Wykorzystanie pracujących jeszcze drożdży do restartu innego nastawu

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

Autor tematu
sh4rkyq
20
Posty: 24
Rejestracja: sobota, 24 kwie 2010, 22:35

Post autor: sh4rkyq »

Cześć,
Mam dwa nastawy po 30L. w pierwszym jest -3blg i ładnie pracuje w drugim +3 i stoi.
Czy przelanie drożdży które już opadły lub za kilka godzin opadną do nastawu gdzie jest +3 w jakiś sposób pomoże w restarcie?
promocja
Awatar użytkownika

pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Wykorzystanie pracujących jeszcze drożdży do restartu innego nastawu

Post autor: pokrec »

Po prostu spróbuj. Co Ci szkodzi? Dolej szklankę pracującego nastawu do tego zdechłego i zobacz. Drożdże, które pracują przy BLG = -3 powinny sobie dać radę tym bardziej w BLG= +3. Chyba, że coś pokićkałeś na starcie i tam, gdzie masz +3 dałeś po prostu więcej cukru i stąd nieprzerobiona słodycz, bo alkoholu już za dużo.
Ja tak kiedyś zaszczepiłem beczkę śliwek - pracującym nastawem śliwkowym. Poszło niezgorzej.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Wykorzystanie pracujących jeszcze drożdży do restartu innego nastawu

Post autor: klodek4 »

Włączę się w temat, a mianowicie nastawiłem dwa nastawy cukrowe /20 l wody i 6 kg cukru/ do jednego pół paczki T3 /niebieskie/, do drugiego pół paczki T3 /to srebrne/, po około 2 tygodniach nastaw srebrny 0 blg, a nastaw niebieski 10 blg, myśle sobie kicha i wsypałem kolejne pół paczki niebieskiego T3, niestety nastaw nie ruszył, jak mniemam drożdże mogą być już przeterminowane.
Mam teraz takie pytanie, mam przerobiony nastaw na wujka Jessiego, /odnawialny/, czy gdybym teraz wlał do ziaren, matki drożdży, dundru, ten nieprzerobiony nastaw, czy po pierwsze,
-zmieni to smak Jessiego /ze względu na zawartość drożdżyT3/ :?:
-czy to w ogóle ruszy :?:
-czy szukać innego rozwiązania, np kolejnego restartu :?:
Z góry dzięki :punk: :piwo: :ok:
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Wykorzystanie pracujących jeszcze drożdży do restartu innego nastawu

Post autor: Emiel Regis »

@klodek4
Używałem pracującego Jessiego jako MD, sprawdziło się.
Zrobiłbym to tak:
nastaw nowego Jessiego, poczekaj aż blg zejdzie do 10 i wtedy dodaj kilka litrów do zatrzymanego nastawu. Zadbaj o to żeby oba miały podobną temp.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM

Autor tematu
sh4rkyq
20
Posty: 24
Rejestracja: sobota, 24 kwie 2010, 22:35
Re: Wykorzystanie pracujących jeszcze drożdży do restartu innego nastawu

Post autor: sh4rkyq »

Klodek4 - coś w tym musi być.
Pierwszy i drugi nastaw robiłem taki sam 16 dni temu 8kg całość = 30l pojemnik w tym samym czasie, z tym, że pierwszy T3, a drugi Spiryt-Ferm.

Pierwszy nastaw T3 - do dziś +3 - (14 dni)
Drugi nastaw Spiryt-Fert - -2 po wyklarowaniu puszczony w kolumnę (14 dni)

W tym samym dniu co puściłem przez kolumnę spiryt-ferm (14 dzień) zrobiłem trzeci nastaw Alcotec 24 8kg, uzupełniony do ~30l - przerobiony w dwie doby (-3) pracuje - wziąłem litr osadu i litr samego nastawu do tego pierwszego dwutygodniowego T3.

Samo pokręcenie czegokolwiek odpada.
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Wykorzystanie pracujących jeszcze drożdży do restartu innego nastawu

Post autor: klodek4 »

Dzięki Panowie za sugestie :poklon; ,
Emielu!!! bardzo dobry pomysł z tą matką z Jessiego, na pewno go spróbuję, a wracając do sprawy to zrobiłem to tak, jako że był to nastaw cukrowy, więc do matki wraz z ziarnami dodałem dunder i wlałem połowę balonu z nieprzerobionym nastawem /10 blg/, na drugi dzień nastaw pięknie bulkał, mam zamiar dodać jeszcze 2 kg cukru i kolejny Jessie sobie chodzi, resztę nieprzerobionego chcę wlać w identyczny sposób do gołębiówki, mam nadzieję że taki nastaw może poczekać kilka dni w chłodnym pomieszczeniu :?: , pozdrawiam :punk: :piwo: :ok:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”