Witam!
Mam taki pomysł i chciałbym aby bardziej doświadczeni wyrazili swoją opinię.
Otóż chciałbym w dosyć prosty sposób zrobić nastaw, tj.:
3kg żyta lub pszenżyta, ewentualnie jęczmienia
15 litrów wody
3 kg cukru
3-4 szt pomarańczy bez skórki
drożdże winiarskie
Czy ma to szanse ruszyć? Ewentualnie będzie to zwykła berbelucha czy może nie?
Prosty zacier zbożowy, jak to przejdzie?
-
- Posty: 1896
- Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
- Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
- Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Prosty zacier zbożowy, jak to przejdzie?
Kiedyś robiłem wino z jęczmienia i rodzynek, bez zacierania, z cukrem buraczanym. Samo wino było niepijalne, ale po rurkach i odleżakowaniu z dębem nawet ciekawie smakowało.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.