Przegrzany nastaw jak zrestartować?
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Przegrzany nastaw jak zrestartować?
Na rurki. Restart nic nie da. Szkoda zachodu.
A jak chcesz jeszcze odzyskać resztkowy cukier to na dundrze zrób nowy nastaw.
A jak chcesz jeszcze odzyskać resztkowy cukier to na dundrze zrób nowy nastaw.
Ostatnio zmieniony niedziela, 12 sie 2018, 09:32 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Przegrzany nastaw jak zrestartować?
A koniecznie chcesz później zastanawiać się co zrobić jeśli coś będzie nie halo?
W razie niepowodzenia, będziesz miał wtedy 2x więcej nieudanego nastawu.
Tak jak @lego58 Ci napisał - na rurki a na tym co zostanie nastaw nowy nastaw (daj trochę mniej cukru) i już.
W razie niepowodzenia, będziesz miał wtedy 2x więcej nieudanego nastawu.
Tak jak @lego58 Ci napisał - na rurki a na tym co zostanie nastaw nowy nastaw (daj trochę mniej cukru) i już.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Przegrzany nastaw jak zrestartować?
Chytry - dwa razy traci... Zrób jak pisałem wcześniej. Odzyskasz nie przerobiony cukier. A i oszczędzisz sobie czasu i nerwów.
A na drugi raz już będziesz wiedział, że w czasie upałów - jeśli nie jesteś w stanie zapewnić nastawowi optymalnych warunków - to nie robi się nastawów powiększonych. Jeśli jednak masz taką pilną potrzebę to jednym ze sposobów jest dosypywanie cukru na raty. I schładzanie nastawu w razie potrzeby.
Mnie w tym roku też zdarzyła się podobna historia. I to przy normalnym nastawie. Wstawienie beczki do dużej miski z zimną wodą (nie miałem zamrożonych Pet'ów, bo się nie spodziewałem takiego stanu rzeczy). Wystarczyło tylko na jeden dzień i załatwiło to sprawę pozytywnie.
Nie idź tą drogą... Po prostu - nie kombinuj.piotricz pisze:Gdybym miał tego tylko 100l to dawno bym sobie odpuścił. A jak by nastawić jeszcze jedną fermentację i pod koniec zmieszać jedną z drugą?
Chytry - dwa razy traci... Zrób jak pisałem wcześniej. Odzyskasz nie przerobiony cukier. A i oszczędzisz sobie czasu i nerwów.
A na drugi raz już będziesz wiedział, że w czasie upałów - jeśli nie jesteś w stanie zapewnić nastawowi optymalnych warunków - to nie robi się nastawów powiększonych. Jeśli jednak masz taką pilną potrzebę to jednym ze sposobów jest dosypywanie cukru na raty. I schładzanie nastawu w razie potrzeby.
Mnie w tym roku też zdarzyła się podobna historia. I to przy normalnym nastawie. Wstawienie beczki do dużej miski z zimną wodą (nie miałem zamrożonych Pet'ów, bo się nie spodziewałem takiego stanu rzeczy). Wystarczyło tylko na jeden dzień i załatwiło to sprawę pozytywnie.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
Autor tematu - Posty: 300
- Rejestracja: wtorek, 15 paź 2013, 19:30
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 33 razy
Re: Przegrzany nastaw jak zrestartować?
Może i racja wrzucę to w rurkę, trudno. Wszystko będzie się lepiło dookoła. A zabawa na dundrze to nie dla mnie.
Zastanawiam się tylko jak to jest że wszystkie pozdychały a nowych się nie da namnożyć? Czy poza tym że pozdychały to coś więcej się tam wydarzyło?
Zastanawiam się tylko jak to jest że wszystkie pozdychały a nowych się nie da namnożyć? Czy poza tym że pozdychały to coś więcej się tam wydarzyło?
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Przegrzany nastaw jak zrestartować?
Nie. Będzie trochę więcej śmieci, ale poza tym powinno być wszystko ok.piotricz pisze: Czy poza tym że pozdychały to coś więcej się tam wydarzyło?
Nie bój się dundru. Dosyp tylko cukru do odpowiedniego blg i masz gotowy syrop na następny nastaw. No chyba, że na razie nie będziesz nic robił. To przechowywanie dundru nie ma sensu.A zabawa na dundrze to nie dla mnie.
Raczej byłoby trudno. a to z racji dużego stężenia alkoholu. Zwłaszcza, że być może robiłeś na bardzo stężonym syropie.Zastanawiam się tylko jak to jest że wszystkie pozdychały a nowych się nie da namnożyć?
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
Autor tematu - Posty: 300
- Rejestracja: wtorek, 15 paź 2013, 19:30
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 33 razy
Re: Przegrzany nastaw jak zrestartować?
Mimo wszystko korci mnie żeby zaryzykować. Jak znajdę w przyszłym tygodniu trochę czasu to zrobię jeszcze jeden nastaw o 40% mniejszy. Jak zejdzie do +2 blg to je wymieszam. Oczywiście napiszę jaki efekt. Domyślam się że nawet jak ruszy to i tak będzie to bardzo wolna fermentacja.
-
- Posty: 897
- Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: ŚLĄSKIE
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: Przegrzany nastaw jak zrestartować?
Lesgo dał ci najprostszy sposób. Pytałeś więc dostałeś odpowiedź czarno na białym prościej już się nie da. Nastaw i tak ci nie wystartuje bo jest za duże stężenie %. Nie porywaj się motyką na słońce. A skoro wiesz jak to zrobić i masz zdolność wskrzeszania zmarłych to po co zakładałeś temat?
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF
Pozdrawiam KRZYSZTOF
-
Autor tematu - Posty: 300
- Rejestracja: wtorek, 15 paź 2013, 19:30
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 33 razy
Re: Przegrzany nastaw jak zrestartować?
Założyłem temat z myślą że ktoś już coś podobnego robił i podzieli się ze mną swoim doświadczeniem. Wrzucić to co jest w beczkę to wiedziałem zanim założyłem temat. Jak widać wszystko wskazuje na to że nikt czegoś takiego nie praktykował. Fajnie jak z jednego gotowania wychodzi 16l a nie może 12l. Dlatego nie pójdę na łatwiznę i wpuszczę do tej trupiarni żywych gości co może nie za szybko ale z czasem powinni zrobić co do nich należy.
Ps. Wiara czyni cuda!!!
Ps. Wiara czyni cuda!!!
-
Autor tematu - Posty: 300
- Rejestracja: wtorek, 15 paź 2013, 19:30
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 33 razy
Re: Przegrzany nastaw jak zrestartować?
Test częściowo zakończony ale już mogę coś opisać. Zrobiłem kolejny nastaw o 20% mniejszy. Jak drożdże przerobiły nastaw do +1 BLG to dodałem go do przegrzanego nastawu który miał +2 BLG zostawiłem to na tydzień. Po ok tygodniu przegrzany nastaw ma -2 Blg ale wydaje mi się że nadal delikatnie pracuje. Jak zacznie się klarować to opiszę do ilu spadło.
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: Przegrzany nastaw jak zrestartować?
Na przyszłość warto kupować drożdże typu Vodka, np: https://alkohole-domowe.pl/pakiet-50-sz ... atis-p1200
Przy upałach ciepło nie nadąża uciekać z beczki/pojemnika fermentacyjnego i drożdże typu turbo wytwarzają sporo temperatury . Drożdże Vodka mają inną charakterystykę pracy, nie zagrzewają się, mogą być stosowane do dużych nastawów.
Ratunkiem w przypadku grzania się nastawu jest chłodnica ze zwiniętej miedzianej rury, podłączona do bieżącej wody. Albo 5-litrowe baniaki po wodzie mineralnej z lodem w środku.
Przy upałach ciepło nie nadąża uciekać z beczki/pojemnika fermentacyjnego i drożdże typu turbo wytwarzają sporo temperatury . Drożdże Vodka mają inną charakterystykę pracy, nie zagrzewają się, mogą być stosowane do dużych nastawów.
Ratunkiem w przypadku grzania się nastawu jest chłodnica ze zwiniętej miedzianej rury, podłączona do bieżącej wody. Albo 5-litrowe baniaki po wodzie mineralnej z lodem w środku.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)