nastaw z T 48 problem
Witam wstawiłem nastaw z drożdży T 48, 8kg cukru 21l wody 20g kwasku, temp. do startu około 30*C,czyli wszystko według przepisu.Pięknie wystartowały i pracowały,ale nastaw stoi już 10 dni i cukromierz pokazuje prawie 0blg,a powinien pokazywać na minusie, drożdże już nie pracują i wyczuwam lekką słodycz minimalną ale jednak.Temperatura nastawu nie spadała poniżej 20* najnizej było 21*.Czy taki nastaw mogę odpędzić ? Z innymi drożdżami np. alcotec 48 turbo takich problemów nie miałem.
-
- Posty: 1896
- Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
- Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
- Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: nastaw z T 48 problem
Można psocić. Trudno, nie dostaniesz 100% wydajności, ale zawsze coś uratujesz.
Jak bardzo Ci żal, to zawsze możesz do wystudzonego dundru (pozostałości po psoceniu) dodac cukier do 20 BLG i zadać drożdżami, jakie masz przetestowane.
Jak bardzo Ci żal, to zawsze możesz do wystudzonego dundru (pozostałości po psoceniu) dodac cukier do 20 BLG i zadać drożdżami, jakie masz przetestowane.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: nastaw z T 48 problem
Właśnie tak myślałem,bo przy 21l i 8kg cukru jest ponad 25blg,a powinno być 20blg,więc to mam korygować ilością wody. Jeszcze mam pytanko ,jeżeli z pierwszego psocenia po rozcieńczeniu do 40% mam 10l psoty,to ile może wyjść po drugim psoceniu pełnowartościowego trunku,jest jakaś reguła.Mam prosty sprzęt z kwasówki,bańka kolumna(pusta),chłodnica.