Pompa zamiast mieszadła

Zbiorniki do odparowywania zacierów. Budowa, adaptacje modyfikacje.
Awatar użytkownika

Autor tematu
stoney
50
Posty: 67
Rejestracja: wtorek, 14 lut 2012, 23:20
Lokalizacja: Warszawa
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Kontakt:

Post autor: stoney »

Witam.

Szukając ostatnio po sieci rozwiązania do zacierania słodu na whisky w sposób naturalny skierowałem się na strony piwowarów.
Znalazłem tam kocioł Spedels'a chętnie kopiowany z wykorzystaniem KEG'a.
Braumeister
specyfikacja

...i taka luźna myśl mnie naszła:

Czy zamiast mieszadła, co by gęstego nie przypalić, nie wykorzystać pompy?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
MIEĆ MIEDŹ
Awatar użytkownika

Freitag
100
Posty: 118
Rejestracja: środa, 30 lis 2011, 22:16
Krótko o sobie: Jestem upartym i uczciwym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Naleweczki mojej żony :-)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: południowo-zachodnie okolice Warszawy
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Pompa zamiast mieszadła

Post autor: Freitag »

Witam,
Wydaje mi się że pomysł może być przedni. No kol. stoney duże :klaszcze: .
pozdrawiam Irek
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5382
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 668 razy
Kontakt:
Re: Pompa zamiast mieszadła

Post autor: Zygmunt »

Spiedla sklonował na keg m.in Kolega bnp, widziałem ten kociołek na żywo. Plusem Spiedla jest to, że masz wszystko w jednym garnku i zajmuje to mało miejsca, do tego można to świetnie zautomatyzować. Wadą jest to, że nie uzyskasz bardzo gęstych zacierów i nie za bardzo jest to jak wysładzać (na upartego da się polewać kosz czajnikiem). Poza tym jest to rozwiązanie dość drogie.

http://www.piwo.org/topic/8531-braumeis ... ntry181950
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

panta_rei
550
Posty: 566
Rejestracja: sobota, 6 paź 2012, 19:33
Krótko o sobie: Robię najlepszą pieprzówkę po tej stronie Wisły ;-)
Ulubiony Alkohol: Moja osobista nalewka agrestowa ;-)
Lokalizacja: Braniewo
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Pompa zamiast mieszadła

Post autor: panta_rei »

Moim zdaniem lepsze jest mieszadło, pompa musiałaby pompować gęste, a to prosta droga do nagłych spadków wydajności czy nawet zapchania pompy, do tego względy sanitarne- ciężko czyścić, a wiadomo jak łatwo zakazić brzeczkę :-(
Pozdrawiam, Sławomir
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5382
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 668 razy
Kontakt:
Re: Pompa zamiast mieszadła

Post autor: Zygmunt »

Pompa nie pompuje gęstego, tylko sam płyn- po to są sita. Problem sterylizacji tego wszystkiego rozwiązuje w piwowarstwie warzenie, brzeczka gotuje się przez kilkadziesiąt minut. Przy zacierze na whisky się tego nie robi- ale można.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

panta_rei
550
Posty: 566
Rejestracja: sobota, 6 paź 2012, 19:33
Krótko o sobie: Robię najlepszą pieprzówkę po tej stronie Wisły ;-)
Ulubiony Alkohol: Moja osobista nalewka agrestowa ;-)
Lokalizacja: Braniewo
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Pompa zamiast mieszadła

Post autor: panta_rei »

Zygmunt, może czegoś nie łapię ;-) Gotujemy zacier, odlewamy do fermentatora i teraz mamy całość do umycia i tu dodatkowo zamiast mieszadła: pompa, sita, przewody... to już na prawdę wolałbym umyć mieszadło ;-)
Pozdrawiam, Sławomir
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5382
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 668 razy
Kontakt:
Re: Pompa zamiast mieszadła

Post autor: Zygmunt »

Zgadzam się. Tak jak pisałem- to jest dedykowane do piwowarstwa, ale można używać do whisky. W Spiedlu łatwo ustawiasz sobie temperatury przerw, a myje sie praktycznie samo. Sam do piwa używam kadzi z "trochę większym" mieszadłem i na Speidla nie zamierzam się przesiadać- chyba, że 200l. Na plus w stosunku do mieszadła jest na pewno mniejsze ryzyko przypaleń (szczególnie w większych garnkach) i precyzyjniejsze sterowanie.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

Autor tematu
stoney
50
Posty: 67
Rejestracja: wtorek, 14 lut 2012, 23:20
Lokalizacja: Warszawa
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Kontakt:
Re: Pompa zamiast mieszadła

Post autor: stoney »

Miałem na myśli układ, w którym zacier byłby zasysany z jednej strony, a wtłaczany z drugiej strony kotła.

Ważne, żeby linia łącząca otwory przecinała się z linią grzałek, dzięki temu zacier będzie krążyć najszybciej właśnie wokół grzałki.

Schemat poniżej.

Do napędu wykorzystana by była pompa cyrkulacyjna do c.w.(?)
Wydajność 3m3/h, po uwzględnieniu oporu gęstego można przyjąć 0,5l/sek.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
MIEĆ MIEDŹ
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5382
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 668 razy
Kontakt:
Re: Pompa zamiast mieszadła

Post autor: Zygmunt »

Zainteresuj się hasłem RIMS, tam mniej więcej o to chodzi- zacier przechodzi przez komorę z grzałkami.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

Autor tematu
stoney
50
Posty: 67
Rejestracja: wtorek, 14 lut 2012, 23:20
Lokalizacja: Warszawa
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Kontakt:
Re: Pompa zamiast mieszadła

Post autor: stoney »

Dzięki za namiar na RIMS- prawie jak rafineria, ale mi chodzi o zastosowanie pompy w kotle do destylacji.
Kwestia ważenia piwa/ zacierania słodu na whisky to zupełnie inny temat do dyskusji.
MIEĆ MIEDŹ

misiu36100
5
Posty: 6
Rejestracja: czwartek, 28 lut 2013, 21:52
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Pompa zamiast mieszadła

Post autor: misiu36100 »

Jeżeli oddzielisz część płynną od gęstej to pompowanie będzie szło ok.Przypomina że płynną cześć pompa powinna zasysać z przeszczeni nr 1 i tłoczyć do dolnej części wewnętrznego pojemnika.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kotły”