bogdan pisze:Otóż kupiłem drożdże T-3 w Eurowinie. Na opakowaniu piszą: porcja na 25l zacieru.
...
W ten sposób uzupełniłem zacier do 120l.
...
To było 7 dni temu, dzisiaj psocę i mam wrażenie, że psotka ma jednak lepszy smak niż na drożdżach Babuni.
...wydawałoby się że T-3 są drogie, a przecież można je rozmnożyć w nieskończoną ilość zacieru.

Ja ostatnio używam "alcotec 8" 8 kg turbo v.3.1. 5 day Super Yeast (Szwedzkie).
Na opakowaniu jest napisane, że paczka jest przeznaczona na 8 kg cukru a roztwór ma mieć (już z cukrem) 25 litrów czyli wody można dać ok. 20 litrów.
Ja jedną paczkę tych drożdży daję na 40 kg cukru i 135 litrów wody, dodaję dodatkową pożywkę i kwasek cytrynowy. Po około 10 dniach (a może wcześniej bo do nastawu wcześniej nie zaglądam) jest finał.
Propagowanie na forum używania kilogramowych ilości drożdży piekarskich to jakieś nieporozumienie, działanie uwsteczniające rozwój hobby.
Argument, że łatwe do kupienia jest naciągany: jeśli ktoś czyta to forum to znaczy, że ma dostęp do internetu. To wystarczy aby zamówić sobie dowolne drożdże dedykowane do określonych zadań; do "cukrówek", do zacierów zbożowych, do win owocowych itp. itd.
Nie potrzeba mieć nawet konta w banku; można zamówić z płatnością przy odbiorze.
Drożdże "Babuni" nie dadzą tak dobrego odfermentowania jak drożdże gorzelnicze - opracowane specjalnie do konkretnego rodzaju fermentacji.
Kolejny argument, że drożdże piekarskie nie mają wpływu na późniejszy smak i zapach destylatu też nie jest do przyjęcia w ciemno bo jak wiadomo o gustach (i smakach) się nie dyskutuje a tym bardziej jest ciężko obiektywnie ocenić swój wyrób.
W trakcie fermentacji może powstać ponad 100 (sto) różnych związków chemicznych, większość z nich jest niepożądana w destylacie; część (ale nie wszystkie!) w trakcie leżakowania tworzy charakterystyczny i ceniony bukiet ale są to minimalne ilości i staranna destylacja powinna wyeliminować (w najbardziej możliwym stopniu) substancje szkodliwe, z których nigdy nic dobrego nie powstanie, nawet po stu latach leżakowania.
Parametry prowadzenia fermentacji (rodzaj drożdży, rodzaj cukrów, ph, temperatura, skład i ilość pożywki) decydują ile różnych dodatkowych substancji i w jakich ilościach powstanie w czasie fermentacji.
Nieporozumieniem jest też, z kolei, zalecanie użycia drożdży gorzelniczych do wyrobu calvadosu.
Calvados jest robiony z cydru, rzadko z wina jabłkowego. Aby otrzymać jak najlepszy cydr czy też wino jabłkowe należy użyć do tego odpowiednich drożdży do cydru lub wina owocowego, które w trakcie fermentacji uwypuklą aromat i smak jabłek co później ma "dramatyczny" wpływ na jakość destylatu.
Chociaż gorzelnie czasem używały drożdży piekarskich było to robione w wyjątkowych przypadkach zakażenia i utraty drożdży gorzelniczych w trakcie trwania kampanii.
Obecnie zaopatrzenie i dostęp do drożdży gorzelniczych stoi na takim poziomie (działa kilka prężnych firm zaopatrujących gorzelnie we wszystko co potrzeba - drożdże, enzymy, kwasy, środki odkażające itp. itd.), że nie ma potrzeby ratowania się, w nagłych przypadkach, drożdżami piekarskimi.
Pozdrawiam
Winiarek