poprawiłem :)
Faktycznie, sok jabłkowy to około 100 g cukru na litr, więc do samej refermentacji wystarczy około 1 litr.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 16 maja 2022, 13:03 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

Rebeli@nt
50
Posty: 97
Rejestracja: niedziela, 4 kwie 2021, 18:51
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Refermentacja cydru po roku

Post autor: Rebeli@nt »

Ja bym go nagazował sztucznie, efekt będzie pewniejszy niż po ponownej fermentacji, po której nie wiesz co wyjdzie.

majster1
200
Posty: 216
Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/
Ulubiony Alkohol: cydr
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Kontakt:
Re: Refermentacja cydru po roku

Post autor: majster1 »

powiem Wam że moje cydry stały sobie całe wakacje w garażu, złapały troche temperatury przez te upały i teraz są jeszcze lepsze, mocniej sie nagazowały, zniwelował się kwaśny smak, nie zepsuły się. stoją już jakieś 4 miesiące.
Polskie soki naturalne PolskiSok.pl
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Refermentacja cydru po roku

Post autor: jakis1234 »

Cydr dobrze zrobiony i szczelnie zamknięty może stać długo, tak jak piwo.
Robię cydr z myślą o lecie, jesienią rok wcześniej. Właśnie kończy pracować cydr na przyszły rok.
Taki odstały jest łagodniejszy i lepszy.
Ostatnio zmieniony środa, 28 wrz 2022, 10:34 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.

majster1
200
Posty: 216
Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/
Ulubiony Alkohol: cydr
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Kontakt:
Re: Refermentacja cydru po roku

Post autor: majster1 »

najlepsze okazaly sie butelki po sokach tarczyn, są szczelne nic sie nie zepsulo. Kilka cydrów sie zepsuło bo butelki byly widocznie slabe, jakas słabo szczelna nakretka, najlepiej by bylo kapslować jak piwo.
Polskie soki naturalne PolskiSok.pl
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Refermentacja cydru po roku

Post autor: jakis1234 »

Ja właśnie kapsluję butelki tak jak piwo, ale ponieważ robię piwo to mam wszystko co do tego potrzebne.
Pozdrawiam z opolskiego.

majster1
200
Posty: 216
Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/
Ulubiony Alkohol: cydr
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Kontakt:
Re: Refermentacja cydru po roku

Post autor: majster1 »

robisz sam brzeczke czy kupujesz gotowy koncentrat? Zrobilem ostatnio z koncentratu z browinu i jest takie sobie, dupy nie urywa, oczywiscie lepsze niz sklepowe ale jakos spodziewalem sie wiecej smaku samej brzeczki a tu nic nie czuc.
Polskie soki naturalne PolskiSok.pl
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Refermentacja cydru po roku

Post autor: jakis1234 »

Zacieram sam. Kiedyś robiłem z brewkitów, ale to było na początku mojej zabawy z piwem.
Tyle, że nigdy to nie były brewkity z Browinu, nie mam zaufania do tej firmy.
A piwo samodzielnie zacierane to zupełnie inna bajka. Dupę urywa ;)
Pozdrawiam z opolskiego.

majster1
200
Posty: 216
Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/
Ulubiony Alkohol: cydr
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Kontakt:
Re: Refermentacja cydru po roku

Post autor: majster1 »

moze jakbys robil kiedys zacier to zrob troche wiecej, przelej do butelki 5L po wodzie i ja bym chetnie kupił od Ciebie :)
Polskie soki naturalne PolskiSok.pl
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Refermentacja cydru po roku

Post autor: jakis1234 »

PW
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Refermentacja cydru po roku

Post autor: kiwitom23 »

Kolego @majster1, polecam butelki z zamknięciem patentowym. Są trochę droższe niż normalne, ale naprawdę warto. Ostatnio zostałem obdarowany takimi litrowymi po jakiejś oranżadzie francuskiej, super sprawa! A tak na marginesie, to mógłbyś sam sobie zatrzeć, bo naprawdę fajna zabawa. Ciekawe jak @jakis1234 Ci to wyśle, żeby się nie zepsuło, no chyba że już fermentujące z drożdżami?
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway

majster1
200
Posty: 216
Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/
Ulubiony Alkohol: cydr
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Kontakt:
Re: Refermentacja cydru po roku

Post autor: majster1 »

No nie wiem wlasnie. Tak musze sobie w koncu sam zrobic zacier, ale nie mam na to czasu za bardzo. Te koncentraty mi nie pasują za bardzo, słaby smak, nic fajnego nie czuć, dla mnie to żaden wyjątkowy smak. Poza tym chyba muszą mieć w sobie konserwanty i stabilizatory żeby tyle czasu wytrzymały w sklepie na półce w temperaturze pokojowej.
Polskie soki naturalne PolskiSok.pl
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Refermentacja cydru po roku

Post autor: jakis1234 »

majster1 pisze:Poza tym chyba muszą mieć w sobie konserwanty i stabilizatory żeby tyle czasu wytrzymały w sklepie na półce w temperaturze pokojowej.
Nie, nie mają.
To jest odparowana brzeczka (ekstrat słodowy) nachmielona lub nie, konserwuje ją wysoka zawartość cukru i hermetyczne zamknięcie.
Nie zmienia to faktu, że piwo z tego jest gorsze od samodzielnie zacieranego
To tak jak sok wyciśnięty ze świeżych owoców i zrobiony przez rozcieńczenie koncentratu.
Pozdrawiam z opolskiego.

majster1
200
Posty: 216
Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/
Ulubiony Alkohol: cydr
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Kontakt:
Re: Refermentacja cydru po roku

Post autor: majster1 »

Tak wiem na czym to teoretycznie polega, ale jednak smak z koncentratów czy piwnych czy owocowych jest gorszy. Nigdy nie odzyska się początkowego smaku po rozcieńczaniu wodą.
Polskie soki naturalne PolskiSok.pl
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Refermentacja cydru po roku

Post autor: jakis1234 »

Właśnie to napisałem :)
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

Takeda
30
Posty: 33
Rejestracja: poniedziałek, 12 maja 2014, 07:51
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Refermentacja cydru po roku

Post autor: Takeda »

kiwitom23 pisze:Kolego @majster1, polecam butelki z zamknięciem patentowym. Są trochę droższe niż normalne, ale naprawdę warto. Ostatnio zostałem obdarowany takimi litrowymi po jakiejś oranżadzie francuskiej, super sprawa!
Heh nawet wiem o jakie butelki chodzi też dostałem kilkanaście sztuk bo kuzyn pija, btw całkiem niezła w smaku ta francuska lemoniada, do tego zostawiam, a raczej szwagier zostawia bo piwa nie pijam butelki po kraftowych często też są z takim zamknięciem, więc łatwo tylko takie kupować
"Można żyć kiedy żyć się godzi i umrzeć kiedy umrzeć trzeba"

majster1
200
Posty: 216
Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/
Ulubiony Alkohol: cydr
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Kontakt:
Re: Refermentacja cydru po roku

Post autor: majster1 »

Mam kilka takich butelek, sa najlepsze, ale jednak zeby kupic w sklepie większą ilosc to spory wydatek. Ceny 6-10zl za 1 sztuke
Polskie soki naturalne PolskiSok.pl
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cydr”