Nastawy wieloowocowe.
-
- Posty: 1057
- Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
- Krótko o sobie: Hobbysta :)
- Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Las nad Pilica
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Jak zrobić dobrą owocówkę
Postudiuj posty Kucyka o nastawach owocowych.
Kombinacja śliwkowo gruszkowa powinna być zacna
Co prawda opisane były jabłka i śliwki ale przecież każdy psotnik
charakteryzuje się ogromna dozą kombinacji
Działaj Calyx
Kombinacja śliwkowo gruszkowa powinna być zacna
Co prawda opisane były jabłka i śliwki ale przecież każdy psotnik
charakteryzuje się ogromna dozą kombinacji
Działaj Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem
-
- Posty: 26
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 04:32
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Owocówki wieloowocowe.
Witam. Posiadam owoce po nalewce, śliwki, pigwa, troszkę truskawek oraz to co zostało po winie z ciemnych winogron (gęsta ciecz z pestkami itp). Wszystkiego będzie z 12k-15kg. Procentów w tych owocach dość sporo, ale nie wiem jak je "wydobyć". Macie jakiś pomysł na wykorzystanie owych owoców? Czy to wszystko zmieszać czy oddzielnie, dodawać cukru i drożdże i klarować czy temat nie warty zachodu. Nie robiłem wcześniej nastawów, a mojego aabratka niedługo będę miał ukończonego więc pomyślałem, że mógłbym coś z tym zrobić. Mam dwa słoje co wino w nich stało, więc miałbym gdzie to nastawić. Proszę o pomysły i uwagi doświadczonych kolegów.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Owocówki wieloowocowe.
1. Na początku przez sprzęt przepuść cukrówkę na drożdżach Turbo, żeby przeczyścić sprzęt (wyjdzie ci alkohol techniczny).
2. Podziel te cuda na połowę. Do każdej części dodaj 1,5kg cukru rozpuszczone w 12l wody. Dodaj przygotowane owoce z wina i owoce ponalewkowe. Drożdże możesz dodać Bayanus G995 lub jakiekolwiek inne aktywne winiarskie (np. Fermvin, Enovini, Fermicru). Warto dodać też pektoenzymu. Niech stoi dopóki drożdże nie przerobią cukru. Owoce będą wypływać, musisz je zatapiać 1-2 razy dziennie na początku. Po fermentacji filtrujesz i czekasz aż się sklaruje. W miarę klarowne lejesz do destylacji i odbierasz urobek przy w pełni otwartym zaworku odbioru.
2. Podziel te cuda na połowę. Do każdej części dodaj 1,5kg cukru rozpuszczone w 12l wody. Dodaj przygotowane owoce z wina i owoce ponalewkowe. Drożdże możesz dodać Bayanus G995 lub jakiekolwiek inne aktywne winiarskie (np. Fermvin, Enovini, Fermicru). Warto dodać też pektoenzymu. Niech stoi dopóki drożdże nie przerobią cukru. Owoce będą wypływać, musisz je zatapiać 1-2 razy dziennie na początku. Po fermentacji filtrujesz i czekasz aż się sklaruje. W miarę klarowne lejesz do destylacji i odbierasz urobek przy w pełni otwartym zaworku odbioru.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 897
- Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: ŚLĄSKIE
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: Owocówki wieloowocowe.
To i ja podepnę się pod te owocówki. Otóż dostałem w spadku z 300 słoików różnego rodzaju kompotów. Jest wszystko wiśnie, porzeczki, truskawki i śliwki, nawet jagody. Słoiki ze śliwkami prawie wszystkie to galareta. Ma ktoś jakiś pomysł? Fermentować sam sok czy razem z owocami? Grzanie posiadam elektryczne tak ze pulpa odpada.
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF
Pozdrawiam KRZYSZTOF
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Owocówki wieloowocowe.
Możesz zrobić każdy owoc osobno, a możesz wymieszać - wieloowocowe destylaty są naprawdę ciekawe. Rozbełtaj przetwory 2:1 z wodą, te zżelowane i zgalaretowane potraktuj wrzątkiem. Do wszystkiego dodaj pekto i 1-2kg cukru na 10l przetworów. Drożdże winiarskie lub, jak będzie to jeden wielki (powiększony) nastaw, dedykowane Turbo do owoców. Postępuj jak z nastawem owocowym i zatapiaj pulpę. Na koniec filtracja i klarowanie, a później destylacja.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 70
- Rejestracja: poniedziałek, 23 wrz 2013, 12:45
- Krótko o sobie: Okazyjny smakosz trunków...
- Ulubiony Alkohol: burbon
- Status Alkoholowy: Zaciermistrz
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Owocówki wieloowocowe.
Ja ostatnio robiłem nastaw wieloowocowy z kompotów starych. Na początku myślałem, że też nie będę musiał cukru dodawać, ale po wlaniu wszystkiego do fermentatora okazało się, że blg wynosi tylko 14. Jednak do 25l nastawu wsypałem 1 kg cukru.
Jeśli chodzi o sam smak i zapach po destylacji to całkiem przyjemny, jak kisiel porzeczkowy. Aktualnie leży ze kawałkami dębu średnio i mocno palnego. Kilka kawałków już leżących w burbonie wcześniej.
Jeśli chodzi o sam smak i zapach po destylacji to całkiem przyjemny, jak kisiel porzeczkowy. Aktualnie leży ze kawałkami dębu średnio i mocno palnego. Kilka kawałków już leżących w burbonie wcześniej.
-
- Posty: 2993
- Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centrum
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Owocówki wieloowocowe.
To już zależy od ciebie. Policz jaką uzyskasz objętość poszczególnych owoców, bo może się okazać, że nie będzie tego na jeden wsad do kotła. Jeśli będzie wszystko razem fermentował to do beki, mieszadło i pektopol. Blg oczywiście pod kontrolą, korygować wodą i cukrem, tak żeby drożdże miały "dobrze" ;DPETER29 pisze:To i ja podepnę się pod te owocówki. Otóż dostałem w spadku z 300 słoików różnego rodzaju kompotów. Jest wszystko wiśnie, porzeczki, truskawki i śliwki, nawet jagody. Słoiki ze śliwkami prawie wszystkie to galareta. Ma ktoś jakiś pomysł? Fermentować sam sok czy razem z owocami? Grzanie posiadam elektryczne tak ze pulpa odpada.
-
- Posty: 1474
- Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
- Ulubiony Alkohol: dobry
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
- Podziękował: 369 razy
- Otrzymał podziękowanie: 64 razy
- Kontakt:
Re: Odp: Nastawy wieloowocowe.
Ja bym miał inny pomysł dla Ciebie, na te owoce po nalewkach, redestylacje, wpisz w wyszukiwarkę "redestylacja owoców po nalewkach", zawsze tak robię jak uzbiera mi się tego trochę, możesz łączyć owoce w jakieś kompozycje smakowe, czasami wychodzą ciekawe trunki, poczytajWiedźmin pisze:Witam. Posiadam owoce po nalewce, śliwki, pigwa, troszkę truskawek oraz to co zostało po winie z ciemnych winogron (gęsta ciecz z pestkami itp). Wszystkiego będzie z 12k-15kg. Procentów w tych owocach dość sporo, ale nie wiem jak je "wydobyć". Macie jakiś pomysł na wykorzystanie owych owoców? Czy to wszystko zmieszać czy oddzielnie, dodawać cukru i drożdże i klarować czy temat nie warty zachodu. Nie robiłem wcześniej nastawów, a mojego aabratka niedługo będę miał ukończonego więc pomyślałem, że mógłbym coś z tym zrobić. Mam dwa słoje co wino w nich stało, więc miałbym gdzie to nastawić. Proszę o pomysły i uwagi doświadczonych kolegów.