Nastaw z T3 spiritferm
Jestem tu nowy dlatego pragnę przywitać wszystkich,
Napisałem posta ale nie był on zatytułowany poprawnie, dlatego proszę moderatora o usunięcie.
Proszę o pomoc w zweryfikowaniu poprawności nastawu:
Jako pojemnika używam beczki HDPE 60l
Proporcje: 39L wody, 11kg cukru, 1 torebka T3 Spiritferm - 45L czyli 3/4 pojemności beczki
Proszę również o odpowiedz na moje pytania:
Czy nastaw nie wykipi?
Czy bezpieczne będzie wyprowadzenie oparów rurką na zewnątrz?
W jakim czasie (przy temperaturze 25-27) nastaw bedzie gotowy?
Czy jedna saszetka Superklar 24 H Spiritferm wystarczy aby oczyścić nastaw?
Jaka jest różnica pomiędzy nastawem 25l, 7kg, 1x T3, a 39L, 11kg, 1x T3 (nie chodzi mi o czas fermentacji, a walory smakowe i zapachowe gotowej psoty?
z góry dziekuje za odpowiedź,
pozdrawiam
Napisałem posta ale nie był on zatytułowany poprawnie, dlatego proszę moderatora o usunięcie.
Proszę o pomoc w zweryfikowaniu poprawności nastawu:
Jako pojemnika używam beczki HDPE 60l
Proporcje: 39L wody, 11kg cukru, 1 torebka T3 Spiritferm - 45L czyli 3/4 pojemności beczki
Proszę również o odpowiedz na moje pytania:
Czy nastaw nie wykipi?
Czy bezpieczne będzie wyprowadzenie oparów rurką na zewnątrz?
W jakim czasie (przy temperaturze 25-27) nastaw bedzie gotowy?
Czy jedna saszetka Superklar 24 H Spiritferm wystarczy aby oczyścić nastaw?
Jaka jest różnica pomiędzy nastawem 25l, 7kg, 1x T3, a 39L, 11kg, 1x T3 (nie chodzi mi o czas fermentacji, a walory smakowe i zapachowe gotowej psoty?
z góry dziekuje za odpowiedź,
pozdrawiam
-
- Posty: 1416
- Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
- Ulubiony Alkohol: Whiskey
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
- Podziękował: 523 razy
- Otrzymał podziękowanie: 124 razy
- Kontakt:
Re: Nastaw z ts spitferm
ściągnij z nad osadu.
Pozdrawiam
Spokojnie nic Ci nie wykipi - masz dość "wolnego" miejsca.Czy nastaw nie wykipi?
Nic Ci nie grozi, nastawowi też nie, tylko po co chcesz to zrobić?Czy bezpieczne będzie wyprowadzenie oparów rurką na zewnątrz?
Teoretycznie około tygodnia myślę, że max 10 dni.W jakim czasie (przy temperaturze 25-27) nastaw bedzie gotowy?
Starczy w zupełności, sciągnij z nad osadu, odgazuj nastaw, zadaj superklar i znowuCzy jedna saszetka Superklar 24 H Spiritferm wystarczy aby oczyścić nastaw?
ściągnij z nad osadu.
Czas fermentacji się trochę wydłuży, w smaku i zapachu destylatu nie ma różnicy.Jaka jest różnica pomiędzy nastawem 25l, 7kg, 1x T3, a 39L, 11kg, 1x T3 (nie chodzi mi o czas fermentacji, a walory smakowe i zapachowe gotowej psoty?
Ależ przoszęz góry dziekuje za odpowiedź
Pozdrawiam
Re: Nastaw z T3 spitferm
Dziękuję serdecznie za wyczerpującą odpowiedź.
Chciałem się jeszcze upewnić czy aby na pewno proporcje dobrałem prawidłowo.
Spotkałem się na forum również z dodawaniem kwasku cytrynowego bądź koncentratu pomidorowego do nastawu. Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić w jakim celu?
Co oznacza 'odgazować nastaw' przed dosypaniem klaru?
Chciałem się jeszcze upewnić czy aby na pewno proporcje dobrałem prawidłowo.
Spotkałem się na forum również z dodawaniem kwasku cytrynowego bądź koncentratu pomidorowego do nastawu. Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić w jakim celu?
Co oznacza 'odgazować nastaw' przed dosypaniem klaru?
-
- Posty: 7348
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Nastaw z T3 spitferm
Kwaskiem cytrynowym zakwasza się zaciery zbożowe lub niektóre nastawy na wino, natomiast dodanie do nastawu cukrowego przecieru pomidorowego, daje drożdżom dodatkowego kopa To coś jak turbo w samochodzie
Przed dodaniem środka klarującego, nastaw należy pozbawić resztek CO2, wtedy o wiele szybciej i efektywniej taki środek zadziała.
Przed dodaniem środka klarującego, nastaw należy pozbawić resztek CO2, wtedy o wiele szybciej i efektywniej taki środek zadziała.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 7348
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Nastaw z T3 spitferm
Cukru masz wystarczająco. Z proporcji wynika, że początkowe blg będzie na poziomie 23, a więc w sam raz dla powiększonego nastawu.
Wkrętarka + mieszadełko do farb i przez minutę robisz sztorm w zbiornikuW jaki sposób mogę pozbyć się co2 przed klarowaniem?
Cukru masz wystarczająco. Z proporcji wynika, że początkowe blg będzie na poziomie 23, a więc w sam raz dla powiększonego nastawu.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 364
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Nastaw z T3 spitferm
Można dodać pomidorków, ja daje 100-150 g na 11 kg cukru. Moim zdaniem przyspiesza o cały proces i daje miły lekko słodkawy zapaszek. Swój nastaw zrobiłem w sobotę popołudniu, dzisiaj jest wtorek i widzę że proces zaczyna zwalniać myślę że za 2 dni się zatrzyma, potem 2 dni na wyklarowanie i na rurki!! A potem tylko kosztowanie pyszności.
-
- Posty: 1416
- Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
- Ulubiony Alkohol: Whiskey
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
- Podziękował: 523 razy
- Otrzymał podziękowanie: 124 razy
- Kontakt:
Re: Nastaw z T3 spitferm
Drożdże turbo bez przecieru też pracują około 6dni a czasem i krócej - o ile zapewnisz odpowiednią
temperature. Wg, mnie przecier pomidorowy to nie jest jakiś cudny dodatek tylko po prostu pożywka
dla drożdży i "miejsce" na którym mogą się "zaczepić". Jak dla mnie to takie same wyniki daje zmielone
jabłko - ja np. takim jabłkiem (i kilkoma dodatkami) skracam czas pracy drożdży piekarniczych z miesiąca
do okło tygodnia - a przecieru z pomidorów nie daję ani grama i działa...
Kolego Durik to w którym miejscu jest to przyśpieszenie pracy przez dodanie przecieru do drożdży turboMoim zdaniem przyspiesza o cały proces.... Swój nastaw zrobiłem w sobotę popołudniu, dzisiaj jest wtorek i widzę że proces zaczyna zwalniać myślę że za 2 dni się zatrzyma
Drożdże turbo bez przecieru też pracują około 6dni a czasem i krócej - o ile zapewnisz odpowiednią
temperature. Wg, mnie przecier pomidorowy to nie jest jakiś cudny dodatek tylko po prostu pożywka
dla drożdży i "miejsce" na którym mogą się "zaczepić". Jak dla mnie to takie same wyniki daje zmielone
jabłko - ja np. takim jabłkiem (i kilkoma dodatkami) skracam czas pracy drożdży piekarniczych z miesiąca
do okło tygodnia - a przecieru z pomidorów nie daję ani grama i działa...
-
- Posty: 1416
- Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
- Ulubiony Alkohol: Whiskey
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
- Podziękował: 523 razy
- Otrzymał podziękowanie: 124 razy
- Kontakt:
Re: Nastaw z T3 spitferm
Ale jak to lepsza? Zimą właśnie trudniej utrzymać temperaturę na odpowiednim poziomie i
często trzeba sie posiłkować grzałkami, kocami i innymi patentami - ale to nie znaczy, że
nie da się utrzymać stabilnej temperatury, wystarczy trochę więcej czasu na to poświęcić
i wszystko pójdzie jak trzeba a fermentacja będzie szybka i skuteczna.
Pozdrawiam
często trzeba sie posiłkować grzałkami, kocami i innymi patentami - ale to nie znaczy, że
nie da się utrzymać stabilnej temperatury, wystarczy trochę więcej czasu na to poświęcić
i wszystko pójdzie jak trzeba a fermentacja będzie szybka i skuteczna.
Pozdrawiam
Re: Nastaw z T3 spitferm
To ciekawe zjawisko u mnie jest tak samo pół dymiona wytwarza zdecydowanie więcej bąbelków albo z jednej są większe a z drugiej mniejsze.Tak się właśnie zastanawiałem nad tym mieszaniem bo u mnie zazwyczaj praca jest widoczna praktycznie tylko z jednej strony nastawu.
U mnie w 5 dni się wyrabiają z 10 kg cukru bez przecieru. Dodanie przecieru nic nie wnoś do pracy drożdży turbo.Chyba mają wystarczająco pożywki aby przerobić taką ilość cukru.Bez pomidorków przerobią 11 kg cukru w 6 dni?? Z tego co czytałem to potrzebują 10 dni. Ale ja się nie znam, dopiero uczę się więc polegam na swoich obserwacjach.
-
- Posty: 1416
- Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
- Ulubiony Alkohol: Whiskey
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
- Podziękował: 523 razy
- Otrzymał podziękowanie: 124 razy
- Kontakt:
Re: Nastaw z T3 spitferm
że u mnie balon z jednej strony stoi przy ścianie a z drugiej "na pokój" to wpadłem na taki pomysł:
Cały nastaw (płyn) w balonie "krąży" to góra to dół i jak zauważyłem z tej str. od ściany idzie w dół
a tej od pokoju idzie do góry... Może to jakieś głupie ale wydaje mi się, że od ściany ma chłodniej to
opada w dół następnie odbija się od dna i trafia na sciankę od pokoju która jest cieplejsza i idzie do
góry i tam się robi piana i bąbelki i tak w kółko...
Wiem, że to bez sensu ale tylko takie wytłumaczenie mi na myśl przyszło...
Ja u siebie też to zuważyłem kiedyś i tak sie nad tym zastowiłem troszkę i wpadłem na taki pomysł jako,To ciekawe zjawisko u mnie jest tak samo pół dymiona wytwarza zdecydowanie więcej bąbelków albo z jednej są większe a z drugiej mniejsze.
że u mnie balon z jednej strony stoi przy ścianie a z drugiej "na pokój" to wpadłem na taki pomysł:
Cały nastaw (płyn) w balonie "krąży" to góra to dół i jak zauważyłem z tej str. od ściany idzie w dół
a tej od pokoju idzie do góry... Może to jakieś głupie ale wydaje mi się, że od ściany ma chłodniej to
opada w dół następnie odbija się od dna i trafia na sciankę od pokoju która jest cieplejsza i idzie do
góry i tam się robi piana i bąbelki i tak w kółko...
Wiem, że to bez sensu ale tylko takie wytłumaczenie mi na myśl przyszło...
-
- Posty: 1416
- Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
- Ulubiony Alkohol: Whiskey
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
- Podziękował: 523 razy
- Otrzymał podziękowanie: 124 razy
- Kontakt:
Re: Nastaw z T3 spitferm
wszelkie whisky, owocówki - ogólnie destylaty smakowe wychodzą super i nigdy z niego nie zrezygnuję
Co do jabłka to tak, możesz zetrzeć na tarce do ziemniaków, możesz zmielić w maszynce do mięsa,
albo wrzucić do blendera itp. chodzi o to by dostać taką przecierową papkę, no a ile...
Ja np. na 45l nastawu wrzucam "takie" trzy średnie jabłka, po destylacji na kolumnie wogóle ich
nie czuć ale przy pot-stillu dają taki słodkawy posmak w destylacie, jak dla mnie lepszy niż po pomidorach...
Czyli prawdopodobnie pot-still - stąd ten słodkawy posmak, ale spoko ja też jeszcze go czasem używam i sobie chwalę,Destylacja odbywa się na sprzęcie teścia pamiętającym kartki i kolejki - ale sprawdza się bardzo dobrze
wszelkie whisky, owocówki - ogólnie destylaty smakowe wychodzą super i nigdy z niego nie zrezygnuję
Co do jabłka to tak, możesz zetrzeć na tarce do ziemniaków, możesz zmielić w maszynce do mięsa,
albo wrzucić do blendera itp. chodzi o to by dostać taką przecierową papkę, no a ile...
Ja np. na 45l nastawu wrzucam "takie" trzy średnie jabłka, po destylacji na kolumnie wogóle ich
nie czuć ale przy pot-stillu dają taki słodkawy posmak w destylacie, jak dla mnie lepszy niż po pomidorach...
-
- Posty: 49
- Rejestracja: środa, 7 kwie 2010, 10:52
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw z T3 spitferm
Witam,
1) torebka jest na ok. 5 kg cukru, więc dajesz 2 razy za dużo. Ja też tak robię, ze skąpstwa i wyniki są bardzo dobre.
2) T3 lubią opadać na dno i fermentacja bardzo spowalnia. Bardzo dobrze robi codzienne bardzo energiczne potrząsanie beczką przez kilka chwil (ja fermentuję w kegu 50L), tak aby cała zawartość dokładnie się wymieszała. Po 5 dniach nastaw jest prawie gotowy do dalszej przeróbki.
3) Temperaturę stosuję pokojową, rzędu 20-22C
pozdrawiam
pluton
Muszę się dokształcić w temacie 'Spiritferm' bo zawsze używałem po prostu T3. Co to nich to mam następujące uwagi:takobel pisze:.... proporcję do nastawu: 39L wody, 11kg cukru, 1 torebka T3 Spiritferm czy aby na pewnno jest wystarczająco cukru?
1) torebka jest na ok. 5 kg cukru, więc dajesz 2 razy za dużo. Ja też tak robię, ze skąpstwa i wyniki są bardzo dobre.
2) T3 lubią opadać na dno i fermentacja bardzo spowalnia. Bardzo dobrze robi codzienne bardzo energiczne potrząsanie beczką przez kilka chwil (ja fermentuję w kegu 50L), tak aby cała zawartość dokładnie się wymieszała. Po 5 dniach nastaw jest prawie gotowy do dalszej przeróbki.
3) Temperaturę stosuję pokojową, rzędu 20-22C
pozdrawiam
pluton
Re: Nastaw z T3 spitferm
Drożdżom to nic nie pomaga bez tego telepania w takim samym czasie przerobią cukier2) T3 lubią opadać na dno i fermentacja bardzo spowalnia. Bardzo dobrze robi codzienne bardzo energiczne potrząsanie beczką przez kilka chwil (ja fermentuję w kegu 50L), tak aby cała zawartość dokładnie się wymieszała. Po 5 dniach nastaw jest prawie gotowy do dalszej przeróbki.
Wydłuży to tylko czas pracy o 2-3 dni. Ja też tak robię ale nie ze skąpstwa , Jak jest ktoś skąpy i skoda mu 9 zeta to daje babuni do nastawu i czeka miesiąc.1) torebka jest na ok. 5 kg cukru, więc dajesz 2 razy za dużo. Ja też tak robię, ze skąpstwa i wyniki są bardzo dobre.
-
- Posty: 1896
- Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
- Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
- Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Nastaw z T3 spitferm
Na babuninych to się czeka 6 tygodni, żeby BLG spadło poniżej 0. Oczywiście przy dawkowaniu 3 kostki drożdży na 10 kg cukru. Ale efekt i wydajność bardzo dobre są. Mi się z reguły nie śpieszy, więc po kiego mam rozpirzać forsę?
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
-
- Posty: 2
- Rejestracja: niedziela, 5 sie 2012, 15:28
Re: Nastaw z T3 spitferm
Witam
Mam troszkę problem z nastawem z T3.
Moja proporcja to 14 kg cukru, 44 litry wody i dwie paczki drożdży.
Nastawiłem tydzień temu wszystko wystartowało jak zwykle, dwa dni burzliwej fermentacji i po tygodniu pozostało 5 bgl cukru. Zmierzyłem temp. po dwóch dniach i było ok. 35 stopni C. Czy temp. zabiła drożdże i nie skończyły przerabiać cukru? Czy dodać teraz jeszcze drożdże czy na rurki?
Pozdrawiam
Mam troszkę problem z nastawem z T3.
Moja proporcja to 14 kg cukru, 44 litry wody i dwie paczki drożdży.
Nastawiłem tydzień temu wszystko wystartowało jak zwykle, dwa dni burzliwej fermentacji i po tygodniu pozostało 5 bgl cukru. Zmierzyłem temp. po dwóch dniach i było ok. 35 stopni C. Czy temp. zabiła drożdże i nie skończyły przerabiać cukru? Czy dodać teraz jeszcze drożdże czy na rurki?
Pozdrawiam
-
- Posty: 7348
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Nastaw z T3 spitferm
Temperatura była za wysoka i drożdże zakończyły swój żywot. Szkoda sypać dodatkowe grzybki, procenty nie pozwolą na efektywną ich pracę. Puść to na rurki a do pozostałego dundru dodaj kolejną porcję cukru i nowe drożdże i wtedy "odzyskasz" nieprzefermentowany cukier z pierwszego nastawu. Tylko nie zapomnij tego drugiego nastawu dobrze natlenić. Grzybkom jest to bardzo potrzebne
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 2
- Rejestracja: niedziela, 5 sie 2012, 15:28
Re: Nastaw z T3 spitferm
Witam ponownie
Na próbę pomieszałem nastaw i zaczęła się fermentacja.
Bąbelki co 1-2 sekundy. Zobaczymy co z tego wyniknie.
Chciałem użyć super-klar żeby wyklarować nastaw ale w takim przypadku chyba to nie bardzo mam sens.
Na przyszłość jak ograniczyć temp. żeby nie przekroczyć 30 st.
Dodam że fermentuję w butli szklanej 54 l.
pozdrawiam
Na próbę pomieszałem nastaw i zaczęła się fermentacja.
Bąbelki co 1-2 sekundy. Zobaczymy co z tego wyniknie.
Chciałem użyć super-klar żeby wyklarować nastaw ale w takim przypadku chyba to nie bardzo mam sens.
Na przyszłość jak ograniczyć temp. żeby nie przekroczyć 30 st.
Dodam że fermentuję w butli szklanej 54 l.
pozdrawiam
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: Nastaw z T3 spitferm
Te bąbelki to raczej CO2, który uwalnia się z nastawu. Balon szklany ma wąską szyjkę, która utrudnia oddawanie ciepła, stąd też pewnie powstał kłopot.
Ogólnie lepiej i praktyczniej jest stosować przeznaczone do takich celów fermentatory.
Ogólnie lepiej i praktyczniej jest stosować przeznaczone do takich celów fermentatory.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
-
- Posty: 7348
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Nastaw z T3 spitferm
...które są plastikowe i lepiej oddają ciepło na zewnątrz niż szkło a do tego są wygodniejsze w użyciu niż balony z wąską szyjką. No i się nie tłukąJanOkowita pisze:. Ogólnie lepiej i praktyczniej jest stosować przeznaczone do takich celów fermentatory.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 379
- Rejestracja: poniedziałek, 26 lis 2012, 11:16
- Ulubiony Alkohol: S.W.Ó.J.
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Gród Kraka
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Nastaw z T3 spitferm
Jak napowietrzyć nastaw? Mieszadłem i wkrętarką wystarczy czy muszę jakieś pompki akwariowe stosować? Swoją drogą czy mieszadło z wkrętarką nie pomaga w późniejszym pozbyciu się CO2 z nastawu? Kiedy się pozbywać tego niechcianego CO2??radius pisze: Nastaw napowietrzamy przed dodaniem drożdży w celu wstępnego namnożenia kolonii tych pracowitych grzybków
-
- Posty: 1416
- Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
- Ulubiony Alkohol: Whiskey
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
- Podziękował: 523 razy
- Otrzymał podziękowanie: 124 razy
- Kontakt:
Re: Nastaw z T3 spitferm
Pozdrawiam
Możesz wiertarką, a możesz nawet kilkukrotnie nastaw przelać z jednego pojemnika do drugiego.Jak napowietrzyć nastaw? Mieszadłem i wkrętarką wystarczy czy muszę jakieś pompki akwariowe stosować?
Pomaga tak samo mieszadło i przelewanie, jak wyżejSwoją drogą czy mieszadło z wkrętarką nie pomaga w późniejszym pozbyciu się CO2 z nastawu?
Jak to kiedy? Po skończonej fermentacji (przed ewentualnym dodaniem środków klarujących)...Kiedy się pozbywać tego niechcianego CO2??
Pozdrawiam