TURBO KLAR 24
-
Autor tematu - Posty: 20
- Rejestracja: czwartek, 21 mar 2013, 20:33
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 5391
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 678 razy
- Kontakt:
Re: TURBO KLAR 24
Bentonit to skała, żelatynę wiesz z czego się robi, a krzemiany sodu i potasu z turboklarów to też dość mocno naturalne rzeczy...
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2756 razy
Re: TURBO KLAR 24
Ja osobiście staram się nie stosować żadnych. Od preparatów klarujących odszedłem już po kilku razach ich użycia. W końcu bawimy się w wyrób trunków dla siebie. Ile tego w końcu robimy, żeby nie mieć czasu na odczekanie aż samoistnie się wyklaruje ( w zimę 2-3 dni - w lato do 5 dni)?
To jest dosłownie indywidualną sprawą każdego z nas. Nie ma idealnej odpowiedzi ani nawet badań jak wpływają na nasze zdrowie i odczucia organoleptyczne różnego rodzaju dodatki .slonemil74 pisze:... ale mnie ciekawią sprawy zdrowotne tych wszystkich przyspieszaczy, no i oczywiście końcowy smak...
Ja osobiście staram się nie stosować żadnych. Od preparatów klarujących odszedłem już po kilku razach ich użycia. W końcu bawimy się w wyrób trunków dla siebie. Ile tego w końcu robimy, żeby nie mieć czasu na odczekanie aż samoistnie się wyklaruje ( w zimę 2-3 dni - w lato do 5 dni)?
[URL=https://matchnow.info] Beautiful Womans from your city[/URL]
-
Autor tematu - Posty: 20
- Rejestracja: czwartek, 21 mar 2013, 20:33
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 5391
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 678 razy
- Kontakt:
Re: TURBO KLAR 24
Najszybciej działają wszystkie dwuskładnikowe środki typu turbo: TurboKlar, Klarmendel itp. Marka nie ma znaczenia, wszystkie to zol i żelatyna.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 63
- Rejestracja: wtorek, 14 lut 2012, 15:55
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zależy od dnia i towarzystwa
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: TURBO KLAR 24
Witam Kolego
Z tego co testowałem klarowanie pomaga szczególnie jak robisz na pot-still'u, na lepszej kolumnie to już niewiele zauważysz w smaku.
Jest jedno "ale" jeśli niczego nie dodaje do klarowania i po prostu czekam, łeb mnie nie boli, nawet jak zdrowo przeholuje, jak dodam czegoś dwuskładnikowego do klarowania już tak dobrze nie jest, owszem nie zwijam się następnego dnia w kłębek ale coś już czuję nie teges. Może to odraza do wszelkiej chemii i dodatków albo gorszy dzień lub coś jak w popieprzonym świecie audiofilów ale z biegiem czasu stwierdzam że coś wym jest...
Polecam dawać 60% torebki drożdży turbo na maksymalną dawkę cukru z napisów na opakowaniu i po zakończeniu fermentacji dać 4 dni na wyklarowanie. Owszem długo to trwa kryształowego zacieru nie będzie, ale to co zostanie już nie smaczy i jak będziesz dawał mniej w sumie drogich drożdży to drugie wiaderko zwróci się szybko.
Bentonit sporo tworzy osadu, sporo się marnuje ale nie smaczy, nie używam bo za każdym razem miałem inny efekt.
Pozdrawiam
Z tego co testowałem klarowanie pomaga szczególnie jak robisz na pot-still'u, na lepszej kolumnie to już niewiele zauważysz w smaku.
Jest jedno "ale" jeśli niczego nie dodaje do klarowania i po prostu czekam, łeb mnie nie boli, nawet jak zdrowo przeholuje, jak dodam czegoś dwuskładnikowego do klarowania już tak dobrze nie jest, owszem nie zwijam się następnego dnia w kłębek ale coś już czuję nie teges. Może to odraza do wszelkiej chemii i dodatków albo gorszy dzień lub coś jak w popieprzonym świecie audiofilów ale z biegiem czasu stwierdzam że coś wym jest...
Polecam dawać 60% torebki drożdży turbo na maksymalną dawkę cukru z napisów na opakowaniu i po zakończeniu fermentacji dać 4 dni na wyklarowanie. Owszem długo to trwa kryształowego zacieru nie będzie, ale to co zostanie już nie smaczy i jak będziesz dawał mniej w sumie drogich drożdży to drugie wiaderko zwróci się szybko.
Bentonit sporo tworzy osadu, sporo się marnuje ale nie smaczy, nie używam bo za każdym razem miałem inny efekt.
Pozdrawiam
choć nie jestem detektywem zawsze znajdę budkę z piwem!
-
- Posty: 77
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lis 2012, 20:41
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: PSOTA
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 11 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: TURBO KLAR 24
Witam dołączę się do tematu zakupiłem pierwszy raz TURBO KLAR 24h i coś tu nie tak. Mianowicie psota pachnie ok ale smak jest dużo gorszy GORZKI i piekący. Nie polecam tego bo szkoda fatygi to była pierwszya i ostatnia moja próba z tymi produktami.
Lokuj wszystkie Twoje pieniądze w alkoholu
- tam są one najbardziej oprocentowane!
- tam są one najbardziej oprocentowane!
-
- Posty: 77
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lis 2012, 20:41
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: PSOTA
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 11 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: TURBO KLAR 24
Nie no proszę tyle psotek i ta właśnie jedna psota mi się nie udała no nie wieżę. Wszystko robiłem jak zawsze i nie ma tu mowy o jakimś nie dociągnięciu. No chyba, że po takim klarowaniu trzeba inaczej destylować?
Ostatnio zmieniony wtorek, 17 gru 2013, 23:14 przez Zygmunt, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: interpunkcja
Powód: interpunkcja
Lokuj wszystkie Twoje pieniądze w alkoholu
- tam są one najbardziej oprocentowane!
- tam są one najbardziej oprocentowane!