Bayanus - problem z fermentacjia

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.

Autor tematu
wisnia101
30
Posty: 42
Rejestracja: środa, 2 gru 2009, 21:05
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków

Post autor: wisnia101 »

Witam kolegów psotników.

Zrodził mi się co najmniej drażniący problem.
Niestety po raz drugi już przygotowałem nastaw na drożdżach Bayanus i po raz drugi będę musiał go wylać, ale najpierw od początku.

Przygotowałem nastaw w plastikowym 20L pojemniku w proporcjach :
5 kg cukru
16 litrów
ok. 10g. pożywki AKTIVIT
ok. 5g drożdży Bayanus
Po kilku godzinach nastaw wystartował i tak sobie pracował 4, 5 dni i ucichł.
Ze jestem raczej niecierpliwy wiec otworzyłem i tu dostałem po nosie strasznym odorem, tak jak by woda zaśmiargła ( nie wiem czy to dobre określenie ).
Wrzuciłem cukromierz, drożdże zdążyły zjeść raptem 20 % cukru.

Co może być przyczyną takiego zajścia??
Do głowy przychodzi mi co prawda kilka pomysłów ale nie wiem czy to one są odpowiedzialne za całe zajście??

Jakieś pomysł gdzie szukać przyczyny ??

Ps.
Czy pożywka AKTIVIT może się popsuć?? Kupiłem ja na początku roku i od tamtej pory leży w foliowym woreczku??
alembiki
Awatar użytkownika

StruśPędziwiatr
30
Posty: 32
Rejestracja: środa, 9 wrz 2009, 19:59
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Bayanus - problem z fermentacjia

Post autor: StruśPędziwiatr »

A te Bayanusy były świeże??
Ja miałem podobny problem. Co się okazało: drożdże nie były przeterminowane, a powodem ich słabej kondycji była zbyt wysoka temperatura przechowywania. Od tamtej pory drożdże trzymam w piwnicy :D
Pędzę chociaż nigdzie się nie spieszę
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Bayanus - problem z fermentacjia

Post autor: olo 69 »

Bayanusy to typowe drożdże winne.Nie nadają się do typowych cukrówek.
W czystej cukrowce często nie chcą pracować i zdychają.
Aby dobrze pracowały w cukrówce należy im wrzucić np. rodzynki lub inne owoce.
Można ich też używać do zacierów zbożowych.
Generalnie nie są to szybkie drożdże.
Pozdrawiam,olo 69

Zając
30
Posty: 39
Rejestracja: niedziela, 19 sie 2012, 17:02
Re: Bayanus - problem z fermentacjia

Post autor: Zając »

Mam podobny problem. Nastaw z 75 litrów w skład wchodzi woda i cukier w ilości 24 BLG, dodałem drożdży bayamus dwie paczki pracował tydzień i przestał, wówczas BGL pokazuje 23, doczytałem na forum by dodać drożdże T3 dodałem dwie paczki bałem się więcej dodawać, i dalej nic nawet nie wystartował. Co robić dalej by uratować ten nastaw? Myślałem o koncentracie pomidorowym lub drożdżach piekarnianych czy to dobry pomysł? Proszę o radę co robić, szkoda 75 litrów zacieru.
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Bayanus - problem z fermentacjia

Post autor: Wald »

Skąd pomysł na drożdże winne do cukrówki? :o Temat w którym piszesz jest dostępny od półtora roku.
Ten jest świeższy http://alkohole-domowe.com/forum/podsta ... t6850.html , ale był dostępny jak nastawiałeś cukier.
Przy spadku o 1 Blg nie ma obaw czy ruszą. Kiedy dodałeś gorzelniane i jaką nastaw ma temperaturę? Czy wodę gotowałeś, czy poszła "surowa"? Prawdopodobnie zamiast dodatków, wystarczy odrobina cierpliwości.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

Zając
30
Posty: 39
Rejestracja: niedziela, 19 sie 2012, 17:02
Re: Bayanus - problem z fermentacjia

Post autor: Zając »

Podgrzałem nastaw do temperatury 32 stopnie i ruszył, na 75 litrów nastawu wsypałem dwie paczki T3 zastanawiam się czy nie dodać jeszcze jednej czy może takie proporcje wystarczą?

Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Bayanus - problem z fermentacjia

Post autor: Durik »

Dwie paczki wystarczą.

Zając
30
Posty: 39
Rejestracja: niedziela, 19 sie 2012, 17:02
Re: Bayanus - problem z fermentacjia

Post autor: Zając »

Dzięki serdeczne. Opiszę finał po tych przeżyciach.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”