Tak samo robiony zacierek a tym razem nie wyszedł.

Problemy technologiczne związane z uzyskaniem dobrego zacieru: niewłaściwy przebieg fermentacji, zakażenia nastawów, klarowanie...

Autor tematu
lupus1978
50
Posty: 88
Rejestracja: środa, 6 sty 2010, 21:11
Ulubiony Alkohol: Naleweczka domowa - każda
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: lupus1978 »

Witam,
Mam malusi problemik z zacierem. Zacier zrobiłem na cukrze i drożdżach SpiritFerm 24h.
Zrobiłem go tak samo jak wiele innych zacierów. Drożdże pewne (cały czas ten sam producent), cukier ten sam gatunek od ponad 3 lat, a co najważniejsze to robię go zawsze w taki sam sposób i w tym samym miejscu (też od ponad 3 lat). Mam takie swoje małe standardy.
Jedyne co czasami się zmieniam to rodzaj drożdży na T3 też SpiritFerm.
Coś tym razem poszło nie tak. Wskaźnik wskazuje ok 20blg.
Została mi jedna paczka SpiritFerm 24h, zapodam do zbiornika może się ruszy.

Może macie jakieś pomysły - dla czego mi się takie kuku stało.
I jak można szybko to naprawić bez utraty zacieru. :help:

L1978
www.MojaNalewka.pl wszystko o nalewkach.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2755 razy
Re: Tak samo robiony zacierek a tym razem nie wyszedł.

Post autor: lesgo58 »

A sprawdzałeś czy drożdże ruszyły? Czy w ogóle pracowały?
Jeśli tak się zdarzyło, że nie sprawdzałeś to może zapomniałeś wrzucić drożdży?
[URL=https://matchnow.info] Beautiful Womans from your city[/URL]

Autor tematu
lupus1978
50
Posty: 88
Rejestracja: środa, 6 sty 2010, 21:11
Ulubiony Alkohol: Naleweczka domowa - każda
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Tak samo robiony zacierek a tym razem nie wyszedł.

Post autor: lupus1978 »

Dodałem, na 1000%. Ta myśl o niedodaniu też mi przeszła przez głowę, nikt nie jest nieomylny więc wykopałem ze śmieci puste opakowania po nich.
Po dodaniu i wymieszaniu nawet się piana lekka zrobiła ( po krótkim czasie), tak samo jak zwykle.
Klątwa jakaś, czy co?
L1978
www.MojaNalewka.pl wszystko o nalewkach.
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2848
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 445 razy
Kontakt:
Re: Tak samo robiony zacierek a tym razem nie wyszedł.

Post autor: JanOkowita »

Jaka była temperatura startowa ?
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

Autor tematu
lupus1978
50
Posty: 88
Rejestracja: środa, 6 sty 2010, 21:11
Ulubiony Alkohol: Naleweczka domowa - każda
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Tak samo robiony zacierek a tym razem nie wyszedł.

Post autor: lupus1978 »

Odnośnie temperatur. Drożdże dosypane do syropu :D temp. ok 25 stopni.
W pomieszczeniu gdzie stoi pojemnik jest prawie stała temperatura 21 stopni C
W tym pomieszczeniu robiłem zacier w naprawdę mroźne zimy i w lato - efekt końcowy ten sam zn. SUPER :)
L1978
www.MojaNalewka.pl wszystko o nalewkach.
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2848
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 445 razy
Kontakt:
Re: Tak samo robiony zacierek a tym razem nie wyszedł.

Post autor: JanOkowita »

Czy drożdże były kupione w naszym sklepiku AD ? Jeśli tak, to wyślemy nowe na nasz koszt.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

Autor tematu
lupus1978
50
Posty: 88
Rejestracja: środa, 6 sty 2010, 21:11
Ulubiony Alkohol: Naleweczka domowa - każda
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Tak samo robiony zacierek a tym razem nie wyszedł.

Post autor: lupus1978 »

Nie w sklepiku nie, naprzeciwko Wedla. zawsze tam kupuje bo mam po drodze.
www.MojaNalewka.pl wszystko o nalewkach.

Autor tematu
lupus1978
50
Posty: 88
Rejestracja: środa, 6 sty 2010, 21:11
Ulubiony Alkohol: Naleweczka domowa - każda
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Tak samo robiony zacierek a tym razem nie wyszedł.

Post autor: lupus1978 »

No dobra zamykając temat.
Ostatnią torebkę z całej partii kupionych tego samego dnia
rozcięciem z wodą i odrobiną cukru (taka matka drożdżowa).
Gdy zaczęło się pienić dodałem do poprzedniego nastawu i po 2 godzinach już mile pracuje.
Tak samo zrobiłem ale tym razem działa.
Nie wiem gdzie został popełniony błąd.

Pozdrawiam
L1978
www.MojaNalewka.pl wszystko o nalewkach.
Awatar użytkownika

marcin0616@
30
Posty: 41
Rejestracja: sobota, 8 paź 2011, 00:08
Krótko o sobie: Jestem człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: gostynin
Re: Tak samo robiony zacierek a tym razem nie wyszedł.

Post autor: marcin0616@ »

Spirytfermy wg. mnie to lipa, alcotec są lepsze.

Autor tematu
lupus1978
50
Posty: 88
Rejestracja: środa, 6 sty 2010, 21:11
Ulubiony Alkohol: Naleweczka domowa - każda
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Tak samo robiony zacierek a tym razem nie wyszedł.

Post autor: lupus1978 »

marcin0616@ pisze:Spirytfermy wg. mnie to lipa, alcotec są lepsze.
Jeżeli chodzi o mnie to nadal będę je stosować.
Pomimo jednorazowego potknięcia.
L1978
www.MojaNalewka.pl wszystko o nalewkach.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy zacierowe”