Wstępna obróbka zacierów i redestylacja z wykorzystaniem podstawowych metod kociołkowych.

Autor tematu
koszka152
5
Posty: 5
Rejestracja: wtorek, 2 mar 2021, 21:12
Załączniki
Pot Still - pytanie o % i reflux

Postautor: koszka152 » czwartek, 9 wrz 2021, 12:49

Dzień dobry,

od jakiegoś czasu jestem posiadaczem pot stilla od Zygmunta (wypełnienie sprężynki), wcześniej leciałem na pożyczonym od znajomego destylatorze z ZP. Na pożyczonym przy spokojnym grzaniu uzyskiwałem ponad 80%, długo 70%.
Oczywiście nie oczekuję takiej mocy po pot stillu jednak 80% nie mam ani przez chwilę. Praktycznie startuje około 70%, a potem długo utrzymuje się na poziomie 60-55%. Mam obawę, że w ten sposób trudniej mi będzie oddzielić pogony.
Co robię dokładnie:
Odpalam dwie grzałki maksymalnie, gdy deflegmator jest na 1/3 wysokości gorący, wyłączam 1 grzałkę, zmniejszam drugą i puszczam wodę.
Staram się odbierać powoli, na połowie mocy 1 grzałki.
Posiadam przystawkę refluxową, do tej pory jej nie używałem by nie ciąć aromatów.

I teraz pytanie, czy przy mocno aromatycznych nastawach (morele, gruszka, śliwka) nie miałoby sensu użycie refluxu?
Wiem, że każdy odpowie inaczej ;) , ale jednak musi istnieć gdzieś złoty środek, tak by lepiej wyciągać % z kotła nie tracąc zbyt wiele z aromatu. Czy np. użycie refluxu tylko przy pierwszym lub tylko przy drugim pędzeniu ma sens? A jeśli tak, to lepiej przy którym?
Wydawałoby się, że w tym wypadku lepiej przy drugim, tak by mieć większą kontrolę nad % i cięciem frakcji.

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Góral bagienny
1650
Posty: 1668
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Pot Still - pytanie o % i reflux

Postautor: Góral bagienny » czwartek, 9 wrz 2021, 15:00

Nie rozumiem ludzi dla których % najważniejszy :scratch:
Przecież i tak musisz to rozcieńczyć do wypicia :scratch:
Długo pracowałem na pot-stillu i dla mnie aromat był na pierwszym miejscu.
Przystawką możesz skumulować przedgony i opóznić pogony i tego się trzymaj :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


Autor tematu
koszka152
5
Posty: 5
Rejestracja: wtorek, 2 mar 2021, 21:12
Załączniki
Re: Pot Still - pytanie o % i reflux

Postautor: koszka152 » czwartek, 9 wrz 2021, 15:11

Czyli przystawka zamontowana na stałe i po prostu regulowanie tempa odbioru i grzania? Przy pierwszej destylacji i tak idę do 0, a przy drugiej opóźniam pogony.
Jeśli chodzi o %, to miałem głównie na myśli by jak najefektywniej prowadzić proces, tak by mieć jak najmniejsze straty i jak najmniej % zostało w kotle.
Ale to już odpowiedziałeś mi i odpowiedziałem sobie właśnie na to pytanie. :)

Awatar użytkownika

Kòpôcz
550
Posty: 555
Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 18:53
Załączniki
Re: Pot Still - pytanie o % i reflux

Postautor: Kòpôcz » czwartek, 9 wrz 2021, 17:13

Rzeczywiście trochę mały voltaż, sprawdź na początek alkoholomierz i temperaturę destylatu.
Reflux i aromaty - on Ci je utnie. Służy do wzmocnienia i oczyszczenia - powoduje wielokrotną destylację części wsadu. Ma to swoją zaletę, o której pisał Góral Bagienny - pozwala zagęścić przed- i pogodny (ułatwić ich odbiór). A co pomiędzy nimi, to już zależy co chcesz uzyskać. Dla przykładu... W weekend destylowałem 3 odpędy:
- pszenica szła cały czas z utrzymaniem nad CM temperatury w przedziale 80-82, więc dość mocno ogołociłem ją z aromatów (jak na standardy smakówek).
- kukurydza z utrzymaniem oparów na CM w przedziale 83-85°C - mniej ociachana z aromatu.
- żyto bez refluksu do 50%, żadnego zbierania w buteleczki i wąchania na drugi dzień.
Oczywiście przed- i pogony odebrane j.w. w przedziale 78-79°C bez bezsensownej oszczędności i polowania na każde 100ml wyrobu. Po co tak różnie? Bo Cienki Bolek w temacie wciąż jestem i tylko tak poznam co jaki tryb mi daje, jakie temperatury/stężenia oparów czynią trunek najbardziej pijalnym. W efekcie mam pszenicę łagodną już teraz, kukurydzę o pięknym aromacie, ale jednak zbyt intensywnym, a żyto... jak to żyto - czas pokaże czy będzie coś warte, na razie na pierwszym planie karton.
Z refluxem warto się zaprzyjaźnić. Czasem będziesz wolał coś wyczyścić, czasem wydobyć wszystkie aromaty. Reflux służy Ci więc do planowania intensywności aromatu/smaku wyrobu.


Autor tematu
koszka152
5
Posty: 5
Rejestracja: wtorek, 2 mar 2021, 21:12
Załączniki
Re: Pot Still - pytanie o % i reflux

Postautor: koszka152 » czwartek, 9 wrz 2021, 18:00

Dzięki za odpowiedzi. Nie wiem czy moderacja nie odrzuciła mi moich zdublowanych postów więc odpowiadam raz jeszcze. :)
Jeśli w takim razie dobrze rozumiem, to powinienem założyć przystawkę refluksową na stałe, podłączyć trójnikiem wodę osobno pod chłodnicę i przystawkę i dalej % oraz aromaty regulować wyłącznie tempem odbioru i grzaniem.

Temperatura destylatu ok 20 stopni, alkoholomierze mam dwa, pokazują to samo. Czy dla odbieranego woltażu ma znaczenie ilość nastawu w kegu? Przy ostatniej destylacji morelówki, miałem keg wypełniony w 80% (40 l), nastaw dosyć gęsty, woltaż około 11-12%, zaczynałem odbiór przy 83 stopniach na szczycie deflegmatora.
Odebrałem około 6.5 litra 45% surówki. Także wynik nie jest zły, zastanawia mnie jedynie skąd tak niski % na początku destylacji. Nie mówię, że to źle, ale dobrze by było lepiej zrozumieć co się dzieje i dlaczego :)
Ostatnio zmieniony czwartek, 9 wrz 2021, 23:49 przez koszka152, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Góral bagienny
1650
Posty: 1668
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Pot Still - pytanie o % i reflux

Postautor: Góral bagienny » sobota, 11 wrz 2021, 19:07

Ilość nastawu w kegu nie ma znaczenia dla %.
Owoce to nie cukrówka że nastaw ma 17% ;) mniejszy % nastawu mniejszy % kapie, ale to też jest uzależnione od mocy grzania.
Surówka o mocy 45% to błąd ;) oznacza to że sporo alko zostało w nastawie, jedziemy do 100st w kegu przy pierwszym gotowaniu.
No chyba że gotujesz tylko na jeden raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


Totitotiti
50
Posty: 84
Rejestracja: środa, 25 lis 2020, 15:32
Krótko o sobie: Lubie piwo. Robie wino ;-)
Ulubiony Alkohol: czysta
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Załączniki
Re: Pot Still - pytanie o % i reflux

Postautor: Totitotiti » poniedziałek, 13 wrz 2021, 20:19

Jak puścisz na pustej rurze i małym refluksie to nie wycina zbytnio aromatu. A % zdecydowanie podniesie.
Ja puszczam zboże w ten sposób i nawet po 2 procesie czuć wyraźnie co to jest. A procenty lecą w granicach 92 do 82.
Odpęd na pustej bez wypełnienia a refluks włączam do drugiego przebiegu i jest wysoki % z zachowaniem większości aromatu.
Owocówek jednak jeszcze tak nie próbowałem...
Myślę globalnie , działam lokalnie.


Autor tematu
koszka152
5
Posty: 5
Rejestracja: wtorek, 2 mar 2021, 21:12
Załączniki
Re: Pot Still - pytanie o % i reflux

Postautor: koszka152 » czwartek, 16 wrz 2021, 20:49

Dzięki za wszystkie uwagi. Przetestowałem je w praktyce.
Zamontowałem przystawkę refluxową na osobnym obiegu wody (trójnik). Właśnie leci u mnie druga destylacja śliwki, pierwsza do 0 w kotle.
Przy drugiej destylacji rozgrzewam na maksymalnej mocy 2 grzałek (4000 W), gdy deflegmator jest gorący na 1/3 wysokości, odłączam jedną grzałkę. Gdy robi się gorący prawie po całości, zmniejszam grzanie jednej grzałki na około 600-700 W, odpalam obieg wody przez chłodnicę i przystawkę i tak odbieram przedgon. Aktualnie miałem w kegu 35 litrów 20%, odebrałem około 750 ml przedgonu (5 pojemników po 150 ml) - jutro/pojutrze sprawdzę na węch i smak czy coś nadaje się do dolania do serca. Po odebraniu przedgonu, odłączyłem reflux i odbierałem serce aż do 55-60% (82-89 stopni C), następnie refluks (tak by wypływała z niego ciepła woda), kapało znów 80%+, gdy moc spadła do 55% zacząłem odbierać pogony.
Obsługa bardzo prosta i wygodna, na razie jestem bardzo zadowolony z procesu i rezultatów.
Dzięki! :)
Ostatnio zmieniony sobota, 18 wrz 2021, 22:25 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.


Totitotiti
50
Posty: 84
Rejestracja: środa, 25 lis 2020, 15:32
Krótko o sobie: Lubie piwo. Robie wino ;-)
Ulubiony Alkohol: czysta
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Załączniki
Re: Pot Still - pytanie o % i reflux

Postautor: Totitotiti » niedziela, 19 wrz 2021, 20:18

koszka152 to napisz czy przy refluxie wycięło ci coś smaku/zapachu owoców.
Myślę globalnie , działam lokalnie.

Awatar użytkownika

Kòpôcz
550
Posty: 555
Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 18:53
Załączniki
Re: Pot Still - pytanie o % i reflux

Postautor: Kòpôcz » niedziela, 19 wrz 2021, 20:46

@koszka152
Czy nad chłodnicą CM masz port termometru? Jeśli nie, postaraj się o taki - będziesz mógł wówczas sterować procesem korzystając z tego termometru i wykresu temperatury par z rybki destylacyjnej.
Obowiązkowy przy takim sprzęcie temat radiusa: miedziany-destylator-do-zbozowek-t7313.html
Poczytasz tam jak inni prowadzą proces na takim sprzęcie.


Autor tematu
koszka152
5
Posty: 5
Rejestracja: wtorek, 2 mar 2021, 21:12
Załączniki
Re: Pot Still - pytanie o % i reflux

Postautor: koszka152 » wtorek, 21 wrz 2021, 11:41

Tak, mam termometr na szczycie.
Wątek radiusa przeczytałem jakiś czas temu od deski do deski - sporo pomocnych informacji, dużo wyjaśnił.

@Totitotiti
Moim zdaniem jeśli coś wyciął aromatów, to bardzo niewiele. Zresztą z refluxem leciałem może przez 20% czasu, tylko przedgony i pogony. Serce odbierałem bez refluxu.

Ale teraz mam pytanie o to co nakapało (nie chcę nowego tematu robić). Serce odbierałem i zlewałem do dwóch dam. I chyba jednak złapałem trochę przedgonów do pierwszej damy (75%), mimo odlania 750 ml przedgonu na 7.5 l serca. Po rozcieńczeniu do 50% testowej ilości, smak lekko ostry, jest coś takiego dziwnego w nim, oczywiście śliwka wyraźnie wyczuwalna. Druga dama (70%), to już dalsza część serca i tu trunek jest idealny.
Teraz pytanie, czy łączyć obie damy (testowo zrobiłem 50-50 i jest lekka ostrość) czy może jedną część (ostrą) rozcieńczyć do 50-55%, wlać do kamionki, dodać dębu i/lub suszonej śliwki i zostawić na pół roku, a a drugą część (dobrą) zostawić białą i tak dojrzewać w kamionce.

Chyba, że lepiej takie pytanie zadać w innym temacie :)
Ostatnio zmieniony wtorek, 21 wrz 2021, 14:07 przez manowar, łącznie zmieniany 3 razy.


Wróć do „Destylacja i rektyfikacja metodą pot still”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość