Nastaw z T3 spiritferm

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.

Autor tematu
takobel
2
Posty: 4
Rejestracja: czwartek, 10 maja 2012, 11:55

Post autor: takobel »

Jestem tu nowy dlatego pragnę przywitać wszystkich,
Napisałem posta ale nie był on zatytułowany poprawnie, dlatego proszę moderatora o usunięcie.
Proszę o pomoc w zweryfikowaniu poprawności nastawu:
Jako pojemnika używam beczki HDPE 60l
Proporcje: 39L wody, 11kg cukru, 1 torebka T3 Spiritferm - 45L czyli 3/4 pojemności beczki
Proszę również o odpowiedz na moje pytania:
Czy nastaw nie wykipi?
Czy bezpieczne będzie wyprowadzenie oparów rurką na zewnątrz?
W jakim czasie (przy temperaturze 25-27) nastaw bedzie gotowy?
Czy jedna saszetka Superklar 24 H Spiritferm wystarczy aby oczyścić nastaw?
Jaka jest różnica pomiędzy nastawem 25l, 7kg, 1x T3, a 39L, 11kg, 1x T3 (nie chodzi mi o czas fermentacji, a walory smakowe i zapachowe gotowej psoty?
z góry dziekuje za odpowiedź,
pozdrawiam
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1410
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 516 razy
Otrzymał podziękowanie: 123 razy
Kontakt:
Re: Nastaw z ts spitferm

Post autor: mtx »

Czy nastaw nie wykipi?
Spokojnie nic Ci nie wykipi - masz dość "wolnego" miejsca.
Czy bezpieczne będzie wyprowadzenie oparów rurką na zewnątrz?
Nic Ci nie grozi, nastawowi też nie, tylko po co chcesz to zrobić?
W jakim czasie (przy temperaturze 25-27) nastaw bedzie gotowy?
Teoretycznie około tygodnia myślę, że max 10 dni.
Czy jedna saszetka Superklar 24 H Spiritferm wystarczy aby oczyścić nastaw?
Starczy w zupełności, sciągnij z nad osadu, odgazuj nastaw, zadaj superklar i znowu
ściągnij z nad osadu.
Jaka jest różnica pomiędzy nastawem 25l, 7kg, 1x T3, a 39L, 11kg, 1x T3 (nie chodzi mi o czas fermentacji, a walory smakowe i zapachowe gotowej psoty?
Czas fermentacji się trochę wydłuży, w smaku i zapachu destylatu nie ma różnicy.
z góry dziekuje za odpowiedź
Ależ przoszę :D

Pozdrawiam :piwo:

Autor tematu
takobel
2
Posty: 4
Rejestracja: czwartek, 10 maja 2012, 11:55
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: takobel »

Dziękuję serdecznie za wyczerpującą odpowiedź.
Chciałem się jeszcze upewnić czy aby na pewno proporcje dobrałem prawidłowo.
Spotkałem się na forum również z dodawaniem kwasku cytrynowego bądź koncentratu pomidorowego do nastawu. Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić w jakim celu?
Co oznacza 'odgazować nastaw' przed dosypaniem klaru?
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: radius »

Kwaskiem cytrynowym zakwasza się zaciery zbożowe lub niektóre nastawy na wino, natomiast dodanie do nastawu cukrowego przecieru pomidorowego, daje drożdżom dodatkowego kopa :lol: To coś jak turbo w samochodzie :P
Przed dodaniem środka klarującego, nastaw należy pozbawić resztek CO2, wtedy o wiele szybciej i efektywniej taki środek zadziała.
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Autor tematu
takobel
2
Posty: 4
Rejestracja: czwartek, 10 maja 2012, 11:55
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: takobel »

W jaki sposób mogę pozbyć się co2 przed klarowaniem? Czy moglibyście rzucić okiem na proporcję do nastawu: 39L wody, 11kg cukru, 1 torebka T3 Spiritferm czy aby na pewnno jest wystarczająco cukru?
dzięki
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: radius »

W jaki sposób mogę pozbyć się co2 przed klarowaniem?
Wkrętarka + mieszadełko do farb i przez minutę robisz sztorm w zbiorniku :lol:
Cukru masz wystarczająco. Z proporcji wynika, że początkowe blg będzie na poziomie 23, a więc w sam raz dla powiększonego nastawu.
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Autor tematu
takobel
2
Posty: 4
Rejestracja: czwartek, 10 maja 2012, 11:55
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: takobel »

Dziękuje radius,
Ostatnie pytanie, czy stosując t3 spiritferm również powinienem dodać przecier pomidorowy? Jeśli tak to ile?

Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: Durik »

Ja też daje takie proporcje tzn. odrobinę więcej wody 40-44 litry na 11 kg cukru i wychodzi pychotka!!!
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1410
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 516 razy
Otrzymał podziękowanie: 123 razy
Kontakt:
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: mtx »

Nie musisz, te drożdże już w torebce mają pożywkę i "same w sobie" są turbo :)

Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: Durik »

Można dodać pomidorków, ja daje 100-150 g na 11 kg cukru. Moim zdaniem przyspiesza o cały proces i daje miły lekko słodkawy zapaszek. Swój nastaw zrobiłem w sobotę popołudniu, dzisiaj jest wtorek i widzę że proces zaczyna zwalniać myślę że za 2 dni się zatrzyma, potem 2 dni na wyklarowanie i na rurki!! A potem tylko kosztowanie pyszności.

Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: Durik »

Zastanawiam się nad tym czy pracujący nastaw powinno się czasem zamieszać czy lepiej nie przeszkadzać??
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: radius »

Nie mieszać :!: Dać drożdżom "wolną rękę" i pozwolić im robić swoje czyli przerabiać cukry na alkohol. Nastaw napowietrzamy przed dodaniem drożdży w celu wstępnego namnożenia kolonii tych pracowitych grzybków :lol:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: Durik »

Tak się właśnie zastanawiałem nad tym mieszaniem bo u mnie zazwyczaj praca jest widoczna praktycznie tylko z jednej strony nastawu.
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1410
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 516 razy
Otrzymał podziękowanie: 123 razy
Kontakt:
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: mtx »

Moim zdaniem przyspiesza o cały proces.... Swój nastaw zrobiłem w sobotę popołudniu, dzisiaj jest wtorek i widzę że proces zaczyna zwalniać myślę że za 2 dni się zatrzyma
Kolego Durik to w którym miejscu jest to przyśpieszenie pracy przez dodanie przecieru do drożdży turbo :?:
Drożdże turbo bez przecieru też pracują około 6dni a czasem i krócej - o ile zapewnisz odpowiednią
temperature. Wg, mnie przecier pomidorowy to nie jest jakiś cudny dodatek tylko po prostu pożywka
dla drożdży i "miejsce" na którym mogą się "zaczepić". Jak dla mnie to takie same wyniki daje zmielone
jabłko - ja np. takim jabłkiem (i kilkoma dodatkami) skracam czas pracy drożdży piekarniczych z miesiąca
do okło tygodnia - a przecieru z pomidorów nie daję ani grama i działa...

Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: Durik »

Bez pomidorków przerobią 11 kg cukru w 6 dni?? Z tego co czytałem to potrzebują 10 dni. Ale ja się nie znam, dopiero uczę się więc polegam na swoich obserwacjach.
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1410
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 516 razy
Otrzymał podziękowanie: 123 razy
Kontakt:
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: mtx »

Jeśli będzie stało w odpowiedniej temperaturze około 27-28*C, na początku zapewnisz blg około 22
to spokojnie przerobi. Ja na paczce T3 robiłem zimą nastawy z 15kg cukru i po 8 dniach były gotowe.
Doba na klarowanie i na rury...

Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: Durik »

Zimą faktycznie temperatura jest lepsza
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1410
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 516 razy
Otrzymał podziękowanie: 123 razy
Kontakt:
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: mtx »

Ale jak to lepsza? Zimą właśnie trudniej utrzymać temperaturę na odpowiednim poziomie i
często trzeba sie posiłkować grzałkami, kocami i innymi patentami - ale to nie znaczy, że
nie da się utrzymać stabilnej temperatury, wystarczy trochę więcej czasu na to poświęcić
i wszystko pójdzie jak trzeba a fermentacja będzie szybka i skuteczna.

Pozdrawiam :piwo:

Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: Durik »

W zimie przynajmniej u mnie temperatura jest lepsza bo nastaw stoi sobie w łazience w kąciku gdzie jest ogrzewanie podłogowe. Zazwyczaj boje się przegrzania a nie zbyt niskiej temperatury.

we125
400
Posty: 410
Rejestracja: niedziela, 15 sie 2010, 12:50
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: we125 »

Tak się właśnie zastanawiałem nad tym mieszaniem bo u mnie zazwyczaj praca jest widoczna praktycznie tylko z jednej strony nastawu.
To ciekawe zjawisko u mnie jest tak samo pół dymiona wytwarza zdecydowanie więcej bąbelków albo z jednej są większe a z drugiej mniejsze.
Bez pomidorków przerobią 11 kg cukru w 6 dni?? Z tego co czytałem to potrzebują 10 dni. Ale ja się nie znam, dopiero uczę się więc polegam na swoich obserwacjach.
U mnie w 5 dni się wyrabiają z 10 kg cukru bez przecieru. Dodanie przecieru nic nie wnoś do pracy drożdży turbo.Chyba mają wystarczająco pożywki aby przerobić taką ilość cukru.
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1410
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 516 razy
Otrzymał podziękowanie: 123 razy
Kontakt:
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: mtx »

To ciekawe zjawisko u mnie jest tak samo pół dymiona wytwarza zdecydowanie więcej bąbelków albo z jednej są większe a z drugiej mniejsze.
Ja u siebie też to zuważyłem kiedyś i tak sie nad tym zastowiłem troszkę i wpadłem na taki pomysł jako,
że u mnie balon z jednej strony stoi przy ścianie a z drugiej "na pokój" to wpadłem na taki pomysł:
Cały nastaw (płyn) w balonie "krąży" to góra to dół i jak zauważyłem z tej str. od ściany idzie w dół
a tej od pokoju idzie do góry... Może to jakieś głupie ale wydaje mi się, że od ściany ma chłodniej to
opada w dół następnie odbija się od dna i trafia na sciankę od pokoju która jest cieplejsza i idzie do
góry i tam się robi piana i bąbelki i tak w kółko...
Wiem, że to bez sensu ale tylko takie wytłumaczenie mi na myśl przyszło... :)

Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: Durik »

Ale moim zdaniem pomidorki dają ciekawy słodkawy zapach i smaczek.
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1410
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 516 razy
Otrzymał podziękowanie: 123 razy
Kontakt:
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: mtx »

Po destylacji na pot-stillu może i tak ale na kolumnie zostaje czysty spir - nic więcej...
Tak dla eksperymentu spróbuj kiedyś zamiast przecieru pomidorowego użyć zmielonego
jabłka... jak dla mnie smak jest lepszy :) Ale to tylko mój gust i przemyślenia :D

Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: Durik »

Destylacja odbywa się na sprzęcie teścia pamiętającym kartki i kolejki - ale sprawdza się bardzo dobrze.

Zmielone jabłko?? Jak to zrobić?? Zetrzeć jak ziemniaki na placki ziemniaczane?? Jle tego dać??
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1410
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 516 razy
Otrzymał podziękowanie: 123 razy
Kontakt:
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: mtx »

Destylacja odbywa się na sprzęcie teścia pamiętającym kartki i kolejki - ale sprawdza się bardzo dobrze
Czyli prawdopodobnie pot-still - stąd ten słodkawy posmak, ale spoko ja też jeszcze go czasem używam i sobie chwalę,
wszelkie whisky, owocówki - ogólnie destylaty smakowe wychodzą super i nigdy z niego nie zrezygnuję :)

Co do jabłka to tak, możesz zetrzeć na tarce do ziemniaków, możesz zmielić w maszynce do mięsa,
albo wrzucić do blendera itp. chodzi o to by dostać taką przecierową papkę, no a ile...
Ja np. na 45l nastawu wrzucam "takie" trzy średnie jabłka, po destylacji na kolumnie wogóle ich
nie czuć ale przy pot-stillu dają taki słodkawy posmak w destylacie, jak dla mnie lepszy niż po pomidorach...

pluton
30
Posty: 49
Rejestracja: środa, 7 kwie 2010, 10:52
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: pluton »

Witam,
takobel pisze:.... proporcję do nastawu: 39L wody, 11kg cukru, 1 torebka T3 Spiritferm czy aby na pewnno jest wystarczająco cukru?
Muszę się dokształcić w temacie 'Spiritferm' bo zawsze używałem po prostu T3. Co to nich to mam następujące uwagi:
1) torebka jest na ok. 5 kg cukru, więc dajesz 2 razy za dużo. Ja też tak robię, ze skąpstwa i wyniki są bardzo dobre.
2) T3 lubią opadać na dno i fermentacja bardzo spowalnia. Bardzo dobrze robi codzienne bardzo energiczne potrząsanie beczką przez kilka chwil (ja fermentuję w kegu 50L), tak aby cała zawartość dokładnie się wymieszała. Po 5 dniach nastaw jest prawie gotowy do dalszej przeróbki.
3) Temperaturę stosuję pokojową, rzędu 20-22C

pozdrawiam
pluton

we125
400
Posty: 410
Rejestracja: niedziela, 15 sie 2010, 12:50
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: we125 »

2) T3 lubią opadać na dno i fermentacja bardzo spowalnia. Bardzo dobrze robi codzienne bardzo energiczne potrząsanie beczką przez kilka chwil (ja fermentuję w kegu 50L), tak aby cała zawartość dokładnie się wymieszała. Po 5 dniach nastaw jest prawie gotowy do dalszej przeróbki.
Drożdżom to nic nie pomaga bez tego telepania w takim samym czasie przerobią cukier
1) torebka jest na ok. 5 kg cukru, więc dajesz 2 razy za dużo. Ja też tak robię, ze skąpstwa i wyniki są bardzo dobre.
Wydłuży to tylko czas pracy o 2-3 dni. Ja też tak robię ale nie ze skąpstwa , Jak jest ktoś skąpy i skoda mu 9 zeta to daje babuni do nastawu i czeka miesiąc.
Awatar użytkownika

pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: pokrec »

Na babuninych to się czeka 6 tygodni, żeby BLG spadło poniżej 0. Oczywiście przy dawkowaniu 3 kostki drożdży na 10 kg cukru. Ale efekt i wydajność bardzo dobre są. Mi się z reguły nie śpieszy, więc po kiego mam rozpirzać forsę?
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.

we125
400
Posty: 410
Rejestracja: niedziela, 15 sie 2010, 12:50
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: we125 »

Ja też nie lubię marnować kasy .Mam kilka torebek drożdży do przetasowania , nie mogę się doczekać aż wypróbuje czarownice 8 i do zacieru Red ethanol. Ale to nie traktuje jak marnowanie ciężko zarobionych pieniędzy ale jak doświadczenie. Spróbuje też drożdży babuni.

maciusiek610
2
Posty: 2
Rejestracja: niedziela, 5 sie 2012, 15:28
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: maciusiek610 »

Witam

Mam troszkę problem z nastawem z T3.
Moja proporcja to 14 kg cukru, 44 litry wody i dwie paczki drożdży.
Nastawiłem tydzień temu wszystko wystartowało jak zwykle, dwa dni burzliwej fermentacji i po tygodniu pozostało 5 bgl cukru. Zmierzyłem temp. po dwóch dniach i było ok. 35 stopni C. Czy temp. zabiła drożdże i nie skończyły przerabiać cukru? Czy dodać teraz jeszcze drożdże czy na rurki?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: radius »

Temperatura była za wysoka i drożdże zakończyły swój żywot. Szkoda sypać dodatkowe grzybki, procenty nie pozwolą na efektywną ich pracę. Puść to na rurki a do pozostałego dundru dodaj kolejną porcję cukru i nowe drożdże i wtedy "odzyskasz" nieprzefermentowany cukier z pierwszego nastawu. Tylko nie zapomnij tego drugiego nastawu dobrze natlenić. Grzybkom jest to bardzo potrzebne :lol:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

maciusiek610
2
Posty: 2
Rejestracja: niedziela, 5 sie 2012, 15:28
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: maciusiek610 »

Witam ponownie

Na próbę pomieszałem nastaw i zaczęła się fermentacja.
Bąbelki co 1-2 sekundy. Zobaczymy co z tego wyniknie.
Chciałem użyć super-klar żeby wyklarować nastaw ale w takim przypadku chyba to nie bardzo mam sens.
Na przyszłość jak ograniczyć temp. żeby nie przekroczyć 30 st.
Dodam że fermentuję w butli szklanej 54 l.

pozdrawiam
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: JanOkowita »

Te bąbelki to raczej CO2, który uwalnia się z nastawu. Balon szklany ma wąską szyjkę, która utrudnia oddawanie ciepła, stąd też pewnie powstał kłopot.
Ogólnie lepiej i praktyczniej jest stosować przeznaczone do takich celów fermentatory.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: radius »

JanOkowita pisze:. Ogólnie lepiej i praktyczniej jest stosować przeznaczone do takich celów fermentatory.
...które są plastikowe i lepiej oddają ciepło na zewnątrz niż szkło a do tego są wygodniejsze w użyciu niż balony z wąską szyjką. No i się nie tłuką :lol:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

szfagir
350
Posty: 379
Rejestracja: poniedziałek, 26 lis 2012, 11:16
Ulubiony Alkohol: S.W.Ó.J.
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gród Kraka
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: szfagir »

radius pisze: Nastaw napowietrzamy przed dodaniem drożdży w celu wstępnego namnożenia kolonii tych pracowitych grzybków :lol:
Jak napowietrzyć nastaw? Mieszadłem i wkrętarką wystarczy czy muszę jakieś pompki akwariowe stosować? Swoją drogą czy mieszadło z wkrętarką nie pomaga w późniejszym pozbyciu się CO2 z nastawu? Kiedy się pozbywać tego niechcianego CO2??
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1410
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 516 razy
Otrzymał podziękowanie: 123 razy
Kontakt:
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: mtx »

Jak napowietrzyć nastaw? Mieszadłem i wkrętarką wystarczy czy muszę jakieś pompki akwariowe stosować?
Możesz wiertarką, a możesz nawet kilkukrotnie nastaw przelać z jednego pojemnika do drugiego.
Swoją drogą czy mieszadło z wkrętarką nie pomaga w późniejszym pozbyciu się CO2 z nastawu?
Pomaga tak samo mieszadło i przelewanie, jak wyżej :lol:
Kiedy się pozbywać tego niechcianego CO2??
Jak to kiedy? Po skończonej fermentacji (przed ewentualnym dodaniem środków klarujących)...

Pozdrawiam :piwo:
Awatar użytkownika

szfagir
350
Posty: 379
Rejestracja: poniedziałek, 26 lis 2012, 11:16
Ulubiony Alkohol: S.W.Ó.J.
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gród Kraka
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: szfagir »

mtx1985 pisze: Jak to kiedy? Po skończonej fermentacji (przed ewentualnym dodaniem środków klarujących)...
Jakoś wyleciało mi z głowy, że po zabełtaniu wszystkiego mieszadłem mogę dorzucić jakieś środki klarujące :|
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: klodek4 »

A masz tego pełny wybór i pamiętaj że klarownie przebiega szybciej w niższej temperaturze.
Awatar użytkownika

szfagir
350
Posty: 379
Rejestracja: poniedziałek, 26 lis 2012, 11:16
Ulubiony Alkohol: S.W.Ó.J.
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gród Kraka
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: szfagir »

Cenna uwaga. Dziękuję :)
Jeśli się uda to do końca weekendu szarpnę się na swój pierwszy "Grunwald" :)

---

"Grunwald" nastawiony. Klasycznie wg przepisu. 25l wody, 7kg cukru i torebka T3.
Awatar użytkownika

szfagir
350
Posty: 379
Rejestracja: poniedziałek, 26 lis 2012, 11:16
Ulubiony Alkohol: S.W.Ó.J.
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gród Kraka
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: szfagir »

Grunwald zakończył fermentację. Dorzucać do cukrówki środki klarujące? Jeszcze nie usuwałem nadmiaru CO2, stąd też nie wiem czy zostawić nastaw samemu sobie na jeszcze dwa dni czy pomóc mu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”