Awatar użytkownika

Autor tematu
migda009
20
Posty: 25
Rejestracja: piątek, 7 mar 2014, 18:40
Załączniki
Projekt bufora do zbiornika 100 l

Postautor: migda009 » czwartek, 19 lis 2015, 20:19

Projekt bufora 4.1L do zbiornika 100L i kolumny 76mm
projekt buffora.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

michal278
1250
Posty: 1254
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Kontakt:
Załączniki
Re: Pierwsza aparatura Aabratek

Postautor: michal278 » piątek, 20 lis 2015, 17:13

Do kega 100l najmniejszy bufor to 5l, a ja bym proponował 6l. Mniejszy nie będzie spełniał swego zadania.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

Awatar użytkownika

radius
5000
Posty: 5119
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Pierwsza aparatura Aabratek

Postautor: radius » piątek, 20 lis 2015, 18:21

michal278 pisze:Mniejszy nie będzie spełniał swego zadania.

Niby dlaczego ma nie spełniać swego zadania :?: Sprawdzałeś to, skoro tak autorytatywnie twierdzisz :?:
SPIRITUS FLAT UBI VULT


golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 07:37
Załączniki
Re: Pierwsza aparatura Aabratek

Postautor: golec269 » piątek, 20 lis 2015, 19:08

Ja mam keg 50l i bufor 2l,więc przy 100l zbiorniku powinien chodzić dobrze. Rura w środku bufora powinna być szersza od rury w kolumnie i grzybek nad nią troszkę szerszy aby czasami destylat nie wracał do zbiornika.

Awatar użytkownika

Autor tematu
migda009
20
Posty: 25
Rejestracja: piątek, 7 mar 2014, 18:40
Załączniki
Re: Pierwsza aparatura Aabratek

Postautor: migda009 » piątek, 20 lis 2015, 20:03

Jeśli chodzi ci o opary unoszące się z zbiornika, to szersza w moim przypadku dennica, byłaby chyba lepszym rozwiązaniem. Dzięki, za zwrócenie uwagi na ten szczegół.

Wysłane z mojego D2303 przy użyciu Tapatalka

Mod.
Nie cytujemy postu poprzedzającego w całości!


aronia
1450
Posty: 1483
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 08:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Załączniki
Re: Pierwsza aparatura Aabratek

Postautor: aronia » piątek, 20 lis 2015, 23:12

michal278 pisze:Do kega 100l najmniejszy bufor to 5l, a ja bym proponował 6l. Mniejszy nie będzie spełniał swego zadania.

Rozumiem, że już zostałeś ekspertem w sprawie buforów, temat na forum znasz na pamięć itd(a). Już nie mówiąc, że sam go posiadasz(b).
Czy może po rozmowie(jednej a może kilku) zostałeś tym ekspertem "teoretykiem"?
Ad (a) post132675.html#p132675 - bo niecałe 2 tygodnie temu nie znałeś podstawowych informacji z nim związanych.
Ad (b) budowa-aabratka-do-keg-100l-dwa-wzierniki-t12858-10.html#p125354 - bo jeszcze w maju, a nawet pod koniec czerwca go nie miałeś...

A teraz konkrety: aktualnie mam bufor około 4,5l przy zbiorniku około 100l i do 97,5 w zbiorniku leci bez żadnej korekty.
Jeszcze większy bufor - może i ma sens(nie wiem, nie używałem, nie będę się wypowiadał), aczkolwiek jak pomyślę, że napełniamy go samą stabilizacją(bez celowego zalewania) i będzie to trwać co najmniej 30 minut(a im większy tym więcej) to się zaczynam coraz bardziej zastanawiać...
P.S. A poza samym napełnieniem pasowałoby jeszcze trochę wzmocnić jego zawartość...


Szlumf
1300
Posty: 1314
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 21:40
Załączniki
Re: Pierwsza aparatura Aabratek

Postautor: Szlumf » sobota, 21 lis 2015, 01:32

Aronia trafił w sedno.
Koledzy jak coś piszecie to poprzyjcie to własnymi doświadczeniami lub przynajmniej ze skierowaniem do doświadczeń innych użytkowników. Niestety wielu nowych kolegów powtarza opinie aktualne ze 3 lata temu.
Wielokrotnie przekonałem się, że niektóre kiepskie dogmaty ciągle powtarzane w radach dla nowicjuszy dobre (choć niekoniecznie po ich sprawdzeniu :D ) ze 3-5 lat temu ciągle obowiązują pomimo rozwoju metod i sprzętu.
A "pancerne" bufory zewnętrzne to inna śpiewka. Koledzy początkujący otwórzcie oczy i kalkulatory. Może taniej opracować kocioł tak by bufor był wewnętrzny w kotle i łatwo i tanio wymienialny. Stalowa miska 5l kosztuje na targu 3zł. Do spirytusu dajemy miskę 5l do owocówek 1,5l .

Awatar użytkownika

lesgo58
3500
Posty: 3940
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Grudziądz
Załączniki
Re: Pierwsza aparatura Aabratek

Postautor: lesgo58 » sobota, 21 lis 2015, 08:19

aronia pisze:...napełniamy go samą stabilizacją(bez celowego zalewania) i będzie to trwać co najmniej 30 minut(a im większy tym więcej) to się zaczynam coraz bardziej zastanawiać...
P.S. A poza samym napełnieniem pasowałoby jeszcze trochę wzmocnić jego zawartość...

Dycht sama prawda. Ja mam tylko 2 litry i napełnienie go oraz doprowadzenie do maksymalnego wzmocnienia trwa u mnie nie krócej niż 60 minut.

Awatar użytkownika

herbata666
900
Posty: 946
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Załączniki
Re: Pierwsza aparatura Aabratek

Postautor: herbata666 » sobota, 21 lis 2015, 12:29

Jako praktyk wypowiem się :D, bo widzę że są jakieś przepychanki może uda się wszystko wyjaśnić :D.

A teraz konkrety: aktualnie mam bufor około 4,5l przy zbiorniku około 100l i do 97,5 w zbiorniku leci bez żadnej korekty.


Rozumiem, że jest to bufor standardowej budowy ?? niestety dla zbiornika 100l i kolumny 76,1mm stanowczo za mały, dlatego tylko do 97,5C masz stabilną kolumnę, przydało by się jeszcze napisać jaką prędkością odbierasz, bo informacja, że do 97,5 C jest stabilnie nie dużo nam mówi (zakładam, że 12ml/kw).

Jeszcze większy bufor - może i ma sens(nie wiem, nie używałem, nie będę się wypowiadał), aczkolwiek jak pomyślę, że napełniamy go samą stabilizacją(bez celowego zalewania) i będzie to trwać co najmniej 30 minut(a im większy tym więcej) to się zaczynam coraz bardziej zastanawiać...


Ma sens i to duży, jak możemy prowadzić tak proces, że mamy stabilną temperaturę (bez korekt) do 100C w kegu to chyba warto (nie potrzeba wtedy żadnych moto zaworów i innych cudów), wystarczy tylko idealnie dobrać bufor, zbiornik i kolumnę. Bufor powinno napełniać się przez zalewanie, szczególnie powiększony.

Koledzy jak coś piszecie to poprzyjcie to własnymi doświadczeniami lub przynajmniej ze skierowaniem do doświadczeń innych użytkowników.


Ja mogę śmiało powiedzieć, że bufor 10l przy kegu 100l też będzie dobrze działał, będzie tylko kwestia prawidłowiej jego budowy i odpowiedniego prowadzenia rektyfikacji. Ja na obecną chwilę stosuje bufory 3,5l-50l, 7,5l-100l, 12l-200l. We wszystkich trzech typach prowadząc rektyfikację z prędkością 12ml/1kw jesteśmy w stanie odbierać stabilnie do 100C w kegu. Wszystko testowane.


PS.
Myślę, że era standardowych buforów czyli 2l-50l, powoli będzie przemijać, tak samo jak odbiór OVM który został wyparty przez dużo lepszy odbiór OLM. Jak byśmy stali w miejscu to każdy używał by ZP i było by dobrze.

Pozdrawiamy
SztukaDestylacji

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5268
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Pierwsza aparatura Aabratek

Postautor: Zygmunt » sobota, 21 lis 2015, 13:00

Bardzo autorytarnie piszesz. Ile tych sprzętów robisz, że stawiasz takie tezy? Kolejny raz piszesz coś, co może ma pokrycie w Twojej małe praktyce, ale nie sądzę, żeby przekładało się na wszystkich, lub choćby na forumowiczów.
Myślę, że era standardowych buforów czyli 2l-50l, powoli będzie przemijać


A dlaczego?
tak samo jak odbiór OVM który został wyparty przez dużo lepszy odbiór OLM.

Gdzie został? Dlaczego lepszy? Moja praktyka wskazuje, że jest dokładnie odwrotnie, ale nie piszę, że to koniec OLM. Ba, mimo poziomu zaawansowania wiedzy forumowiczów daleki jestem o twierdzenia, że w Polsce jest koniec CM, chociaż powszechnie znane jest moje zdanie na temat tego systemu.

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Awatar użytkownika

herbata666
900
Posty: 946
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Załączniki
Re: Pierwsza aparatura Aabratek

Postautor: herbata666 » niedziela, 22 lis 2015, 01:21

Zygmunt pisze:Bardzo autorytarnie piszesz. Ile tych sprzętów robisz, że stawiasz takie tezy? Kolejny raz piszesz coś, co może ma pokrycie w Twojej małe praktyce, ale nie sądzę, żeby przekładało się na wszystkich, lub choćby na forumowiczów.


Ile to mało ważne, najważniejsze jest to że testowałem i budowałem bufory do pojemności przeszło 30l.
Mogę śmiało powiedzieć, że przy budowie bufora trzeba kierować się trzema wyznacznikami : wielkość zbiornika, średnica i pojemność kolumny oraz przeznaczenie bufora (średnia moc planowanych wsadów). Dobrze skonstruowany bufor pomaga nie tylko w przedłużonym odbiorze ale również w łatwiejszej separacji frakcji lekkich. Wiadomo, że powiększone bufory potrzebują specjalnego zalania ich na początku rektyfikacji, ale poświęcamy na to około 15-30 minut, co w ostatecznym rozrachunku i tak daje nam dużą oszczędność czasu.

A powiedz mi Zygmuncie jakie Ty budowałeś największe bufor, że tak ironicznie podchodzisz do tematu ???


PS.
To zdanie jest piękne :D "Kolejny raz piszesz coś....", czego to się tyczy bo nie rozumiem ???
Co wcześniej takiego pisałem ???

Pozdrawiamy
SztukaDestylacji


michal278
1250
Posty: 1254
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Kontakt:
Załączniki
Re: Projekt bufora do zbiornika 100 l

Postautor: michal278 » niedziela, 22 lis 2015, 14:08

Ale rozmowa była o buforze. Jako że kolega Aronia najechal na mnie to teraz odbijam piłkę bez złośliwości. Moja kolumna to 63.5mm keg 100, 190cm zakończone głowicą puszkową, lm z zaworkiem precyzyjnym, ovm kulowy i precyzyjny. Były zmywaki są sprężynki, był ovm, dodany olm z dennicy, dodany bufor 5.9l. Temat niedawno zrobiony temu nie pisałem wcześniej. Zero automatyki, bufor jest extra nie temu że zwiększył prędkość ale że ciagne proces do 99 stopni. Próby przeprowadzone przy zmywakach - ovm kontra olm ten wygrywa na głowę. Bufor fajna sprawa naprawdę tylko cena trochę straszna. Jestem po kilkunastu procesach i uważam że warto, jeśli już inne elementy budowy masz dopracowane. Kolego Aronia 2 tyg. to dużo czasu, a co do Twego procesy to ja do 97 prowadziłem bez bufora z 1! korekcją proces, tylko początkowe tempo odbioru było małe. Spróbuj zrobić bufor 6l i zobacz czy jest różnica i z nami się podziel informacją. Ja mogę tylko podziękować za informacje kolegom dzięki którym moja kolumna powstała, w tym spawaczowi.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

Awatar użytkownika

lesgo58
3500
Posty: 3940
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Grudziądz
Załączniki
Re: Projekt bufora do zbiornika 100 l

Postautor: lesgo58 » niedziela, 22 lis 2015, 21:18

Nie byłoby bardziej wskazane przenieść post Akasa ( a nawet całą dyskusję na temat OVM/OLM) tutaj:

obnizone-ujscie-vm-lub-lm-zalety-i-korzysci-t8997.html

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2627
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Projekt bufora do zbiornika 100 l

Postautor: gr000by » wtorek, 24 lis 2015, 12:34

lesgo58 pisze:Nie byłoby bardziej wskazane przenieść post Akasa ( a nawet całą dyskusję na temat OVM/OLM) tutaj:

obnizone-ujscie-vm-lub-lm-zalety-i-korzysci-t8997.html


Przeniesione.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Awatar użytkownika

ZALOBIK
50
Posty: 71
Rejestracja: piątek, 12 lut 2016, 10:17
Załączniki
Re: Projekt bufora do zbiornika 100 l

Postautor: ZALOBIK » środa, 13 gru 2017, 08:20

Witam, nie chce zakładać kolejnego wątku. Proszę o ocenę projektu bufora o pojemności ok 6,5 l. Bufor dospawany do kega 100l, dla mnie rozwiązanie prostsze i tańsze do wykonania od szerokiego wlewu na kryzach. Rura wewnętrzną bufora wkręcona w fiiting, czy nie będzie zalewać w tym miejscu. Proszę o inf. czy konieczne jest stosowanie dogrzewaczy w formie zaślepionej rurki, a jeżeli tak to ile szt. jakie fi i wysokość. Z góry dziękuję za opinię.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wszystko, co naprawdę lubię jest albo niemoralne, albo nielegalne, albo tuczące. A.W

Awatar użytkownika

herbata666
900
Posty: 946
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Załączniki
Re: Projekt bufora do zbiornika 100 l

Postautor: herbata666 » środa, 13 gru 2017, 22:33

Średnica rury zewnętrznej 200mm ; wysokość 360-370mm (nad parasolem 10mm i pod parasolem 10mm, sam parasol 10mm)
Średnica dogrzewaczy 40mm ; wysokość 320mm
Średnica rury wewnętrznej 88,9mm ; wysokość 320mm (bez rurki przelewowej, tylko pierścień centrujący na górze w zupełności wystarczy)
Pojemność całkowita bufora 6,46 l, ilość dogrzewaczy 3 sztuki.
Przelot dla par powinien mieć minimum 45mm, a najlepiej 50mm plus dodatkowo trzeba by wspawać drut podtrzymujący podparcie z jakieś 10 mm nad tym przelotem żeby było miejsce na swobodne zasilenie całego układu. Pierścień centrujący jaki ja stosuję jako centrowanie na górze bufora to wywijka 48,3mm. Polecam przejść na średnicę rury zewnętrznej 254mm i dodatkowo port temp. zrobić na zasadzie sondy nurkującej od góry wtedy będą realne wskazania temperatury, jeżeli sonda ma być z boku to lepiej jej w ogóle nie robić. Jak będziesz miał jakieś pytanka to śmiało, lepiej 2 razy zapytać niż 2 razy budować.

Pozdrawiamy
SztukaDestylacji

Awatar użytkownika

ZALOBIK
50
Posty: 71
Rejestracja: piątek, 12 lut 2016, 10:17
Załączniki
Re: Projekt bufora do zbiornika 100 l

Postautor: ZALOBIK » czwartek, 14 gru 2017, 06:07

Dzięki za szybką i rzeczową odpowiedź. Prawdę mówiąc pisząc posta liczyłem na Twoje wskazówki.
Rozumiem że sonda nurkująca byłaby w deklu bufora - jaka długość sondy?
Pozdrawiam.
Wszystko, co naprawdę lubię jest albo niemoralne, albo nielegalne, albo tuczące. A.W


Kawo
100
Posty: 103
Rejestracja: niedziela, 13 lis 2016, 11:17
Załączniki
Re: Projekt bufora do zbiornika 100 l

Postautor: Kawo » czwartek, 14 gru 2017, 10:26

Czy sonda wstawiona z boku ma inne wskazania niż wstawiona od góry ?
Jeżeli tak, to jakie to mogą być różnice.

Awatar użytkownika

herbata666
900
Posty: 946
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Załączniki
Re: Projekt bufora do zbiornika 100 l

Postautor: herbata666 » czwartek, 14 gru 2017, 10:28

Tak żeby kończyła się 10mm nad dnem, najprościej może to być nawet rurka 10x1,5mm zaślepiona i wspawana na stałe w dekiel albo półmufa 1/2” i do tego korek sześciokątny 1/2” przewiercono i w niego wspawana rurka 10x1,5mm.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Pozdrawiamy
SztukaDestylacji


Kawo
100
Posty: 103
Rejestracja: niedziela, 13 lis 2016, 11:17
Załączniki
Re: Projekt bufora do zbiornika 100 l

Postautor: Kawo » czwartek, 14 gru 2017, 17:19

Jak jest różnica temp. mierzona 10 mm od dna, a sondą w boku bufora umieszczoną 30 mm poniżej lustra cieczy? Na ile to jest istotne, że piszesz żeby jej tam lepiej nie montować.


Wróć do „Bufory stabilizująco-wzmacniające”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości