Problem z nastawem

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.

Autor tematu
darekcic
5
Posty: 8
Rejestracja: środa, 27 lis 2019, 17:32

Post autor: darekcic »

Nastawiłem cukrowy 200l - 50kg cukru reszta woda i drożdże turbo. Popełniłem podstawy błąd jak nastawiałem było jeszcze w miarę ciepło więc zrobiłem w garażu woda ok 25stC zasypiałem cukier i drożdże i przyszły zimne dni ok 5-7stC. Obecnie po ok 9 dniach nastaw niby jeszcze delikatnie pracuje malutka pianka na wierzchu ale jak zanurzyłem cukromierz to na skali 10. Pytanie co robić dodać drożdży to coś pomoże czy czekać ? W tamtym roku robiłem w lecie to już po 5 dniach było wszystko przerobione i na cukromierz u -4.
online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Problem z nastawem

Post autor: Góral bagienny »

Podgrzej nastaw ociepl beczkę i po problemie ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Autor tematu
darekcic
5
Posty: 8
Rejestracja: środa, 27 lis 2019, 17:32
Re: Problem z nastawem

Post autor: darekcic »

To co myślisz że jeszcze do odratowania ? Coś dodawać czy tylko temperature podnieść ?
online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Problem z nastawem

Post autor: Góral bagienny »

Nic nie dodaj, drożdże jeszcze są i pracują tylko leniwie bo im zimno :)
Grzałka do nastawu , podgrzać do około 22st. ocieplić kołderką beczkę i powinny żwawo się wziąść do roboty.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

wolan
750
Posty: 790
Rejestracja: sobota, 14 lut 2009, 17:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Lublin/Ostrowiec Św.
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Kontakt:
Re: Problem z nastawem

Post autor: wolan »

Na przyszłość postaw beczkę na styropianie i tak jak radzi Góral przykryj kołderką i grzałka nie powinna być potrzebna ( dużo też zależy od tego jakie dajesz drożdże).
Pozdro

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Kolumny w różnych konfiguracjach :
https://mojdestylator.pl

T-rex
50
Posty: 86
Rejestracja: piątek, 11 gru 2015, 10:02
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Problem z nastawem

Post autor: T-rex »

Ja używam drożdży black label od @wolan.
Beczka 220l i 50-52kg cukru.
Gotuje wodę w kegu ze 40l wlewam do beczki wsypuje cały cukier mieszam do rozpuszczenia.
Dolewam zimnej wody z kranu do pełna. Wsypuje 450 gram drodzy. Fermentacja tusza z kopyta. Fermentuje różnie 7-10 dni. Beczka stoi w piwnicy gdzie jest max 12 stopni. Ale na ogół koło 8,teraz przeniosę sie w okolice pieca i tam będzie troszkę cieplej.
Ostatnio zmieniony piątek, 1 paź 2021, 22:49 przez T-rex, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Kamikadze
10
Posty: 15
Rejestracja: piątek, 11 lut 2022, 19:19
Krótko o sobie: Piękny i młody, eeee nie, teraz już tylko "i"
Ulubiony Alkohol: Porzeczkówka, Cytrynówka, Malinówka (generalnie -ówka) oraz Glenfiddich Grand Cru.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Irlandia
Re: Problem z nastawem

Post autor: Kamikadze »

Witam, mam podobny problem z nastawem, tyle że mój to w 60 l beczce, 50l wody, 14kg cukru, i drożdże HG-1 z pożywką DAP. Na początku ruszyło z kopyta i wyglądało jakby chciało z beczki wyjść, ale po 4 dniach fermentacja przeszła do cichej i tak od 9 tyg coś tam fermentuje, ale bardzo powoli. Beczka stoi w domu 19-22 stopnie, cukier zszedł do 10blg i nie chce dalej iść. Co robić, poradźcie
online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Problem z nastawem

Post autor: Góral bagienny »

:witam: 9 tygodni :o :scratch:
Puść to na rurki a na dundrze zrób kolejny nastaw.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Kamikadze
10
Posty: 15
Rejestracja: piątek, 11 lut 2022, 19:19
Krótko o sobie: Piękny i młody, eeee nie, teraz już tylko "i"
Ulubiony Alkohol: Porzeczkówka, Cytrynówka, Malinówka (generalnie -ówka) oraz Glenfiddich Grand Cru.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Irlandia
Re: Problem z nastawem

Post autor: Kamikadze »

Dzięki za radę, tak też chyba zrobię.
Ostatnio zmieniony czwartek, 22 wrz 2022, 22:18 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Problem z nastawem

Post autor: jakis1234 »

Coś z drożdżami było nie tak albo dałeś sporo za dużo pożywki.
Po takim czasie, to one już padły.
Zrób tak jak radzi Góral, nie ma sensu się bawić z cukrówką.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4907
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 845 razy
Re: Problem z nastawem

Post autor: rozrywek »

Kamikadze pisze: tak od 9 tyg coś tam fermentuje, ale bardzo powoli. Beczka stoi w domu 19-22 stopnie, cukier zszedł do 10blg i nie chce dalej iść. Co robić, poradźcie
Blg startowe praktycznie wzorcowe, temperatura też, nie za zimno ani gorąco.
Czasami tak bywa że ci nastaw stanie i ni chu chu, nie ruszy.

Zostało ci ok 6kg cukru w nastawie, tak mi wychodzi, ale....
Zmierz BLG innym cukromierzem. Może przekłamywać, jak ci wyjdzie sporo mniej to dunder w kibel, a jak jednak 10BLG, to wtedy jak góral radzi nastawiasz nową cukrówkę na dundrze.

Jest opcja też restartu, dodania bardzo mocnych grzybków, ale ja tego nie zalecam.
9 tygodni ci pracowało i dupa, lepiej to przegonić jak jest.

Acha, koniecznie sprawdź blg dundru potem, ocenisz czy wylać, czy warto na tym nastawiać.

Acha, zastosuj inne grzybki następnym razem, może coś z nimi nie halo być. To obstawiam najbardziej.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

doctorprocent
10
Posty: 12
Rejestracja: poniedziałek, 31 sty 2022, 00:22
Podziękował: 10 razy
Re: Problem z nastawem

Post autor: doctorprocent »

Nie tworząc kolejnego tematu zapytam tutaj.

Problem ten sam jakieś leniwe grzyby mi się trafiły - mija ponad tydzień gdzie przy poprzednich nastawach w 3-4 dni przerabiały. Jak dalej nie ruszy a od 3 dni stoi na 10 blg to rozumiem że puścić na rury a co zostanie zlać do beczki dodać cukru i wody tj poprzednio - blg 26 dodać grzybów i można odratować to co tam zostało?

Czy to prawda że warto robić nastaw w beczce z martwymi drożdżami co by nowe pożywkę miały? :D

HeniekStarr
600
Posty: 630
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
Podziękował: 181 razy
Otrzymał podziękowanie: 119 razy
Re: Problem z nastawem

Post autor: HeniekStarr »

doctorprocent pisze:Nie tworząc kolejnego tematu zapytam .

Czy to prawda że warto robić nastaw w beczce z martwymi drożdżami co by nowe pożywkę miały? :D
https://alkohole-domowe.com/forum/post1 ... ki#p117261
Awatar użytkownika

wingrul
150
Posty: 159
Rejestracja: czwartek, 3 wrz 2020, 15:18
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Problem z nastawem

Post autor: wingrul »

Blg 26 to sporo więc tu można szukać niepowodzenia.

doctorprocent
10
Posty: 12
Rejestracja: poniedziałek, 31 sty 2022, 00:22
Podziękował: 10 razy
Re: Problem z nastawem

Post autor: doctorprocent »

wingrul pisze:Blg 26 to sporo więc tu można szukać niepowodzenia.

Zdałażo się i wyższe i wolniej ale przerabiały xd doszedłem do 28kg na 100l gdzie dawały radę dopiero po tej granicy nie przerabiały całości ;d a korzystać z mega pack alcotec na 100l wcześniej dawałem tej samej firmy 2x 48 pure i efekt ten sam

No ale może i racja lekko nie miały a temp startowa też nie była za wsyoka ;?

użytkownik usunięty
Re: Problem z nastawem

Post autor: użytkownik usunięty »

Jak chcesz więcej urobku, powiększ ten nastaw. Jedna paczka drożdży, bez problemu 11kg cukru przerabia w 39l wody. Do mniejszego piecyka, wsad na dwa razy. Czemu wy męczycie te drożdże tak.
Awatar użytkownika

Kamikadze
10
Posty: 15
Rejestracja: piątek, 11 lut 2022, 19:19
Krótko o sobie: Piękny i młody, eeee nie, teraz już tylko "i"
Ulubiony Alkohol: Porzeczkówka, Cytrynówka, Malinówka (generalnie -ówka) oraz Glenfiddich Grand Cru.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Irlandia
Re: Problem z nastawem

Post autor: Kamikadze »

Witam ponownie,

Ten mój stary nastaw powędrował na rurę a z dundru zrobiłem następny i już poszło gładko. Winne były drożdże, jakieś stare mi się trafiły, jestem już chyba po 20 pędzeniu, (na razie sam spiryt 97% na nalewki) już mi się tego nazbierało Obrazek porzeczka, cytryna, wiśnia, malibu, kawowka, orzechówka, i tak dalej, starzeją się te alkohol, nabierają charakteru. Teraz planuje zrobić jakieś whiskey oraz rum, ale to już będzie zabawa.

ObrazekObrazek

Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony środa, 8 mar 2023, 07:41 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.

Kicek39
5
Posty: 7
Rejestracja: sobota, 5 sie 2023, 10:06
Re: Problem z nastawem

Post autor: Kicek39 »

Witajcie jako że nie chce zakładać nowego tematu dopisze się do obecnego. Zrobiłem pierwszy nastaw z drożdży turbo Alcotek 48. Okazało się, że po trzech dniach miałem już koniec fermentacji a blg wskazywało poniżej zera. Poczekałem jeszcze jeden dzień już nic nie uległo zmianie. Wydaje mi się, że za mało dałem cukru 6kg i drożdże to przerobiły. Alkoholomierz wskazał ok 15%. Wrzucać to już na kocioł? Oczywiście jestem już po wyklarowaniu i wszystko jest ładne przejrzyste.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 23 paź 2023, 12:05 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Mrooq
250
Posty: 278
Rejestracja: środa, 1 wrz 2021, 19:04
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 33 razy
Re: Problem z nastawem

Post autor: Mrooq »

Nie dałeś za mało cukru, wrzucaj na kocioł.
Kaca po ostrej imprezie masz wtedy jak bardziej pamiętasz muzykę której słuchałeś, niż kobiety z którymi tańczyłeś.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Problem z nastawem

Post autor: jakis1234 »

Nie podałeś ile dałeś wody, ale skoro wyszło 15% to wszystko ok.
Drożdże turbo szybko pracują.
Na przyszłość jak chcesz mieć jak najlepszy nastaw, daj połowę dawki drożdży zalecanej przez producenta i staraj się pracować w niskich temperaturach, tak około 20-22 stopnie.
Fermentacja potrwa dłużej, ale efekt będzie lepszy.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

Mrooq
250
Posty: 278
Rejestracja: środa, 1 wrz 2021, 19:04
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 33 razy
Re: Problem z nastawem

Post autor: Mrooq »

Dobrze ze nie zastosował się do instrukcji producenta, gdzie zazwyczaj na turbo pisze żeby dawać 9kg cukru, a nastaw zapewne klasycznie w fermentatorze z podziałka do 25l
Kaca po ostrej imprezie masz wtedy jak bardziej pamiętasz muzykę której słuchałeś, niż kobiety z którymi tańczyłeś.

Kicek39
5
Posty: 7
Rejestracja: sobota, 5 sie 2023, 10:06
Re: Problem z nastawem

Post autor: Kicek39 »

Dokładnie posiadam fermentator 30 litrów i nastawu wyszło mi 25.Zrobiłem dwa takie wiaderka dzień po dniu i skończyły pracować tez jeden po drugim .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”