nastaw z T 48 problem

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.

Autor tematu
siwyy73
5
Posty: 7
Rejestracja: wtorek, 4 wrz 2012, 14:15

Post autor: siwyy73 »

Witam wstawiłem nastaw z drożdży T 48, 8kg cukru 21l wody 20g kwasku, temp. do startu około 30*C,czyli wszystko według przepisu.Pięknie wystartowały i pracowały,ale nastaw stoi już 10 dni i cukromierz pokazuje prawie 0blg,a powinien pokazywać na minusie, drożdże już nie pracują i wyczuwam lekką słodycz minimalną ale jednak.Temperatura nastawu nie spadała poniżej 20* najnizej było 21*.Czy taki nastaw mogę odpędzić ? Z innymi drożdżami np. alcotec 48 turbo takich problemów nie miałem.
promocja
Awatar użytkownika

pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: nastaw z T 48 problem

Post autor: pokrec »

Można psocić. Trudno, nie dostaniesz 100% wydajności, ale zawsze coś uratujesz.
Jak bardzo Ci żal, to zawsze możesz do wystudzonego dundru (pozostałości po psoceniu) dodac cukier do 20 BLG i zadać drożdżami, jakie masz przetestowane.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.

Autor tematu
siwyy73
5
Posty: 7
Rejestracja: wtorek, 4 wrz 2012, 14:15
Re: nastaw z T 48 problem

Post autor: siwyy73 »

OK ,więc sklaruje to i na rurki, po psoceniu zostanie około 20l w baniaku, tak myślę. Sypnę cukru do 20blg ,i pakę drożdży,tylko czy dodawać jeszcze kwasek ? Czy takie wstawienie jeszcze raz na tym co zostało nie będzie śmierdziało drożdżami ?
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2739
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: nastaw z T 48 problem

Post autor: JanOkowita »

Kwasek cytrynowy był niepotrzebny. Generalnie przy drożdżach dedykowanych do 8 kg należy używać większej ilości wody niż jest to opisane na opakowaniu.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

Autor tematu
siwyy73
5
Posty: 7
Rejestracja: wtorek, 4 wrz 2012, 14:15
Re: nastaw z T 48 problem

Post autor: siwyy73 »

Właśnie tak myślałem,bo przy 21l i 8kg cukru jest ponad 25blg,a powinno być 20blg,więc to mam korygować ilością wody. Jeszcze mam pytanko ,jeżeli z pierwszego psocenia po rozcieńczeniu do 40% mam 10l psoty,to ile może wyjść po drugim psoceniu pełnowartościowego trunku,jest jakaś reguła.Mam prosty sprzęt z kwasówki,bańka kolumna(pusta),chłodnica.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7349
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: nastaw z T 48 problem

Post autor: radius »

siwyy73 pisze:Mam prosty sprzęt z kwasówki, bańka, kolumna (pusta), chłodnica.
Wypełnij tą kolumnę np. zmywakami a zobaczysz jak zmieni się jakość destylatu :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”