Witam kolegów psotników.
Zrodził mi się co najmniej drażniący problem.
Niestety po raz drugi już przygotowałem nastaw na drożdżach Bayanus i po raz drugi będę musiał go wylać, ale najpierw od początku.
Przygotowałem nastaw w plastikowym 20L pojemniku w proporcjach :
5 kg cukru
16 litrów
ok. 10g. pożywki AKTIVIT
ok. 5g drożdży Bayanus
Po kilku godzinach nastaw wystartował i tak sobie pracował 4, 5 dni i ucichł.
Ze jestem raczej niecierpliwy wiec otworzyłem i tu dostałem po nosie strasznym odorem, tak jak by woda zaśmiargła ( nie wiem czy to dobre określenie ).
Wrzuciłem cukromierz, drożdże zdążyły zjeść raptem 20 % cukru.
Co może być przyczyną takiego zajścia??
Do głowy przychodzi mi co prawda kilka pomysłów ale nie wiem czy to one są odpowiedzialne za całe zajście??
Jakieś pomysł gdzie szukać przyczyny ??
Ps.
Czy pożywka AKTIVIT może się popsuć?? Kupiłem ja na początku roku i od tamtej pory leży w foliowym woreczku??
Bayanus - problem z fermentacjia
-
- Posty: 32
- Rejestracja: środa, 9 wrz 2009, 19:59
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
-
- Posty: 692
- Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Bayanus - problem z fermentacjia
Bayanusy to typowe drożdże winne.Nie nadają się do typowych cukrówek.
W czystej cukrowce często nie chcą pracować i zdychają.
Aby dobrze pracowały w cukrówce należy im wrzucić np. rodzynki lub inne owoce.
Można ich też używać do zacierów zbożowych.
Generalnie nie są to szybkie drożdże.
W czystej cukrowce często nie chcą pracować i zdychają.
Aby dobrze pracowały w cukrówce należy im wrzucić np. rodzynki lub inne owoce.
Można ich też używać do zacierów zbożowych.
Generalnie nie są to szybkie drożdże.
Pozdrawiam,olo 69
Re: Bayanus - problem z fermentacjia
Mam podobny problem. Nastaw z 75 litrów w skład wchodzi woda i cukier w ilości 24 BLG, dodałem drożdży bayamus dwie paczki pracował tydzień i przestał, wówczas BGL pokazuje 23, doczytałem na forum by dodać drożdże T3 dodałem dwie paczki bałem się więcej dodawać, i dalej nic nawet nie wystartował. Co robić dalej by uratować ten nastaw? Myślałem o koncentracie pomidorowym lub drożdżach piekarnianych czy to dobry pomysł? Proszę o radę co robić, szkoda 75 litrów zacieru.
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Bayanus - problem z fermentacjia
Skąd pomysł na drożdże winne do cukrówki? Temat w którym piszesz jest dostępny od półtora roku.
Ten jest świeższy http://alkohole-domowe.com/forum/podsta ... t6850.html , ale był dostępny jak nastawiałeś cukier.
Przy spadku o 1 Blg nie ma obaw czy ruszą. Kiedy dodałeś gorzelniane i jaką nastaw ma temperaturę? Czy wodę gotowałeś, czy poszła "surowa"? Prawdopodobnie zamiast dodatków, wystarczy odrobina cierpliwości.
Ten jest świeższy http://alkohole-domowe.com/forum/podsta ... t6850.html , ale był dostępny jak nastawiałeś cukier.
Przy spadku o 1 Blg nie ma obaw czy ruszą. Kiedy dodałeś gorzelniane i jaką nastaw ma temperaturę? Czy wodę gotowałeś, czy poszła "surowa"? Prawdopodobnie zamiast dodatków, wystarczy odrobina cierpliwości.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!