Zaprawka ziołowa gorzka żołądkowa
-
Autor tematu - Posty: 364
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Witam
Kupiłem http://allegro.pl/zaprawka-do-alkoholu- ... 54406.html
Zrobiłem wszystko zgodnie z opisem, dzisiaj po dwóch tygodniach rozlewam w mniejsze szkło, kosztuje i szczerze nie bardzo mi to smakuje. Smak ma taki powiedzmy żywiczny, no i żołądkowa wg mnie powinna być taka "babska" tzn lekko słodkawa.
Kupiłem http://allegro.pl/zaprawka-do-alkoholu- ... 54406.html
Zrobiłem wszystko zgodnie z opisem, dzisiaj po dwóch tygodniach rozlewam w mniejsze szkło, kosztuje i szczerze nie bardzo mi to smakuje. Smak ma taki powiedzmy żywiczny, no i żołądkowa wg mnie powinna być taka "babska" tzn lekko słodkawa.
-
- Posty: 4
- Rejestracja: sobota, 31 gru 2011, 13:16
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: ten co sam wykonam
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Rabka-Zdrój
Re: Zaprawka ziołowa gorzka żołądkowa
Witam też to kupiłem ale od razu dosłodziłem najpierw palonym karmelem, a potem syropem z cukru. Teraz poczekam, aż się przegryzie zobaczymy co wyjdzie.
Ostatnio zmieniony wtorek, 26 cze 2012, 21:58 przez Agneskate, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: kosmetyka
Powód: kosmetyka
janek440
-
- Posty: 1414
- Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
- Ulubiony Alkohol: Whiskey
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
- Podziękował: 523 razy
- Otrzymał podziękowanie: 124 razy
- Kontakt:
Re: Zaprawka ziołowa gorzka żołądkowa
No ja już kupiłem kilkanaście różnych zaprawek, gorzką żołądkową też nigdy więcej nie
będę kupował i nie dam zarobić handlarzom tym badziewiem, zaprawki to jest kit i nie polecam nikomu,
smaku za oryginałem nawet w 1% nie ma, szkoda czasu, psoty i kasy na te "zaprawki" - lepiej zrobić
samemu i taką prawdziwą zaprawić alko a nie jakimś tam plastikem ze "sklepiku"...
będę kupował i nie dam zarobić handlarzom tym badziewiem, zaprawki to jest kit i nie polecam nikomu,
smaku za oryginałem nawet w 1% nie ma, szkoda czasu, psoty i kasy na te "zaprawki" - lepiej zrobić
samemu i taką prawdziwą zaprawić alko a nie jakimś tam plastikem ze "sklepiku"...
-
- Posty: 972
- Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
- Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 213 razy
- Kontakt:
Re: Zaprawka ziołowa gorzka żołądkowa
Ja robiłem troinkę litewską - dałem 2 litry rozcieńczonej psoty, 0,5l miodu, chipsy dębowe - i efekt jest bardzo ok - nie jest to ani gorzka żołądkowa jaką znamy ze sklepu ani 3 dziewiątki ale ten typ - wódka bitter ziołowa.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
-
- Posty: 227
- Rejestracja: wtorek, 4 sty 2011, 15:02
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
- Kontakt:
Re: Zaprawka ziołowa gorzka żołądkowa
Ja kupiłem podobną, w zdrowych nalewkach. Przyznam, że wyszła troche za ostra, więc użyłem jako esenscji, rozcieńczyłem dodałem karmel, trochę cukru i jest niezłe.
Przyznam, że za długo macerowałem te zioła, chyba z miesiąc. A gdzieś czytałem (na forum), że gorzkie zioła trzeba krócej macerować, bo bardzo tą goryczkę oddają, co by się potwierdzało w moim przypadku. Następnym razem będę trzymał góra tydzień.
Przyznam, że za długo macerowałem te zioła, chyba z miesiąc. A gdzieś czytałem (na forum), że gorzkie zioła trzeba krócej macerować, bo bardzo tą goryczkę oddają, co by się potwierdzało w moim przypadku. Następnym razem będę trzymał góra tydzień.
kalendarz zbiorów alkoholowych: https://www.google.com/calendar/embed?src=ucacf2t31986vvt5pqnsboei7s%40group.calendar.google.com&ctz=Europe/Warsaw
-
- Posty: 972
- Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
- Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 213 razy
- Kontakt:
Re: Zaprawka ziołowa gorzka żołądkowa
Ja zawsze wszystko maceruje długo albo bardzo długo i faktycznie troinka jest intensywna (miód super łagodzi sprawę - naprawdę polecam) i ma bardzo fajny bardzo ostry finish chili/pieprz
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
-
Autor tematu - Posty: 364
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Zaprawka ziołowa gorzka żołądkowa
Kolega mtx1985 raczej nie ma racji, bo przecież te zaprawy ziołowe to faktycznie same ziółka jakieś przeróżne a nie chemia. A te płynne tez bywają niezłe, np ja kupuje blue curacao i powiem szczerze że jest suuuper!!
A wracając do miodu, to jakiego używacie, sztucznego czy prawdziwego??
A wracając do miodu, to jakiego używacie, sztucznego czy prawdziwego??
-
- Posty: 253
- Rejestracja: środa, 14 wrz 2011, 12:14
- Krótko o sobie: ... to co mnie interesuje to ŻYCIE... i wszystko co z nim związane aby było lepsze i przyjemniejsze ;)
- Ulubiony Alkohol: no troszkę ich jest ... :> ;)
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: W-wa & Lubuskie
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowanie: 42 razy
Re: Zaprawka ziołowa gorzka żołądkowa
No proszę Cię ... do zacnego wyrobu sztuczny miód ? ...
Jak spożywasz sztuczny to chyba prościej jak koń pocmokać kostkę cukru
Jak spożywasz sztuczny to chyba prościej jak koń pocmokać kostkę cukru
Pozdrawiam
Robert
-----------------------------------
˙˙˙˙˙˙ ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ ǝz ɐpoʞzs ˙˙˙˙˙˙˙ ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
oj ciężko jest lekko żyć
Robert
-----------------------------------
˙˙˙˙˙˙ ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ ǝz ɐpoʞzs ˙˙˙˙˙˙˙ ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
oj ciężko jest lekko żyć
-
- Posty: 972
- Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
- Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 213 razy
- Kontakt:
Re: Zaprawka ziołowa gorzka żołądkowa
Sztuczny miód to nie miód - to nawet obok miodu nie stało. Nigdy w życiu bym tego czegoś nie dodał do swoich wyrobów. Od kilku lat kupuję tylko i wyłącznie bezpośrednio u pszczelarzy z forum SWIMP i bardzo sobie chwalę zarówno jakość, smak jak i cenę.Durik pisze:A wracając do miodu, to jakiego używacie, sztucznego czy prawdziwego??
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
-
- Posty: 1414
- Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
- Ulubiony Alkohol: Whiskey
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
- Podziękował: 523 razy
- Otrzymał podziękowanie: 124 razy
- Kontakt:
Re: Zaprawka ziołowa gorzka żołądkowa
plastikowe albo jakieś mydlane posmaki których nie ma prawa być w alkoholu który robię, dlatego przestałem kupować te
sztuczne "smaki" i sam robię zaprawki/ esencje, robię wg. przepisów Roger'a a sam też kombinuję ze
smakami i wiem, że piję zdrowe i nie plastikowe wódki, a dla mnie zdrowie moje i mojej rodziny jest najważniejsze dlatego
sam robię alkohole, piekę chleb, wędzę wędlinki itd. to dlaczego zaprawek sam miałbym nie robić...
Ps. Miód z biedronki Dużo pożytku z tych biedronek bo i cukier i miód - ciekawe ile ich potrzeba na litr miodu
Tak masz rację to zioła ale ja wolę iść do sklepu zielarskiego i samemu dobrać to co chcę, wtedy smak jest taki jaki ma być.Durik pisze:Kolega mtx1985 raczej nie ma racji, bo przecież te zaprawy ziołowe to faktycznie same ziółka jakieś przeróżne a nie chemia.
Ja jeszcze na "niezłe" nie trafiłem, może jestem zbyt upierdliwy i mam upierdliwy smak ale w tych zaprawkach zawsze wyczuwamDurik pisze: A te płynne tez bywają niezłe, np ja kupuje blue curacao i powiem szczerze że jest suuuper!!
plastikowe albo jakieś mydlane posmaki których nie ma prawa być w alkoholu który robię, dlatego przestałem kupować te
sztuczne "smaki" i sam robię zaprawki/ esencje, robię wg. przepisów Roger'a a sam też kombinuję ze
smakami i wiem, że piję zdrowe i nie plastikowe wódki, a dla mnie zdrowie moje i mojej rodziny jest najważniejsze dlatego
sam robię alkohole, piekę chleb, wędzę wędlinki itd. to dlaczego zaprawek sam miałbym nie robić...
Jak się uprzesz to też zrobisz sam taką zaprawkę a, że kolor nie będzie taki? Co za problem? Dolejesz barwnika spożywczego i kolor jestDurik pisze:kupuje blue curacao
Jak mam być szczery to wolę kupić naturalny z biedronki niż się "truć" sztucznym...Durik pisze:A wracając do miodu, to jakiego używacie, sztucznego czy prawdziwego??
Ps. Miód z biedronki Dużo pożytku z tych biedronek bo i cukier i miód - ciekawe ile ich potrzeba na litr miodu
-
- Posty: 1474
- Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
- Ulubiony Alkohol: dobry
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
- Podziękował: 369 razy
- Otrzymał podziękowanie: 64 razy
- Kontakt:
Re: Zaprawka ziołowa gorzka żołądkowa
Kolego mtx1985, w pełni Cię popieram i zgadzam się z Twoją opinią, jeśli samemu robi się różne trunki, wędzi się i piecze chleby, to dlaczego mamy nie robić równie dobrze własnych zaprawek czy mieszanek ziołowych, wystarczy troche poczytać /przykład kol Rogera/, ziółka można kupić a jak ktoś ma w sobie troszkę samozaparcia i czas, to ile to posadzić w ogródku kilka ziółek. Wiadomo że wszystkiego nie da się samemu zrobić ale przecież jest tak zwany handel wymienny /którego jestem zwolennikiem/, w mojej pracowni mam jako uczennicę żonę piekarza, ja jej pomogę odrestaurować antyczną kozetkę i mam za to kilogramy różnych mąk do wypieków, mam również żonę rzeźnika, spawacza itp, nigdy nie sprzedałem swoich wyrobów i nie mam zamiaru tego robić, ale handel wymienny - czego nie!!! , musimy sobie jakoś radzić
Co do gotowych zaprawek też kilka przetestowałem, te w buteleczkach w ogóle mi nie odpowiadają, wyczuwam sztuczność w produkcie, te ziołowe różnie, ale też doszedłem do wniosku że lepiej samemu dawkować, kilku produktów tutaj gdzie mieszkam nie uświadczysz więc np owoce derenia kupuję u pana Jana, ale z czasem i tak będę się starał samemu opracować metody i dawkowania, pozdrawiam Brać
Co do gotowych zaprawek też kilka przetestowałem, te w buteleczkach w ogóle mi nie odpowiadają, wyczuwam sztuczność w produkcie, te ziołowe różnie, ale też doszedłem do wniosku że lepiej samemu dawkować, kilku produktów tutaj gdzie mieszkam nie uświadczysz więc np owoce derenia kupuję u pana Jana, ale z czasem i tak będę się starał samemu opracować metody i dawkowania, pozdrawiam Brać
-
- Posty: 1414
- Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
- Ulubiony Alkohol: Whiskey
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
- Podziękował: 523 razy
- Otrzymał podziękowanie: 124 razy
- Kontakt:
Re: Zaprawka ziołowa gorzka żołądkowa
Cukier palony/ karmel się robi na patelni albo w garnku i tyle, a miód sztuczny zawsze będzie sztuczny,
daleko mu do smaku karmelu a jeszcze dalej do smaku prawdziwego miodu... Oj jednak Cię nie rozumiem...
Substytut cukru palonegoDurik pisze:Ja czasem używam sztucznego, jako substytutu cukru palonego.
Cukier palony/ karmel się robi na patelni albo w garnku i tyle, a miód sztuczny zawsze będzie sztuczny,
daleko mu do smaku karmelu a jeszcze dalej do smaku prawdziwego miodu... Oj jednak Cię nie rozumiem...
-
- Posty: 253
- Rejestracja: środa, 14 wrz 2011, 12:14
- Krótko o sobie: ... to co mnie interesuje to ŻYCIE... i wszystko co z nim związane aby było lepsze i przyjemniejsze ;)
- Ulubiony Alkohol: no troszkę ich jest ... :> ;)
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: W-wa & Lubuskie
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowanie: 42 razy
Re: Zaprawka ziołowa gorzka żołądkowa
jak umiesz usmażyć jajecznicę to i z cukrem sobie poradzisz ... wsyp szklankę cukru na suchą patelnię i podgrzewaj cukier zacznie sie topić a potem przypalać (karmelizować) jak kolor będzie już taki jak chcesz dodawaj po troszku wrzącej wody do uzyskania pożądanej konsystencji - NIE LEJ ZIMNEJ i NIE LEJ DUEJ ILOSCI !!! bo zrobisz "wulkan"Durik pisze:Ja po prostu nie umiem palić cukru, a z tym miodem wcale nie jest takie złe!!!
Pozdrawiam
Robert
-----------------------------------
˙˙˙˙˙˙ ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ ǝz ɐpoʞzs ˙˙˙˙˙˙˙ ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
oj ciężko jest lekko żyć
Robert
-----------------------------------
˙˙˙˙˙˙ ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ ǝz ɐpoʞzs ˙˙˙˙˙˙˙ ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
oj ciężko jest lekko żyć
-
- Posty: 1414
- Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
- Ulubiony Alkohol: Whiskey
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
- Podziękował: 523 razy
- Otrzymał podziękowanie: 124 razy
- Kontakt:
Re: Zaprawka ziołowa gorzka żołądkowa
Durik - a zobacz i poczytaj tutaj:
http://alkohole-domowe.com/forum/karmel ... t3413.html
Jest tam kilka przepisów jak to dobrze zrobić - to naprawdę nic trudnego a efekt jest
o wiele lepszy niż sztuczny miód... uwierz na słowo
Polecam kilka prób, eksperymentów a zobaczysz, że wyjdzie
Pozdrawiam
http://alkohole-domowe.com/forum/karmel ... t3413.html
Jest tam kilka przepisów jak to dobrze zrobić - to naprawdę nic trudnego a efekt jest
o wiele lepszy niż sztuczny miód... uwierz na słowo
Polecam kilka prób, eksperymentów a zobaczysz, że wyjdzie
Pozdrawiam
-
- Posty: 328
- Rejestracja: poniedziałek, 17 paź 2011, 13:51
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Zaprawka ziołowa gorzka żołądkowa
Bo tak to właściwie wygląda. O ile cukier palony specjalnie doprowadzamy do przypalenia to sztuczny miód robi się podobnie tylko z odrobiną kwasu. Kwas ma pomóc w podziale sacharozy na cukry proste.Durik pisze:Ja czasem używam sztucznego, jako substytutu cukru palonego.
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein