Potrzebuję oryginalnego przepisu na whiskey George Washington
-
Autor tematu - Posty: 6
- Rejestracja: poniedziałek, 28 sty 2013, 10:23
Witam, potrzebuję oryginalnego przepisu na whiskey George Washingtona.
Jeśli ktoś posiada bardzo proszę o recepturę, na amerykańskich forum znalazłem tylko proporcje zbóż jakie muszę dodać ale nic o wodzie , drożdżach i czasie fermentacji.
Pozdrawiam
Ps te proporcje to 60 % żyta 35 % kukurydzy i 5% słodu jęczmiennego.
Jeśli ktoś posiada bardzo proszę o recepturę, na amerykańskich forum znalazłem tylko proporcje zbóż jakie muszę dodać ale nic o wodzie , drożdżach i czasie fermentacji.
Pozdrawiam
Ps te proporcje to 60 % żyta 35 % kukurydzy i 5% słodu jęczmiennego.
Ostatnio zmieniony środa, 6 mar 2013, 22:14 przez Emiel Regis, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Interpunkcja, kosmetyka
Powód: Interpunkcja, kosmetyka
-
- Posty: 499
- Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
-
- Posty: 973
- Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
- Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 213 razy
- Kontakt:
Re: Potrzebuję oryginalnego przepisu na whiskey George Washington
Jak masz proporcje to woda 1:3-4 do zacierania + wysładzanie, drożdże gorzelnicze (nie turbo) lub dedykowane do whisky - czas fermentacji - aż nie przerobi całości.
Tak naprawdę sekrety smaku to miejsca cieć i późniejsze proporcje przy mieszaniu - tu musiałbyś mieć zmysły mistrza od mieszania. Do tego beczka dębowa i odpowiednie warunki do starzenia ...
Tak naprawdę sekrety smaku to miejsca cieć i późniejsze proporcje przy mieszaniu - tu musiałbyś mieć zmysły mistrza od mieszania. Do tego beczka dębowa i odpowiednie warunki do starzenia ...
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
-
Autor tematu - Posty: 6
- Rejestracja: poniedziałek, 28 sty 2013, 10:23
Re: Potrzebuję oryginalnego przepisu na whiskey George Washington
Witam, na wstępie dziękuje za odpowiedź. Manowar, tak jak napisałeś, 1:3-4 to znaczy, że mam dodać na tą recepturę 60 % żyta, 35 % kukurydzy i 5 % (czyli 6 kg żyta, 3,5 kg kukurydzy i 0,5 słodu jęczmiennego), jakieś 35-40 litrów wody. A co do drożdży, Ty powiedziałeś, że gorzelnicze, a ja chyba użyje piekarskich suchych, bo nie chcę żeby zacier zawierał chemię. Co o tym sądzisz?
Ostatnio zmieniony czwartek, 7 mar 2013, 23:05 przez manowar, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Kropki, przecinki, spacje, literówki.
Powód: Kropki, przecinki, spacje, literówki.
-
- Posty: 5382
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 668 razy
- Kontakt:
Re: Potrzebuję oryginalnego przepisu na whiskey George Washington
Skręciłem się wewnętrznie...A co do drożdży, Ty powiedziałeś, że gorzelnicze, a ja chyba użyje piekarskich suchych, bo nie chcę żeby zacier zawierał chemię. Co o tym sądzisz?
Nie wiem, czy 0,5kg słodu wystarczy do scukrzenia blisko 10kg ziarna.czyli 6 kg żyta, 3,5 kg kukurydzy i 0,5 słodu jęczmiennego
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 68
- Rejestracja: sobota, 17 lis 2012, 15:33
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Lokalizacja: Katowice
Re: Potrzebuję oryginalnego przepisu na whiskey George Washington
Co prawda ja jeszcze nigdy whisky nie robiłem, ale tak sobie myślę, że może nie warto się tak od razu rzucać na głęboką wodę? Chyba, że masz już jakieś doświadczenie w psoceniu. Ale biorąc pod uwagę:
Pozdrawiam!
to podejrzewam, że raczej nie :pTy powiedziałeś, że gorzelnicze, a ja chyba użyje piekarskich suchych, bo nie chcę żeby zacier zawierał chemię.
Pozdrawiam!
Bo w życiu wszystkiego trzeba spróbować!
-
- Posty: 1417
- Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
- Ulubiony Alkohol: Whiskey
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
- Podziękował: 523 razy
- Otrzymał podziękowanie: 125 razy
- Kontakt:
Re: Potrzebuję oryginalnego przepisu na whiskey George Washington
ja do zboża polecam Fermiol - wg. mnie dają bardzo dobre efekty fermentacji
A i 0.5kg słodu będzie stanowczo za mało ja dałbym co najmniej kilo słodu by scukrzyć całe to zboże.
Pozdrawiam
No, chemi nie będzie, ale smrodu od zajobu Użyj gorzelniczych tyle że nie turbo,a ja chyba użyje piekarskich suchych, bo nie chcę żeby zacier zawierał chemię
ja do zboża polecam Fermiol - wg. mnie dają bardzo dobre efekty fermentacji
A i 0.5kg słodu będzie stanowczo za mało ja dałbym co najmniej kilo słodu by scukrzyć całe to zboże.
Pozdrawiam
-
Autor tematu - Posty: 6
- Rejestracja: poniedziałek, 28 sty 2013, 10:23
Re: Potrzebuję oryginalnego przepisu na whiskey George Washington
Tak nie jestem doświadczony w psoceniu na razie, ale wezmę sobie wasze rady do serca, pozdrawiam
Posty połączone.
Aha i jak by ktoś mądry mógł mi napisać pełny przepis czyli ilość wody i drożdży z góry dziękuje.
Posty połączone.
Aha i jak by ktoś mądry mógł mi napisać pełny przepis czyli ilość wody i drożdży z góry dziękuje.
Ostatnio zmieniony piątek, 8 mar 2013, 22:13 przez Agneskate, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę używać opcji "edytuj".
Powód: Proszę używać opcji "edytuj".
-
- Posty: 973
- Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
- Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 213 razy
- Kontakt:
Re: Potrzebuję oryginalnego przepisu na whiskey George Washington
Ja ci dam dobrą radę - na poważnie zupełnie. Posiedź poczytaj o zacieraniu. Jest trochę u nas - więcej na forum o piwach. Jak już opanujesz w teorii co i jak z zacieraniem to zacznij czytać o prowadzeniu fermentacji, potem o destylacji a na końcu o dojrzewaniu alkoholu - bo przeczucie mi mówi, że zielony jesteś jeśli chodzi o każdy etap produkcji whisky.
Jak już poczytasz i będziesz miał pytania konkretne - pytaj śmiało, ale dalsze posty w stylu "poprowadźcie mnie za rękę" będą leciały do kosza.
Jak już poczytasz i będziesz miał pytania konkretne - pytaj śmiało, ale dalsze posty w stylu "poprowadźcie mnie za rękę" będą leciały do kosza.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
-
- Posty: 22
- Rejestracja: niedziela, 12 cze 2011, 20:17
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Kołobrzeg
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Potrzebuję oryginalnego przepisu na whiskey George Washington
Bez enzymów ta ilość słodu ma się nijak do reszty. Poza tym sprawy czysto techniczne jeśli łapiesz się od razu za taką ilość...: kocioł 50l + grzanie (ja grzeję taki kociołek taboretem gazowym na totalnym minimum płomienia bo bardzo łatwo przypalić) wkrętarka/wiertarka + mieszadło, dobry termometr, cierpliwość i wolny dzień (ze stygnięciem) na zatarcie. Wszystko pięknie opisane na forum
-
- Posty: 22
- Rejestracja: niedziela, 12 cze 2011, 20:17
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Kołobrzeg
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Potrzebuję oryginalnego przepisu na whiskey George Washington
A jeśli chodzi o drożdże piekarskie... Do tego typu fermentacji najlepsze (moim zdaniem jak i kolegi wyżej) Fermiol! dają w granicach 10%. Tylko jeśli zakupisz większe opakowanie koniecznie pamiętaj o prawidłowym przechowywaniu pozostałej części- inaczej staną się bezużyteczne. Zapomnij o piekarskich... I antypiana też się przyda, bo jeśli dobrze scukrzysz i temperatura przypasuję drożdżakom... kipią jak szalone
-
Autor tematu - Posty: 6
- Rejestracja: poniedziałek, 28 sty 2013, 10:23
Re: Potrzebuję oryginalnego przepisu na whiskey George Washington
Wszystko Panowie w porządku ,ale do tej pory nie otrzymałem odpowiedzi, która mnie satysfakcjonuje czyli recepturę, a wy mi cały czas tylko morały prawicie. Po prostu dajcie mi odpowiednie proporcje a dalej już sam sobie dam radę. Z góry dzięki.
-
Autor tematu - Posty: 6
- Rejestracja: poniedziałek, 28 sty 2013, 10:23
-
- Posty: 2742
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: Potrzebuję oryginalnego przepisu na whiskey George Washington
Wlej do gara wodę, wrzuć trochę pszenicy i kukurydzy, zaśpiewaj na garnkiem i już masz gotowe. Masz proporcje - garnek, pszenica, kukurydza. A z resztą dasz sobie radę !
P.S. Jakie pytania takie odpowiedzi.
pol1995@tlen.pl pisze:Wszystko Panowie w porządku ,ale do tej pory nie otrzymałem odpowiedzi, która mnie satysfakcjonuje czyli recepturę, a wy mi cały czas tylko morały prawicie. Po prostu dajcie mi odpowiednie proporcje a dalej już sam sobie dam radę. Z góry dzięki.
Wlej do gara wodę, wrzuć trochę pszenicy i kukurydzy, zaśpiewaj na garnkiem i już masz gotowe. Masz proporcje - garnek, pszenica, kukurydza. A z resztą dasz sobie radę !
P.S. Jakie pytania takie odpowiedzi.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
-
Autor tematu - Posty: 6
- Rejestracja: poniedziałek, 28 sty 2013, 10:23
Re: Potrzebuję oryginalnego przepisu na whiskey George Washington
Szkoda mojego czasu na moje posty bo widzę ,że może 2-3 osoby odpisały mi sensownie
Szkoda czasu naszego - skoro nie jesteś w stanie wykorzystać rad. Pisz do źródła http://www.mountvernon.org/visit-his-es ... -gristmill na pewno udzielą ci odpowiedzi na jaką oczekujesz.
Zamykam - MANOWAR
Szkoda czasu naszego - skoro nie jesteś w stanie wykorzystać rad. Pisz do źródła http://www.mountvernon.org/visit-his-es ... -gristmill na pewno udzielą ci odpowiedzi na jaką oczekujesz.
Zamykam - MANOWAR