Projekt bufora do zbiornika 100 l
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Pierwsza aparatura Aabratek
Czy może po rozmowie(jednej a może kilku) zostałeś tym ekspertem "teoretykiem"?
Ad (a) http://alkohole-domowe.com/forum/post13 ... ml#p132675 - bo niecałe 2 tygodnie temu nie znałeś podstawowych informacji z nim związanych.
Ad (b) http://alkohole-domowe.com/forum/budowa ... ml#p125354 - bo jeszcze w maju, a nawet pod koniec czerwca go nie miałeś...
A teraz konkrety: aktualnie mam bufor około 4,5l przy zbiorniku około 100l i do 97,5 w zbiorniku leci bez żadnej korekty.
Jeszcze większy bufor - może i ma sens(nie wiem, nie używałem, nie będę się wypowiadał), aczkolwiek jak pomyślę, że napełniamy go samą stabilizacją(bez celowego zalewania) i będzie to trwać co najmniej 30 minut(a im większy tym więcej) to się zaczynam coraz bardziej zastanawiać...
P.S. A poza samym napełnieniem pasowałoby jeszcze trochę wzmocnić jego zawartość...
Rozumiem, że już zostałeś ekspertem w sprawie buforów, temat na forum znasz na pamięć itd(a). Już nie mówiąc, że sam go posiadasz(b).michal278 pisze:Do kega 100l najmniejszy bufor to 5l, a ja bym proponował 6l. Mniejszy nie będzie spełniał swego zadania.
Czy może po rozmowie(jednej a może kilku) zostałeś tym ekspertem "teoretykiem"?
Ad (a) http://alkohole-domowe.com/forum/post13 ... ml#p132675 - bo niecałe 2 tygodnie temu nie znałeś podstawowych informacji z nim związanych.
Ad (b) http://alkohole-domowe.com/forum/budowa ... ml#p125354 - bo jeszcze w maju, a nawet pod koniec czerwca go nie miałeś...
A teraz konkrety: aktualnie mam bufor około 4,5l przy zbiorniku około 100l i do 97,5 w zbiorniku leci bez żadnej korekty.
Jeszcze większy bufor - może i ma sens(nie wiem, nie używałem, nie będę się wypowiadał), aczkolwiek jak pomyślę, że napełniamy go samą stabilizacją(bez celowego zalewania) i będzie to trwać co najmniej 30 minut(a im większy tym więcej) to się zaczynam coraz bardziej zastanawiać...
P.S. A poza samym napełnieniem pasowałoby jeszcze trochę wzmocnić jego zawartość...
-
- Posty: 2454
- Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
- Podziękował: 647 razy
- Otrzymał podziękowanie: 605 razy
Re: Pierwsza aparatura Aabratek
Aronia trafił w sedno.
Koledzy jak coś piszecie to poprzyjcie to własnymi doświadczeniami lub przynajmniej ze skierowaniem do doświadczeń innych użytkowników. Niestety wielu nowych kolegów powtarza opinie aktualne ze 3 lata temu.
Wielokrotnie przekonałem się, że niektóre kiepskie dogmaty ciągle powtarzane w radach dla nowicjuszy dobre (choć niekoniecznie po ich sprawdzeniu ) ze 3-5 lat temu ciągle obowiązują pomimo rozwoju metod i sprzętu.
A "pancerne" bufory zewnętrzne to inna śpiewka. Koledzy początkujący otwórzcie oczy i kalkulatory. Może taniej opracować kocioł tak by bufor był wewnętrzny w kotle i łatwo i tanio wymienialny. Stalowa miska 5l kosztuje na targu 3zł. Do spirytusu dajemy miskę 5l do owocówek 1,5l .
Koledzy jak coś piszecie to poprzyjcie to własnymi doświadczeniami lub przynajmniej ze skierowaniem do doświadczeń innych użytkowników. Niestety wielu nowych kolegów powtarza opinie aktualne ze 3 lata temu.
Wielokrotnie przekonałem się, że niektóre kiepskie dogmaty ciągle powtarzane w radach dla nowicjuszy dobre (choć niekoniecznie po ich sprawdzeniu ) ze 3-5 lat temu ciągle obowiązują pomimo rozwoju metod i sprzętu.
A "pancerne" bufory zewnętrzne to inna śpiewka. Koledzy początkujący otwórzcie oczy i kalkulatory. Może taniej opracować kocioł tak by bufor był wewnętrzny w kotle i łatwo i tanio wymienialny. Stalowa miska 5l kosztuje na targu 3zł. Do spirytusu dajemy miskę 5l do owocówek 1,5l .
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2756 razy
Re: Pierwsza aparatura Aabratek
Dycht sama prawda. Ja mam tylko 2 litry i napełnienie go oraz doprowadzenie do maksymalnego wzmocnienia trwa u mnie nie krócej niż 60 minut.aronia pisze:...napełniamy go samą stabilizacją(bez celowego zalewania) i będzie to trwać co najmniej 30 minut(a im większy tym więcej) to się zaczynam coraz bardziej zastanawiać...
P.S. A poza samym napełnieniem pasowałoby jeszcze trochę wzmocnić jego zawartość...
[URL=https://matchnow.info] Beautiful Womans from your city[/URL]
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Pierwsza aparatura Aabratek
Jako praktyk wypowiem się , bo widzę że są jakieś przepychanki może uda się wszystko wyjaśnić .
PS.
Myślę, że era standardowych buforów czyli 2l-50l, powoli będzie przemijać, tak samo jak odbiór OVM który został wyparty przez dużo lepszy odbiór OLM. Jak byśmy stali w miejscu to każdy używał by ZP i było by dobrze.
Rozumiem, że jest to bufor standardowej budowy ?? niestety dla zbiornika 100l i kolumny 76,1mm stanowczo za mały, dlatego tylko do 97,5C masz stabilną kolumnę, przydało by się jeszcze napisać jaką prędkością odbierasz, bo informacja, że do 97,5 C jest stabilnie nie dużo nam mówi (zakładam, że 12ml/kw).A teraz konkrety: aktualnie mam bufor około 4,5l przy zbiorniku około 100l i do 97,5 w zbiorniku leci bez żadnej korekty.
Ma sens i to duży, jak możemy prowadzić tak proces, że mamy stabilną temperaturę (bez korekt) do 100C w kegu to chyba warto (nie potrzeba wtedy żadnych moto zaworów i innych cudów), wystarczy tylko idealnie dobrać bufor, zbiornik i kolumnę. Bufor powinno napełniać się przez zalewanie, szczególnie powiększony.Jeszcze większy bufor - może i ma sens(nie wiem, nie używałem, nie będę się wypowiadał), aczkolwiek jak pomyślę, że napełniamy go samą stabilizacją(bez celowego zalewania) i będzie to trwać co najmniej 30 minut(a im większy tym więcej) to się zaczynam coraz bardziej zastanawiać...
Ja mogę śmiało powiedzieć, że bufor 10l przy kegu 100l też będzie dobrze działał, będzie tylko kwestia prawidłowiej jego budowy i odpowiedniego prowadzenia rektyfikacji. Ja na obecną chwilę stosuje bufory 3,5l-50l, 7,5l-100l, 12l-200l. We wszystkich trzech typach prowadząc rektyfikację z prędkością 12ml/1kw jesteśmy w stanie odbierać stabilnie do 100C w kegu. Wszystko testowane.Koledzy jak coś piszecie to poprzyjcie to własnymi doświadczeniami lub przynajmniej ze skierowaniem do doświadczeń innych użytkowników.
PS.
Myślę, że era standardowych buforów czyli 2l-50l, powoli będzie przemijać, tak samo jak odbiór OVM który został wyparty przez dużo lepszy odbiór OLM. Jak byśmy stali w miejscu to każdy używał by ZP i było by dobrze.
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
SztukaDestylacji
-
- Posty: 5391
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 678 razy
- Kontakt:
Re: Pierwsza aparatura Aabratek
Bardzo autorytarnie piszesz. Ile tych sprzętów robisz, że stawiasz takie tezy? Kolejny raz piszesz coś, co może ma pokrycie w Twojej małe praktyce, ale nie sądzę, żeby przekładało się na wszystkich, lub choćby na forumowiczów.
A dlaczego?Myślę, że era standardowych buforów czyli 2l-50l, powoli będzie przemijać
Gdzie został? Dlaczego lepszy? Moja praktyka wskazuje, że jest dokładnie odwrotnie, ale nie piszę, że to koniec OLM. Ba, mimo poziomu zaawansowania wiedzy forumowiczów daleki jestem o twierdzenia, że w Polsce jest koniec CM, chociaż powszechnie znane jest moje zdanie na temat tego systemu.tak samo jak odbiór OVM który został wyparty przez dużo lepszy odbiór OLM.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Pierwsza aparatura Aabratek
Mogę śmiało powiedzieć, że przy budowie bufora trzeba kierować się trzema wyznacznikami : wielkość zbiornika, średnica i pojemność kolumny oraz przeznaczenie bufora (średnia moc planowanych wsadów). Dobrze skonstruowany bufor pomaga nie tylko w przedłużonym odbiorze ale również w łatwiejszej separacji frakcji lekkich. Wiadomo, że powiększone bufory potrzebują specjalnego zalania ich na początku rektyfikacji, ale poświęcamy na to około 15-30 minut, co w ostatecznym rozrachunku i tak daje nam dużą oszczędność czasu.
A powiedz mi Zygmuncie jakie Ty budowałeś największe bufor, że tak ironicznie podchodzisz do tematu ???
PS.
To zdanie jest piękne "Kolejny raz piszesz coś....", czego to się tyczy bo nie rozumiem ???
Co wcześniej takiego pisałem ???
Ile to mało ważne, najważniejsze jest to że testowałem i budowałem bufory do pojemności przeszło 30l.Zygmunt pisze:Bardzo autorytarnie piszesz. Ile tych sprzętów robisz, że stawiasz takie tezy? Kolejny raz piszesz coś, co może ma pokrycie w Twojej małe praktyce, ale nie sądzę, żeby przekładało się na wszystkich, lub choćby na forumowiczów.
Mogę śmiało powiedzieć, że przy budowie bufora trzeba kierować się trzema wyznacznikami : wielkość zbiornika, średnica i pojemność kolumny oraz przeznaczenie bufora (średnia moc planowanych wsadów). Dobrze skonstruowany bufor pomaga nie tylko w przedłużonym odbiorze ale również w łatwiejszej separacji frakcji lekkich. Wiadomo, że powiększone bufory potrzebują specjalnego zalania ich na początku rektyfikacji, ale poświęcamy na to około 15-30 minut, co w ostatecznym rozrachunku i tak daje nam dużą oszczędność czasu.
A powiedz mi Zygmuncie jakie Ty budowałeś największe bufor, że tak ironicznie podchodzisz do tematu ???
PS.
To zdanie jest piękne "Kolejny raz piszesz coś....", czego to się tyczy bo nie rozumiem ???
Co wcześniej takiego pisałem ???
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
SztukaDestylacji
-
- Posty: 1869
- Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 106 razy
- Kontakt:
Re: Projekt bufora do zbiornika 100 l
Ale rozmowa była o buforze. Jako że kolega Aronia najechal na mnie to teraz odbijam piłkę bez złośliwości. Moja kolumna to 63.5mm keg 100, 190cm zakończone głowicą puszkową, lm z zaworkiem precyzyjnym, ovm kulowy i precyzyjny. Były zmywaki są sprężynki, był ovm, dodany olm z dennicy, dodany bufor 5.9l. Temat niedawno zrobiony temu nie pisałem wcześniej. Zero automatyki, bufor jest extra nie temu że zwiększył prędkość ale że ciagne proces do 99 stopni. Próby przeprowadzone przy zmywakach - ovm kontra olm ten wygrywa na głowę. Bufor fajna sprawa naprawdę tylko cena trochę straszna. Jestem po kilkunastu procesach i uważam że warto, jeśli już inne elementy budowy masz dopracowane. Kolego Aronia 2 tyg. to dużo czasu, a co do Twego procesy to ja do 97 prowadziłem bez bufora z 1! korekcją proces, tylko początkowe tempo odbioru było małe. Spróbuj zrobić bufor 6l i zobacz czy jest różnica i z nami się podziel informacją. Ja mogę tylko podziękować za informacje kolegom dzięki którym moja kolumna powstała, w tym spawaczowi.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2756 razy
Re: Projekt bufora do zbiornika 100 l
Nie byłoby bardziej wskazane przenieść post Akasa ( a nawet całą dyskusję na temat OVM/OLM) tutaj:
http://alkohole-domowe.com/forum/obnizo ... t8997.html
http://alkohole-domowe.com/forum/obnizo ... t8997.html
[URL=https://matchnow.info] Beautiful Womans from your city[/URL]
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Re: Projekt bufora do zbiornika 100 l
Przeniesione.lesgo58 pisze:Nie byłoby bardziej wskazane przenieść post Akasa ( a nawet całą dyskusję na temat OVM/OLM) tutaj:
http://alkohole-domowe.com/forum/obnizo ... t8997.html
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Re: Projekt bufora do zbiornika 100 l
Witam, nie chce zakładać kolejnego wątku. Proszę o ocenę projektu bufora o pojemności ok 6,5 l. Bufor dospawany do kega 100l, dla mnie rozwiązanie prostsze i tańsze do wykonania od szerokiego wlewu na kryzach. Rura wewnętrzną bufora wkręcona w fiiting, czy nie będzie zalewać w tym miejscu. Proszę o inf. czy konieczne jest stosowanie dogrzewaczy w formie zaślepionej rurki, a jeżeli tak to ile szt. jakie fi i wysokość. Z góry dziękuję za opinię.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Projekt bufora do zbiornika 100 l
Średnica rury zewnętrznej 200mm ; wysokość 360-370mm (nad parasolem 10mm i pod parasolem 10mm, sam parasol 10mm)
Średnica dogrzewaczy 40mm ; wysokość 320mm
Średnica rury wewnętrznej 88,9mm ; wysokość 320mm (bez rurki przelewowej, tylko pierścień centrujący na górze w zupełności wystarczy)
Pojemność całkowita bufora 6,46 l, ilość dogrzewaczy 3 sztuki.
Przelot dla par powinien mieć minimum 45mm, a najlepiej 50mm plus dodatkowo trzeba by wspawać drut podtrzymujący podparcie z jakieś 10 mm nad tym przelotem żeby było miejsce na swobodne zasilenie całego układu. Pierścień centrujący jaki ja stosuję jako centrowanie na górze bufora to wywijka 48,3mm. Polecam przejść na średnicę rury zewnętrznej 254mm i dodatkowo port temp. zrobić na zasadzie sondy nurkującej od góry wtedy będą realne wskazania temperatury, jeżeli sonda ma być z boku to lepiej jej w ogóle nie robić. Jak będziesz miał jakieś pytanka to śmiało, lepiej 2 razy zapytać niż 2 razy budować.
Średnica dogrzewaczy 40mm ; wysokość 320mm
Średnica rury wewnętrznej 88,9mm ; wysokość 320mm (bez rurki przelewowej, tylko pierścień centrujący na górze w zupełności wystarczy)
Pojemność całkowita bufora 6,46 l, ilość dogrzewaczy 3 sztuki.
Przelot dla par powinien mieć minimum 45mm, a najlepiej 50mm plus dodatkowo trzeba by wspawać drut podtrzymujący podparcie z jakieś 10 mm nad tym przelotem żeby było miejsce na swobodne zasilenie całego układu. Pierścień centrujący jaki ja stosuję jako centrowanie na górze bufora to wywijka 48,3mm. Polecam przejść na średnicę rury zewnętrznej 254mm i dodatkowo port temp. zrobić na zasadzie sondy nurkującej od góry wtedy będą realne wskazania temperatury, jeżeli sonda ma być z boku to lepiej jej w ogóle nie robić. Jak będziesz miał jakieś pytanka to śmiało, lepiej 2 razy zapytać niż 2 razy budować.
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
SztukaDestylacji
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Projekt bufora do zbiornika 100 l
Tak żeby kończyła się 10mm nad dnem, najprościej może to być nawet rurka 10x1,5mm zaślepiona i wspawana na stałe w dekiel albo półmufa 1/2” i do tego korek sześciokątny 1/2” przewiercono i w niego wspawana rurka 10x1,5mm.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
SztukaDestylacji
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Projekt bufora do zbiornika 100 l
Można próbować ale zawsze będzie różnica, już to przerabiałem i testowałem na wiele sposobów, a nie wyobrażam sobie sondy bez pochewki umieszczonej w płynie z boku bufora, port otwarty tylkow kolumnie. Dlatego najprościej dać port nurkujący zaślepiony, jak w zbiorniku od góry.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
SztukaDestylacji
-
- Posty: 103
- Rejestracja: niedziela, 13 lis 2016, 11:17
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Projekt bufora do zbiornika 100 l
Hm...to się zmartwiłem, w buforze i w zbiorniku mam DS18b20 w gilzach stalowych a te wsunięte w kawałek wężyka silikonowego a następnie w wspawaną półmufkę i dociągnięte korkiem. Czy taki sposób montażu powoduje zafałszowanie wskazań z powodu oddziaływanie na gilzę, oprócz temp cieczy, również temp.ściany bufora ? Teoretycznie, przy ocieplonej ściance temp. ścianki i płynu powinna być bardzo zbliżona, dlaczego ma tam być taka różnica ?
-
- Posty: 311
- Rejestracja: poniedziałek, 7 gru 2015, 21:14
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Podziękował: 41 razy
- Otrzymał podziękowanie: 75 razy
- Kontakt:
Re: Projekt bufora do zbiornika 100 l
Potwierdzam różnicę temperatur w zależności od umiejscowienia czujnika w buforze, u mnie środkowy pokazuje jakieś 2 stopnie mniej niż ten wpuszczony denkiem.
Popieram zdanie Piotrka odnośnie wielkości buforów. Też mi się wydaje, że większy bufor niż ogólnie przyjęty lepiej się sprawdza. Ja mam bufor 2-2,1 litrowy do kega 30l. Nie muszę pilnować temperatury w kegu - przy 100 stopniach mam jeszcze pełen bufor, odbiór kończę patrząc na temperaturę w buforze.
Ostatnio grzałem 2600W sam odbiór zajął mi 2h, (rozgrzewanie i stabilizacja 2h 40min.) skończyłem gdy w buforze było 88 stopni, nie redukowałem. temp na dziesiątej półce wzrosła o 0,2 stopnia, na głowicy bez zmian. W buforze zostało ok 1l pogonów zmieszanych z wodą.
Przydałby się dodatkowy wziernik w dole bufora, aby obserwować wygotowywanie płynu pod koniec i uchwycenie optymalnego momentu do wyłączenia, gdy powtórnie się wypełnia.
Jeżeli chodzi o to co wylewam z bufora to jest niepijalne, ale przezroczyste, prawdziwy syf zostaje w kegu.
P.S.
Bufor napełnia się 20 min, ale nie jest to czas stracony, bo stabilizacja cały czas trwa. Pierwszy zrzut jeziorka robię na otwartym buforze, ale czasami robi mi się zator powietrzny w rurce łączącej bufor ze spustem kega
Popieram zdanie Piotrka odnośnie wielkości buforów. Też mi się wydaje, że większy bufor niż ogólnie przyjęty lepiej się sprawdza. Ja mam bufor 2-2,1 litrowy do kega 30l. Nie muszę pilnować temperatury w kegu - przy 100 stopniach mam jeszcze pełen bufor, odbiór kończę patrząc na temperaturę w buforze.
Ostatnio grzałem 2600W sam odbiór zajął mi 2h, (rozgrzewanie i stabilizacja 2h 40min.) skończyłem gdy w buforze było 88 stopni, nie redukowałem. temp na dziesiątej półce wzrosła o 0,2 stopnia, na głowicy bez zmian. W buforze zostało ok 1l pogonów zmieszanych z wodą.
Przydałby się dodatkowy wziernik w dole bufora, aby obserwować wygotowywanie płynu pod koniec i uchwycenie optymalnego momentu do wyłączenia, gdy powtórnie się wypełnia.
Jeżeli chodzi o to co wylewam z bufora to jest niepijalne, ale przezroczyste, prawdziwy syf zostaje w kegu.
P.S.
Bufor napełnia się 20 min, ale nie jest to czas stracony, bo stabilizacja cały czas trwa. Pierwszy zrzut jeziorka robię na otwartym buforze, ale czasami robi mi się zator powietrzny w rurce łączącej bufor ze spustem kega
KALKULATOR NALEWKOWY : https://nalewkidomowe.com
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Projekt bufora do zbiornika 100 l
Wszystkie porty tak przerobiłem, rurka Cu 8mm lutowana z korkiem z KO, w szczególności przydają się pochewki w buforze i porcie wody chłodzącej.
O czymś takim zapewne piszesz, jak w załącznikach......herbata666 pisze:..., a nie wyobrażam sobie sondy bez pochewki umieszczonej w płynie z boku bufora, port otwarty tylkow kolumnie.
Wszystkie porty tak przerobiłem, rurka Cu 8mm lutowana z korkiem z KO, w szczególności przydają się pochewki w buforze i porcie wody chłodzącej.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
- Posty: 492
- Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
- Podziękował: 89 razy
- Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: Projekt bufora do zbiornika 100 l
Będzie, daszek podnieść o 0,5cm i w rurę w buforze włóż wypełnienie przewiewniejsze niż do kolumny. Rura w buforze powinna mieć większą średnicę niż kolumna by nie dochodziło do zalania. Więc jak masz grubszą rurę to daj a jak nie masz to daj sprężynki miedziane i też będzie.
Re: Projekt bufora do zbiornika 100 l
Witam, czy któryś z szanownych kolegów mógłby ocenić mój projekt, czy ma szansę odpalić? Projekt zakłada dospawanie rury 219,1 mm do kega 100l tak aby był on dogrzewany przez keg w trakcie procesu, w środku rura 88mm a nad nią dennica 100, w środku sprężynki od Pilipka ze stali nierdzewnej. Zastanawia mnie tylko jeszcze jeden temat, a mianowicie czy jest sens montowania dogrzewaczy skoro cały spód bufora będzie grzany górą kega oraz czy nie warto dodatkowo zamontować przelewu z bufora bezpośrednio do kega aby móc opróżnić bufor do zbiornika? Z góry przepraszam za prymitywny rysunek.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Projekt bufora do zbiornika 100 l
Coś w temacie bufora dla zbiornika 100l i kolumny 76,3 się zmieniło ?
Chce taki jak w opisie zrobić, więc jak to kolega napisał ... " lepiej dwa razy pytać niż dwa razy budować "
Proszę o jakieś porady ewentualnie rysunki.
Witam, odgrzeje kotleta bo post z 2017.herbata666 pisze:Średnica rury zewnętrznej 200mm ; wysokość 360-370mm (nad parasolem 10mm i pod parasolem 10mm, sam parasol 10mm)
Średnica dogrzewaczy 40mm ; wysokość 320mm
Średnica rury wewnętrznej 88,9mm ; wysokość 320mm (bez rurki przelewowej, tylko pierścień centrujący na górze w zupełności wystarczy)
Pojemność całkowita bufora 6,46 l, ilość dogrzewaczy 3 sztuki.
Przelot dla par powinien mieć minimum 45mm, a najlepiej 50mm plus dodatkowo trzeba by wspawać drut podtrzymujący podparcie z jakieś 10 mm nad tym przelotem żeby było miejsce na swobodne zasilenie całego układu. Pierścień centrujący jaki ja stosuję jako centrowanie na górze bufora to wywijka 48,3mm. Polecam przejść na średnicę rury zewnętrznej 254mm i dodatkowo port temp. zrobić na zasadzie sondy nurkującej od góry wtedy będą realne wskazania temperatury, jeżeli sonda ma być z boku to lepiej jej w ogóle nie robić. Jak będziesz miał jakieś pytanka to śmiało, lepiej 2 razy zapytać niż 2 razy budować.
Coś w temacie bufora dla zbiornika 100l i kolumny 76,3 się zmieniło ?
Chce taki jak w opisie zrobić, więc jak to kolega napisał ... " lepiej dwa razy pytać niż dwa razy budować "
Proszę o jakieś porady ewentualnie rysunki.
Ostatnio zmieniony niedziela, 28 lut 2021, 09:44 przez Arkado, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 311
- Rejestracja: poniedziałek, 7 gru 2015, 21:14
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Podziękował: 41 razy
- Otrzymał podziękowanie: 75 razy
- Kontakt:
Re: Projekt bufora do zbiornika 100 l
Potrzebna wypowiedź kogoś kto ma zasyp 20 cm. Do ilu można wzmocnić zawartość bufora i szczegóły przebiegu procesu.
Tylko, czy nie wyjdzie kiszka, jak taki bufor zasypie miedzią, i będzie mu kiepsko wzmacniał ?aakk pisze:Tak, wykonaj sobie bufor niższy.
Potrzebna wypowiedź kogoś kto ma zasyp 20 cm. Do ilu można wzmocnić zawartość bufora i szczegóły przebiegu procesu.
KALKULATOR NALEWKOWY : https://nalewkidomowe.com
-
- Posty: 311
- Rejestracja: poniedziałek, 7 gru 2015, 21:14
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Podziękował: 41 razy
- Otrzymał podziękowanie: 75 razy
- Kontakt: