za wikipedią.....
dalej.....Cydr służy także do produkcji alkoholów destylowanych, tzw. brandy jabłkowych, z których najbardziej znane to calvados oraz applejack. Ten ostatni spirytuał, w przeciwieństwie do większości brandy, uzyskuje się nie poprzez odparowywanie alkoholu, lecz w procesie wymrażania frakcjonowanego (ang. freeze distillation; jacking).
Może mi ktoś to przetłumaczyć tak na chłopski rozumWymrażanie frakcyjne – jeden z procesów stosowany w inżynierii procesowej i chemii w celu rozdzielenia dwu cieczy o różnych temperaturach krzepnięcia. Może być prowadzony poprzez częściowe topienie fazy stałej, np. fazową rafinację krzemu lub metali albo poprzez częściową krystalizację fazy ciekłej. Krystalizacja ta może zostać prowadzona poprzez dodawanie rozpuszczalnika do mieszaniny i schładzanie bądź odparowywanie rozpuszczalnika.
Wymrażanie frakcyjne jest stosowane również w wyrobie napojów alkoholowych w celu oczyszczenia i zwiększenia zawartości alkoholu