Prosty zacier zbożowy, jak to przejdzie?

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

Autor tematu
wolas
20
Posty: 28
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 12:39

Post autor: wolas »

Witam!
Mam taki pomysł i chciałbym aby bardziej doświadczeni wyrazili swoją opinię.
Otóż chciałbym w dosyć prosty sposób zrobić nastaw, tj.:

3kg żyta lub pszenżyta, ewentualnie jęczmienia
15 litrów wody
3 kg cukru
3-4 szt pomarańczy bez skórki
drożdże winiarskie

Czy ma to szanse ruszyć? Ewentualnie będzie to zwykła berbelucha czy może nie?
Ostatnio zmieniony piątek, 28 gru 2012, 18:28 przez pokrec, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawki interpunkcji i wielkie litery
Awatar użytkownika

pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Prosty zacier zbożowy, jak to przejdzie?

Post autor: pokrec »

Kiedyś robiłem wino z jęczmienia i rodzynek, bez zacierania, z cukrem buraczanym. Samo wino było niepijalne, ale po rurkach i odleżakowaniu z dębem nawet ciekawie smakowało.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1414
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 523 razy
Otrzymał podziękowanie: 124 razy
Kontakt:
Re: Prosty zacier zbożowy, jak to przejdzie?

Post autor: mtx »

Pomarańcze bym sobie darował, zboża i cukru dałbym 4kg. (na 15l wody) i dodatkowo
drożdże fermiol :ok: A i zboże oczywiście ześrutowane.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”