-
Autor tematu - Posty: 29
- Rejestracja: piątek, 7 mar 2014, 18:40
- Załączniki
Projekt bufora do zbiornika 100 l
Projekt bufora 4.1L do zbiornika 100L i kolumny 76mm
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 1860
- Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
- Kontakt:
- Załączniki
Re: Pierwsza aparatura Aabratek
Do kega 100l najmniejszy bufor to 5l, a ja bym proponował 6l. Mniejszy nie będzie spełniał swego zadania.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
-
- Posty: 7010
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Załączniki
Re: Pierwsza aparatura Aabratek
Niby dlaczego ma nie spełniać swego zadania
Sprawdzałeś to, skoro tak autorytatywnie twierdzisz
michal278 pisze:Mniejszy nie będzie spełniał swego zadania.
Niby dlaczego ma nie spełniać swego zadania


SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 492
- Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 07:37
- Załączniki
Re: Pierwsza aparatura Aabratek
Ja mam keg 50l i bufor 2l,więc przy 100l zbiorniku powinien chodzić dobrze. Rura w środku bufora powinna być szersza od rury w kolumnie i grzybek nad nią troszkę szerszy aby czasami destylat nie wracał do zbiornika.
-
Autor tematu - Posty: 29
- Rejestracja: piątek, 7 mar 2014, 18:40
- Załączniki
Re: Pierwsza aparatura Aabratek
Jeśli chodzi ci o opary unoszące się z zbiornika, to szersza w moim przypadku dennica, byłaby chyba lepszym rozwiązaniem. Dzięki, za zwrócenie uwagi na ten szczegół.
Wysłane z mojego D2303 przy użyciu Tapatalka
Mod.
Nie cytujemy postu poprzedzającego w całości!
Wysłane z mojego D2303 przy użyciu Tapatalka
Mod.
Nie cytujemy postu poprzedzającego w całości!
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 08:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Załączniki
Re: Pierwsza aparatura Aabratek
Rozumiem, że już zostałeś ekspertem w sprawie buforów, temat na forum znasz na pamięć itd(a). Już nie mówiąc, że sam go posiadasz(b).
Czy może po rozmowie(jednej a może kilku) zostałeś tym ekspertem "teoretykiem"?
Ad (a) post132675.html#p132675 - bo niecałe 2 tygodnie temu nie znałeś podstawowych informacji z nim związanych.
Ad (b) budowa-aabratka-do-keg-100l-dwa-wzierniki-t12858-10.html#p125354 - bo jeszcze w maju, a nawet pod koniec czerwca go nie miałeś...
A teraz konkrety: aktualnie mam bufor około 4,5l przy zbiorniku około 100l i do 97,5 w zbiorniku leci bez żadnej korekty.
Jeszcze większy bufor - może i ma sens(nie wiem, nie używałem, nie będę się wypowiadał), aczkolwiek jak pomyślę, że napełniamy go samą stabilizacją(bez celowego zalewania) i będzie to trwać co najmniej 30 minut(a im większy tym więcej) to się zaczynam coraz bardziej zastanawiać...
P.S. A poza samym napełnieniem pasowałoby jeszcze trochę wzmocnić jego zawartość...
michal278 pisze:Do kega 100l najmniejszy bufor to 5l, a ja bym proponował 6l. Mniejszy nie będzie spełniał swego zadania.
Rozumiem, że już zostałeś ekspertem w sprawie buforów, temat na forum znasz na pamięć itd(a). Już nie mówiąc, że sam go posiadasz(b).
Czy może po rozmowie(jednej a może kilku) zostałeś tym ekspertem "teoretykiem"?
Ad (a) post132675.html#p132675 - bo niecałe 2 tygodnie temu nie znałeś podstawowych informacji z nim związanych.
Ad (b) budowa-aabratka-do-keg-100l-dwa-wzierniki-t12858-10.html#p125354 - bo jeszcze w maju, a nawet pod koniec czerwca go nie miałeś...
A teraz konkrety: aktualnie mam bufor około 4,5l przy zbiorniku około 100l i do 97,5 w zbiorniku leci bez żadnej korekty.
Jeszcze większy bufor - może i ma sens(nie wiem, nie używałem, nie będę się wypowiadał), aczkolwiek jak pomyślę, że napełniamy go samą stabilizacją(bez celowego zalewania) i będzie to trwać co najmniej 30 minut(a im większy tym więcej) to się zaczynam coraz bardziej zastanawiać...
P.S. A poza samym napełnieniem pasowałoby jeszcze trochę wzmocnić jego zawartość...
-
- Posty: 2219
- Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 21:40
- Załączniki
Re: Pierwsza aparatura Aabratek
Aronia trafił w sedno.
Koledzy jak coś piszecie to poprzyjcie to własnymi doświadczeniami lub przynajmniej ze skierowaniem do doświadczeń innych użytkowników. Niestety wielu nowych kolegów powtarza opinie aktualne ze 3 lata temu.
Wielokrotnie przekonałem się, że niektóre kiepskie dogmaty ciągle powtarzane w radach dla nowicjuszy dobre (choć niekoniecznie po ich sprawdzeniu
) ze 3-5 lat temu ciągle obowiązują pomimo rozwoju metod i sprzętu.
A "pancerne" bufory zewnętrzne to inna śpiewka. Koledzy początkujący otwórzcie oczy i kalkulatory. Może taniej opracować kocioł tak by bufor był wewnętrzny w kotle i łatwo i tanio wymienialny. Stalowa miska 5l kosztuje na targu 3zł. Do spirytusu dajemy miskę 5l do owocówek 1,5l .
Koledzy jak coś piszecie to poprzyjcie to własnymi doświadczeniami lub przynajmniej ze skierowaniem do doświadczeń innych użytkowników. Niestety wielu nowych kolegów powtarza opinie aktualne ze 3 lata temu.
Wielokrotnie przekonałem się, że niektóre kiepskie dogmaty ciągle powtarzane w radach dla nowicjuszy dobre (choć niekoniecznie po ich sprawdzeniu

A "pancerne" bufory zewnętrzne to inna śpiewka. Koledzy początkujący otwórzcie oczy i kalkulatory. Może taniej opracować kocioł tak by bufor był wewnętrzny w kotle i łatwo i tanio wymienialny. Stalowa miska 5l kosztuje na targu 3zł. Do spirytusu dajemy miskę 5l do owocówek 1,5l .
-
- Posty: 5202
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Załączniki
Re: Pierwsza aparatura Aabratek
Dycht sama prawda. Ja mam tylko 2 litry i napełnienie go oraz doprowadzenie do maksymalnego wzmocnienia trwa u mnie nie krócej niż 60 minut.
aronia pisze:...napełniamy go samą stabilizacją(bez celowego zalewania) i będzie to trwać co najmniej 30 minut(a im większy tym więcej) to się zaczynam coraz bardziej zastanawiać...
P.S. A poza samym napełnieniem pasowałoby jeszcze trochę wzmocnić jego zawartość...
Dycht sama prawda. Ja mam tylko 2 litry i napełnienie go oraz doprowadzenie do maksymalnego wzmocnienia trwa u mnie nie krócej niż 60 minut.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Załączniki
Re: Pierwsza aparatura Aabratek
Jako praktyk wypowiem się
, bo widzę że są jakieś przepychanki może uda się wszystko wyjaśnić
.
Rozumiem, że jest to bufor standardowej budowy ?? niestety dla zbiornika 100l i kolumny 76,1mm stanowczo za mały, dlatego tylko do 97,5C masz stabilną kolumnę, przydało by się jeszcze napisać jaką prędkością odbierasz, bo informacja, że do 97,5 C jest stabilnie nie dużo nam mówi (zakładam, że 12ml/kw).
Ma sens i to duży, jak możemy prowadzić tak proces, że mamy stabilną temperaturę (bez korekt) do 100C w kegu to chyba warto (nie potrzeba wtedy żadnych moto zaworów i innych cudów), wystarczy tylko idealnie dobrać bufor, zbiornik i kolumnę. Bufor powinno napełniać się przez zalewanie, szczególnie powiększony.
Ja mogę śmiało powiedzieć, że bufor 10l przy kegu 100l też będzie dobrze działał, będzie tylko kwestia prawidłowiej jego budowy i odpowiedniego prowadzenia rektyfikacji. Ja na obecną chwilę stosuje bufory 3,5l-50l, 7,5l-100l, 12l-200l. We wszystkich trzech typach prowadząc rektyfikację z prędkością 12ml/1kw jesteśmy w stanie odbierać stabilnie do 100C w kegu. Wszystko testowane.
PS.
Myślę, że era standardowych buforów czyli 2l-50l, powoli będzie przemijać, tak samo jak odbiór OVM który został wyparty przez dużo lepszy odbiór OLM. Jak byśmy stali w miejscu to każdy używał by ZP i było by dobrze.


A teraz konkrety: aktualnie mam bufor około 4,5l przy zbiorniku około 100l i do 97,5 w zbiorniku leci bez żadnej korekty.
Rozumiem, że jest to bufor standardowej budowy ?? niestety dla zbiornika 100l i kolumny 76,1mm stanowczo za mały, dlatego tylko do 97,5C masz stabilną kolumnę, przydało by się jeszcze napisać jaką prędkością odbierasz, bo informacja, że do 97,5 C jest stabilnie nie dużo nam mówi (zakładam, że 12ml/kw).
Jeszcze większy bufor - może i ma sens(nie wiem, nie używałem, nie będę się wypowiadał), aczkolwiek jak pomyślę, że napełniamy go samą stabilizacją(bez celowego zalewania) i będzie to trwać co najmniej 30 minut(a im większy tym więcej) to się zaczynam coraz bardziej zastanawiać...
Ma sens i to duży, jak możemy prowadzić tak proces, że mamy stabilną temperaturę (bez korekt) do 100C w kegu to chyba warto (nie potrzeba wtedy żadnych moto zaworów i innych cudów), wystarczy tylko idealnie dobrać bufor, zbiornik i kolumnę. Bufor powinno napełniać się przez zalewanie, szczególnie powiększony.
Koledzy jak coś piszecie to poprzyjcie to własnymi doświadczeniami lub przynajmniej ze skierowaniem do doświadczeń innych użytkowników.
Ja mogę śmiało powiedzieć, że bufor 10l przy kegu 100l też będzie dobrze działał, będzie tylko kwestia prawidłowiej jego budowy i odpowiedniego prowadzenia rektyfikacji. Ja na obecną chwilę stosuje bufory 3,5l-50l, 7,5l-100l, 12l-200l. We wszystkich trzech typach prowadząc rektyfikację z prędkością 12ml/1kw jesteśmy w stanie odbierać stabilnie do 100C w kegu. Wszystko testowane.
PS.
Myślę, że era standardowych buforów czyli 2l-50l, powoli będzie przemijać, tak samo jak odbiór OVM który został wyparty przez dużo lepszy odbiór OLM. Jak byśmy stali w miejscu to każdy używał by ZP i było by dobrze.
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
SztukaDestylacji
-
- Posty: 5362
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
- Kontakt:
- Załączniki
Re: Pierwsza aparatura Aabratek
Bardzo autorytarnie piszesz. Ile tych sprzętów robisz, że stawiasz takie tezy? Kolejny raz piszesz coś, co może ma pokrycie w Twojej małe praktyce, ale nie sądzę, żeby przekładało się na wszystkich, lub choćby na forumowiczów.
A dlaczego?
Gdzie został? Dlaczego lepszy? Moja praktyka wskazuje, że jest dokładnie odwrotnie, ale nie piszę, że to koniec OLM. Ba, mimo poziomu zaawansowania wiedzy forumowiczów daleki jestem o twierdzenia, że w Polsce jest koniec CM, chociaż powszechnie znane jest moje zdanie na temat tego systemu.
Myślę, że era standardowych buforów czyli 2l-50l, powoli będzie przemijać
A dlaczego?
tak samo jak odbiór OVM który został wyparty przez dużo lepszy odbiór OLM.
Gdzie został? Dlaczego lepszy? Moja praktyka wskazuje, że jest dokładnie odwrotnie, ale nie piszę, że to koniec OLM. Ba, mimo poziomu zaawansowania wiedzy forumowiczów daleki jestem o twierdzenia, że w Polsce jest koniec CM, chociaż powszechnie znane jest moje zdanie na temat tego systemu.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Załączniki
Re: Pierwsza aparatura Aabratek
Ile to mało ważne, najważniejsze jest to że testowałem i budowałem bufory do pojemności przeszło 30l.
Mogę śmiało powiedzieć, że przy budowie bufora trzeba kierować się trzema wyznacznikami : wielkość zbiornika, średnica i pojemność kolumny oraz przeznaczenie bufora (średnia moc planowanych wsadów). Dobrze skonstruowany bufor pomaga nie tylko w przedłużonym odbiorze ale również w łatwiejszej separacji frakcji lekkich. Wiadomo, że powiększone bufory potrzebują specjalnego zalania ich na początku rektyfikacji, ale poświęcamy na to około 15-30 minut, co w ostatecznym rozrachunku i tak daje nam dużą oszczędność czasu.
A powiedz mi Zygmuncie jakie Ty budowałeś największe bufor, że tak ironicznie podchodzisz do tematu ???
PS.
To zdanie jest piękne
"Kolejny raz piszesz coś....", czego to się tyczy bo nie rozumiem ???
Co wcześniej takiego pisałem ???
Zygmunt pisze:Bardzo autorytarnie piszesz. Ile tych sprzętów robisz, że stawiasz takie tezy? Kolejny raz piszesz coś, co może ma pokrycie w Twojej małe praktyce, ale nie sądzę, żeby przekładało się na wszystkich, lub choćby na forumowiczów.
Ile to mało ważne, najważniejsze jest to że testowałem i budowałem bufory do pojemności przeszło 30l.
Mogę śmiało powiedzieć, że przy budowie bufora trzeba kierować się trzema wyznacznikami : wielkość zbiornika, średnica i pojemność kolumny oraz przeznaczenie bufora (średnia moc planowanych wsadów). Dobrze skonstruowany bufor pomaga nie tylko w przedłużonym odbiorze ale również w łatwiejszej separacji frakcji lekkich. Wiadomo, że powiększone bufory potrzebują specjalnego zalania ich na początku rektyfikacji, ale poświęcamy na to około 15-30 minut, co w ostatecznym rozrachunku i tak daje nam dużą oszczędność czasu.
A powiedz mi Zygmuncie jakie Ty budowałeś największe bufor, że tak ironicznie podchodzisz do tematu ???
PS.
To zdanie jest piękne

Co wcześniej takiego pisałem ???
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
SztukaDestylacji
-
- Posty: 1860
- Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
- Kontakt:
- Załączniki
Re: Projekt bufora do zbiornika 100 l
Ale rozmowa była o buforze. Jako że kolega Aronia najechal na mnie to teraz odbijam piłkę bez złośliwości. Moja kolumna to 63.5mm keg 100, 190cm zakończone głowicą puszkową, lm z zaworkiem precyzyjnym, ovm kulowy i precyzyjny. Były zmywaki są sprężynki, był ovm, dodany olm z dennicy, dodany bufor 5.9l. Temat niedawno zrobiony temu nie pisałem wcześniej. Zero automatyki, bufor jest extra nie temu że zwiększył prędkość ale że ciagne proces do 99 stopni. Próby przeprowadzone przy zmywakach - ovm kontra olm ten wygrywa na głowę. Bufor fajna sprawa naprawdę tylko cena trochę straszna. Jestem po kilkunastu procesach i uważam że warto, jeśli już inne elementy budowy masz dopracowane. Kolego Aronia 2 tyg. to dużo czasu, a co do Twego procesy to ja do 97 prowadziłem bez bufora z 1! korekcją proces, tylko początkowe tempo odbioru było małe. Spróbuj zrobić bufor 6l i zobacz czy jest różnica i z nami się podziel informacją. Ja mogę tylko podziękować za informacje kolegom dzięki którym moja kolumna powstała, w tym spawaczowi.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
-
- Posty: 5202
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Załączniki
Re: Projekt bufora do zbiornika 100 l
Nie byłoby bardziej wskazane przenieść post Akasa ( a nawet całą dyskusję na temat OVM/OLM) tutaj:
obnizone-ujscie-vm-lub-lm-zalety-i-korzysci-t8997.html
obnizone-ujscie-vm-lub-lm-zalety-i-korzysci-t8997.html
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Załączniki
Re: Projekt bufora do zbiornika 100 l
Przeniesione.
lesgo58 pisze:Nie byłoby bardziej wskazane przenieść post Akasa ( a nawet całą dyskusję na temat OVM/OLM) tutaj:
obnizone-ujscie-vm-lub-lm-zalety-i-korzysci-t8997.html
Przeniesione.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Re: Projekt bufora do zbiornika 100 l
Witam, nie chce zakładać kolejnego wątku. Proszę o ocenę projektu bufora o pojemności ok 6,5 l. Bufor dospawany do kega 100l, dla mnie rozwiązanie prostsze i tańsze do wykonania od szerokiego wlewu na kryzach. Rura wewnętrzną bufora wkręcona w fiiting, czy nie będzie zalewać w tym miejscu. Proszę o inf. czy konieczne jest stosowanie dogrzewaczy w formie zaślepionej rurki, a jeżeli tak to ile szt. jakie fi i wysokość. Z góry dziękuję za opinię.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Załączniki
Re: Projekt bufora do zbiornika 100 l
Średnica rury zewnętrznej 200mm ; wysokość 360-370mm (nad parasolem 10mm i pod parasolem 10mm, sam parasol 10mm)
Średnica dogrzewaczy 40mm ; wysokość 320mm
Średnica rury wewnętrznej 88,9mm ; wysokość 320mm (bez rurki przelewowej, tylko pierścień centrujący na górze w zupełności wystarczy)
Pojemność całkowita bufora 6,46 l, ilość dogrzewaczy 3 sztuki.
Przelot dla par powinien mieć minimum 45mm, a najlepiej 50mm plus dodatkowo trzeba by wspawać drut podtrzymujący podparcie z jakieś 10 mm nad tym przelotem żeby było miejsce na swobodne zasilenie całego układu. Pierścień centrujący jaki ja stosuję jako centrowanie na górze bufora to wywijka 48,3mm. Polecam przejść na średnicę rury zewnętrznej 254mm i dodatkowo port temp. zrobić na zasadzie sondy nurkującej od góry wtedy będą realne wskazania temperatury, jeżeli sonda ma być z boku to lepiej jej w ogóle nie robić. Jak będziesz miał jakieś pytanka to śmiało, lepiej 2 razy zapytać niż 2 razy budować.
Średnica dogrzewaczy 40mm ; wysokość 320mm
Średnica rury wewnętrznej 88,9mm ; wysokość 320mm (bez rurki przelewowej, tylko pierścień centrujący na górze w zupełności wystarczy)
Pojemność całkowita bufora 6,46 l, ilość dogrzewaczy 3 sztuki.
Przelot dla par powinien mieć minimum 45mm, a najlepiej 50mm plus dodatkowo trzeba by wspawać drut podtrzymujący podparcie z jakieś 10 mm nad tym przelotem żeby było miejsce na swobodne zasilenie całego układu. Pierścień centrujący jaki ja stosuję jako centrowanie na górze bufora to wywijka 48,3mm. Polecam przejść na średnicę rury zewnętrznej 254mm i dodatkowo port temp. zrobić na zasadzie sondy nurkującej od góry wtedy będą realne wskazania temperatury, jeżeli sonda ma być z boku to lepiej jej w ogóle nie robić. Jak będziesz miał jakieś pytanka to śmiało, lepiej 2 razy zapytać niż 2 razy budować.
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
SztukaDestylacji
Re: Projekt bufora do zbiornika 100 l
Dzięki za szybką i rzeczową odpowiedź. Prawdę mówiąc pisząc posta liczyłem na Twoje wskazówki.
Rozumiem że sonda nurkująca byłaby w deklu bufora - jaka długość sondy?
Pozdrawiam.
Rozumiem że sonda nurkująca byłaby w deklu bufora - jaka długość sondy?
Pozdrawiam.
-
- Posty: 103
- Rejestracja: niedziela, 13 lis 2016, 11:17
- Załączniki
Re: Projekt bufora do zbiornika 100 l
Czy sonda wstawiona z boku ma inne wskazania niż wstawiona od góry ?
Jeżeli tak, to jakie to mogą być różnice.
Jeżeli tak, to jakie to mogą być różnice.
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Załączniki
Re: Projekt bufora do zbiornika 100 l
Tak żeby kończyła się 10mm nad dnem, najprościej może to być nawet rurka 10x1,5mm zaślepiona i wspawana na stałe w dekiel albo półmufa 1/2” i do tego korek sześciokątny 1/2” przewiercono i w niego wspawana rurka 10x1,5mm.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
SztukaDestylacji
-
- Posty: 103
- Rejestracja: niedziela, 13 lis 2016, 11:17
- Załączniki
Re: Projekt bufora do zbiornika 100 l
Jak jest różnica temp. mierzona 10 mm od dna, a sondą w boku bufora umieszczoną 30 mm poniżej lustra cieczy? Na ile to jest istotne, że piszesz żeby jej tam lepiej nie montować.
Wróć do „Bufory stabilizująco-wzmacniające”
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości