Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.
Awatar użytkownika

Autor tematu
TeDy
50
Posty: 68
Rejestracja: sobota, 17 lis 2012, 15:33
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Katowice
Załączniki
Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Postautor: TeDy » wtorek, 5 lut 2013, 18:52

Witam! Oczywiście piszę jako początkujący psotnik, który ma za sobą zaledwie jedną owocówkę i jest w trakcie produkcji drugiego nastawu. Otóż użyłem wyżej wspomnianych drożdży (kupiłem je już jakiś czas temu, zanim dobrze przestudiowałem forum), nastaw postawiłem w zeszłą sobotę, więc dzisiaj mija już 10 dni odkąd zaczął pracować... w dniu dzisiejszym ma -1 Blg (aczkolwiek dalej co jakiś czas bąbelkuje) i ok 17-18%, temp nastawu to 25 stC. Wszystko przygotowane zgodnie z przepisem na drożdżach. Problem w tym, że na opakowaniu było napisane, że te 8 kg cukru przerobią w 5 dni i będzie 20%. Chwyt marketingowy? Ktoś ma jeszcze doświadczenia z tymi drożdżami?

Pozdrawiam!
Bo w życiu wszystkiego trzeba spróbować! :)


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

votrox
30
Posty: 38
Rejestracja: poniedziałek, 14 sty 2013, 13:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:
Załączniki
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pura

Postautor: votrox » wtorek, 5 lut 2013, 19:22

Witam,
ja używałem tych grzybków kilka razy i powiem tobie, że według mnie te 5dni i 20% jest możliwe. ALE! Jak użyłem czystą glukozę krystaliczną(cukry proste 99,6%), zakwasiłem odpowiednio garnek oraz utrzymywałem non stop 25stC to owszem trwało to 5-6 dni. Stężenie alkoholu 20% jest realne, ale przy normalnym cukrze i średnich warunkach temperaturowych 5 dni to mit. Jestem początkującym psotnikiem tak, że mogę się mylić.
Mam nadzieję, że pomogłem.
Ostatnio zmieniony wtorek, 5 lut 2013, 20:20 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytujemy postu poprzedzającego!!!

Awatar użytkownika

JanOkowita
1750
Posty: 1788
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan i Ementaler, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Załączniki
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pura

Postautor: JanOkowita » wtorek, 5 lut 2013, 19:34

A jak koledzy zmierzyliście te 17-18% lub 20 % ? Ciekaw jestem metody, bo nie znam sposobu.
Drożdże Szlacheckie najlepszym przyjacielem człowieka.
Alkohole-domowe.pl

Awatar użytkownika

Autor tematu
TeDy
50
Posty: 68
Rejestracja: sobota, 17 lis 2012, 15:33
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Katowice
Załączniki
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pura

Postautor: TeDy » wtorek, 5 lut 2013, 19:39

Liczyłem na to, że jeżeli poziom Blg jest poniżej zera to odczyt zwykłym alkoholmierzem będzie wiarygodny. Ale po Twojej odpowiedzi wiem, że się myliłem :)

Jasne, że pomogłeś votrox :) Przynajmniej wiem, że marketing to marketing. Robiłeś ten nastaw na pot stillu czy kolumnie?
Ostatnio zmieniony wtorek, 5 lut 2013, 20:21 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytujemy postu poprzedzającego!!!
Bo w życiu wszystkiego trzeba spróbować! :)

Awatar użytkownika

votrox
30
Posty: 38
Rejestracja: poniedziałek, 14 sty 2013, 13:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:
Załączniki
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pura

Postautor: votrox » wtorek, 5 lut 2013, 19:47

Ilość psoty obliczana na 100% w stosunku do ilości nastawu.

Tu masz screena moich organków.
http://alkohole-domowe.com/forum/download/file.php?id=9749&mode=view
Ale już niedługo będzie ta sama kolba+kolumna Hempla wypełniona sprężynkami miedzianymi oraz sprężynkami z nierdzewki+chłodnica Dimrotha. Dł. płaszcza w kolumnie 600mm natomiast w chłodnicy 300mm.

Awatar użytkownika

Autor tematu
TeDy
50
Posty: 68
Rejestracja: sobota, 17 lis 2012, 15:33
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Katowice
Załączniki
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Postautor: TeDy » środa, 18 wrz 2013, 15:07

Żeby nie zaśmiecać forum, to odkopię trochę ten temat :) Dawno się nie udzielałem na tym forum, ale to wcale nie znaczy, że go nie przeglądam. Natomiast mam do Was, fachowców pytanie:

Otóż, czy ktoś z Was używał kiedyś tych (lub podobnych) drożdży do owocówek? Lubię eksperymenty i jako posiadacz 20 kg śliwek chyba węgierek) wpadłem na pomysł, aby do gotowego zacieru zrobionego według instrukcji na opakowaniu, lecz pomniejszoną np. o 2kg cukru dodać w/w 20 kg przekojonych na pół śliwek. Liczę na to, że wyjdzie fajny, śliwkowy bimberek. Bardzo się mylę?

Pozdrawiam!
Bo w życiu wszystkiego trzeba spróbować! :)

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Postautor: gr000by » środa, 18 wrz 2013, 15:14

Raczej zaopatrz się w Spiritferm Turbo Fruit. Mają zestaw enzymów do przerobu owoców. No i pracują trochę wolniej i lepiej wydobywają aromat owoców. W trzecim akapicie masz opisane działanie drożdży w owocówkach i destylatach owocowych -> post78400.html#p78400 . Robiłem dawno temu raz owocówkę na Alcotec 48 i nie było w niej nic owocowego. Tak samo będzie z innymi drożdżami turbo do cukrówek, poza wymienionymi Turbo Fruit. Oczywiście jak robisz bimber o posmaku owocowym, bo destylat owocowy robi się z możliwie małym dodatkiem cukru.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.


wawaldek11
2000
Posty: 2197
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Postautor: wawaldek11 » środa, 18 wrz 2013, 15:38

[quote="TeDy"]Lubię eksperymenty i jako posiadacz 20 kg śliwek chyba węgierek) wpadłem na pomysł, aby do gotowego zacieru zrobionego według instrukcji na opakowaniu, lecz pomniejszoną np. o 2kg cukru dodać w/w 20 kg przekojonych na pół śliwek. Liczę na to, że wyjdzie fajny, śliwkowy bimberek. Bardzo się mylę?
quote]
Jeśli masz w czym gotować gęste, to zrób klasyczny nastaw na śliwowicę. A uzyskany produkt zawsze możesz rozcieńczyć bimberkiem z cukru.
Ja jeszcze śliwek nie nastawiłem, ale mirabelki i brzoskwinie dochodzą ;)
Pozdrawiam,
Waldek


krzycho65
5
Posty: 5
Rejestracja: niedziela, 27 mar 2011, 00:27
Załączniki
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Postautor: krzycho65 » czwartek, 2 lip 2015, 15:42

TeDy pisze:Witam! Oczywiście piszę jako początkujący psotnik, który ma za sobą zaledwie jedną owocówkę i jest w trakcie produkcji drugiego nastawu. Otóż użyłem wyżej wspomnianych drożdży (kupiłem je już jakiś czas temu, zanim dobrze przestudiowałem forum), nastaw postawiłem w zeszłą sobotę, więc dzisiaj mija już 10 dni odkąd zaczął pracować... w dniu dzisiejszym ma -1 Blg (aczkolwiek dalej co jakiś czas bąbelkuje) i ok 17-18%, temp nastawu to 25 stC. Wszystko przygotowane zgodnie z przepisem na drożdżach. Problem w tym, że na opakowaniu było napisane, że te 8 kg cukru przerobią w 5 dni i będzie 20%. Chwyt marketingowy? Ktoś ma jeszcze doświadczenia z tymi drożdżami?

Pozdrawiam!

Podpinam się pod ten stary temat. A mianowicie, kupiłem kolumnę aabratka te wymienione powyżej drożdże i zrobiłem nastaw z 2 paczek na 44 litry z 16 kg cukru, czyli według przepisu. I wiecie ile przekapałem ? 6 litrów spirytusu 96%. Blg po 10 dniach kiszenia wynosił 20(sic) i już nie spadał. Czyżby to co piszą na opakowaniach drożdzy to jednak wielka ściema? Chodzi mi o te AŻ 20% alkoholu. Dodam tylko że tak nędzne moce to idzie uzyskać na drożdżach piekarniczych


aronia
1450
Posty: 1499
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 08:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Załączniki
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Postautor: aronia » poniedziałek, 6 lip 2015, 11:18

Po 1-sze nastaw nie powinien kisnąć tylko FERMENTOWAĆ. Kisnąć to mogą ogórki na zagrychę.
Po 2-gie startowałeś z Blg według obliczeń 26,6(o ile było to 16kg + 44l wody), a nic nie piszesz o temperaturze fermentacji - może je po prostu przegrzałeś i padły(a na to wskazuje Twój pomiar cukromierzem).
Po 3-cie z zastosowanych proporcji wychodzi nastaw lekko ponad 17% - chcesz 20% musisz jeszcze zwiększyć ilość cukru(ale po co męczyć tak drożdże to nie wiem).
Podsumowując: zamiast szukać czegoś w drożdżach może poszukaj informacji jak się powinno robić cukrówkę, aby cukier został całkowicie przerobiony, czas fermentacji był dla Ciebie akceptowalny, a może przy okazji było jak najmniej zanieczyszczeń w nastawie. Możesz zacząć np. od lektury tego tematu: podstawowe-zasady-wyrobu-domowych-trunkow-t6850.html


Durik
350
Posty: 360
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Załączniki
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Postautor: Durik » poniedziałek, 6 lip 2015, 14:20

Szkoda cukru, i szkoda drożdży.....


Drupi
500
Posty: 540
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Postautor: Drupi » poniedziałek, 6 lip 2015, 17:43

Dużo jest mowy o procentach, a jaka jest Wasza opińja na temat smaku spirytusu z tych drożdży ? Kupowałem Moskwe sprzedawca namawiał mnie na te drożdże. Że jego zdaniem Alkotek jest nawet lepszy od Moskwiczy. Ja jednak pozostałem przy swoim wyborze. A Wy co sądzicie ? Czy Alkotek jest rzeczywiście łagodniejszy od innych drożdży ?


Shogun255
1
Posty: 1
Rejestracja: niedziela, 6 wrz 2015, 13:17
Załączniki
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Postautor: Shogun255 » poniedziałek, 7 wrz 2015, 18:57

Podpinam się pod wcześniejszy temat, chodzi mi o post użytkownika aronia. Chodzi o to przegrzanie drożdży, mam problem z zacierem 21l i 8 kilo cukru, fermentacja ruszyła dobrze w temp. około 22 stopni ze 22 blg na start, zatrzymało się na 12 blg i nie chce ruszyć. Proszę o poradę.


golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 07:37
Załączniki
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Postautor: golec269 » poniedziałek, 7 wrz 2015, 22:50

@Drupi witaj. Robiłem destylat na Alcotekach i wielu innych aby znaleść te najlepsze. Jeśli masz dobry sprzęt i dobrze przeprowadzisz proces to różnica między destylatami bedzie niwielka na korzyść Alcoteka. Czy warto za nie tyle placić? Moim zdaniem nie jeśli się robi często rektyfikację. Musisz spróbować i Sam ocenić czy są lepsze od Moskwiczy-tak najprościej się przekonasz.


golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 07:37
Załączniki
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Postautor: golec269 » poniedziałek, 7 wrz 2015, 23:34

@Shogun255. Spróbuj dolać ze 2l wody i mocno wymieszaj nastaw aby go napowietrzyć-około minuty. Powinien ruszyć po kilku dniach.


BAJO
5
Posty: 7
Rejestracja: środa, 6 sie 2014, 21:43
Załączniki
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Postautor: BAJO » sobota, 26 wrz 2015, 21:48

Odnośnie tych drożdzy 48 lub 24 TURBO, czy nastaw po zakończonej fermentacji na tych drożdżach może stać np miesiąc lub dwa do samodzielnego sklarowania ? Czy zaraz po zakończonej fermentacji trzeba go gotować, słyszałem różne opinie. Jak to jest w praktyce ?

Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2590
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Kontakt:
Załączniki
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Postautor: Wald » niedziela, 27 wrz 2015, 13:32

Wyklaruje wcześniej niż miesiąc. Po ściągnięciu z nad osadu, już czyste, zamknięte szczelnie, może stać bardzo długo.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!


marcek10
100
Posty: 136
Rejestracja: niedziela, 10 sie 2014, 09:53
Załączniki
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Postautor: marcek10 » poniedziałek, 28 wrz 2015, 18:45

BAJO pisze:Odnośnie tych drożdzy 48 lub 24 TURBO, czy nastaw po zakończonej fermentacji na tych drożdżach może stać np miesiąc lub dwa do samodzielnego sklarowania ? Czy zaraz po zakończonej fermentacji trzeba go gotować, słyszałem różne opinie. Jak to jest w praktyce ?


Większość cukrówek które robiłem była na tych właśnie drożdżach. Co prawda najczęściej puszczałem po 2tyg. wtedy się wyklarowało i było ok. Ale zdarzało mi się i dłużej trzymać i naprawdę nic złego się nie działo poza lepszym wyklarowaniem :). Uważam te drożdże za jedne z lepszych.


risto77
50
Posty: 54
Rejestracja: środa, 7 sty 2015, 20:19
Załączniki
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Postautor: risto77 » sobota, 13 lut 2016, 10:20

Witam Szanowne Grono i proszę o pomoc.
Nastawiłem cukrówkę na Alcotek 48x2 według przepisu z opakowania czyli 18kg cukru na 48l wody ( jeśli dobrze pamiętam ) I tu zagadka dla Was. Po ponad miesiącu pracy w temp. około 16stC nadal pracują i to dość mocno, gazują jak szampan ;). Co jest grane, że tak długo ?
Zaopatrzyłem się nawet w miernik BLG i wczoraj sprawdziłem. BLG=20 po prawie 1,5 miesiącu. Czy to normalne ? Doczytałem również, że wielu z Was robi na jednej paczce z 15kg i całość pracuje wtedy dużo, dużo krócej.


Smoczek64
10
Posty: 15
Rejestracja: wtorek, 9 lut 2016, 00:33
Załączniki
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Postautor: Smoczek64 » niedziela, 14 lut 2016, 13:59

Witam,
Nie jest normalne, aby mocne, szybko fermentujące drożdże przerabiały cukier tak wolno. Zapewne więc popełniłeś jakiś błąd lub nawet jakieś błędy.
Zacznijmy od drożdży – czy z nimi wszystko było OK? Sprawdziłeś termin przydatności? Przerobiłem na sobie fermentację (co prawda piwa) na drożdżach które się „zawieruszyły” i odnalazły długo po terminie ich przydatności. Co prawda nastaw cukrowy a piwny to nie to samo, ale…
Dalej – nastaw początkowy miał wysokie Blg początkowe (co zwłaszcza dla Alcoteców nie powinno być dużym problemem). Czy je zmierzyłeś? Warto, po przy takiej ilości łatwo się pomylić z cukrem i/lub wodą i można sporządzić nastaw o zbyt wysokim Blg. Jeśli sporządza się nastaw w niestandardowej wielkości (większej niż zaleca producent drożdży w przeliczeniu na 1 opakowanie drożdży), warto zmierzyć ph początkowe, ewentualnie dodać kwasku i pożywki (lub przecieru pomidorowego itp. itd. – opisane w różnych miejscach na forum). W Twoim przypadku patrząc na oko to akurat nie powinno mieć większego znaczenia.
Czy odpowiednio napowietrzyłeś nastaw? Drożdże na początku wymagają pewnej ilości tlenu (za dużo też nie jest dobrze!). Jeśli np. nastawiałeś na świeżo przegotowanej wodzie nie mieszając lub minimalnie aby syrop cukrowy tylko się rozpuścił to tlenu mogłoby zabraknąć, choć nie powinno to dać aż takiego opóźnienia w fermentacji.
Najbardziej podejrzewam temperaturę. Jaka była temperatura wody z cukrem kiedy sypywałeś do niej drożdże? Jeśli też 16stC to start fermentacji nie tylko mógł, ale wręcz powinien być ciężki i opóźniony. Jeśli początkowa temp. była za wysoka, to większość drożdży mogła zaliczyć padochę i efekt ten sam.
Czy odizolowałeś fermentator? Jeśli zrobiłeś to solidnie (z dołu po bokach i z góry) i wstawiłeś ciepły, porządnie rozbujany nastaw (a Alcotec potrafią porządnie wystartować naprawdę szybko), to mogłeś… przegrzać. Nastaw rzędu 60l a taki masz jeśli dobrze liczę, potrafi naprawdę porządnie „grzać”. Czy mierzyłeś temperaturę nastawu w trakcie?
Jeśli wstawiłeś chłodny, jeszcze przed porządnym zafermentowaniem nastaw do przewiewnej piwnicy czy szopy i nie izolowałeś go, to fermentacja idzie opornie, choć i tak Twoje 20 Blg wydają się za duże. A może pisząc o temperaturze piszesz o maksymalnej w dzień a w nocy spada do 2-3? Pamiętaj najistotniejsza jest temperatura nastawu.
Generalnie nie jest tragedią, jeśli cukrówka fermentuje dłużej niż zakładaliśmy, chyba, że nie masz co w tej chwili przez rurę przepuścić a wiadomo, Polak nie wielbłąd i pić musi.
Podsumowując: warto zmierzyć podstawowe parametry nastawu na początku (w szczególności temp. przed dodaniem drożdży, Blg). Jeśli ma to później trafić w jakieś średnio sprzyjające fermentacji miejsce, warto chociaż na początku zapewnić naszym milionom robotników przyzwoite warunki. Trzeba na bieżąco śledzić co się dzieje z nastawem – przede wszystkim temperaturę. Oraz spadek Blg (odgazowywać próbki, bo inaczej przekłamania są duże).
Udanych psoceń.


Wróć do „Drożdże i fermentacja”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości