KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
-
- Posty: 244
- Rejestracja: niedziela, 30 paź 2011, 18:45
- Ulubiony Alkohol: WW - Wyprodukowany Własnoręcznie
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
Ja jak klarowałem do tej pory to w ten sposób:
-koniec fermentacji
-zlanie z gąsiora z nad osadu do mniejszych naczyń ,np. jak mam gąsior 5l to zlewam do dwóch plastikowych butelek dwu litrowych
-dzień postoi w chłodnym miejscy aby resztki drożdży pozdychały i opadły na dno
-dodaje białko kurzego rozrobionego z nastawem i dodaje do każdej z butelek
-znowu stoi w chłodnym miejscu aż się ładnie sklaruje i zrobi się przejrzysty (jako pożywki dodaje koncentrat pomidorowy więc jest co klarować)
-dosłownie po dniu widać że nastaw się klaruje a im dłużej stoi tym lepiej
Ale zastosowanie bentonitu ma na pewno lepsze skutki niż kurze białko...
-koniec fermentacji
-zlanie z gąsiora z nad osadu do mniejszych naczyń ,np. jak mam gąsior 5l to zlewam do dwóch plastikowych butelek dwu litrowych
-dzień postoi w chłodnym miejscy aby resztki drożdży pozdychały i opadły na dno
-dodaje białko kurzego rozrobionego z nastawem i dodaje do każdej z butelek
-znowu stoi w chłodnym miejscu aż się ładnie sklaruje i zrobi się przejrzysty (jako pożywki dodaje koncentrat pomidorowy więc jest co klarować)
-dosłownie po dniu widać że nastaw się klaruje a im dłużej stoi tym lepiej
Ale zastosowanie bentonitu ma na pewno lepsze skutki niż kurze białko...
Pozdrawiam szeyker89
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
Witam serdecznie. Mój pierwszy post i pierwszy nastaw:D. Zakupiłem te drożdże
"Alcotec VodkaStar .TURBO -pure ". Po 6 dniach nastaw przestał chodzić i moje pytanie brzmi: czy tego typu nastaw ( bez żadnych dodatków soków itp.) trzeba tez klarować? Sam nastaw jest biały i mętny jak rozcieńczone mleko. Posiadam kotka więc i mam żwirek "Coshida" zakupiony w lidlu. Żwirek bentonitowy, napisane jest że czysty, beż dodatków chemicznych ani włókien. Wyprodukowany z naturalnych minerałów glinowych. Kolor cementu. Ktoś może używał tego żwirku ? Czy ten nastaw koniecznie trzeba klarować skoro do 25L nastawu dodałem 66 gram mieszanki drożdży i pożywki ?
"Alcotec VodkaStar .TURBO -pure ". Po 6 dniach nastaw przestał chodzić i moje pytanie brzmi: czy tego typu nastaw ( bez żadnych dodatków soków itp.) trzeba tez klarować? Sam nastaw jest biały i mętny jak rozcieńczone mleko. Posiadam kotka więc i mam żwirek "Coshida" zakupiony w lidlu. Żwirek bentonitowy, napisane jest że czysty, beż dodatków chemicznych ani włókien. Wyprodukowany z naturalnych minerałów glinowych. Kolor cementu. Ktoś może używał tego żwirku ? Czy ten nastaw koniecznie trzeba klarować skoro do 25L nastawu dodałem 66 gram mieszanki drożdży i pożywki ?
-
- Posty: 71
- Rejestracja: niedziela, 28 sie 2011, 20:35
- Krótko o sobie: Absolwent UP WTD
- Ulubiony Alkohol: Bimberek
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
Przeszukałem cały temat, ale nic mnie zadowalającego nie znalazłem.
Nastaw cukrówki z 50 l wody, 2x paczuszka Spiritferm T3, 12 kg cukru
Czy do wyklarowania tego nastawu (zależy mi na czasie) wystarczy 1 opakowanie Turbo Klar 24 czy użyć dwóch opakowań ?
Jedno opakowanie wystarczało mi na 25 l i bez problemów wyklarowało w 24h. Może ktoś z Was próbował klarować 2x większą ilość i może powiedzieć czy uda się to samo osiągnąć w 24 h ?
Nastaw cukrówki z 50 l wody, 2x paczuszka Spiritferm T3, 12 kg cukru
Czy do wyklarowania tego nastawu (zależy mi na czasie) wystarczy 1 opakowanie Turbo Klar 24 czy użyć dwóch opakowań ?
Jedno opakowanie wystarczało mi na 25 l i bez problemów wyklarowało w 24h. Może ktoś z Was próbował klarować 2x większą ilość i może powiedzieć czy uda się to samo osiągnąć w 24 h ?
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
Nastaw do którego dodajemy bentonit ma stać w ciepłym czy może stać na balkonie?
Czy jest różnica jego działania przy różnych temperaturach?
Czy jest różnica jego działania przy różnych temperaturach?
Każda prawda przechodzi przez trzy etapy: najpierw jest wyśmiewana, potem zaprzeczana, a na końcu uważana za oczywistą.
Arthur Schopenhauer
Arthur Schopenhauer
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
Gdzie kupujecie Bontonit?
11 zł za 500gram to trochę dużo patrząc na bentonit dla kota
http://allegro.pl/hilton-bentonit-econo ... 20212.html
Gdzieś czytałem, że taki żwirek doskonale nadaje się dla naszych potrzeb.
Chyba tu:
http://alkohole-domowe.com/forum/klarow ... bentonitem
11 zł za 500gram to trochę dużo patrząc na bentonit dla kota
http://allegro.pl/hilton-bentonit-econo ... 20212.html
Gdzieś czytałem, że taki żwirek doskonale nadaje się dla naszych potrzeb.
Chyba tu:
http://alkohole-domowe.com/forum/klarow ... bentonitem
Każda prawda przechodzi przez trzy etapy: najpierw jest wyśmiewana, potem zaprzeczana, a na końcu uważana za oczywistą.
Arthur Schopenhauer
Arthur Schopenhauer
-
- Posty: 7507
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 399 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1741 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
Sam używam takiego żwirku dla kota i potwierdzam słowa sverige2. Po 24 godz. nastaw jest sklarowany a po 48 to już ma wygląd prawie czystej wody. Tani i skuteczny sposób, no ale jeżeli uważasz, że to drogo to pozostają ci środki chemiczne. Jednorazowe klarowanie za 6-7zł
Polecam jednak ten żwirek Sprawdzony w "boju"
Dużo 5-cio litrowe opakowanie wystarczy ci na dobre kilka lat, a przechowywane w suchym pomieszczeniu może być w nieskończoność.Pakulek pisze:11 zł za 500gram to trochę dużo patrząc na bentonit dla kota
Sam używam takiego żwirku dla kota i potwierdzam słowa sverige2. Po 24 godz. nastaw jest sklarowany a po 48 to już ma wygląd prawie czystej wody. Tani i skuteczny sposób, no ale jeżeli uważasz, że to drogo to pozostają ci środki chemiczne. Jednorazowe klarowanie za 6-7zł
Polecam jednak ten żwirek Sprawdzony w "boju"
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 7507
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 399 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1741 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
@klodek4, specjalnie dla ciebie opis żwirku
HILTON Żwirek bentonitowy to higieniczna podsypka dla kota wyprodukowana z naturalnej, jasnej glinki, bez dodatków chemicznych.
Zalety żwirku Hilton dla kota:
- naturalny - wykonany w 100% z naturalnej gliny
- można go usuwać razem z domowymi odpadami
- nie pylący
- ziarna bentonitu nie pozostają na łapach i sierści kota
- zwierzę nie roznosi żwirku po mieszkaniu - doskonale zbrylający - wilgoć zostaje natychmiast wchłonięta, tworząc twarde grudy
- można je usunąć łopatką, a reszta podściółki pozostaje sucha i higienicznie czysta
- bardzo wydajny
- za każdym razem uzupełniana jest tylko wyjmowana zbrylona część żwirku a nie cała zawartość kuwety
- niezwykle dobrze wiąże zapachy
- naturalny bentonit natychmiast absorbuje nieprzyjemne zapachy
- zapobiega ich rozprzestrzenianiu po mieszkaniu HILTON Żwirek bentonitowy to doskonałe rozwiązanie dla wymagających właścicieli kotów i ich małych podopiecznych.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 7507
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 399 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1741 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
I za Twoje wypiję imienniku rzymskiego cezara a żeby nikt się nie przyczepił, że off topikujemy to napiszę, że ten żwirek bardzo ładnie się rozpuszcza. Ja po dwóch godzinach od zalania wodą i kilkukrotnym wstrząsaniu leję do nastawu i jest
Pozdrawiam - Me gustaría que estuvieras aquí
Pozdrawiam - Me gustaría que estuvieras aquí
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 49
- Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 21:15
- Krótko o sobie: Dziś to więcej niż dwa jutra
- Lokalizacja: Berdyczów
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
Witam, no i ugrzęzłem z tym klarowaniem takim produktem są różne przepisy i różnie można je interpretować to jak to w końcu jest?
24H TURBO KLAR
Pełne klarowanie. Klarowanie jest dwuetapowe. Po ściągnięciu płynu znad osadu dodajemy saszetkę A , intensywnie mieszamy przez 3-4 minuty. Komórki drożdży łączą się w zawiesinę po 2-3 godzinach. Następnego dnia dodajemy saszetkę B i bardzo delikatnie mieszamy. Po 24h nastaw
Czyli dopiero dodajemy saszetkę B następnego dnia? i znowu czekamy 24H to razem 48 a nie 24h
i drugi opis produktu?
po zakończeniu fermentacji nastaw zlewamy znad osadu do drugiego pojemnika i solidnie wstrząsamy celem odgazowania;
* dodajemy zawartość saszetki A i intensywnie mieszamy przez kilka minut;
* po 2-3 godzinach dodajemy zawartość saszetki B i ponownie mieszamy;
* proces klarowania rozpocznie się po ok. 10 minutach, całkowite wyklarowanie nastąpi do 24h.
To jak w końcu jest dać tego samego dnia czy następnego saszetkę B . I który przepis jest poprawny do tego produktu , pierwszy czy drugi ?
24H TURBO KLAR
Pełne klarowanie. Klarowanie jest dwuetapowe. Po ściągnięciu płynu znad osadu dodajemy saszetkę A , intensywnie mieszamy przez 3-4 minuty. Komórki drożdży łączą się w zawiesinę po 2-3 godzinach. Następnego dnia dodajemy saszetkę B i bardzo delikatnie mieszamy. Po 24h nastaw
Czyli dopiero dodajemy saszetkę B następnego dnia? i znowu czekamy 24H to razem 48 a nie 24h
i drugi opis produktu?
po zakończeniu fermentacji nastaw zlewamy znad osadu do drugiego pojemnika i solidnie wstrząsamy celem odgazowania;
* dodajemy zawartość saszetki A i intensywnie mieszamy przez kilka minut;
* po 2-3 godzinach dodajemy zawartość saszetki B i ponownie mieszamy;
* proces klarowania rozpocznie się po ok. 10 minutach, całkowite wyklarowanie nastąpi do 24h.
To jak w końcu jest dać tego samego dnia czy następnego saszetkę B . I który przepis jest poprawny do tego produktu , pierwszy czy drugi ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Dziś to więcej niż dwa jutra
-
- Posty: 1422
- Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
- Ulubiony Alkohol: Whiskey
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
- Podziękował: 530 razy
- Otrzymał podziękowanie: 127 razy
- Kontakt:
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
Ja drugą saszetkę daje po max 2godz. od wlania pierwszej, przeważnie robie tak,
że "wieczorem" daje A po 2godz. (czyli u mnie to przeważnie godz.22) dolewam B
lekko mieszam i wynosze do chłodnego pomieszczenia, zostawiam na noc i po sprawie,
rano tak koło 10-11 można gotować. Ale warunkiem tutaj jest kompletne odgazowanie
nastawu, inaczej proces się znacznie wydłuża.
że "wieczorem" daje A po 2godz. (czyli u mnie to przeważnie godz.22) dolewam B
lekko mieszam i wynosze do chłodnego pomieszczenia, zostawiam na noc i po sprawie,
rano tak koło 10-11 można gotować. Ale warunkiem tutaj jest kompletne odgazowanie
nastawu, inaczej proces się znacznie wydłuża.
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
Hej brać psotnicza.
Mam parę pytań co do bentonitu jeśli można zadać:):
Żwir bentonitowy to to samo co ił bentonitowy?
W jakiej temperaturze polecacie klarować, widziałem że zdania podzielone:
- temperatura pokojowa?
- chłodniejsza?
No i na koniec nie wiem czy dobrze zrobiłem: mianowicie zmieliłem go na proszek po czym uwodniłem.
54l klarował jakieś 5-6 dni w temp ok 20C, przy czym efekt nie był szokujący.
Dziś dodałem ten sam bentonit, leżakował sobie w butelce zalany wodą około tygodnia i po 4h od dodania szok, sklarowało się
Jak to wyjaśnić?
Mam parę pytań co do bentonitu jeśli można zadać:):
Żwir bentonitowy to to samo co ił bentonitowy?
W jakiej temperaturze polecacie klarować, widziałem że zdania podzielone:
- temperatura pokojowa?
- chłodniejsza?
No i na koniec nie wiem czy dobrze zrobiłem: mianowicie zmieliłem go na proszek po czym uwodniłem.
54l klarował jakieś 5-6 dni w temp ok 20C, przy czym efekt nie był szokujący.
Dziś dodałem ten sam bentonit, leżakował sobie w butelce zalany wodą około tygodnia i po 4h od dodania szok, sklarowało się
Jak to wyjaśnić?
http://www.youtube.com/watch?v=HffPCDFsK1Q i nie pyskuj bo ci puszcze szczura
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 261 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
W poście http://alkohole-domowe.com/forum/post55658.html#p55658 jest opisane klarowanie i jakie warunki ma spełniać nastaw do tego.
Wystarczy, że nie był dobrze odgazowany i będą własnie takie efekty.
Kiedy to nastawiałeś i kiedy przestało pracować?
Wystarczy, że nie był dobrze odgazowany i będą własnie takie efekty.
Kiedy to nastawiałeś i kiedy przestało pracować?
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
Dzięki za odpisanie.
Faktycznie nie było odgazowane.
W twoim poście nie ma odpowiedzi czemu tak szybko się sklarowało (ten 4h)
Mam jeszcze 1 butelkę zalanego bentonitu (ma 1,5 tyg) powtórzę na następnym nastawie który powoli dogorywa.
Według tego co pisałeś bentonit klaruje w tydzień, chodź spotkałem się tu na forum, że przy dobrych wiatrach 2 dni.
W jakim tempie tobie się klaruje przy użyciu żwirku? Jeśli wolno spytać?
Faktycznie nie było odgazowane.
W twoim poście nie ma odpowiedzi czemu tak szybko się sklarowało (ten 4h)
Mam jeszcze 1 butelkę zalanego bentonitu (ma 1,5 tyg) powtórzę na następnym nastawie który powoli dogorywa.
Według tego co pisałeś bentonit klaruje w tydzień, chodź spotkałem się tu na forum, że przy dobrych wiatrach 2 dni.
W jakim tempie tobie się klaruje przy użyciu żwirku? Jeśli wolno spytać?
http://www.youtube.com/watch?v=HffPCDFsK1Q i nie pyskuj bo ci puszcze szczura
-
- Posty: 7507
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 399 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1741 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
To może ja ci odpiszę, bo używam żwirku bentonitowego, a wcześniej klarowałem również Turbo Klarem.
Ale najpierw odpowiedź na twoje pytanie z wcześniejszego postu. Cytuję za rocznikiem Polskiego Towarzystwa Geologicznego:
"Iły zwane bentonitowymi składają sie głównie z illitu oraz zmiennej ilości montrnorylonitu. Bentonity występujące w formie cienkich warstewek
są niemal czystym montmorylonitem żelazo-wapniowym."
Co do szybkości klarowania, to środki chemiczne typu Turbo Klar czy Klarmedel klarują nastawy trochę szybciej niż Bentonit. Środki te lepiej pracują w wyższej temperaturze, natomiast bentonit w chłodzie. Czas klarowania uzależniony jest właśnie od temperatury i stopnia odgazowania nastawu, czego miałeś przykład na sobie
Również stopień "przerobienia" cukru przez drożdże ma tu wpływ. Zauważyłem na własnych nastawach, że im wyższe Blg (powyżej -4 np. w okolicy 0) tym dłużej trwa klarowanie. Z reguły, gdy cukier jest przerobiony do końca (-4) i nastaw dobrze odgazowany, czas klarowania bentonitem nie przekracza 60 godzin.
A żwirek rozpuszczam w wodzie, co godzinę wstrząsam parę razy i kilku godzinach wlewam do nastawu, chociaż i po kilku dniach zdarzyło mi się wlewać. Nie zauważyłem różnicy w tempie klarowania.
Pozdrawiam
Ale najpierw odpowiedź na twoje pytanie z wcześniejszego postu. Cytuję za rocznikiem Polskiego Towarzystwa Geologicznego:
"Iły zwane bentonitowymi składają sie głównie z illitu oraz zmiennej ilości montrnorylonitu. Bentonity występujące w formie cienkich warstewek
są niemal czystym montmorylonitem żelazo-wapniowym."
Co do szybkości klarowania, to środki chemiczne typu Turbo Klar czy Klarmedel klarują nastawy trochę szybciej niż Bentonit. Środki te lepiej pracują w wyższej temperaturze, natomiast bentonit w chłodzie. Czas klarowania uzależniony jest właśnie od temperatury i stopnia odgazowania nastawu, czego miałeś przykład na sobie
Również stopień "przerobienia" cukru przez drożdże ma tu wpływ. Zauważyłem na własnych nastawach, że im wyższe Blg (powyżej -4 np. w okolicy 0) tym dłużej trwa klarowanie. Z reguły, gdy cukier jest przerobiony do końca (-4) i nastaw dobrze odgazowany, czas klarowania bentonitem nie przekracza 60 godzin.
A żwirek rozpuszczam w wodzie, co godzinę wstrząsam parę razy i kilku godzinach wlewam do nastawu, chociaż i po kilku dniach zdarzyło mi się wlewać. Nie zauważyłem różnicy w tempie klarowania.
Pozdrawiam
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 7507
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 399 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1741 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
@wiking, pisząc o 60 godzinach pisałem o skrajnym przypadku (niestety moim) kiedy to drożdże nie do końca przerobiły cukier - Blg =0. Nie wyjaśniłem tej kwestii do końca.
Gdy nastaw mam na poziomie blg -4 i dobrze odgazowany to faktycznie już po kilku godzinach widać jak się ładnie klaruje a po 24 jest praktycznie czysty, ale i tak odczekuję jeszcze 12 do 24 godzin. W końcu nigdzie mi się nie spieszy
Gdy nastaw mam na poziomie blg -4 i dobrze odgazowany to faktycznie już po kilku godzinach widać jak się ładnie klaruje a po 24 jest praktycznie czysty, ale i tak odczekuję jeszcze 12 do 24 godzin. W końcu nigdzie mi się nie spieszy
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 261 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
Klarujecie nastawy bez cukru, więc normalne że działa szybciej. W winach i słodkich miodach musi to działać inaczej. Działam wyłącznie produktami przeznaczonymi do enologii. Faktycznie w 24 godziny widać działanie bentonitu, ale warstwa na dnie jest gruba i mało ścisła. Odpad byłby za duży. Po trzech, czterech dniach osiada i zagęszcza się to do akceptowanej objętości. Dodatkowo zbija się na tyle mocno, że przy ściąganiu mogę spokojnie przechylać balonem. Warunek, przerobione i odgazowane Inaczej szkoda zachodu.
Przy dojrzewaniu inne osady i tak się odkładają. W ten sposób bronie się wyłącznie przed posmakiem po drożdżach.
Przy dojrzewaniu inne osady i tak się odkładają. W ten sposób bronie się wyłącznie przed posmakiem po drożdżach.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2755 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
U mnie po 24 godzinach jest wszystko klarowne .
Oczywiście po dobrym odgazowaniu i całkowicie skończonej fermentacji (tylko cukrówki).
Tak jak @Wald zlewam znad grubego osadu , a resztę z osadem do wysokiego naczynia na doklarowanie. Póżniej resztę klarownego płynu dolewam do następnego nastawu .To co zostaje do wyrzucenia to ma mniej jak 1/2 litra - z 40 litrowego nastawu.
Zapomniałem dopisac ,że też używam bentonitu.
Oczywiście po dobrym odgazowaniu i całkowicie skończonej fermentacji (tylko cukrówki).
Tak jak @Wald zlewam znad grubego osadu , a resztę z osadem do wysokiego naczynia na doklarowanie. Póżniej resztę klarownego płynu dolewam do następnego nastawu .To co zostaje do wyrzucenia to ma mniej jak 1/2 litra - z 40 litrowego nastawu.
Zapomniałem dopisac ,że też używam bentonitu.
[URL=https://matchnow.info] Beautiful Womans from your city[/URL]
-
- Posty: 49
- Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 21:15
- Krótko o sobie: Dziś to więcej niż dwa jutra
- Lokalizacja: Berdyczów
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
-
- Posty: 7507
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 399 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1741 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
Sklarujesz. Rozpuść całą paczkę w 200 ml wody, dobrze rozmieszaj i wlej do odgazowanego nastawu. W niskiej temperaturze (15-16 st.) już po 2-3 godzinach widać efekty. Po 48 godzinach powinno być już sklarowane całkowicie
Od jakiegoś czasu klaruję tylko bentonitem, co prawda kocim żwirkiem , ale to to samo i jestem bardzo zadowolony z efektów
Od jakiegoś czasu klaruję tylko bentonitem, co prawda kocim żwirkiem , ale to to samo i jestem bardzo zadowolony z efektów
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 779
- Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
Mam pytanie co do klarowania Bentonitem, przyszykowałem "roztwór" Bentonitowy 1 łyżka stołowa na 0,5l wody dobrze rozmieszane z planem zapodania na 30L nastawu, będę robił to pierwszy raz więc nie wiem czy dokładnie tak ma być. Ponieważ kolor tego roztworu bentonitowego ma kolor kawy z mlekiem na dole słoika zbierają się osady. Ale czy po dolaniu i zmieszaniu z nastawem wyklaruje mi to nastaw na przeźroczystą ciecz ?
I czy po dodaniu klaru , mogę to wystawić zewnątrz , temp ok 1*C?
I czy po dodaniu klaru , mogę to wystawić zewnątrz , temp ok 1*C?
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 261 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
Drobna uwaga, to nie ma być wymieszane, ale nawodnione przez 24 godziny (często mieszane). Mieszanina jak stoi ok 30 minut, robi się gęsta, dopiero wstrząśnięta ponownie rzednie. Kolor nie ma znaczenia. Tak wygląda ten środek, ale on przecież osiada na dnie, razem z zawiesiną do wyklarowania. Sam jest bezbarwny, bezzapachowy i bezsmakowy. Niczego nie zostawi w nastawie.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
Witam serdecznie znalazłem na allegro bentonit i nie wiem czy taki może być proszę o info http://allegro.pl/bentonit-i3152871859.html
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
Zrobiłem wszystko zgodnie z instrukcją. Tym razem podwoiłem dawkę, ponieważ nie jest to nie wskazane. Wymieszałem blenderem, zrobiła się dość gęsta zawiesina. Trzymałem to ze dwanaście godzin, a może dłużej. Chodzi o to, że u mnie to nie jest kryształowo czyste, zwłaszcza patrząc na balon, ma takie jakieś zabarwienie, chociaż jest przeźroczyste. Ja może się po prostu nie znam bo drugi raz dopiero klaruję.