Przegrzany nastaw jak zrestartować?

Jak i z czego zrobić idealny zacier lub nastaw, który będzie podstawą do otrzymania oczekiwanego destylatu, przepisy, porady, sposoby na dobry na zacier, itp...

Autor tematu
piotricz
300
Posty: 300
Rejestracja: wtorek, 15 paź 2013, 19:30
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 33 razy

Post autor: piotricz »

Witam.
Przez obecne upały nastaw osiągnął ponad 40 stopni przez co fermentacja zatrzymała się na +2 blg. Zastanawiam się jak sobie z tym poradzić. Domyślam się że w obecnych warunkach drożdże z saszetki nie wystartują. Macie może jakieś pomysły, jakiś patent?
promocja
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Przegrzany nastaw jak zrestartować?

Post autor: lesgo58 »

Na rurki. Restart nic nie da. Szkoda zachodu.
A jak chcesz jeszcze odzyskać resztkowy cukier to na dundrze zrób nowy nastaw.
Ostatnio zmieniony niedziela, 12 sie 2018, 09:32 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Autor tematu
piotricz
300
Posty: 300
Rejestracja: wtorek, 15 paź 2013, 19:30
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 33 razy
Re: Przegrzany nastaw jak zrestartować?

Post autor: piotricz »

Gdybym miał tego tylko 100l to dawno bym sobie odpuścił. A jak by nastawić jeszcze jedną fermentację i pod koniec zmieszać jedną z drugą?

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Przegrzany nastaw jak zrestartować?

Post autor: arTii »

A koniecznie chcesz później zastanawiać się co zrobić jeśli coś będzie nie halo?
W razie niepowodzenia, będziesz miał wtedy 2x więcej nieudanego nastawu.
Tak jak @lego58 Ci napisał - na rurki a na tym co zostanie nastaw nowy nastaw (daj trochę mniej cukru) i już.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Przegrzany nastaw jak zrestartować?

Post autor: lesgo58 »

piotricz pisze:Gdybym miał tego tylko 100l to dawno bym sobie odpuścił. A jak by nastawić jeszcze jedną fermentację i pod koniec zmieszać jedną z drugą?
Nie idź tą drogą... Po prostu - nie kombinuj.
Chytry - dwa razy traci... Zrób jak pisałem wcześniej. Odzyskasz nie przerobiony cukier. A i oszczędzisz sobie czasu i nerwów.
A na drugi raz już będziesz wiedział, że w czasie upałów - jeśli nie jesteś w stanie zapewnić nastawowi optymalnych warunków - to nie robi się nastawów powiększonych. Jeśli jednak masz taką pilną potrzebę to jednym ze sposobów jest dosypywanie cukru na raty. I schładzanie nastawu w razie potrzeby.
Mnie w tym roku też zdarzyła się podobna historia. I to przy normalnym nastawie. Wstawienie beczki do dużej miski z zimną wodą (nie miałem zamrożonych Pet'ów, bo się nie spodziewałem takiego stanu rzeczy). Wystarczyło tylko na jeden dzień i załatwiło to sprawę pozytywnie.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Autor tematu
piotricz
300
Posty: 300
Rejestracja: wtorek, 15 paź 2013, 19:30
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 33 razy
Re: Przegrzany nastaw jak zrestartować?

Post autor: piotricz »

Może i racja wrzucę to w rurkę, trudno. Wszystko będzie się lepiło dookoła. A zabawa na dundrze to nie dla mnie.
Zastanawiam się tylko jak to jest że wszystkie pozdychały a nowych się nie da namnożyć? Czy poza tym że pozdychały to coś więcej się tam wydarzyło?
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Przegrzany nastaw jak zrestartować?

Post autor: lesgo58 »

piotricz pisze: Czy poza tym że pozdychały to coś więcej się tam wydarzyło?
Nie. Będzie trochę więcej śmieci, ale poza tym powinno być wszystko ok.
A zabawa na dundrze to nie dla mnie.
Nie bój się dundru. Dosyp tylko cukru do odpowiedniego blg i masz gotowy syrop na następny nastaw. No chyba, że na razie nie będziesz nic robił. To przechowywanie dundru nie ma sensu.
Zastanawiam się tylko jak to jest że wszystkie pozdychały a nowych się nie da namnożyć?
Raczej byłoby trudno. a to z racji dużego stężenia alkoholu. Zwłaszcza, że być może robiłeś na bardzo stężonym syropie.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Autor tematu
piotricz
300
Posty: 300
Rejestracja: wtorek, 15 paź 2013, 19:30
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 33 razy
Re: Przegrzany nastaw jak zrestartować?

Post autor: piotricz »

Mimo wszystko korci mnie żeby zaryzykować. Jak znajdę w przyszłym tygodniu trochę czasu to zrobię jeszcze jeden nastaw o 40% mniejszy. Jak zejdzie do +2 blg to je wymieszam. Oczywiście napiszę jaki efekt. Domyślam się że nawet jak ruszy to i tak będzie to bardzo wolna fermentacja.

PETER29
850
Posty: 897
Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: ŚLĄSKIE
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: Przegrzany nastaw jak zrestartować?

Post autor: PETER29 »

Lesgo dał ci najprostszy sposób. Pytałeś więc dostałeś odpowiedź czarno na białym prościej już się nie da. Nastaw i tak ci nie wystartuje bo jest za duże stężenie %. Nie porywaj się motyką na słońce. A skoro wiesz jak to zrobić i masz zdolność wskrzeszania zmarłych to po co zakładałeś temat?
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF

Autor tematu
piotricz
300
Posty: 300
Rejestracja: wtorek, 15 paź 2013, 19:30
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 33 razy
Re: Przegrzany nastaw jak zrestartować?

Post autor: piotricz »

Założyłem temat z myślą że ktoś już coś podobnego robił i podzieli się ze mną swoim doświadczeniem. Wrzucić to co jest w beczkę to wiedziałem zanim założyłem temat. Jak widać wszystko wskazuje na to że nikt czegoś takiego nie praktykował. Fajnie jak z jednego gotowania wychodzi 16l a nie może 12l. Dlatego nie pójdę na łatwiznę i wpuszczę do tej trupiarni żywych gości co może nie za szybko ale z czasem powinni zrobić co do nich należy.

Ps. Wiara czyni cuda!!!

Autor tematu
piotricz
300
Posty: 300
Rejestracja: wtorek, 15 paź 2013, 19:30
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 33 razy
Re: Przegrzany nastaw jak zrestartować?

Post autor: piotricz »

Test częściowo zakończony ale już mogę coś opisać. Zrobiłem kolejny nastaw o 20% mniejszy. Jak drożdże przerobiły nastaw do +1 BLG to dodałem go do przegrzanego nastawu który miał +2 BLG zostawiłem to na tydzień. Po ok tygodniu przegrzany nastaw ma -2 Blg ale wydaje mi się że nadal delikatnie pracuje. Jak zacznie się klarować to opiszę do ilu spadło.
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2739
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Przegrzany nastaw jak zrestartować?

Post autor: JanOkowita »

Na przyszłość warto kupować drożdże typu Vodka, np: https://alkohole-domowe.pl/pakiet-50-sz ... atis-p1200
Przy upałach ciepło nie nadąża uciekać z beczki/pojemnika fermentacyjnego i drożdże typu turbo wytwarzają sporo temperatury . Drożdże Vodka mają inną charakterystykę pracy, nie zagrzewają się, mogą być stosowane do dużych nastawów.
Ratunkiem w przypadku grzania się nastawu jest chłodnica ze zwiniętej miedzianej rury, podłączona do bieżącej wody. Albo 5-litrowe baniaki po wodzie mineralnej z lodem w środku.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery i Nastawy”