Wymrażanie frakcyjne

Problemy technologiczne związane z uzyskaniem dobrego zacieru: niewłaściwy przebieg fermentacji, zakażenia nastawów, klarowanie...
Awatar użytkownika

Autor tematu
klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:

Post autor: klodek4 »

Witam!!!!

za wikipedią.....
Cydr służy także do produkcji alkoholów destylowanych, tzw. brandy jabłkowych, z których najbardziej znane to calvados oraz applejack. Ten ostatni spirytuał, w przeciwieństwie do większości brandy, uzyskuje się nie poprzez odparowywanie alkoholu, lecz w procesie wymrażania frakcjonowanego (ang. freeze distillation; jacking).
dalej.....
Wymrażanie frakcyjne – jeden z procesów stosowany w inżynierii procesowej i chemii w celu rozdzielenia dwu cieczy o różnych temperaturach krzepnięcia. Może być prowadzony poprzez częściowe topienie fazy stałej, np. fazową rafinację krzemu lub metali albo poprzez częściową krystalizację fazy ciekłej. Krystalizacja ta może zostać prowadzona poprzez dodawanie rozpuszczalnika do mieszaniny i schładzanie bądź odparowywanie rozpuszczalnika.

Wymrażanie frakcyjne jest stosowane również w wyrobie napojów alkoholowych w celu oczyszczenia i zwiększenia zawartości alkoholu
Może mi ktoś to przetłumaczyć tak na chłopski rozum :?: :?: :?: :?: :?: :?: :mrgreen:
promocja
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5382
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 668 razy
Kontakt:
Re: Wymrażanie frakcyjne

Post autor: Zygmunt »

www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy zacierowe”