Projekt bufora do zbiornika 100 l

Awatar użytkownika

Autor tematu
migda009
20
Posty: 29
Rejestracja: piątek, 7 mar 2014, 18:40
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: migda009 »

Projekt bufora 4.1L do zbiornika 100L i kolumny 76mm
projekt buffora.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
koncentraty wina

michal278
1850
Posty: 1866
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Pierwsza aparatura Aabratek

Post autor: michal278 »

Do kega 100l najmniejszy bufor to 5l, a ja bym proponował 6l. Mniejszy nie będzie spełniał swego zadania.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7257
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 398 razy
Otrzymał podziękowanie: 1689 razy
Re: Pierwsza aparatura Aabratek

Post autor: radius »

michal278 pisze:Mniejszy nie będzie spełniał swego zadania.
Niby dlaczego ma nie spełniać swego zadania :?: Sprawdzałeś to, skoro tak autorytatywnie twierdzisz :?:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: Pierwsza aparatura Aabratek

Post autor: golec269 »

Ja mam keg 50l i bufor 2l,więc przy 100l zbiorniku powinien chodzić dobrze. Rura w środku bufora powinna być szersza od rury w kolumnie i grzybek nad nią troszkę szerszy aby czasami destylat nie wracał do zbiornika.
Awatar użytkownika

Autor tematu
migda009
20
Posty: 29
Rejestracja: piątek, 7 mar 2014, 18:40
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Pierwsza aparatura Aabratek

Post autor: migda009 »

Jeśli chodzi ci o opary unoszące się z zbiornika, to szersza w moim przypadku dennica, byłaby chyba lepszym rozwiązaniem. Dzięki, za zwrócenie uwagi na ten szczegół.

Wysłane z mojego D2303 przy użyciu Tapatalka

Mod.
Nie cytujemy postu poprzedzającego w całości!

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Pierwsza aparatura Aabratek

Post autor: aronia »

michal278 pisze:Do kega 100l najmniejszy bufor to 5l, a ja bym proponował 6l. Mniejszy nie będzie spełniał swego zadania.
Rozumiem, że już zostałeś ekspertem w sprawie buforów, temat na forum znasz na pamięć itd(a). Już nie mówiąc, że sam go posiadasz(b).
Czy może po rozmowie(jednej a może kilku) zostałeś tym ekspertem "teoretykiem"?
Ad (a) http://alkohole-domowe.com/forum/post13 ... ml#p132675 - bo niecałe 2 tygodnie temu nie znałeś podstawowych informacji z nim związanych.
Ad (b) http://alkohole-domowe.com/forum/budowa ... ml#p125354 - bo jeszcze w maju, a nawet pod koniec czerwca go nie miałeś...

A teraz konkrety: aktualnie mam bufor około 4,5l przy zbiorniku około 100l i do 97,5 w zbiorniku leci bez żadnej korekty.
Jeszcze większy bufor - może i ma sens(nie wiem, nie używałem, nie będę się wypowiadał), aczkolwiek jak pomyślę, że napełniamy go samą stabilizacją(bez celowego zalewania) i będzie to trwać co najmniej 30 minut(a im większy tym więcej) to się zaczynam coraz bardziej zastanawiać...
P.S. A poza samym napełnieniem pasowałoby jeszcze trochę wzmocnić jego zawartość...
online

Szlumf
2000
Posty: 2371
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 627 razy
Otrzymał podziękowanie: 581 razy
Re: Pierwsza aparatura Aabratek

Post autor: Szlumf »

Aronia trafił w sedno.
Koledzy jak coś piszecie to poprzyjcie to własnymi doświadczeniami lub przynajmniej ze skierowaniem do doświadczeń innych użytkowników. Niestety wielu nowych kolegów powtarza opinie aktualne ze 3 lata temu.
Wielokrotnie przekonałem się, że niektóre kiepskie dogmaty ciągle powtarzane w radach dla nowicjuszy dobre (choć niekoniecznie po ich sprawdzeniu :D ) ze 3-5 lat temu ciągle obowiązują pomimo rozwoju metod i sprzętu.
A "pancerne" bufory zewnętrzne to inna śpiewka. Koledzy początkujący otwórzcie oczy i kalkulatory. Może taniej opracować kocioł tak by bufor był wewnętrzny w kotle i łatwo i tanio wymienialny. Stalowa miska 5l kosztuje na targu 3zł. Do spirytusu dajemy miskę 5l do owocówek 1,5l .
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1298 razy
Otrzymał podziękowanie: 2745 razy
Re: Pierwsza aparatura Aabratek

Post autor: lesgo58 »

aronia pisze:...napełniamy go samą stabilizacją(bez celowego zalewania) i będzie to trwać co najmniej 30 minut(a im większy tym więcej) to się zaczynam coraz bardziej zastanawiać...
P.S. A poza samym napełnieniem pasowałoby jeszcze trochę wzmocnić jego zawartość...
Dycht sama prawda. Ja mam tylko 2 litry i napełnienie go oraz doprowadzenie do maksymalnego wzmocnienia trwa u mnie nie krócej niż 60 minut.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

herbata666
1100
Posty: 1108
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Podziękował: 169 razy
Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Pierwsza aparatura Aabratek

Post autor: herbata666 »

Jako praktyk wypowiem się :D, bo widzę że są jakieś przepychanki może uda się wszystko wyjaśnić :D.
A teraz konkrety: aktualnie mam bufor około 4,5l przy zbiorniku około 100l i do 97,5 w zbiorniku leci bez żadnej korekty.
Rozumiem, że jest to bufor standardowej budowy ?? niestety dla zbiornika 100l i kolumny 76,1mm stanowczo za mały, dlatego tylko do 97,5C masz stabilną kolumnę, przydało by się jeszcze napisać jaką prędkością odbierasz, bo informacja, że do 97,5 C jest stabilnie nie dużo nam mówi (zakładam, że 12ml/kw).
Jeszcze większy bufor - może i ma sens(nie wiem, nie używałem, nie będę się wypowiadał), aczkolwiek jak pomyślę, że napełniamy go samą stabilizacją(bez celowego zalewania) i będzie to trwać co najmniej 30 minut(a im większy tym więcej) to się zaczynam coraz bardziej zastanawiać...
Ma sens i to duży, jak możemy prowadzić tak proces, że mamy stabilną temperaturę (bez korekt) do 100C w kegu to chyba warto (nie potrzeba wtedy żadnych moto zaworów i innych cudów), wystarczy tylko idealnie dobrać bufor, zbiornik i kolumnę. Bufor powinno napełniać się przez zalewanie, szczególnie powiększony.
Koledzy jak coś piszecie to poprzyjcie to własnymi doświadczeniami lub przynajmniej ze skierowaniem do doświadczeń innych użytkowników.
Ja mogę śmiało powiedzieć, że bufor 10l przy kegu 100l też będzie dobrze działał, będzie tylko kwestia prawidłowiej jego budowy i odpowiedniego prowadzenia rektyfikacji. Ja na obecną chwilę stosuje bufory 3,5l-50l, 7,5l-100l, 12l-200l. We wszystkich trzech typach prowadząc rektyfikację z prędkością 12ml/1kw jesteśmy w stanie odbierać stabilnie do 100C w kegu. Wszystko testowane.


PS.
Myślę, że era standardowych buforów czyli 2l-50l, powoli będzie przemijać, tak samo jak odbiór OVM który został wyparty przez dużo lepszy odbiór OLM. Jak byśmy stali w miejscu to każdy używał by ZP i było by dobrze.
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5368
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 662 razy
Kontakt:
Re: Pierwsza aparatura Aabratek

Post autor: Zygmunt »

Bardzo autorytarnie piszesz. Ile tych sprzętów robisz, że stawiasz takie tezy? Kolejny raz piszesz coś, co może ma pokrycie w Twojej małe praktyce, ale nie sądzę, żeby przekładało się na wszystkich, lub choćby na forumowiczów.
Myślę, że era standardowych buforów czyli 2l-50l, powoli będzie przemijać
A dlaczego?
tak samo jak odbiór OVM który został wyparty przez dużo lepszy odbiór OLM.
Gdzie został? Dlaczego lepszy? Moja praktyka wskazuje, że jest dokładnie odwrotnie, ale nie piszę, że to koniec OLM. Ba, mimo poziomu zaawansowania wiedzy forumowiczów daleki jestem o twierdzenia, że w Polsce jest koniec CM, chociaż powszechnie znane jest moje zdanie na temat tego systemu.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

herbata666
1100
Posty: 1108
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Podziękował: 169 razy
Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Pierwsza aparatura Aabratek

Post autor: herbata666 »

Zygmunt pisze:Bardzo autorytarnie piszesz. Ile tych sprzętów robisz, że stawiasz takie tezy? Kolejny raz piszesz coś, co może ma pokrycie w Twojej małe praktyce, ale nie sądzę, żeby przekładało się na wszystkich, lub choćby na forumowiczów.
Ile to mało ważne, najważniejsze jest to że testowałem i budowałem bufory do pojemności przeszło 30l.
Mogę śmiało powiedzieć, że przy budowie bufora trzeba kierować się trzema wyznacznikami : wielkość zbiornika, średnica i pojemność kolumny oraz przeznaczenie bufora (średnia moc planowanych wsadów). Dobrze skonstruowany bufor pomaga nie tylko w przedłużonym odbiorze ale również w łatwiejszej separacji frakcji lekkich. Wiadomo, że powiększone bufory potrzebują specjalnego zalania ich na początku rektyfikacji, ale poświęcamy na to około 15-30 minut, co w ostatecznym rozrachunku i tak daje nam dużą oszczędność czasu.

A powiedz mi Zygmuncie jakie Ty budowałeś największe bufor, że tak ironicznie podchodzisz do tematu ???


PS.
To zdanie jest piękne :D "Kolejny raz piszesz coś....", czego to się tyczy bo nie rozumiem ???
Co wcześniej takiego pisałem ???
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji

michal278
1850
Posty: 1866
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Projekt bufora do zbiornika 100 l

Post autor: michal278 »

Ale rozmowa była o buforze. Jako że kolega Aronia najechal na mnie to teraz odbijam piłkę bez złośliwości. Moja kolumna to 63.5mm keg 100, 190cm zakończone głowicą puszkową, lm z zaworkiem precyzyjnym, ovm kulowy i precyzyjny. Były zmywaki są sprężynki, był ovm, dodany olm z dennicy, dodany bufor 5.9l. Temat niedawno zrobiony temu nie pisałem wcześniej. Zero automatyki, bufor jest extra nie temu że zwiększył prędkość ale że ciagne proces do 99 stopni. Próby przeprowadzone przy zmywakach - ovm kontra olm ten wygrywa na głowę. Bufor fajna sprawa naprawdę tylko cena trochę straszna. Jestem po kilkunastu procesach i uważam że warto, jeśli już inne elementy budowy masz dopracowane. Kolego Aronia 2 tyg. to dużo czasu, a co do Twego procesy to ja do 97 prowadziłem bez bufora z 1! korekcją proces, tylko początkowe tempo odbioru było małe. Spróbuj zrobić bufor 6l i zobacz czy jest różnica i z nami się podziel informacją. Ja mogę tylko podziękować za informacje kolegom dzięki którym moja kolumna powstała, w tym spawaczowi.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1298 razy
Otrzymał podziękowanie: 2745 razy
Re: Projekt bufora do zbiornika 100 l

Post autor: lesgo58 »

Nie byłoby bardziej wskazane przenieść post Akasa ( a nawet całą dyskusję na temat OVM/OLM) tutaj:

http://alkohole-domowe.com/forum/obnizo ... t8997.html
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Projekt bufora do zbiornika 100 l

Post autor: gr000by »

lesgo58 pisze:Nie byłoby bardziej wskazane przenieść post Akasa ( a nawet całą dyskusję na temat OVM/OLM) tutaj:

http://alkohole-domowe.com/forum/obnizo ... t8997.html
Przeniesione.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

użytkownik usunięty
Re: Projekt bufora do zbiornika 100 l

Post autor: użytkownik usunięty »

Witam, nie chce zakładać kolejnego wątku. Proszę o ocenę projektu bufora o pojemności ok 6,5 l. Bufor dospawany do kega 100l, dla mnie rozwiązanie prostsze i tańsze do wykonania od szerokiego wlewu na kryzach. Rura wewnętrzną bufora wkręcona w fiiting, czy nie będzie zalewać w tym miejscu. Proszę o inf. czy konieczne jest stosowanie dogrzewaczy w formie zaślepionej rurki, a jeżeli tak to ile szt. jakie fi i wysokość. Z góry dziękuję za opinię.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

herbata666
1100
Posty: 1108
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Podziękował: 169 razy
Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Projekt bufora do zbiornika 100 l

Post autor: herbata666 »

Średnica rury zewnętrznej 200mm ; wysokość 360-370mm (nad parasolem 10mm i pod parasolem 10mm, sam parasol 10mm)
Średnica dogrzewaczy 40mm ; wysokość 320mm
Średnica rury wewnętrznej 88,9mm ; wysokość 320mm (bez rurki przelewowej, tylko pierścień centrujący na górze w zupełności wystarczy)
Pojemność całkowita bufora 6,46 l, ilość dogrzewaczy 3 sztuki.
Przelot dla par powinien mieć minimum 45mm, a najlepiej 50mm plus dodatkowo trzeba by wspawać drut podtrzymujący podparcie z jakieś 10 mm nad tym przelotem żeby było miejsce na swobodne zasilenie całego układu. Pierścień centrujący jaki ja stosuję jako centrowanie na górze bufora to wywijka 48,3mm. Polecam przejść na średnicę rury zewnętrznej 254mm i dodatkowo port temp. zrobić na zasadzie sondy nurkującej od góry wtedy będą realne wskazania temperatury, jeżeli sonda ma być z boku to lepiej jej w ogóle nie robić. Jak będziesz miał jakieś pytanka to śmiało, lepiej 2 razy zapytać niż 2 razy budować.
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji

użytkownik usunięty
Re: Projekt bufora do zbiornika 100 l

Post autor: użytkownik usunięty »

Dzięki za szybką i rzeczową odpowiedź. Prawdę mówiąc pisząc posta liczyłem na Twoje wskazówki.
Rozumiem że sonda nurkująca byłaby w deklu bufora - jaka długość sondy?
Pozdrawiam.

Kawo
100
Posty: 103
Rejestracja: niedziela, 13 lis 2016, 11:17
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Projekt bufora do zbiornika 100 l

Post autor: Kawo »

Czy sonda wstawiona z boku ma inne wskazania niż wstawiona od góry ?
Jeżeli tak, to jakie to mogą być różnice.
Awatar użytkownika

herbata666
1100
Posty: 1108
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Podziękował: 169 razy
Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Projekt bufora do zbiornika 100 l

Post autor: herbata666 »

Tak żeby kończyła się 10mm nad dnem, najprościej może to być nawet rurka 10x1,5mm zaślepiona i wspawana na stałe w dekiel albo półmufa 1/2” i do tego korek sześciokątny 1/2” przewiercono i w niego wspawana rurka 10x1,5mm.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji

Kawo
100
Posty: 103
Rejestracja: niedziela, 13 lis 2016, 11:17
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Projekt bufora do zbiornika 100 l

Post autor: Kawo »

Jak jest różnica temp. mierzona 10 mm od dna, a sondą w boku bufora umieszczoną 30 mm poniżej lustra cieczy? Na ile to jest istotne, że piszesz żeby jej tam lepiej nie montować.
Awatar użytkownika

herbata666
1100
Posty: 1108
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Podziękował: 169 razy
Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Projekt bufora do zbiornika 100 l

Post autor: herbata666 »

Około 3-4 stopni zależy jak długa sonda i jak wykonana.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Projekt bufora do zbiornika 100 l

Post autor: Pretender »

A nie wystarczy dobrze zaizolować port?
Awatar użytkownika

herbata666
1100
Posty: 1108
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Podziękował: 169 razy
Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Projekt bufora do zbiornika 100 l

Post autor: herbata666 »

Można próbować ale zawsze będzie różnica, już to przerabiałem i testowałem na wiele sposobów, a nie wyobrażam sobie sondy bez pochewki umieszczonej w płynie z boku bufora, port otwarty tylkow kolumnie. Dlatego najprościej dać port nurkujący zaślepiony, jak w zbiorniku od góry.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji

Kawo
100
Posty: 103
Rejestracja: niedziela, 13 lis 2016, 11:17
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Projekt bufora do zbiornika 100 l

Post autor: Kawo »

Hm...to się zmartwiłem, w buforze i w zbiorniku mam DS18b20 w gilzach stalowych a te wsunięte w kawałek wężyka silikonowego a następnie w wspawaną półmufkę i dociągnięte korkiem. Czy taki sposób montażu powoduje zafałszowanie wskazań z powodu oddziaływanie na gilzę, oprócz temp cieczy, również temp.ściany bufora ? Teoretycznie, przy ocieplonej ściance temp. ścianki i płynu powinna być bardzo zbliżona, dlaczego ma tam być taka różnica ?

robert.michal
300
Posty: 308
Rejestracja: poniedziałek, 7 gru 2015, 21:14
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Podziękował: 41 razy
Otrzymał podziękowanie: 75 razy
Kontakt:
Re: Projekt bufora do zbiornika 100 l

Post autor: robert.michal »

Potwierdzam różnicę temperatur w zależności od umiejscowienia czujnika w buforze, u mnie środkowy pokazuje jakieś 2 stopnie mniej niż ten wpuszczony denkiem.
Popieram zdanie Piotrka odnośnie wielkości buforów. Też mi się wydaje, że większy bufor niż ogólnie przyjęty lepiej się sprawdza. Ja mam bufor 2-2,1 litrowy do kega 30l. Nie muszę pilnować temperatury w kegu - przy 100 stopniach mam jeszcze pełen bufor, odbiór kończę patrząc na temperaturę w buforze.
Ostatnio grzałem 2600W sam odbiór zajął mi 2h, (rozgrzewanie i stabilizacja 2h 40min.) skończyłem gdy w buforze było 88 stopni, nie redukowałem. temp na dziesiątej półce wzrosła o 0,2 stopnia, na głowicy bez zmian. W buforze zostało ok 1l pogonów zmieszanych z wodą.
Przydałby się dodatkowy wziernik w dole bufora, aby obserwować wygotowywanie płynu pod koniec i uchwycenie optymalnego momentu do wyłączenia, gdy powtórnie się wypełnia.

Jeżeli chodzi o to co wylewam z bufora to jest niepijalne, ale przezroczyste, prawdziwy syf zostaje w kegu.
P.S.
Bufor napełnia się 20 min, ale nie jest to czas stracony, bo stabilizacja cały czas trwa. Pierwszy zrzut jeziorka robię na otwartym buforze, ale czasami robi mi się zator powietrzny w rurce łączącej bufor ze spustem kega :(
KALKULATOR NALEWKOWY : https://nalewkidomowe.com
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Projekt bufora do zbiornika 100 l

Post autor: masterpaw2 »

herbata666 pisze:..., a nie wyobrażam sobie sondy bez pochewki umieszczonej w płynie z boku bufora, port otwarty tylkow kolumnie.
O czymś takim zapewne piszesz, jak w załącznikach......
Wszystkie porty tak przerobiłem, rurka Cu 8mm lutowana z korkiem z KO, w szczególności przydają się pochewki w buforze i porcie wody chłodzącej.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

użytkownik usunięty
Re: Projekt bufora do zbiornika 100 l

Post autor: użytkownik usunięty »

Aby nie zakladac nowego tematu.
Chce zrobic bufor do kolumny fi 76 i kega 100l.
Cos takiego bedzie dzialac?Obrazek

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: Projekt bufora do zbiornika 100 l

Post autor: golec269 »

Będzie, daszek podnieść o 0,5cm i w rurę w buforze włóż wypełnienie przewiewniejsze niż do kolumny. Rura w buforze powinna mieć większą średnicę niż kolumna by nie dochodziło do zalania. Więc jak masz grubszą rurę to daj a jak nie masz to daj sprężynki miedziane i też będzie.

użytkownik usunięty
Re: Projekt bufora do zbiornika 100 l

Post autor: użytkownik usunięty »

Czyli dlugosci itp moze zostac jest ok?
A w te rure chce wlasnie miedz bo bufor ma byc zamiast katalizatora.
Wiqdome ze doloze spust i wziernik.
Zastanawiam sie czy wspawac z 3 rurki dogrzewajace ?

użytkownik usunięty
Re: Projekt bufora do zbiornika 100 l

Post autor: użytkownik usunięty »

Jak masz możliwość to wspawaj dogrzewacze. Dobrze dogrzany bufor to jeden z kluczowych elementów jego prawidłowej pracy.
Ostatnio zmieniony wtorek, 2 sty 2018, 22:19 przez użytkownik usunięty, łącznie zmieniany 1 raz.

użytkownik usunięty
Re: Projekt bufora do zbiornika 100 l

Post autor: użytkownik usunięty »

Mam rurke fi22x1 mozna z takiej?
Jakbym dal z 3 sztuki dlugie na 160mm?
A mam jeszcze fi 16x1
Z ktotej zrobic i ile tych dogrzewaczy?

użytkownik usunięty
Re: Projekt bufora do zbiornika 100 l

Post autor: użytkownik usunięty »

Co do powierzchni wymiany ciepła, to bardziej doświadczeni Koledzy powinni pomóc, bo ja dopiero zbieram się do budowy bufora na zbiornik i rurę jak Twoja.

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: Projekt bufora do zbiornika 100 l

Post autor: golec269 »

Pisz do herbata 666 bo tu jest potrzebna dokładna wiedza, żeby to ci brykało.

maxjestem
20
Posty: 22
Rejestracja: niedziela, 15 mar 2015, 20:52
Podziękował: 3 razy
Re: Projekt bufora do zbiornika 100 l

Post autor: maxjestem »

Witam, czy któryś z szanownych kolegów mógłby ocenić mój projekt, czy ma szansę odpalić? Projekt zakłada dospawanie rury 219,1 mm do kega 100l tak aby był on dogrzewany przez keg w trakcie procesu, w środku rura 88mm a nad nią dennica 100, w środku sprężynki od Pilipka ze stali nierdzewnej. Zastanawia mnie tylko jeszcze jeden temat, a mianowicie czy jest sens montowania dogrzewaczy skoro cały spód bufora będzie grzany górą kega oraz czy nie warto dodatkowo zamontować przelewu z bufora bezpośrednio do kega aby móc opróżnić bufor do zbiornika? Z góry przepraszam za prymitywny rysunek.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Projekt bufora do zbiornika 100 l

Post autor: .Gacek »

Max zrobiłeś już ten bufor? Jak Ci się sprawuje? Jaką ostatecznie ma pojemność?
Pozdrawiam Gacek.

Arkado
10
Posty: 14
Rejestracja: sobota, 27 lut 2021, 18:49
Podziękował: 5 razy
Re: Projekt bufora do zbiornika 100 l

Post autor: Arkado »

herbata666 pisze:Średnica rury zewnętrznej 200mm ; wysokość 360-370mm (nad parasolem 10mm i pod parasolem 10mm, sam parasol 10mm)
Średnica dogrzewaczy 40mm ; wysokość 320mm
Średnica rury wewnętrznej 88,9mm ; wysokość 320mm (bez rurki przelewowej, tylko pierścień centrujący na górze w zupełności wystarczy)
Pojemność całkowita bufora 6,46 l, ilość dogrzewaczy 3 sztuki.
Przelot dla par powinien mieć minimum 45mm, a najlepiej 50mm plus dodatkowo trzeba by wspawać drut podtrzymujący podparcie z jakieś 10 mm nad tym przelotem żeby było miejsce na swobodne zasilenie całego układu. Pierścień centrujący jaki ja stosuję jako centrowanie na górze bufora to wywijka 48,3mm. Polecam przejść na średnicę rury zewnętrznej 254mm i dodatkowo port temp. zrobić na zasadzie sondy nurkującej od góry wtedy będą realne wskazania temperatury, jeżeli sonda ma być z boku to lepiej jej w ogóle nie robić. Jak będziesz miał jakieś pytanka to śmiało, lepiej 2 razy zapytać niż 2 razy budować.
Witam, odgrzeje kotleta bo post z 2017.
Coś w temacie bufora dla zbiornika 100l i kolumny 76,3 się zmieniło ?
Chce taki jak w opisie zrobić, więc jak to kolega napisał ... " lepiej dwa razy pytać niż dwa razy budować "
Proszę o jakieś porady ewentualnie rysunki.

:piwo:
Ostatnio zmieniony niedziela, 28 lut 2021, 09:44 przez Arkado, łącznie zmieniany 1 raz.

aakk
1150
Posty: 1153
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 99 razy
Kontakt:
Re: Projekt bufora do zbiornika 100 l

Post autor: aakk »

Tak, wykonaj sobie bufor niższy.
Rura 254x2 24cm
Rura wewnętrzna 88.9mm 20cm
W dnie 3 dogrzewacze 60,3mm 18cm

Bufor będzie miał około 6.6L, będzie niższy i prawidłowo dogrzany.
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam

robert.michal
300
Posty: 308
Rejestracja: poniedziałek, 7 gru 2015, 21:14
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Podziękował: 41 razy
Otrzymał podziękowanie: 75 razy
Kontakt:
Re: Projekt bufora do zbiornika 100 l

Post autor: robert.michal »

aakk pisze:Tak, wykonaj sobie bufor niższy.
Tylko, czy nie wyjdzie kiszka, jak taki bufor zasypie miedzią, i będzie mu kiepsko wzmacniał ?
Potrzebna wypowiedź kogoś kto ma zasyp 20 cm. Do ilu można wzmocnić zawartość bufora i szczegóły przebiegu procesu.
KALKULATOR NALEWKOWY : https://nalewkidomowe.com

aakk
1150
Posty: 1153
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 99 razy
Kontakt:
Re: Projekt bufora do zbiornika 100 l

Post autor: aakk »

Nie widzę sensu budowania wysokich buforów tylko po to aby zasypać go miedzią. Lepiej wykonać niski poprawny pod zasyp KO i nad zamontować katalizator.
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam

robert.michal
300
Posty: 308
Rejestracja: poniedziałek, 7 gru 2015, 21:14
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Podziękował: 41 razy
Otrzymał podziękowanie: 75 razy
Kontakt:
Re: Projekt bufora do zbiornika 100 l

Post autor: robert.michal »

Do ilu wzmacnia taki bufor zasypany KO ? Pytam o wartość zmierzoną , nie wyliczoną teoretycznie.
KALKULATOR NALEWKOWY : https://nalewkidomowe.com
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bufory stabilizująco-wzmacniające”