Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.

Autor tematu
darekcic
5
Posty: 8
Rejestracja: środa, 27 lis 2019, 17:32
Załączniki
Problem z nastawem

Postautor: darekcic » piątek, 1 paź 2021, 10:24

Nastawiłem cukrowy 200l - 50kg cukru reszta woda i drożdże turbo. Popełniłem podstawy błąd jak nastawiałem było jeszcze w miarę ciepło więc zrobiłem w garażu woda ok 25stC zasypiałem cukier i drożdże i przyszły zimne dni ok 5-7stC. Obecnie po ok 9 dniach nastaw niby jeszcze delikatnie pracuje malutka pianka na wierzchu ale jak zanurzyłem cukromierz to na skali 10. Pytanie co robić dodać drożdży to coś pomoże czy czekać ? W tamtym roku robiłem w lecie to już po 5 dniach było wszystko przerobione i na cukromierz u -4.


Awatar użytkownika

Góral bagienny
2000
Posty: 2457
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Problem z nastawem

Postautor: Góral bagienny » piątek, 1 paź 2021, 15:22

Podgrzej nastaw ociepl beczkę i po problemie ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


Autor tematu
darekcic
5
Posty: 8
Rejestracja: środa, 27 lis 2019, 17:32
Załączniki
Re: Problem z nastawem

Postautor: darekcic » piątek, 1 paź 2021, 15:56

To co myślisz że jeszcze do odratowania ? Coś dodawać czy tylko temperature podnieść ?

Awatar użytkownika

Góral bagienny
2000
Posty: 2457
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Problem z nastawem

Postautor: Góral bagienny » piątek, 1 paź 2021, 19:49

Nic nie dodaj, drożdże jeszcze są i pracują tylko leniwie bo im zimno :)
Grzałka do nastawu , podgrzać do około 22st. ocieplić kołderką beczkę i powinny żwawo się wziąść do roboty.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

wolan
700
Posty: 706
Rejestracja: sobota, 14 lut 2009, 17:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Lublin/Ostrowiec Św.
Kontakt:
Załączniki
Re: Problem z nastawem

Postautor: wolan » piątek, 1 paź 2021, 20:14

Na przyszłość postaw beczkę na styropianie i tak jak radzi Góral przykryj kołderką i grzałka nie powinna być potrzebna ( dużo też zależy od tego jakie dajesz drożdże).
Pozdro

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Kolumny w różnych konfiguracjach :
https://mojdestylator.pl
https://mojdestylator.olx.pl


T-rex
50
Posty: 86
Rejestracja: piątek, 11 gru 2015, 10:02
Załączniki
Re: Problem z nastawem

Postautor: T-rex » piątek, 1 paź 2021, 21:47

Ja używam drożdży black label od @wolan.
Beczka 220l i 50-52kg cukru.
Gotuje wodę w kegu ze 40l wlewam do beczki wsypuje cały cukier mieszam do rozpuszczenia.
Dolewam zimnej wody z kranu do pełna. Wsypuje 450 gram drodzy. Fermentacja tusza z kopyta. Fermentuje różnie 7-10 dni. Beczka stoi w piwnicy gdzie jest max 12 stopni. Ale na ogół koło 8,teraz przeniosę sie w okolice pieca i tam będzie troszkę cieplej.
Ostatnio zmieniony piątek, 1 paź 2021, 21:49 przez T-rex, łącznie zmieniany 1 raz.


Kamikadze
2
Posty: 2
Rejestracja: piątek, 11 lut 2022, 19:19
Krótko o sobie: Piękny i młody, eeee nie, teraz już tylko "i"
Ulubiony Alkohol: Porzeczkówka, Cytrynówka, Malinówka (generalnie -ówka) oraz Glenfiddich Grand Cru.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Irlandia
Załączniki
Re: Problem z nastawem

Postautor: Kamikadze » czwartek, 22 wrz 2022, 13:39

Witam, mam podobny problem z nastawem, tyle że mój to w 60 l beczce, 50l wody, 14kg cukru, i drożdże HG-1 z pożywką DAP. Na początku ruszyło z kopyta i wyglądało jakby chciało z beczki wyjść, ale po 4 dniach fermentacja przeszła do cichej i tak od 9 tyg coś tam fermentuje, ale bardzo powoli. Beczka stoi w domu 19-22 stopnie, cukier zszedł do 10blg i nie chce dalej iść. Co robić, poradźcie

Awatar użytkownika

Góral bagienny
2000
Posty: 2457
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Problem z nastawem

Postautor: Góral bagienny » czwartek, 22 wrz 2022, 20:13

:witam: 9 tygodni :o :scratch:
Puść to na rurki a na dundrze zrób kolejny nastaw.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


Kamikadze
2
Posty: 2
Rejestracja: piątek, 11 lut 2022, 19:19
Krótko o sobie: Piękny i młody, eeee nie, teraz już tylko "i"
Ulubiony Alkohol: Porzeczkówka, Cytrynówka, Malinówka (generalnie -ówka) oraz Glenfiddich Grand Cru.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Irlandia
Załączniki
Re: Problem z nastawem

Postautor: Kamikadze » czwartek, 22 wrz 2022, 20:22

Dzięki za radę, tak też chyba zrobię.
Ostatnio zmieniony czwartek, 22 wrz 2022, 21:18 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

jakis1234
1850
Posty: 1885
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Problem z nastawem

Postautor: jakis1234 » czwartek, 22 wrz 2022, 20:51

Coś z drożdżami było nie tak albo dałeś sporo za dużo pożywki.
Po takim czasie, to one już padły.
Zrób tak jak radzi Góral, nie ma sensu się bawić z cukrówką.
Pozdrawiam z opolskiego.

Awatar użytkownika

rozrywek
4000
Posty: 4185
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Problem z nastawem

Postautor: rozrywek » czwartek, 22 wrz 2022, 22:09

Kamikadze pisze: tak od 9 tyg coś tam fermentuje, ale bardzo powoli. Beczka stoi w domu 19-22 stopnie, cukier zszedł do 10blg i nie chce dalej iść. Co robić, poradźcie


Blg startowe praktycznie wzorcowe, temperatura też, nie za zimno ani gorąco.
Czasami tak bywa że ci nastaw stanie i ni chu chu, nie ruszy.

Zostało ci ok 6kg cukru w nastawie, tak mi wychodzi, ale....
Zmierz BLG innym cukromierzem. Może przekłamywać, jak ci wyjdzie sporo mniej to dunder w kibel, a jak jednak 10BLG, to wtedy jak góral radzi nastawiasz nową cukrówkę na dundrze.

Jest opcja też restartu, dodania bardzo mocnych grzybków, ale ja tego nie zalecam.
9 tygodni ci pracowało i dupa, lepiej to przegonić jak jest.

Acha, koniecznie sprawdź blg dundru potem, ocenisz czy wylać, czy warto na tym nastawiać.

Acha, zastosuj inne grzybki następnym razem, może coś z nimi nie halo być. To obstawiam najbardziej.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............


doctorprocent
10
Posty: 12
Rejestracja: poniedziałek, 31 sty 2022, 00:22
Załączniki
Re: Problem z nastawem

Postautor: doctorprocent » czwartek, 6 paź 2022, 18:47

Nie tworząc kolejnego tematu zapytam tutaj.

Problem ten sam jakieś leniwe grzyby mi się trafiły - mija ponad tydzień gdzie przy poprzednich nastawach w 3-4 dni przerabiały. Jak dalej nie ruszy a od 3 dni stoi na 10 blg to rozumiem że puścić na rury a co zostanie zlać do beczki dodać cukru i wody tj poprzednio - blg 26 dodać grzybów i można odratować to co tam zostało?

Czy to prawda że warto robić nastaw w beczce z martwymi drożdżami co by nowe pożywkę miały? :D


HeniekStarr
300
Posty: 312
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 01:57
Załączniki
Re: Problem z nastawem

Postautor: HeniekStarr » czwartek, 6 paź 2022, 18:59

doctorprocent pisze:Nie tworząc kolejnego tematu zapytam .

Czy to prawda że warto robić nastaw w beczce z martwymi drożdżami co by nowe pożywkę miały? :D

post117261.html?hilit=G%C4%99stwy%20butelki#p117261

Awatar użytkownika

wingrul
100
Posty: 132
Rejestracja: czwartek, 3 wrz 2020, 14:18
Załączniki
Re: Problem z nastawem

Postautor: wingrul » czwartek, 6 paź 2022, 19:03

Blg 26 to sporo więc tu można szukać niepowodzenia.


doctorprocent
10
Posty: 12
Rejestracja: poniedziałek, 31 sty 2022, 00:22
Załączniki
Re: Problem z nastawem

Postautor: doctorprocent » czwartek, 6 paź 2022, 19:18

wingrul pisze:Blg 26 to sporo więc tu można szukać niepowodzenia.



Zdałażo się i wyższe i wolniej ale przerabiały xd doszedłem do 28kg na 100l gdzie dawały radę dopiero po tej granicy nie przerabiały całości ;d a korzystać z mega pack alcotec na 100l wcześniej dawałem tej samej firmy 2x 48 pure i efekt ten sam

No ale może i racja lekko nie miały a temp startowa też nie była za wsyoka ;?

Online
Awatar użytkownika

defacto
2000
Posty: 2032
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
Ulubiony Alkohol: Niema takiego.
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Załączniki
Re: Problem z nastawem

Postautor: defacto » czwartek, 6 paź 2022, 20:24

Jak chcesz więcej urobku, powiększ ten nastaw. Jedna paczka drożdży, bez problemu 11kg cukru przerabia w 39l wody. Do mniejszego piecyka, wsad na dwa razy. Czemu wy męczycie te drożdże tak.
"Gdy chcesz mieć przyjaciół, mów tylko piękne słowa. Mów prawdę prosto w oczy, wtedy poznasz swego wroga"


Wróć do „Nastawy cukrowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość