Domowe wytwarzanie serów, jogurtów i twarożków.

Autor tematu
gonzek
10
Posty: 19
Rejestracja: sobota, 15 gru 2012, 14:19
Załączniki
Przepis na domowy ser Gouda

Postautor: gonzek » piątek, 28 gru 2012, 16:02

Oto przepis na domowy ser Gouda. Jest to idealny ser na "pierwszy raz". ;) Sam też uczyłem się serowarstwa właśnie na Goudzie. To klasyk, na którego produkcji można załapać co i jak. Ser jest prosty w produkcji, na pewno wyjdzie - lepiej lub gorzej. ;)

Co potrzebujesz?

  • 10 L mleka
  • 2 gramy kultury starterowej MSE
  • 1 gram podpuszczki naturalnej LUB 0,05 grama podpuszczki mikrobiologicznej
  • 1 kg soli do przygotowania solanki (zaleca się sól niejodowaną)
  • 1 łyżka chlorku wapnia
  • przegotowana woda na solankę
  • parafina / wosk do powlekania serów


1. Podgrzać mleko do temperatury 23-33 st. C, dodać kulturę starterową i dokładnie wymieszać. Można, ale nie trzeba dodać chlorek wapnia i znów wymieszać. Przykryć i pozostawić na 10 minut do stężenia.

2. Dodać rozpuszczoną w 50 ml wody podpuszczkę i delikatnie mieszać ruchami z góry do dołu przez 1 minutę (jeśli używamy mleka prosto od krowy, grzbietem łyżki mieszamy samą powierzchnię mleka 1 minutę dłużej).

3. Skrzep pokroić w kostkę o boku około 1-1,5 cm. Odstawić na 10 minut.

4. Odsączyć 1/3 serwatki. Ciągle mieszając, stopniowo dodawać tyle wody o temperaturze 80 st. C, aby temperatura skrzepu podniosła się do 33 st. C.

5. Skrzep odstawić na 10 minut.

6. Odlać serwatkę do poziomu skrzepu. Cały czas mieszając, stopniowo dodać tle wody o temperaturze 80 st. C, aby temperatura skrzepu podniosła się do 37-38 st. C. Utrzymać tę temperaturę przez 15 minut (można użyć koca lub malutkiego palnika), często mieszając, aby nie dopuścić do sklejania ziaren.

7. Odstawić skrzep na 30 minut do stężenia.

8. Odlać pozostałą serwatkę. Szybko przełożyć ciepły skrzep do formy na ser o wadze około 1 KG, wyłożonej chustą serowarską. Uważać, aby nie rozkruszyć skrzepu.

9. Prasować przez 20 minut pod ciśnieniem 10 KG.

10. Wyjąć ser z formy i delikatnie odwinąć chustę. Ser przewrócić do góry nogami, ponownie zawinąć i znów prasować przez 20 minut pod ciśnieniem 20 KG.

11. Poprzedni proces (pkt. 10) powtórzyć, ale prasować pod ciśnieniem 25 KG przez okres od 12 do 16 godzin. Wyciągnąć z prasy.

12. Przygotować nasycony roztwór soli w naczyniu szklanym lub ze stali nierdzewnej. Moczyć ser w solance przez 12 godzin.

13. Wyciągnąć ser z solanki i osuszyć, oklepując jego powierzchnię. Solankę można przechowywać w lodówce i użyć przy innej okazji (należy ją przed kolejnym użyciem przegotować, dodać wody i dodać trochę soli, aby roztwór był znów nasycony).

14. Osuszać ser w temperaturze 10 st. C (lodówka lub piwnica) przez 3 tygodnie.

15. Ser pokryć parafiną.

16. Odstawić do dojrzewania w temperaturze 10 st. C na 3-4 miesiące. Przewracać 3-4 razy na tydzień. Jeden ser można pozostawić na dłużej - po 6-9 miesiącach to będzie prawdziwy przysmak!

Źródło przepisu: Książka "Domowy Wyrób Serów" oraz własne modyfikacje i spostrzeżenia.

Przesyłam też link do przepisu na mojej stronie, który wzbogacony jest o namiary na podpuszczkę, bakterię, sprzęt i akcesoria, które się przydadzą w produkcji: http://serowar.pl/content.php?161-Gouda-przepis-polecamy-na-w%C5%82asny-pierwszy-ser!

W załączniku kilki zdjęć z mojej kuchni :)

Powodzenia! :) Gdyby wystąpiły problemy lub pytania - piszcie!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


profimator_1200x350

Łiskej
10
Posty: 15
Rejestracja: wtorek, 10 gru 2013, 16:09
Załączniki
Re: Przepis na domowy ser Gouda

Postautor: Łiskej » środa, 11 gru 2013, 17:58

Ekstra przepis, spróbuje w weekend.
Ostatnio zmieniony środa, 11 gru 2013, 20:19 przez Agneskate, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: kosmetyka


grzewo1
150
Posty: 166
Rejestracja: czwartek, 16 sie 2012, 01:05
Załączniki
Re: Przepis na domowy ser Gouda

Postautor: grzewo1 » piątek, 13 gru 2013, 00:46

Z czego można zrobić formę , lub co zaadoptowć żeby nie wydawać ponad 200 zł ?
Macie jakieś pomysły lub doświadczenia?

Awatar użytkownika

panta_rei
550
Posty: 566
Rejestracja: sobota, 6 paź 2012, 18:33
Krótko o sobie: Robię najlepszą pieprzówkę po tej stronie Wisły ;-)
Ulubiony Alkohol: Moja osobista nalewka agrestowa ;-)
Lokalizacja: Braniewo
Załączniki
Re: Przepis na domowy ser Gouda

Postautor: panta_rei » piątek, 13 gru 2013, 08:33

Formę zrób z jakiegoś wiaderka po produktach żywnościowych, 3-5 litrów, powiercisz sobie "trochę" otworów i będzie super, zamiast wiercić możesz wypalać. Możesz też użyć odpowiedniego durszlaka, garnka do gotowania na parze, sita do mąki itp.
Pozdrawiam, Sławomir


grzewo1
150
Posty: 166
Rejestracja: czwartek, 16 sie 2012, 01:05
Załączniki
Re: Przepis na domowy ser Gouda

Postautor: grzewo1 » piątek, 13 gru 2013, 13:59

Dzieki za podpowiedź, mam akurat takie małe wiaderko po kapuście myślę ,że się nada w 100%.

Awatar użytkownika

JanOkowita
2000
Posty: 2462
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Kontakt:
Załączniki
Re: Przepis na domowy ser Gouda

Postautor: JanOkowita » czwartek, 11 sie 2016, 10:03

Oto moja wczoraj zrobiona Gouda z ... No właśnie, kto zgadnie z czym?
gouda_z.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver daje jeszcze radę:)

Awatar użytkownika

guru114
100
Posty: 120
Rejestracja: wtorek, 1 paź 2013, 15:23
Ulubiony Alkohol: Mocny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Załączniki
Re: Przepis na domowy ser Gouda

Postautor: guru114 » czwartek, 11 sie 2016, 10:45

Janku czy to nie jest czasem szafran?

Awatar użytkownika

JanOkowita
2000
Posty: 2462
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Kontakt:
Załączniki
Re: Przepis na domowy ser Gouda

Postautor: JanOkowita » czwartek, 11 sie 2016, 10:51

Dobry pomysł z szafranem, zrobię następny raz jak uzbieram duuuużo pieniędzy :) Ale to nie jest szafran :(
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver daje jeszcze radę:)


eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 22:12
Załączniki
Re: Przepis na domowy ser Gouda

Postautor: eldier » czwartek, 11 sie 2016, 10:59

Papryczki chili, odnośnie tego co ostatnio zbiorach pisałeś :P

Awatar użytkownika

JanOkowita
2000
Posty: 2462
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Kontakt:
Załączniki
Re: Przepis na domowy ser Gouda

Postautor: JanOkowita » czwartek, 11 sie 2016, 15:13

Co prawda nie z moich zbiorów - bo nie umiem tak cieniutko pociąć, ale to rzeczywiście papryczki chili w postaci nitek. A już miałem nadzieję, że będzie bardziej hardcorowo i ktoś napisze, że to żywy pokarm dla ryb... :roll:
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver daje jeszcze radę:)

Awatar użytkownika

JanOkowita
2000
Posty: 2462
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Kontakt:
Załączniki
Re: Przepis na domowy ser Gouda

Postautor: JanOkowita » poniedziałek, 12 wrz 2016, 13:52

Oto moje sery! Goudy i Emmentalery 8-)
moje-sery-2016.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver daje jeszcze radę:)


Slodziaksos
50
Posty: 51
Rejestracja: poniedziałek, 5 sie 2013, 09:43
Załączniki
Re: Przepis na domowy ser Gouda

Postautor: Slodziaksos » poniedziałek, 12 wrz 2016, 15:53

Zamiast parafiny torebka próżniowa?
Daj przekrój serka.

Awatar użytkownika

JanOkowita
2000
Posty: 2462
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Kontakt:
Załączniki
Re: Przepis na domowy ser Gouda

Postautor: JanOkowita » poniedziałek, 12 wrz 2016, 17:14

Parafinę przećwiczyłem, wolę jednak przezroczystą bo łatwiej kontrolować czy się nic złego nie dzieje. A to się jednak zdarza, wówczas rozpakowujemy, przemywamy solanką i spirytusem i ponownie pakujemy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony czwartek, 15 wrz 2016, 16:44 przez JanOkowita, łącznie zmieniany 1 raz.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver daje jeszcze radę:)

Awatar użytkownika

rozrywek
4000
Posty: 4260
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Przepis na domowy ser Gouda

Postautor: rozrywek » wtorek, 13 wrz 2016, 06:41

Janie całkiem sporo tego chili dałeś. Typowy gouda sambal. Osobiście to lubie dobrą goudę, ale w czystej postaci, średnio starzona, jeśli można tak to ująć.
A w ogóle to pozdrowienia z miasta Gouda, ponieważ przypadkiem w tym mieście mieszkam :D
Miasteczko bardzo malownicze, zabytkowe, oczywiście z serem związane wszystko, łącznie z ławkami w kształcie krążków, aby strudzony turysta spocząć mógł.
A randka na przystani (muzeum statków) z kawałkiem dobrego sera i butelką wina jest bezcenna. Wino czerwone, ser żółty, dziewczyna biała :D może napisze parę słów o samym serze, tymczasem do pracy zbierać się muszę.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............


michal278
1850
Posty: 1860
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Kontakt:
Załączniki
Re: Przepis na domowy ser Gouda

Postautor: michal278 » wtorek, 13 wrz 2016, 10:14

Kol. Rozrywek zazdroszczę..
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com


jarob
30
Posty: 37
Rejestracja: wtorek, 2 lut 2016, 18:06
Załączniki
Re: Przepis na domowy ser Gouda

Postautor: jarob » piątek, 25 lis 2016, 22:09

No dobra Panowie wszystko fajnie, ładnie, pięknie i faktycznie zajebiście to wygląda (Panie Janie gratki), ale jest małe pytanko...
Czy da się taki ser otrzymać z mleka "kupnego" tzn. worek/karton/butelka, czy musi to być mleko od gospodarza?

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5362
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Przepis na domowy ser Gouda

Postautor: Zygmunt » sobota, 26 lis 2016, 00:21

Może być z mlekomatu. UHT z kartonu niestety się nie nadaje.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Awatar użytkownika

JanOkowita
2000
Posty: 2462
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Kontakt:
Załączniki
Re: Przepis na domowy ser Gouda

Postautor: JanOkowita » sobota, 26 lis 2016, 12:04

Można też kupić mleko w sklepie, takie w butelkach lub w woreczkach. Ono jest pasteryzowane, ale w niskiej temperaturze. Należy wówczas do takiego mleka dodać chlorek wapnia (do kupienia w sklepach serowarskich) i można zaczynać przygodę z serami. A zabawa jest naprawdę przednia!
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver daje jeszcze radę:)

Awatar użytkownika

Lis098
200
Posty: 215
Rejestracja: środa, 22 lut 2012, 10:10
Załączniki
Re: Przepis na domowy ser Gouda

Postautor: Lis098 » sobota, 26 lis 2016, 15:58

A co najlepsze to roztopiony serek jest naj na dzień po :) chyba się w to pobawię

:D

Awatar użytkownika

MaciejZZadupia
30
Posty: 47
Rejestracja: poniedziałek, 9 maja 2016, 23:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z zadupia;)
Ulubiony Alkohol: Gin
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: RE: Re: Przepis na domowy ser Gouda

Postautor: MaciejZZadupia » sobota, 26 lis 2016, 16:13

jarob pisze:Czy da się taki ser otrzymać z mleka "kupnego" tzn. worek/karton/butelka, czy musi to być mleko od gospodarza?


Mleko tzw świeże (z krótkim terminem ważności, czasami w butelce lub w woreczku) np. ze Stonki + chlorek wapnia i wychodzi ładny ser. Koryciński, Gouda i Oleśnicy wychodzą OK. Robiłem.

Maciej Z Zadupia


Wróć do „Serowarstwo”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości